חריף אש
המטבח התאילנדי מבוסס על בישול איטי במיוחד, נותן כבוד לאורז ובעיקר צורב את הלשון בפיקנטיות לוהטת. קרין גורן מגישה חמישה מתכונים לארוחה תאית אותנטית
הכל התחיל בטיול סטנדרטי לתאילנד. מלילי עצר בדוכן אוכל ברחוב לקנות משהו לאכול, ולא הצליח להוריד את העיניים מהמוכרת, שעבדה אצל אביה בדוכן. האהבה הזו השאירה אותו בתאילנד למשך ארבע שנים, והנערה המקומית הפכה לימים לאשתו.
לצד סיפור האהבה הלוהט הזה, פיתח מלילי גם חיבה עצומה לתרבות התאית ובעיקר לאוכל התאי, שבשפה המדוברת נקרא בטעות "תאילנדי". הוא למד את רזי הבישול והאירוח ממשפחתה של אהובתו, וכשחזר עימה לארץ לפני כעשר שנים, הקים את המסעדה שלו, בה הוא מבשל אוכל אותנטי ממש כמו בתאילנד.
מלילי מכבד את המסורת התאית בקנאות השמורה לתאילנדי אדוק: ביום הצילומים למדור, דניה הצלמת רצתה לצלם את המרק עם צ'ופסטיקס ליד, והוא התפלץ: "אבל בתאילנד בחיים לא אוכלים מרק עם צ'ופסטיקס, רק עם כף. זה צורם לי בדיוק כמו שאת תשתגעי אם תראי כאן מישהו מנגב חומוס עם סכין ומזלג".
כמו שאתם יכולים לראות, דניה ניצחה בסופו של דבר, אבל שילמה על זה בביס חריף עד דמעות בהמשך. כי האוכל התאי לא מרחם על החך הישראלי. הוא לוהט, צורב, חריף-אש, וזה חלק מקסמו. כשמכינים ארוחה תאית בבית, אפשר למתן את רמת החריפות; אבל אם אתם רוצים את הדבר האמיתי, שימרו על כבודה - בלעדיה זה פשוט לא זה.
כדי להיכנס לאווירה, הפנימו את המילה "סאנוק" לפני שאתם מתחילים במלאכה. מדובר באחד המושגים היותר חשובים בתרבות התאית ופירושו "כיף" או "סתלבט" - סוג של שאנטי אם תרצו, המתאר את אורח החיים הרגוע (כולל תרבות האוכל, כמובן) בתאילנד. המטבח התאי מבוסס על בישול איטי (במקור על גחלים). ה "מוקפצים" המהירים שאנחנו מכירים ממסעדות תאילנדיות הינם פחות אותנטיים, ומקורם בהשפעת המטבח הסיני.
ולא רק הבישול - גם האכילה היא טקס ממושך. את האוכל מניחים במרכז השולחן, וכל סועד מעביר לצלחת אישית בעזרת כף ומזלג את המנה המבוקשת, כל זאת בזהירות ובדיוק מעוררי התפעלות, פן יוכתם השולחן חלילה. בכל ארוחה תאית תמצאו אורז (המקבילה ללחם אצלנו). את המתכונים השבוע הכין, כמובן, יריב מלילי, ואת רוב החומרים תמצאו בכל סופר גדול, כאשר לחלק קטן מהמוצרים תידרש קפיצה קטנה לחנויות המזרח הרחוק. סאנוק עליכם.
זהו תבשיל אופייני למרכז ולדרום תאילנד (אזור האיים) והוא מכיל פרוסות בקר, נצרי במבוק, פטריות, לוביה, בזיליקום וקפיר ליים בקארי אדום חריף.
כמות: 4 מנות, זמן הכנה: שעה
המצרכים:
2 כפות שמן
4 כפיות גדושות של קארי אדום
600 גרם סינטה חתוכה לאצבעות באורך 4-3 ס "מ
20 עלי קפיר ליים
1 ליטר חלב קוקוס
1/2 קילו נצרי במבוק חתוכים לאצבעות 4-3 ס "מ (במבושוט)
8 תרמילים של לוביה חתוכים לפיסות באורך של 5-4 ס "מ
150 גרם פטריות יער קרועות
8 כפיות סוכר
1 כפית שטוחה
מלח עלים מ-8 ענפי בזיליקום
ההכנה:
בסיר עם שמן על אש נמוכה ממיסים את הקארי האדום. מוסיפים את פרוסות הסינטה ומערבבים
מוסיפים את יתרת חלב הקוקוס, את הלוביה ואת הפטריות, ומביאים לרתיחה. מבשלים כרבע שעה עד 20 דקות על אש נמוכה. תוך כדי הבישול מוסיפים את הסוכר והמלח. חצי דקה לפני הגשה מוסיפים את עלי הבזיליקום. מגישים עם אורז לבן.

