מתנחלים על הבר: קבלו את הפאב הראשון בשומרון
מאות צעירים מתגודדים על השולחנות, הבירה זורמת כמים וחילונים צוחקים עם דתיים. ברוכים הבאים לפאב הראשון במועצה האזורית שומרון, שנפתח ביישוב מגדלים - מקום שבו צעירי האזור בוחרים להשכיח את תלאות היום בבילוי עם חבריהם ואת המציאות היומיומית הקשה הם מחליפים בכוס משקה. הבעלים, רז חממי: "אנחנו חיים באזור מתוח מאוד ואנשים צריכים להשתחרר קצת. הפאב הוא המקום לעשות זאת"

פאב שפועל עד השעות הקטנות של הלילה הוא לא דבר שבשגרה כאן. המועצה האזורית נשלטת על ידי דתיים אך למרות זאת הבליינים זרמו בהמוניהם וקולות צחוק נשמעו למרחקים.
במועצה האזורית, שרגילה לעלות לכותרות בעיקר בשל מאבקי המתנחלים והפיגועים, החליטו על שינוי מגמה, שחלק ממנה הוא פתיחת הפאב. הסיבה: רוב חילוני בשטחי המועצה, שעומד על 54 אחוז מכלל תושבי האזור, מביא לכך שהכותרות בעיתונים מתחלפות אט אט בסיפורים חיוביים מסוג זה. פתיחת הפאב, הממוקם ביישוב מגדלים, היא סנונית ראשונה בתהליך החילון שעובר האזור.
"מדובר במגמה שתפסה תאוצה בשנתיים האחרונות", אומר גורם במועצה האזורית שומרון ומוסיף: "נכון להיום קיימים לא פחות מ-13 ישובים חילוניים במועצה,רובם גדולים באופן יחסי". לדבריו הסיבה לגדילה היא מצוקת דיור בתוך הקו הירוק.
"בנוסף לכך", הוא אומר, "הציבור החילוני הולך ונעשה מודע יותר לקרבה הגאוגרפית של השומרון למרכז הארץ. וכמובן, המגורים באזור תורמים לעלייה באיכות החיים. הקמת הפאב היא אחת היוזמות שהתרחשו בשל המגמה ההולכת וגדלה".
לדברי ראש מועצת שומרון, גרשון מסיקה, נראה עוד ועוד משפחות עוזבות הכל ועוברות לשומרון. "מצוקת הדיור בכל רחבי הארץ מביאה משפחות לחפש אלטרנטיבות ולפתוח את הראש למגורים באזורים שונים", הוא טוען. "איכות החיים כאן עולה עוד ועוד. יש מרכזי בילוי, תיאטרון, קולנוע. מרכזי קניות ועוד. תוסיפו לזה חינוך טוב ולמעשה תקבלו את כל מה שצריך כדי לחיות ברמת חיים גבוהה".
הודות לשינויים הדמוגרפים החליטו במועצה להוסיף תקנים חדשים בעלי ייעוד מיוחד לציבור החילוני כגון רכזים לליווי נוער חילוני ורכזי ליווי לישובים החילוניים. אל כל זה התווסף לא מזמן בית ספר חדש וגם תנועות נוער מיוחדות לחילונים הגיעו לאזור.

