מקסיקו
מיקום: צפון אמריקה
בירה: מקסיקו סיטי
ערים גדולות: מקסיקו-סיטי, גוואדלחרה, אקפולקו
שטח: 1,958,200 קמ"ר
אוכלוסיה: 100,350,000 תושבים
מטבע: פזו מקסיקני
דת: 90% קתולים, 6% פרוטסטנטים
שפות: ספרדית (רשמית) ושפות ילידיות רבות.
מזג אוויר: מזג האוויר במקסיקו משתנה בהתאם לטופוגרפיה שלה. לאורך מישור החוף חם ולח בשני צדדיה של המדינה. בפנים הארץ, בגבהים של גוואדלחרה ושל מקסיקו סיטי יבש עם טמפרטורות נוחות יותר. העונה החמה והרטובה נמשכת ממאי לאוקטובר, כאשר החודשים החמים והרטובים ביותר ברוב הארץ הם יוני-ספטמבר. באזורי החוף הנמוכים יורד גשם רב יותר מהמחוזות הגבוהים שבפנים הארץ. החודשים הקרירים הם דצמבר-פברואר, עם רוחות צפוניות שיכולות לגרום לטמפרטורות בפנים מקסיקו להתקרב לנקודת האפס.
קידומת בינלאומית: 52
חוקרים מאמינים שהאנשים הראשונים שיישבו את מקסיקו הגיעו אליה 20 אלף שנה לפני קולומבוס. צאצאיהם הקימו ציוויליזציות מפותחות מאוד ששגשגו בין 1200 לפנה"ס עד 1521 לספירה. עד 250 לספירה כבר נבנו פה מקדשי המיה, והאצטקים התיישבו כאן בתחילת המאה ה-14.
3,000 שנה של ציוויליזציה מפוארת נחרבו תוך שנתיים קצרות, עם הגעתו של הֶרנאן קורטס לוורקרוז באפריל 1519. שנה זו סימלה עבור האצטקים את חזרתו של אחד מהאלים שלהם, ולכן הם קיבלו תחילה את קורטז, האדם שיביא את חורבנם, כאל. הכובשים הספרדים כרתו בריתות עם ערים שהתנגדו להגמוניה האצטקית. הם גייסו 6,000 מקומיים על מנת לכבוש את הבירה האצטקית, שהיתה גדולה יותר מכל עיר בספרד.
ההתנגדות האצטקית תמה מהר מאוד, יחד עם חייהם של אצטקים רבים. הספרדים הביאו עמם מחלות מאירופה שהתגלו כבעלות השפעה קטלנית על הילידים באמריקות והם מתו בהמוניהם. עד 1605 ירדה האוכלוסיה המקומית מ-25 מיליון נפש למיליון אחד בלבד.
מהמאה ה-16 עד ה-19 היה במקסיקו סוג של משטר אפרטהייד, עם עדיפות ברורה ובלתי מעורערת לאדם הלבן. המתיישבים שנולדו בספרד היו מיעוט באוכלוסייה, אך נחשבו לאצולה ב"ספרד החדשה", אפילו אם מעמדם במולדת ספרד היה נמוך מאוד.
עד המאה ה-18 הקריאולים, צאצאיהם של המתיישבים הספרדים, השיגו עושר רב אך היו נטולי כוח פוליטי שיהלום את נכסיהם.
ב-1808 נכבשה
אי יציבות פוליטית היתה מנת חלקה של מקסיקו במשך למעלה מ-20 השנה העוקבות.
ב-1845 הכריז הקונגרס האמריקאי על סיפוח טקסס, מה שהוביל למלחמה בין מקסיקו לארה"ב, במהלכה כבשו החיילים האמריקאים את מקסיקו סיטי. ב-1848 נחתם הסכם גוודאלופ בו ויתרה מקסיקו על טקסס, קליפורניה, יוטה, קולורדו וחלק גדול מניו-מקסיקו ומאריזונה לארה"ב.
ב-1862, בשל חובות גדולים של מקסיקו לצרפת, החליטה האחרונה להפוך את מקסיקו לקולוניה, והזמינה את הנסיך האוסטרי מקסימיליאן מבית הבסבורג להפוך לשליטה של מקסיקו. שלטונו רווי הדם הסתיים הודות לכוחות שהיו נאמנים לשליט הקודם בניטו חוארז.
