מתכוננים למלחמה: הדרוזים בגולן החלו לאגור מזון
מאז פרוץ המלחמה בסוריה חששו בכפרים הדרוזיים לגורל קרובי משפחתם מעבר לגבול. אלא שלאחרונה הם חרדים בעיקר לגורלם. חלקם אוגרים מזון, ובמועצות אף מתרגלים הערכות למצבי חירום. תושב מג'דל שמס: "אין לנו אמון לא בישראלים וגם לא במשטר הסורי שיגנו עלינו"
>> הלילה: צה"ל הגיב באש לעבר עמדה סורית בגולן
>> בגלל המלחמה: יותר דרוזים מהגולן לומדים בארץ
>> המלחמה בסוריה קורעת את הדרוזים בגולן
בנוסף להיערכות הביטחונית, שתגיע מחר (ד') לשיא בתרגיל חסר תקדים לשעת חירום שייערך במג'דל שמס, ולמחסני החירום שהוקמו במקום רק לאחרונה, מתברר שיותר ויותר משפחות דרוזיות החלו לאגור אורז, סוכר, קמח, שמן, סולת לחם, לבנה וקופסאות שימורים בכמויות שיספיקו לחודשיים ואף יותר.
"בעבר האנשים כאן הרגישו שאם תהיה מלחמה - אז מובן מאליו שהסורים לא יפגעו בנו כי תמיד היינו נאמנים לסוריה והיה ברור שהם נגד ישראל", הסביר א', תושב מג'דל שמס, שבימים האחרונים החל לאגור מזון בביתו. "אז אנשים חיכו לשחרור רמת הגולן, היום חלקם כבר לא יודעים למה לצפות - לשחרור או לחיסול חשבונות. שהרי חוץ מצבא אסד ומצבא סוריה החופשית, הגבול הסמוך אלינו מלא בפלגים של ארגוני טרור איסלאמיים שלכל אחד יש אינטרס משלו ואי אפשר לדעת מי נגד מי".
פצצות המרגמה שנורו בשבת האחרונה מסוריה לעבר החרמון הישראלי בלבלו אף הן את התושבים הדרוזים, שחיים למרגלות ההר. "ישראל אומרת שזאת שוב הייתה 'זליגה', אולי בגלל שיש לה אינטרס לא להגביר את המתיחות עוד יותר", הוסיף א', "אבל לפי פרסומים זרים וצילומי וידאו שהופצו ברשתות החברתיות, ארגון טרור איסלאמי עומד מאחורי הירי המכוון.
"ישראל פועלת לפי האינטרסים הלאומיים שלה, ולכן התושבים היהודים כאן מרגישים מוגנים. אבל מי מגן עלינו? אין לנו אמון בישראלים שיגנו עלינו, ואין לנו גם אמון במשטר הסורי שיגן עלינו. אין כאן עדיין היסטריה, אבל אנשים פה חיים בדאגה, קונים דברים וחוסכים כסף לשעת חירום. גם אני קניתי עכשיו מוצרי מזון שיספיקו לי ולמשפחתי לחודשיים כדי להיערך לכל מקרה שיהיה".

ראש מועצת מג'דל שמס, דולאן אבו סאלח, והקב"ט הרשותי היו עסוקים אתמול בהכנות לתרגיל החירום הגדול ביותר שנעשה אי פעם בכפר וצפוי להתקיים מחר. בשעה שהמועצה האזורית הסמוכה גולן ריעננה את המקלטים ביישובים והגבירה את ההיערכות לשעת חירום, גם כאן החלו להיערך בשבועות האחרונים לכל מקרה של הסלמה במצב.
"אין לנו כאן בכלל מקלטים ציבוריים", מספר אבו סאלח. "רק לתושבים שגרים בבתים חדשים יחסית יש ממ"דים. לאחרונה צה"ל חיבר אותנו למערכת התרעה אוטומטית, ולפני שבועיים נשמעה כאן אזעקת אמת שהופעלה בעקבות התרחשות שהייתה בסמוך לגבול.
"המתיחות הגוברת הובילה אותי לשלוח לפני כמה ימים מכתב לשר הביטחון בבקשה שהממשלה תסייע לנו להקים כאן מקלטים ציבוריים. עכשיו אנחנו נערכים לתרגיל הרחב ביותר לכניסה למרחבים מוגנים, בו נתרגל לא רק את תלמידי בתי הספר אלא גם את התושבים".
כמו במועצות הדרוזיות השכנות, גם במג'דל שמס החלו עובדי המועצה לתרגל היערכות למצבי חירום. כך למשל מנהל מחלקת הרווחה מכין רשימות של כל הנכים והזקנים הסיעודיים החיים בכפר. מנהלי אגפים אחרים מכינים רשימות רלוונטיות לתחומם, כמו של רופאים הגרים בסביבה ושל קבלני עבודות עפר, למקרה שיהיה צורך בפינוי הריסות. רק לאחרונה הוקמו בסיוע פיקוד העורף מחסני חירום המכילים עוקבי מים, אלונקות, ציוד רפואי, שכפ"צים, פנסים ועוד.
"במרחק נגיעה מאתנו מתנהלים קרבות קשים ואכזריים ביותר, אסד כבר כיוון טילים לתל אביב, ישראל הצהירה שהיא תמשיך לעצור משלוחי נשק לחיזבאללה, ויש חשש כבד שבסוף זה גם יגיע אלינו", הוסיף אתמול תושב מסעדה. "מאז שביקשו במערכות הכריזה להיכנס באזעקה הבאה למרחבים מוגנים, יותר ויותר אנשים חוששים הפעם לא רק לשלום קרובי משפחתם שנמצאים בעין הסערה בסוריה, אלא גם למשפחתם הגרעינית שחיה כאן".