תרבחו ותסעדו
מהיום גם מי שלא נולד לעדה המרוקנית יוכל ליהנות ממופלטה אמיתית נוטפת חמאה ודבש. קרין גורן מביאה לכם מתכונים שלא היו מביישים אף מימונה
פוליטיקאי מבוקש. מהיום גם אתם יכולים - הנה כל הסודות של חג המימונה, אבל קצת לפני המתכונים, אני רוצה לספר לכם למה אתם חוגגים.
אוקיי, על מי אני עובדת. אין לי מושג, לאף אחד אין מושג. תבינו -בעדה המרוקנית היו תמיד הרבה שמחות והילולות, ולא ממש חייבים סיבה למסיבה. אומרים שמקור השם ההילולה הכי מפורסמת, ה"מימונה", הוא במילה מימון (אושר במרוקנית), והיא נולדה מתוך רצון לציין את תום הפסח וות תום איסור החמץ, בדרך שהמרוקנים הכי מכירים - עם הרבה אוכל. מנהג הדלתות הפתוחות איפשר להביא את השמחה גם לעניי העיר. ושלא תחשבו להכין רק מופלטה. במימונה פותחים שולחן עשיר וצבעוני עם המון מתוקים.
נוהגים לשים על השולחן כד עם חלב, שיהיו כמה שיבולים (לסמל את הקמח שכבר מותר להשתמש בו), וקערת קמח עם פולים ירוקים טריים. המתוקים המסורתיים הם ממתקי פירות יבשים (תמרים ואגוזים עם מרציפן זו הקלסיקה), המופלטה כמובן, עם חמאה, ועם דבש ואפשר גם ממרח שוקולד לילדים, עוגיות מתוקות, מרוזיה (ריבה מטוגנת של צימוקים ואגוזים), ממתקי שומשום בקרמל.
רצוי שתהיה גם דרבוקה בסביבה, מוזיקה קולנית והרבה הרבה אורחים (את כל אחד מהם מברכים בברכה המסורתית - "תרבחו ותסעדו"). אבל אין שולחן המימונה שלם בלי ריבות מכל הסוגים - ועדיף כמה שיותר מוזרות: אצל סבתא שלי יש גם מקליפות אבטיח, מחצילים, מגזר גמדי ומעגבניות שרי. כל שנה מחדש יש חידון נושא פרסים (פרס ראשון עוד מופלטה) - "ממה עשויה הריבה הזאת?"
אני שמחה לארח במדור את הקונדיטורית והחברה רותה טויזר. את רותה היכרתי בתקופה המקסימה בה עבדתי ב"לחם ארז" - היא היתה הקונדיטורית הראשית שלו. רותה היא גם בת לעדה המרוקנית. אומנם כבר בגיל שנתיים היא הגיעה לארץ, אבל היא שולטת ברזי המטבח המרוקני, ומפליאה בהכנת המתוקים המסורתיים. רותה הכינה לכבודנו שולחן מימונה לתפארת. לפחות את המופלטה, אתם חייבים לנסות.
כמות: 30 מופלטות, זמן הכנה: שעה
המצרכים:
1 קילו קמח
2 ו-3/4 כוסות מים
1 כף סוכר
1/4 כפית מלח
1 כף שמן
דבש וחמאה, להגש
ההכנה:
לשים את כל החומרים לבצק נוח לעבודה, מכסים ומניחים בצד לחצי שעה. מגלגלים את הבצק ל-30
כדורים. משמנים את הכדורים בשמן ומניחים על מגש שטוח משומן בנדיבות. מניחים לעשר דקות.
משמנים את משטח העבודה וגם את הידיים, ומותחים בידיים כל כדור לעיגול דק ככל האפשר, ומשתדלים לא לקרוע את הבצק. מחממים מחבת עם מעט שמן על אש בינונית. מניחים את העיגול הראשון על המחבת, מטגנים מצד
הופכים את העיגול במחבת לצד השני, ומניחים על הצד המטוגן את עיגול הבצק החדש. אחרי דקה הופכים את ערימת שני העיגולים (ביחד) לצד השני, פוחים עוד עיגול ומניחים מעל, וכך ממשיכים עד לקבלת מגדל מופלטות מוכן.
בעצם מטגנים כל עיגול רק מצד אחד, והצד השני מאודה בתוך הערימה. מורחים חמאה ודבש, מגלגלים כמו בלינצ'ס ומגישים.