בין 1878 ל-1911 שלט במקסיקו הדיקטטור פורפיריו דיאז, שנמנע ממלחמות והצעיד את מקסיקו לעידן התעשייתי. בין 1910-1920 חלה במקסיקו מהפכה שבסיסה האידיאולוגי היה בין רפורמטורים ליברלים ומנהיגים קיצוניים, שרבו על חלוקה מחדש של אדמות האחוזות לאיכרים. מלחמת האזרחים הזאת גבתה את חייהם של בין מיליון וחצי לשני מיליון מקסיקנים שזה בהערכה גסה אחד מכל שמונה.
רעידת אדמה בספטמבר 1985 גרמה לנזק עצום ולמום של לפחות 10,000 איש. מאות בניינים נהרסו במקסיקו סיטי ורבים נותרו הומלסים.
מקסיקו, שמחברת בין צפון אמריקה לאמריקה הלטינית, היא גן עדן למטיילים כיוון שהיא דחוסה במגוון זהויות גיאוגרפיות מנוגדות. יש בה נופים מדבריים, הרי געש בעלי כיפות מושלגות, שרידים עתיקים, שפע של ערים תעשייתיות, אתרי נופש נוצצים, חופים מבודדים ואוסף עצום של צמחייה וחיות.
מקסיקו גובלת בגוואטמלה ובליז בדרום ועם ארה"ב בצפון. היא מוקפת בארבעה חופים: ימת קורטז, האוקיינוס השקט, הים הקאריבי ומפרץ מקסיקו.
התרבות המקסיקנית משקפת את מורכבותה של ההיסטוריה המקסיקנית, ומשלבת השפעות של תרבות המתיישבים הספרדים, המהגרים האסייתיים, ארה"ב השכנה והתרבות הילידית.
מקסיקו מפורסמת בעיקר בזכות האוכל החריף שלה, מקדשי המיה העתיקים, החופים המדהימים והמסורת האינדיאנית. כמו כן ידועה האומנות העממית המשלבת מסורות אינדיאניות עם עבודות האומן הספרדיות, בעיקר עבודת הקדרות וציורי הקיר.
מקסיקנים מפורסמים הם הציירים דיאגו ריברה ואשתו, המפורסמת אף יותר, פרידה קאלו. גם סלמה היאק, ששיחקה את פרידה קאלו בסרט ההוליוודי על חייה, היא ילידת מקסיקו, ויש הטוענים שהיא השחקנית הלטינו-אמריקאית המצליחה ביותר בעולם.
המטבח המקסיקני, מהעשירים בעולם, ידוע בטעמים האינטנסיביים שלו, בהגשה צבעונית ובמגוון התבלינים המשמשים אותו.
למקסיקו מוניטין של מדינה חובבת חגיגות ואכן כמעט כל חודש יש כאן חג לאומי או פייסטה. דרך מצוינת לחוות באמת את הרוח המקסיקנית היא לתכנן את הטיול כך שייפול על אחת מהפייסטות הגדולות באמת.
הראשונה והחביבה ביותר היא "יום חגיגות המתים" Día de los Muertos)), חגיגה המתקיימת כל שנה באחד בנובמבר (ליל כל הקדושים) וביום שאחריו (ליל כל הנשמות).
מקורו של החג הזה באינדיאנים הילידים, שהאמינו שנשמות המתים חוזרות כל שנה לבקר את קרוביהם החיים, לאכול, לשתות ולשמוח איתם.
בחג מתקיימות חגיגות שונות ברחבי במקסיקו במסגרתן מקושטים בתי הקברות בפרחים ואוכל רב מונח על מזבחי התפילה במדינה. החגיגות הצבעוניות ביותר מתקיימות באי Janitzio in Lago de Pátzcuaro. בבוקר האחד בנובמבר מתחיל ציד ברווזים טקסי. הברווזים שניצודו מוגשים בחגיגות המתקיימות בערב בבית הקברות באי, המקושט בעשרות נרות.
מאכלים מיוחדים שמוגשים ביום הזה הם הפאן דה מוארטו (pan de muerto) עוגה עם מרנג בצורת עצמות, סוכריות בצורת עצמות, דמויות של מתים עשויות מרציפן ועוד שלל מאכלים מקבריים כאלה.
אירוע חשוב נוסף הוא "פסטיבל גבירתנו גוואדלופה", לכבוד הקדושה והפטרונית הרשמית של מקסיקו – הבתולה גוודאלופה. פסטיבל זה, שמתקיים על שנה בדצמבר, משלב תהלוכות צבעוניות, מנהגים מסורתיים, זיקוקים, ריקודים וקונצרטים.
