דובדבנים או ענבים?

הדיאטנית הקלינית נאוה רוזנפלד פוסקת, אבל בחצי פה. האם תוכלו לנחש לטובת מי?

נאוה רוזנפלד | 24/7/2005 10:47 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
הם מופיעים בקיץ. עגולים, קטנים, בהירים וכהים, מתוקים-חמצמצים, טובים וטעימים במבחר אופנים: טריים, מיובשים, בבישול ובאפייה, נאכלים בחופנים או ב"בודדים‭,"‬ אפשר גם במשקאות קלים או במשקאות אלכוהוליים. כאלה הם הענבים וגם הדובדבנים. ההבדלים ביניהם הם הוותק בשוק הישראלי - וגם בערכיהם התזונתיים.
הנבדקים

ענבים (ערכים ל‭100-‬ גרם‭:(‬ אנרגיה, 65 קלוריות; חלבון, 0.7 גרם; שומן, 0.2‬ גרם; פחמימות, ‭15.5‬ גרם; סיבים תזונתיים,0.5‬

גרם; בטא-קרוטן (ויטמין איי), 45 מק"ג; אשלגן, 250 מ"ג; אבץ, 0.11‬ מ"ג.
  
דובדבנים (ערכים ל‭100-‬ גרם‭:(‬ אנרגיה, 70-55‬ קלוריות; חלבון,1.1 גרם; שומן, 0.3 גרם; פחמימות, 12.5‬ גרם; סיבים תזונתיים, 0.5‬ גרם; בטא-קרוטן, 375 מק"ג; אשלגן, 200 מ"ג; אבץ, 1.2‬ מ"ג.

המרכיבים

ישנם עשרות סוגים של ענבים וזנים נפרדים של ענבים למאכל וליין. גם לדובדבנים מספר זנים, כאשר הנפוצים בארץ הם החמצמץ הבהיר או האדום-סגול המתוק (גודגדן, מה שנקרא).

הענבים והדובדבנים מכילים פוליפנולים בכמות גדולה, יחסית לפירות אחרים. הם נמצאים בראש הרשימה אחרי החמוציות. פוליפנולים הם תרכובות כימיות המיוצרות על-ידי הצמחים, שמקנים להם את שלל צבעיהם ובעלי חשיבות בהגנה מפני נזקי הקרינה של השמש וכנוגדי חמצון.

הענבים השחורים והדובדבנים האדומים מכילים ליקופן, שמעניק להם את צבעם ואף הוא נוגד חמצון יעיל.

הדובדבנים מכילים ויטמינים מקבוצה ‭,B‬ ויטמין ‭,A‬ בעיקר בצורתו כבטא-קרוטן שתורם לראייה, בעיקר בלילה, ומינרלים כמו אשלגן, המסייע במאזן הנוזלים בגוף והכרחי לתפקוד תקין של תאי העצב והשריר, ואבץ, המרכיב את התאים ומשתתף בהפעלת אנזימים בתהליכים שונים.

השורה התחתונה

גיוון המזונות בתפריט הוא אחד מהכללים הבסיסיים של התזונה השואפת להיות נכונה ומאוזנת. לכן במקרה של ענבים ודובדבנים כדאי לאכול גם וגם. אך חשוב לזכור כי העונה של הדובדבנים קצרה מזו של הענבים. לכן, כשיש דובדבנים טובים ובמחירים סבירים, מומלץ מאוד לאכול מהם. במנת פרי כ‭12-‬ דובדבנים או ‭12-10‬ ענבים (תלוי בגודל‭.(‬

בתפריט לשמירה על המשקל מומלצות שלוש עד חמש מנות פרי ביום. מי שאוהב ענבים ודובדבנים, עלול בקלות לאכול את כל מנות הפרי מאחד מהם ואף יותר, אז שימו לב לכמויות.

נאוה רוזנפלד היא דיאטנית קלינית, מנהלת המכון לתזונה נכונה

עדכון אחרון : 24/7/2005 10:47
כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

עוד ב''אוכל''

כותרות קודמות
כותרות נוספות

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים