הקירות פשוט דורשים את זה
ראש השנה מתקרב, וזה הזמן להתחלות חדשות, כמו צביעת הבית בוורוד למשל. קבלו מדריך מפורט
"יש ארבע קטגוריות של צבעי קיר קלאסיים", מסביר בני בראון, ראש ענף כימיה במכון התקנים:
1. סיד סינתטי: מחליף את הסיד הפשוט מהעבר. למרות שדרגתו גבוהה מהסיד הפשוט, הוא עדיין נחשב לרמה הנמוכה מבין הצבעים ואינו רחיץ.
2. צבע פנימי (המכונה גם צבע פלסטי): נחשב ברמה אחת מעל לסיד הסינתטי. מיועד רק לקירות מקורים וניתן על-פי רוב לרחיצה ואף לקרצוף.
3. צבע פנימי/חיצוני (המכונה גם אקרילי): מהווה עוד עלייה בדרגת הצבעים. זהו צבע תחליב אקרילי רחיץ, בעל עמידות גבוהה מאוד, הניתן ליישום הן על קירות פנימיים והן על חיצוניים.
"שלושת הסוגים האלה הם על בסיס מים ועל כן ידידותיים לסביבה ולמשתמש. בנוסף, הם נוחים ומהירים לעבודה, בעלי כושר כיסוי גבוה, ייבוש מהיר ואינם מצהיבים. אולם כשהם מגוונים (אינם לבנים) חשוב להקפיד שהם לא מכילים עופרת (צריך להיות סימון על האריזה), שכן אז הם לא מומלצים לצביעת אביזרים
4. צבע סינתטי (המכונה גם צבע שמן): מבוסס על ממיס אורגני (כמו טרפנטין למשל). הוא נוח לשימוש, יוצר כיסוי חלק ואחיד וקל לנקות משטחים הצבועים בו. מאידך, הוא פחות ידידותי לסביבה ולמשתמש ועשוי להכיל עופרת.
שני סימונים חשובים צריכים להופיע על אריזה של צבעים פלסטים ואקרילים. האחד הוא סיווג הצבע על פי הברק: מבריק, מט ומט משי. השני והמהותי יותר, שמצביע על איכותו של הצבע, הוא העמידות לרחיצה ולקרצוף על פי שלוש רמות: רחיץ, רחיץ ועמיד בקרצוף, רחיץ ועמיד בקרצוף כבד.
עוד סוג צבע שכדאי להכיר הוא צבע יסוד, המכונה גם פריימר או מקשר: "הוא משמש כבסיס לצבעים שמגיעים מעליו. הוא מכיל חומרים דביקים שחודרים לקיר ומחזקים אותו. השימוש בצבע מקשר נעשה בצביעת קירות חוץ אך מומלץ גם לקירות פנים ישנים, שבהם יש צורך בחיזוק התשתית", אומרת ניבה יחיאב, מעצבת הבית של טמבור.

בתחום הצבעים הקלאסיים, הצבע הנמכר ביותר הוא סופרקריל 2000 של טמבור עם למעלה מ-1,000 גוונים (149.99 שקל לחמישה ליטרים בהום סנטר).
חברת יעקבי מציעה את סילינג, שלעומת הסיד הסינתטי הוא ידידותי למשתמש, חסר את הריח החריף ובעל רמת כיסוי גבוהה בהרבה (67 שקלים לחמישה ליטר).
סופר בונדול הוא צבע יסוד מקשר, שחוסך את צביעת השכבה הראשונה, משום שניתן להוסיף לו 20 אחוז מהצבע האקרילי איתו רוצים לצבוע (77.99 שקל ל-2.5 ליטר).
גארד 2000 הוא צבע אקרילי 100 אחוז, ללא ריח לוואי, בעל נוסחה המקנה לו עמידות ל-12 שנים ותו ירוק של מכון התקנים. הוא ניתן לגיוון במכונת הצבעים של "יעקבי" המציעה 10,000 גוונים (110.99 שקל ל-2.5 ליטר).
תמיד נקי הוא צבע המונע מכתמים להיספג ומאפשר להסיר אותם בניגוב קל, מה שהופך אותו לנפלא לחדרי ילדים (166 שקלים ל-3.72 ליטר).
נירלט מציעה את סדרת נירוקריל, הכוללת את נירוקריל 2000, צבע אקרילי רחיץ ונושם הניתן לגיוון ב-1,500 גווני מניפת נירלט (179 שקלים לחמישה ליטר ברשת אייס).
נירוקריל גמיש הוא צבע אקרילי טהור, עמיד בקרצוף חזק במיוחד, דוחה כתמים וניתן לגיוון (189 שקלים לחמישה ליטר).
נירוקריל סופר מיועד לצביעה בסיסית וניתן לגיוון (129 שקלים לחמישה ליטר). ואחרון מסדרת נירוקריל, נירוקריל קטיפה, מאופיין בצמיגות גבוהה ומכיל גרגרי קוורץ המעניקים לקירות מראה מחוספס אך עדין (169 שקל לחמישה ליטר).
חברת נשר רבינוביץ' מייבאת את צבעי חברת בלדיני ורניצ'י, אחת מיצרניות הצבע הגדולות באיטליה. הצבעים האקרילים שלה מכונים נשרקריל 2000 והם בעלי כושר כיסוי גבוה ורחיצות גבוהה (המחיר: כ-300 שקל לפח של 18 ליטר).

"הגוונים שיובילו את עונת הסתיו-חורף יהיו צבעי אדמה, גוונים בנחושת וזהב והצבע הכתום", אומרים בנירלט. יחיאב מוסיפה, כי גם גוונים טבעיים בעלי אופי ניטרלי כמו שמנת, אוף-ווייט, גווני אדמה בהירים, חאקי וברונזה הולמים את אווירת הסתיו.
ואכן, על-פי נתוני רשת הום סנטר, נראה שהתחלנו להעז יותר. לדברי איציק שבו, קניין צבע ברשת, "ניכרת מגמה של התחזקות קבוצת הצבעים הלא-לבנים. אנשים קונים היום יותר גוני פסטל בהירים, כשהצבע הלבן מהווה רק 30 אחוז מהמכירות. ניכרת גם מגמה של מעבר לצבעים עזים יותר. מתברר שאנשים נותנים נגיעות צבע במקטעים קטנים של חללי המגורים בטכניקות שונות כמו סטוקו, ענתיק, מעונן, פצוע, סדוק, מחוספס, ווש, כפרי, קלאסי, מנצנץ, מחליף גוונים ועוד. הנועזים יותר אפילו צובעים קיר פנימי בשליכט אקרילי, המיועד בדרך-כלל לקירות חיצוניים, כדי להעניק אפקט מיוחד לבית".
מילות המפתח הן טקסטורות ואפקטים, מגמה שהולידה שלל חידושים. טמבור, למשל, הוסיפה שלושה צבעים לסדרת אפקטים בצבע: מטאל פנטזי מעניק מראה מטלי ומשווק בערכה הכוללת 0.75 ליטר צבע, מברשת מיוחדת וספרון הדרכה (המחיר בהום סנטר: 125 שקל). סוויד יוצר אפקט דמוי זמש (חמישה ליטר, 259.99 שקל). סטוקו בשכבה אחת הוא ציפוי אקרילי בעל מראה דמוי שיש, המיושם בשכבה אחת במקום שלוש (משווק באריזת חמישה ק"ג ובמחיר 225 שקל). כמו כן, השיקה טמבור צבע מגנטי הרשום כפטנט, שיוצר משטח המאפשר הצמדת מגנטים (משווק במארז של ליטר עם מגנטים להצמדה, 199.90 שקל).
יעקבי יצאה לאחרונה עם סידרת קולור ווש, המאפשרת להגיע לאפקטים מרהיבים. הסידרה מופיעה ב-20 גוונים (מחיר אריזה בת 1.25 ליטר - 55.99 שקלים, מחיר המברשת - 62.99 שקלים).