קנקון: קנקון הוא אחד החופים המזרחיים של חצי האי יוקטן (Yucatan) במדינת Quintana Roo המורכבת ממספר לגונות, שרטונים, ביצות ונמצאת על שפת מפרצי אלמוגים.
לאחר שהממשלה המקסיקנית השקיעה בה סכומי כסף אדירים, היא הפכה מכפר קטן בג'ונגל לאחד מאתרי הנופש הידועים ביותר בעולם.
העיר משלבת את הטוב ביותר ממקסיקו ומהקריביים ואת חופשת הבטן-גב בשמש עם חוויות הנמצאות מחוץ למסלול הטיולים השחוק. לצד עשרות המפרצים הנידחים והחופים היפהפיים הגובלים בג'ונגל יש כאן גם ערים עתיקות וחפירות ארכיאולוגיות. עקרונית תוכלו לבלות את היום בחקר שרידיה של תרבות המיה ולהתרווח עם מרגריטות על החוף בלילות, אך כיוון שהשמש מחממת את קנקון לאורך כל השנה ובשל הפיתוח התיירותי המאסיבי שהושקע בה היא בעיקר מקום אידיאלי לחופשה אסקפיסטית ונהנתנית.
באזור קנקון יש אזור קנקון יש למעלה מ-18,000 חדרי בתי מלון, 200 מסעדות ויותר מעשרה קניונים גדולים בסגנון אמריקני.
קנקון עדיין מתאוששת מהוריקן וילמה שעבר כאן ב-2005.
לוס קאבוס: לוס קאבוס היא רשות מקומית בקצה הדרומי של חצי האי באחה קליפורניה (Baja peninsula). ניתן להגיע אליה אווירית מרוב הערים הגדולות בארה"ב ובמקסיקו. לוס קאבוס נמצאת כשעתיים טיסה מלוס אנג'לס וסן דייגו.
גם כאן האטרקציות המרכזיות הן שמש, ים, ספורט מים על סוגיו השונים וסיורים ימיים.
מדי שנה, בין החודשים ינואר למרץ, הופכת לוס קאבוס לביתם של הלוויתנים האפורים. הם נודדים למעלה מ-6,000 ק"מ מאלסקה וסיביר כדי להשתכשך במימיה החמים של ימת קורטז וכדי להביא את הדור הבא של לוויתנים אפורים לעולם.
במהלך הזמן הזה ניתן לקחת סיורים שונים שיאפשרו לכם לבחון מקרוב אותם מקרוב. במפרץ מגדלנה תוכלו לשוט לראות את הרכש החדש של הלהקה – הלוויתנים שהומלטו זה עתה.
גוואדלחרה: גוואדלחרה נחשבת לעיר המקסיקנית ביותר במקסיקו. קארל החמישי, שליט האימפריה הרומית הקדושה במאה ה-16 כינה אותה "העיר האצילה והלויאלית ביותר". היא העיר השנייה בגודלה במקסיקו ובעלת חשיבות כלכלית ופוליטית. ב-1992 חגגה גוואדלחרה, שהפכה ברבות השנים לעשירה מאוד במונומנטים היסטוריים, את יום השנה ה-450 שלה.
את ההיכרות עם גוואדלחרה כדאי להתחיל בסיור רגלי במרכז ההיסטורי של העיר(Centro Histórico).
האתרים העיקריים כאן הם הקתדרלה הענקית בעלת שני המגדלים (Basílica de la Virgen de Zapopan), והכיכרות המקיפות אותה. לסיור זה כדאי להקדיש כמה שעות.
אתרים נוספים הם מרכז התרבות קאבאניאס (Instituto Cultural de Cabañas) עם הפרסקאות מעשה ידי חוסה קלמנטו אורוסקו פלאסואלה דה לוס מאריאצ'יס (Plazuela de los Mariachis) וגן החיות השמור והמטופח (Zoológico Guadalajara). יש בו למעלה מ-1,500 חיות שונות וניתן להגיע אליו בקלות עם הטראם המקומי.
בערב כדאי לטייל בניחותא באזור בו נמצאים הבתים המפוארים שבנו בני המעמדות העליונים בגוואדלחרה לפני מהפכת 1910. המקום הטוב ביותר לעשות זאת הוא רדיוס של שישה בלוקים ליד Avenida Vallarta. את הלילה אפשר לבלות בתאטרון או במועדונים השונים.
מקסיקו סיטי: מקסיקו סיטי נבנתה על חורבותיה של הבירה האצטקית העתיקה. היא בירת המדינה, מקום מושבה של הממשלה ומרכז המסחר, הכלכלה והאמנות במקסיקו. היא נבנתה כמיזוג הדרגתי של כמה ערים, ואוכלוסייתה גדלה כיום בקצב של 2% בשנה.