הפאב החדש שנפתח נחשב לברכה של ממש עבור צעירי השומרון. נכון להיום כל מה שמעניין אותם זה שסופסוף יש לאן לצאת לבלות גם באזור המגורים שלהם. בקרב הבליינים שהגיעו לחגוג את פתיחת הפאב בסוף השבוע האחרון כבר מדברים רבים על חזרה לגור בשומרון בעקבות פתיחת הפאב.
אחד הצעירים שעשו את דרכם חזרה לשטחי השומרון הוא נאור לוי, שהתגורר עד לאחרונה ברחוב ארלוזורוב בתל אביב. "יצאתי מהיישוב מגדלים אחרי הצבא לכיוון המרכז ואחרי שראיתי שניתן לשגשג גם כאן, ושמעתי על הכוונה לפתוח פאב, החלטתי לחזור". לדבריו, פתיחת הפאב הפכה לשיחת היום בקרב הצעירים החילונים באזור.
"יש פה הרבה יותר צעירים חילונים מאי פעם והם מחפשים להכיר אנשים וליהנות מחיי חברה תוססים שעד היום לא היו בשומרון", הוא אומר. "עד היום אנשים היו יורדים לתל אביב או לשאר ישובי המרכז ועוזבים את השומרון בגלל שלא היו חיי חברה. עכשיו זה מתחיל להשתנות".
לוי מבקש לעמוד על השוני בין החיים במרכז לבין החיים בשומרון. "בתל אביב יש הרגשה של בועה", הוא טוען. "בשומרון דווקא כולם מעוניינים להכיר אנשים ואתה רואה שמשפחות חילוניות מהמרכז מגיעות לגור פה.
"אני מרגיש שהבליינים (בהכללה) בתל אביב שונים מהבליינים שומרון. כאן הבחורות יותר כיפיות, יש להן ראש פתוח. לעומת זאת בתל אביב אתה יכול לשאול בחורה מה השעה והיא לא תמיד תענה לך על השאלה. כאן אנשים מאוד חמים, מבקשים להיות יחד, רוצים להכיר חברים חדשים. שם אנשים יותר שקועים בעצמם".
גם על אודי מור, סטודנט באוניברסיטת אריאל ומנהל הקומדי בר בתל אביב, השפיעו הפאב החדש וחיי החברה שומרון. לדבריו, הוא יישאר לגור בשומרון גם אחרי הלימודים. בינתיים הוא עוסק בפיתוח חיי התרבות של השומרון - הוא היה בין מפיקי אירוע הפתיחה של הפאב ועובד שעות נוספות כדי למשוך את הסטודנטים החילונים שחיים בשומרון לבלות באזור מגורם.
על הכוונת שלו נמצאים אמנים רבים שהוא רוצה להביא להופעות באזור: הדג נחש, ברי סחרוף, רד בנד והג'ירפות. כמו כן, מור מבקש לתת במה ללהקות מתחילות שמגיעות מהשומרון - המטרה היא להפוך את האזור לחממת הגידול הבאה של מוזיקאי ישראל. "הרעיון ההתחלתי היה לעשות מסיבת פתיחת שנה כדי להביא כמה שיותר חבר'ה מהאוניברסיטה לבלות כאן", הוא אומר.
לאורך כל ערב הפתיחה הגיעו מאות צעירים, חילונים ודתיים כאחד. התגובות נעו בין "וואו" ל-"אנחנו נהנים". ההופעה הייתה ברמה גבוהה וכולם נהנו מהסאונד, מהתאורה ומשאר המרכיבים שיצרו הופעה משובחת . ובעקבות ההצלחה מתכנן מור בקיץ הקרוב לקיים פסטיבלי מוזיקה והופעות קבועות.
אחד המוטיבים שחזרו על עצמם במהלך הערב היה שכמעט כל המבלים סברו שבעזרת הפאב יהיה אפשר לשכוח לכמה רגעים את המציאות המסובכת שבה הם חיים.
"אנחנו גרים באזור לחימה, מסביבנו ערבים, פיגועים ועוד דברים לא פשוטים", אמרו כמה מהמבלים. "והבר הזה ייתן לנו את האפשרות לשכוח את המסביב. במקום לנסוע לתל אביב אחרי העבודה, אפשר יהיה להשכיח את היום בפאב".
רז חממי, חילוני בן 28, הוא זה שאחראי על פתיחת הפאב ומשמש כבעליו של המקום. גם הוא חוזר על חשיבות הפאב עבור צעירי המקום. "אין ספק שהשינוי הדמוגרפי משפיע על הביקוש ואנחנו מאמינים שאחרינו ייפתחו מרכזי בילוי נוספים לצעירים באזור", הוא אומר.
"מבחינתנו פתיחת הפאב היא תרומה לקהילה שכן פאב הוא מקום שמגבש בין אנשים - חילונים ודתיים כאחד. אנחנו חיים במקום מתוח מאוד שיש בו הרבה בעיות ואנשים צריכים להשתחרר קצת. הפאב הוא המקום לעשות זאת".

יש גם יתרון נוסף ומשמעותי שמבדיל בין הפאב החדש לבין רעיו במרכז הארץ "המחירים אצלנו נמוכים ב-40 עד 50 אחוז פחות מאשר בתל אביב", אומר חממי. "צלחת חומוס עם תוספות עולה אצלנו 16 שקל. ווודקה רדבול 30 שקל. שליש בירה מהחבית עולה 15 שקל וחצי ליטר ב-19 שקל". לדברי חממי, חלק מחזון פתיחת הפאב הוא הצדק החברתי - לספק מקומות בילוי לאוכלוסיה המקומית.
"אני ימני בדעות שלי, אבל בחרתי ביאיר לפיד", הוא אומר. "אנחנו בעד להביא חילונים לגור בשומרון ולהראות לאנשים את הצד האחר של האזור, הצד היפה שמעבר לפיגועים ולמתיחות שמוצגת בתקשורת. ולראיה, יש הגירה חיובית לאזור".
חממי מספר שהמועצה האזורית סייעה לפרסם את דבר פתיחת הפאב ועזרה בסידור האישורים הביורוקרטים. בינתיים הפאב פתוח בסוף בימי סוף השבוע אך חממי מתכוון לפתוח את המקום גם במהלך השבוע לטובת ערבי סטודנטים או ערבים מיוחדים למבוגרים.