מרק תאי קלאסי. מדובר במרק צח, ארומטי וחמצמץ. מגישים את המרק בסיר על פתילייה למרכז השולחן לצד אורז מאודה.
כמות: 8 מנות, זמן הכנה: חצי שעה
המצרכים:
3 ליטרים מים
15 פיסות שורש גלנגל
1 גבעול למון גראס טרי ללא עלים
40 עלי קפיר ליים
4 ראשי דג ים
4 בצלים חתוכים לרצועות
250 גרם פטריות יער קרועות
18 עגבניות שרי חצויות
20 כפות רוטב דגים
1 לימון סחוט
1 פלפל חריף יבש כתוש
2 בצלים ירוקים קצוצים גס
400 גרם פטריות שמפיניון חצויות
800 גרם פילטים של דג טרי מכל סוג שרוצים
10 גבעולי כוסברה
ההכנה:
מרתיחים במשך כרבע שעה את המים עם הגלנגל, הלמון גראס, הקפיר ליים וראשי הדג. מוסיפים בצל ופטריות יער, עגבניות, רוטב דגים, לימון ופלפל, ומבשלים במשך ארבע עד חמש דקות. מוסיפים בצל ירוק ושמפיניון ומבשלים עוד כדקה. חותכים את הדג המפולט לרצועות דקות ומוסיפים. מבשלים דקה נוספת ומכבים את האש. מפזרים כוסברה מעל ומגישים .

מנה קלאסית מדוכני המזון של רחובות בנגקוק. בבנקוק משפדים את קציצות הדגים ומטגנים בשמן עמוק חם, ואז טובלים בשקית מלאה ברוטב מתקתק.
כמות: 4 מנות, זמן הכנה: 20 דקות
המצרכים:
750 גרם בשר דג לבן (דניס, צ'יפורה או כל סוג אחר) טחון
8-7 תרמילי לוביה קצוצים לחתיכות ברוחב 1/2 ס "מ
1 ביצה
1 כפית גדושה של משחת קארי אדום
12 עלי קפיר ליים מושרים במים רותחים למשך 3 דקות וקצוצים לשערות דקיקות
1/2 כפית קורנפלור
1/2 כפית מלח שמן לטיגון עמוק רוטב צ'ילי מתוק להגשה
ההכנה:
מערבבים היטב את כל החומרים (חוץ מהשמן והצ'ילי) בקערה ולשים לתערובת אחידה. בווק או בסיר מחממים שמן לטיגון עמוק. יוצרים קציצות קטנות ושטוחות בידיים רטובות ומטגנים בשמן לוהט עד להשחמה. מגישים לצד קערית רוטב צ'ילי מתוק.
סלט עוף עם אטריות שעועית. המנה מתאימה במיוחד כמנה מרעננת לצד המנות העיקריות. אפשר להכין גם עם שאריות של עוף צלוי. כמות: 4 מנות,
זמן הכנה: חצי שעה
המצרכים:
2 כפות שמן
בשר מפורק מכרע עוף 1, קצוץ לרצועות דקות
2 כפות מים או ציר עוף
16 עגבניות שרי חתוכות לרבעים
1 גבעול סלרי עם העלים פרוס באלכסון דק מאוד
1 בצל סגול חצוי ופרוס דק
4 עלי כרוב סיני קצוצים דק
2 פלפלים חריפים ירוקים חצויים ללא גרעינים וקצוצים דק (אופציונאלי)
6 כפות מיץ לימון
6 כפות רוטב דגים
1/4 חבילת אטריות שעועית מרוככות במים קרים לפחות שעתיים
12 גבעולי כוסברה קצוצים דק
6 כפות רוטב סי רט צ'ה (רוטב פלפלים חריף)
4 כפיות סוכר
ההכנה:
מטגנים את רצועות העוף בשמן עד לשינוי צבען. מוסיפים מעט ציר עוף ומביאים לרתיחה. מבשלים דקה ומסירים מהאש. מצננים. מערבבים את בשר העוף עם יתר החומרים. מגישים.