נירלט מציעה גם צבעי ווש-עננים, שמגיעים בערכה הכוללת חצי ליטר בסיס (הניתן לגיוון במכונה), ספוג ויסקוזה ליישום הצבע ועלון הוראות (99 שקלים) וטיח ווגה, שמעניק לקירות פנים מראה כפרי, ים-תיכוני ועוד (מחירו 30-25 שקלים למ"ר).
לנשר רבינוביץ' יש סטוקו ונציאני ליצירת מרקם דמוי שיש, בלדקור לאפקט נוצץ, מורו אנטיקו ליצירת מרקם דמוי קיר עתיק ועוד.
1. תקרה מומלץ לצבוע בצבעי סיד או בחומרים על בסיס סיד. אפשר, כמובן, לגוון את הסיד לכל גוון שרוצים, אך מומלץ לבחור לתקרה גוונים בהירים מגון הקיר כדי לא ליצור מצב בו התקרה סוגרת על החדר ויוצרת תחושה מעיקה.
2. ניתן להשתמש בצבע כצבע רקע המכסה משטחים נרחבים או כצבע דגש במפתחים קטנים. צבעי הרקע הם בדרך כלל גוונים רכים ובהירים יותר וצבעי הדגש הם בדרך כלל עזים ובולטים. כדאי לזכור שגם לכמות מועטה של צבע עז יכולה להיות השפעה ניכרת.
3. חדרים קטנים וצרים מומלץ לצבוע בצבעים פסטלים רכים ובהירים כדי לקבל תחושה של פתיחות וחלל גדול.
4. מגוון האפשרויות לצביעת קירות החדר הוא עצום: החל מצבע חלק וכלה בטייחים שונים. חשוב רק להתאים את עמידות הצבע לחדר בו הוא ייושם. כשמדובר בצבעים חלקים, קחו בחשבון את מידת הרחיצות והקרצוף שלו ובאיזה גימור הוא מוצע. כשמדובר בטייחים דקורטיביים, בדקו למה הם מיועדים, איך בדיוק מיישמים אותם ואיזה תהליכי הכנה של הקיר הם דורשים.
5. לפני צביעה, יש לתקן פגמים בקירות. לצורך כך, מומלץ לערבב מעט צבע עם חומר המילוי כדי שהתיקון יהיה דומה לצבע הקיר. פעולה זו יכולה לחסוך שכבת צבע.
6. מרבית הצבעים והטכניקות ליצירת אפקטים מיועדים היום לשימוש עצמי. ובכל זאת, דקה לפני שאתם מסתערים על הקיר ומתבטאים בצורה אמנותית, נסו את הגוונים שבחרתם (בעזרת הדוגמיות המוצעות היום) על חלק קטן מהקיר, כי לא כל מה שנראה טוב על מניפות הצבעים נראה טוב גם על הקיר.
1. למי שמחליט לוותר על צבע מקצועי, מומלץ מאוד שלא להתפשר על איכות הצבע. מוצרים איכותיים מבטיחים תוצאות גם לחסרי הניסיון שבינינו ומונעים את הצורך לצבוע מחדש כעבור זמן קצר.
2. ודאו שסוג הצבע אותו אתם רוכשים מתאים לחומר השטח אותו אתם עומדים לצבוע.
3. בדקו את כושר הכיסוי של הצבע, כלומר כמה שטח (הנמדד במ"ר) מכסה ליטר אחד של צבע. כושר הכיסוי הוא חלק מתכונות הצבע החשובות ואפשר באמצעותו להשוות עלויות.
4. בדקו מהו המדלל המותר (מים, טרפנטין, אחר) לסוג הצבע שבחרתם. המדלל אמור להיות מצוין על גבי האריזה.
5. העדיפו צבעים וטרפנטין בעלי תו תקן, כי המשמעות היא שהם נבדקים באופן שוטף במכון התקנים.