מקסיקו סיטי היא מרכז התרבות של המדינה ויש בה למעלה ממאה מוזיאונים. שרידיה של התרבות האצטקית עדיין ממלאים את העיר, שמרכזה ההיסטורי נבנה ע"י האצטקים על פי מפת השמיים, לפי ארבע נקודות קרדינליות. את ההיכרות עם העיר כדאי להתחיל במרכז ההיסטורי (Centro Historico).
תוכנית שיקום וחידוש של ממשלת ארה"ב העבירה לאחרונה 400 מיליון דולר לעיר לרגל חגיגות יום השנה ה-675 להיווסדה. כספי השיפוצים הללו ניכרים היטב באזור. הוא מקיף את כיכר הקונסטיטוציה (Plaza de la Constitucion), הידועה יותר בקיצור Zocalo. זוהי הכיכר השניה בגודלה בעולם, אחרי כיכר מוסקבה.
המרכז ההיסטורי הוא אזור קטן יחסית עם המון דברים לראות ולעשות. יותר מ-1,400 מבנים קולוניאליים נמצאים באזור הזה, שמשרה אווירה ספרדית לכל דבר. ליד הכיכר נמצאת הקתדרלה (Catedral Metropolitana) והארמון הלאומי, המהווים דוגמאות לארכיטקטורה הקולוניאלית המפוארת. זאת למרות שנוספו לה חלקים מאז שנבנתה לראשונה. חזית הקתדרלה משלבת אדריכלות בארוקית וניאו-קלאסית.
כנסיה בסגנון מודרני יותר, אחת החשובות ביותר מבחינה דתית במקסיקו כולה, היא הבזיליקה של גבירתנו גוואדלופה (Basilica de Nuestra Señora Guadalupe). האגדה מספרת שב-1531 ילד אינדיאני זכה לחיזיון של הבתולה גוואדלופה, ובו היא הורתה לו לומר לכומר המקומי לבנות כנסייה במקום. הכומר פקפק באמינות הסיפור והילד האינדיאני חזר למקום, שם נגלתה לו הבתולה פעם שניה, והשאירה חותם פלאי של דמותה על מעילו. לכומר לא היתה ברירה אלא להאמין הפעם, והכנסייה המרהיבה הזו נבנתה בנקודה בה ראה הילד את הבתולה. אנשים מכל רחבי מקסיקו מגיעים להתפלל לבתולה, ורבים זוחלים את דרכם לבזיליקה עצמה. אתם יכולים להגיע אליה ברגל או בטראם. עלינו.
את שרידי העיר הצטקית העתיקה תוכלו למצוא באתר הארכאולוגי טמפלו מאיור (Templo Mayor) שבליבה של מקסיקו סיטי ובסוצ'ימילקו.
סוצ'ימילקו (Xochimilco) היא עיר קולוניאלית שסופחה למקסיקו סיטי בסוף שנות ה-70 של המאה הקודמת, אך "הגנים התלויים" שבה מתוארכים לתקופה האצטקית. מדובר ברשת של סירות מקושטות היושבות בתעלות באורך למעלה מ-70 ק"מ. בעבר היו הסירות מקושטות בפרחים אמיתיים ומכאן השם "גנים תלויים".
פארק צ'אפולטפק (Chapultepec Park) הוא הפארק הגדול ביותר הנמצא בתוך מרכז אורבני. יש בו המון אטרקציות וכדאי להכניס אותו לרשימת הדברים שחובה לראות, במיוחד אם אתם מטיילים עם ילדים. תמיד תוכלו למצוא כאן בידור חינם, כגון קונצרטים, מופעי קסמים ופנטומימה.
גבעת צ'אפולטפק ידועה בזכות היער בן מאות שנים שמקיף אותה ובזכות הטירה העומדת בפסגתה. פארק צ'אפולטפק היה במשך מאות שנים נקודה מרכזית בעיר הזו של קצב גידול אוכלוסין מהיר ביותר, שבה ריאות ירוקות הן ממש חיוניות.
בכיכר סנטו דומינגו (plaza de Santo Domingo) שכן בעבר אחד המוסדות הבזויים והמפחידים ביותר בספרד החדשה - ארמון האינקוויזיציה. נמצאים כאן גם כיכר וראקרוז וגלריית מלכות המשנה.
