נווה מדבר: יישוב יוקרתי חדש מוקם בנגב
סמוך ליער כרמים שבצפון הנגב מוקם בימים אלו היישוב כרמית. בין רוכשי המגרשים במקום: רופאים, מהנדסים וטייסים. יו"ר הקק"ל אפי שטנצלר: "המטרה היא שאנשים יבואו לנגב לא משום שאין להם ברירה, אלא משום שבנגב הם ימצאו איכות חיים שאין במרכז"

81 אחוז מחברי הקהילה הבגירים שנקלטו לישוב הינם אקדמאים, כמחציתם בעלי תארים מתקדמים, חלקם בתחומי הרפואה השונים. כשליש מרוכשי המגרשים בכרמית הינם מהנדסים ואף נוצר בה 'רחוב של טייסים', כשעשרה חברים מהצבא, המתגוררים כיום בישובים שונים החליטו לצאת ולאתר יישוב וקהילה שתאפשר להם לגור ביחד ובאיכות חיים גבוהה. כרמית, הם מספרים, הייתה המענה לשאיפותיהם.
"חלק מהדעות הקדומות שאנו מתמודדים עימן הן שהנגב מרוחק מהמרכז ושאין בו מקומות עבודה", אמר רוני פלמר, מנכ"ל תנועת אור להתיישבות בנגב ובגליל, שלקחה חלק בהקמת הישוב, "אבל הקהל שהגיע לכרמית הוא כזה שמייצג בכבוד רב את מעמד הביניים ומעיד בדיוק את ההפך.
"אלו אקדמאים, בעלי מקצועות חופשיים ובעלי עסקים עצמאיים, שיעברו לנגב בשנתיים הקרובות ויודעים שיוכלו לתכנן בו, מלבד את המשפחה, גם את עתידם המקצועי. גם אלו שאין באפשרותם לנטוש את עיסוקיהם במרכז הארץ, יודעים שהנגישות של כרמית ושל צפון הנגב בכלל, תאפשר להם להמשיך בעיסוקיהם כרגיל, אך במקביל לשדרג את המגורים במחיר אטרקטיבי ביותר".
כך, אוכלוסיית היישוב המתגבשת כבר מסתמנת כאחת החזקות בהתיישבות הכפרית-קהילתית בנגב ומובילה איתה שינוי תדמיתי ומעשי. כ-650 בני אדם (180 משפחות) נקלטו בישוב עד כה ובסוף סבב ההרשמה לשלב השלישי בשיווק המגרשים התקיים בימים אלו, הוא צפויה למנות למעלה מאלף בני אדם - עוד לפני הקמת היסודות לבתים הראשונים בו.
"לא התפלאנו בכלל שאוכלוסיה איכותית שכזו זורמת לנגב, אך הופתענו מהתמהיל יוצא הדופן שלה", הוסיף פלמר, "אנחנו, כאנשים שעברו לנגב מהמרכז לפני שנים כבר מכירים את כל היתרונות, אבל בהחלט הופתענו מכמה בשאר חלקי הארץ מודעים להם ושואפים לעבור למרות סטיגמות כאלו או אחרות, רובן רחוקות מהמציאות".
מלבד נופיו המרהיבים של הישוב, המוקם על שפת שמורת יער כרמים, ייתכן שגם המחיר הנמוך יחסית לישובי הסביבה ובטח שלמרכז - 425-465 אלף שקל לכחצי דונם מגרש לבנייה עצמית - היה חלק ממערך השיקולים של המשפחות שיעברו לישוב, אך הבטוח הוא שקצב הצמיחה של כרמית מרשים מאוד, בייחוד לאור העובדה שהישוב עדיין בהקמה. תחילת הבניה צפויה להתחיל בתחילת שנת 2015 עם סיום עבודות הפיתוח, הנמצאות בעיצומן.
"זוגות צעירים המחפשים מגורים דואגים לא רק למקורות פרנסה, דיור הולם, חינוך ושירותי רפואה, אלא גם איכות חיים", אמר אפי שטנצלר, יו"ר קק"ל שלקחה חלק בהקמת כרמית ובהקמתם של שבעה יישובים נוספים בנגב, בהרחבת יישובים, בהקמת שכונות חדשות ובפעילות מעודדת התיישבות. "המטרה של קק"ל היא שאנשים יבואו לנגב לא משום שאין להם ברירה, אלא משום שבנגב הם ימצאו איכות חיים שקשה למצוא במרכז".
"אנחנו שמחים לקדם יחד עם תנועת אור, הסוכנות היהודית ומשרד השיכון את פיתוח ויישוב הנגב", אמר אבנר גרא, ראש מועצת מיתר, "אנחנו מברכים את הרוכשים בשני השלבים הקודמים ואת בני מיתר שזכו להיות חלק בהקמת יישוב חדש, שאני משוכנע שנגלה במהרה שהפך ליישוב יוקרתי נוסף בצפון הנגב".
הישוב כרמית מוקם הודות לשותפות הדוקה בין קק"ל ישראל, קק"ל ארה"ב, מועצת מיתר, תנועת אור, הסוכנות היהודית, משרד הבינוי והשיכון, רמ"י, המשרד לפיתוח הנגב והגליל, משרד העלייה והקליטה, החטיבה להתיישבות, תורמים פרטיים ועוד.
המרכז הקהילתי שהקימה תנועת אור כבר ניצב במרכז היישוב ובסופי השבוע ישמש גם כבית כנסת. עד שתחל בניית הבתים ביישוב, יוקמו בו גם שלוש כיתות מעון ותסתיים הקמת הכניסה ליישוב, שתצטרף לכביש הגישה שכבר נסלל אליו.
כרמית ממוקמת בצמוד ליער כרמים שבצפון הנגב, ליד הישוב מיתר, במרחק קצר מבסיס קרית המודיעין הצפוי להיבנות באזור בשנים הקרובות. הישוב נמצא על צומת הכבישים 60 ו-31, והוא הקרוב ביותר למחלף העתידי של כביש 6 שיגיע לצומת שוקת, מרחק נסיעה של 15 דקות מבאר שבע, ופחות משעה מתל אביב ומירושלים.