כמות: 1/2 קילו ממתקים, זמן הכנה: חצי שעה
המצרכים:
1 ו-1/2 כוסות שומשום
2 כוסות סוכר
ההכנה:
במחבת רחבה ממסים את הסוכר לקבלת קרמל זהוב. במקביל קולים את השומשום במחבת יבשה עד שהוא זהוב וריחני. מוסיפים את השומשום לקרמל ומערבבים היטב.
יוצקים על משטח עבודה משומן היטב, ומשתמשים במערוך משומן גם הוא, כדי לשטח את התערובת לעובי של ס"מ אחד. מצננים חלקית ופורסים למעוינים. עובדים בזריזות כי הקרמל מתקשה מהר. שומרים בכלי אטום מחוץ למקרר.
כמות: 25 יחידות, זמן הכנה: שעה + שעתיים מנוחה להתפחות
המצרכים:
1 קילו קמח
1 שקית (50 גרם) שמרית
7 כוסות מים (כן!)
1 ו-1/2 כפות סוכר
1/4 כפית מלח
שמן לטיגון עמוק
לסירופ:
1/2 כוס דבש
2 ו-1/2 כוסות סוכר
2 כוסות מים
ההכנה:
לשים את כל החומרים יחד (עדיף במיקסר עם וו לישה), אבל רק עם חמש כוסות מהמים. מכסים
ומתפיחים שעה להכפלת הנפח. מחזירים את הבצק לאחר התפיחה למיקסר, ולשים עם כוס מים נוספת. שוב מכסים ומתפיחים שוב שעה.
מוסיפים כוס מים אחרונה ומערבבים היטב את הבצק. מעבירים לשקית זילוף עם פייה דקה וחלקה (אם אין, מעצבים בעזרת כף בהמשך). מחממים שמן בסיר עמוק ומזלפים את הבצק לספירלות ישירות לתוך השמן.
מטגנים עד להזהבה. במקביל מבשלים את כל חומרי הסירופ במשך חמש דקות, ברתיחה. מוציאים את השבקייה בכף מחוררת ישירות מהשמן לסירופ לכמה שניות. מעבירים לצלחת הגשה.

כמות: 45 עוגיות, זמן הכנה: חצי שעה
המצרכים:
1 כוס שמן
200 גרם מרגרינה רכה מאוד
1 ו-1/2 כוסות סוכר
1 ביצה
1/4 כפית אבקת אפייה
כ-6 כוסות קמח
אבקת סוכר, לקישוט
ההכנה:
מערבבים את כל החומרים חוץ מהקמח. מוסיפים את הקמח בהדרגה, עד שמתקבל בצק רך ונוח לעבודה(ייתכן שלא יהיה צורך להשתמש בכל כמות הקמח).
מגלגלים את הבצק לעיגולים קטנים ואופים בחום של 190 מעלות למשך עשר דקות או עד שהעוגיות מזהיבות (לא משחימות!). מצננים, מפזרים אבקת סוכר ומגישים.
כמות: 750 גרם ממתקים, זמן הכנה: שעה
המצרכים:
660 גרם מרציפן מוכן קנוי1 כוס אגוזי מלך
צבעי מאכל (לא חובה)
ההכנה:
מחלקים את המרציפן לכמה חלקים ולשים כל חלק עם צבע מאכל אחר, לפי טעמכם. פותחים את התמרים ליצירת כיס ומגלענים אותם. מגלגלים את המרציפן לעיגולים קטנים.
לוחצים כל עיגול בין שני אגוזי מלך ליצירת מעין סנדביץ'. אפשר גם למלא תמרים מגולענים במקום אגוזים.

טיפ השף 1: כשמכינים סירופ סוכר מומלץ לצקת לסיר קודם את המים ואז את הסוכר. בדרך ההפוכה עלול להידבק סוכר לתחתית הסיר, ולהישרף תוך זמן קצר.
טיפ השף 2: לממתקי המימונה המסורתיים אפשר להשתמש במרציפן קנוי, או להכין לבד: טוחנים יחד במטחנת בשר שקדים וסוכר.