האזור הוורוד (זונה רוזה) נקרא כך על שם האריחים הוורודים המעטרים את הבניינים בו. בעבר היה זה אזור מגוריהם של בני המעמד הגבוה במקסיקו סיטי, אך לאחר שעבר מסחור והוצף במסעדות, בתי מלון, חנויות ותיירים הם עברו מפה. אם התקציב שלכם לא מאוד מצומצם יש כאן מסעדות מעולות שינעימו את הזמן והחיך.
הפירמידות של טאוטיהואקאן, המכונה גם "עיר האלים", קיימת כבר למעלה מאלף שנה. מדובר באתר ארכאולוגי מדהים הנמצא 50 ק"מ בלבד צפונית מזרחית למקסיקו סיטי. מספר עצום של כלי חרס נמצאו פה מוצגים היום בכל רחבי העולם. המרכז הטקסי של העיר בנוי על שני צירים סימבוליים, מהם יוצאות שלוחות של מבנים, ארמונות, כיכרות ומזבחים. לאורך "שדרת המתים" המרשימה הנמשכת כ-2 ק"מ ניצבים שרידיהם של ארמונות בני האליטה של טאוטיהואקאן. שני מבני ענק מרשימים הם פירמידות השמש והירח, המייצגים את הדואליות בין הטבע מחד, לאדם שבנה אותם מסלעים וולקניים ואבן סיד.
אקפולקו: מיליוני תיירים מבקרים באקפולקו, 32 קילומטרים של חופים, ברים ומלונות, מדי שנה.
אתר התיירות הזה, בה התארחו אלביס, סינטרה ושלל יפים ואמיצים אחרים, ידוע במוניטין של זוהר ומותרות, אך גם מטיילים מהשורה יוכלו למצוא אותו מתאים לתקציב שלהם.
גולת הכותרת של אקפולקו הם חופי החול הלבנים, חלקם מלאי אטרקציות ספורטיביות למחפשי השעשועים מביניכם למיניהם וחלקם נידחים ומבודדים יותר. חיי הלילה של אקפולקו כוללים מועדונים חושניים שהריקודים בהם נמשכים עד אור הבוקר.
הפוטנציאל של אקפולקו התגלה כאשר אירופה היתה עסוקה בבנייתה מחדש לאחר מלחמת העולם השניה. ב-1964, כאשר הטיסה הרשמית הראשונה נחתה פה, כבר היו בה 200 מלונות.
התקופה הטובה ביותר לבקר במקסיקו היא בין החודשים אוקטובר למאי. כדאי להימנע מחופיה הדרומיים של מקסיקו בין יוני לאוקטובר כיוון שזוהי העונה הבוערת ואתרי הנופש יהיו מלאים עד אפס מקום. ביוני במיוחד יש עומס יתר של תלמידי קולג' אמריקאיים.
למקסיקו סיטי ניתן להגיע עם חברת לופטהנזה דרך פרנקפורט או עם חברת איבריה דרך ספרד. אפשר לבגיע גם דרך ארה"ב.
ויזה: ישראלים אינם זקוקים לוויזה כדי לבקר במקסיקו ולשהות בה עד 90 יום, ואולם יש צורך לקבל "כרטיס תייר" מהממשלה המקסיקנית, אותו ניתן לקבל בשגרירויות או במעברי הגבול. אם אתם נכנסים למקסיקו מגואטמלה או מבליז, ייתכן שכרטיס התייר שלכם יוגבל ל-15 יום.
חיסונים: חיסון נגד צהבת A, נגד דלקת בכבד מסוג B ונגד טיפוס הבטן. מומלץ חיסון נגד שפעת לחולים כרוניים ואנשים מעל גיל 65 וכן חיסון נגד אבעבועות רוח למתכננים טיול ממושך ושלא חלו בעבר.
שעון: מקסיקו נחלקת לכמה אזורי זמן. ברוב המדינות במרכז מקסיקו השעון מאחר את ישראל בשמונה שעות; במדינת סונורה, בבאחה קליפורניה סור ובמדינות אחרות בצפון מערב מקסיקו השעון מאחר את ישראל בתשע שעות; ובבאחה קליפורניה נורטה השעון מאחר את ישראל בעשר שעות.
חשמל: 127 וולט, 60 הרץ
השגרירות נמצאת בכתובת SIERRA MADRE NO. 215 LOMAS DE
CHAPULTEPEC11000, MEXICO D.FMEXICO-CITY
INFO@MEXICO.MFA.GOV.IL
טלפון: 52 -55-52011500
פקס: 52 -55-52011555