שר הרווחה לא נבהל מהגזירות: לפיד יוציא אותנו מהבור
"הוא שר האוצר ואני שר הרווחה, אני חייב להגיד לך שבענייני רווחה אין לי ויכוחים איתו". שר הרווחה מאיר כהן לא נבהל מתוכנית הגזירות של ראש מפלגתו יאיר לפיד, להיפך: "זהו מתווה כלכלי, כמו שאני רואה את ההתנהלות של שר האוצר, יאיר יצליח בתפקידו". האם שר הרווחה ושר האוצר על מסלול התנגשות חזיתית?
את הסיור בנגב חתם השר בשעות הערב המאוחרות בכפר הנוער "עוגן קהילתי" בבאר שבע, המארח ומטפל בכ-160 נערים ונערות ברצף של מסגרות. במהלך הסיור שהה כהן עם נערות בדירת משפחתון ואף הכין עימן ארוחות ערב. השר, אגב, היה אחראי על הכנת הסלט. במהלך היום תפסנו את כהן לראיון.

מאיר כהן, עד לא מכבר שימשת כראש עיריית דימונה ועתה מונית לשר הרווחה. ממרומי המשרד, הדברים נראים אחרת?
"לא, הדברים נראים אותו הדבר, רק נקודת הפתיחה היא הרבה יותר הוליסטית. אני מסתכל על הדברים בראיה ממש כלל ארצית, אבל לא היה ולא יהיה בית ספר יותר טוב מאשר השירות המוניציפאלי כראש עיר. עשר שנים כראש עיר, מכשירות אותך בכל התחומים. אתה מרגיש שאתה מזומן.
"אני מנסה לחשוב איזה כיף אם 120 חברי כנסת יהיו 120 ראשי ערים לשעבר. כשאני מסתכל על הדברים, אני מסתכל בעיניים מנוסות. באתי למקום יוצא מן הכלל, זה מרגש אותי המקום הזה. אני אמרתי, עם כל הקושי, יש פה אנשים עם מוגבלות פיזית, שאתה מדבר איתם והם אומרים לך שהם מאושרים בתוך העולם הזה שיצר אותם. אני רואה כאן שיתופי פעולה מדהימים בין כל המוסדות – עיריית באר שבע, איל"ן, משרד הרווחה, עוד כל מיני גופים שעושים עבודה נהדרת במקום הזה".
עם זאת, המצב בנגב קשה. איך מבטיחים שלא תהיה פגיעה נוספת?
"הנגב הוא מאוד הטרוגני. מאוד מורכב. אני מכאן נוסע ללקיה. חשוב לי מאוד לראות מה קורה במגזר הבדואי. אלה אנשים שאנחנו חיים לידם והם לא אנשים שקופים, לא משנה מה הוויכוח הפוליטי, אבל גם שם צריכים לדאוג לאנשים שלהם ולילדים שלהם. אני מאוד מקווה שבכל המוסדות שאני מבקר בהם בנגב, חלק בהפתעה וחלק עם הודעה מראש, אראה את רמת האחזקה ואת הנשמה היתרה שיש במקום הזה, כי אני מתכוון להגיע לרוב המוסדות בלי הודעה מראש. זה יכול להיות במהלך הלילה, זה יכול להיות במהלך הבוקר".
עם זאת, ראש הרשימה שלך מדבר על קיצוצים כואבים?
"אני חייב להגיד לך, שבשיחות שלי עם שר האוצר, הוא קיבל ויכול היה גם לא לקבל את זה, להחליט שאני הולך להיות שר התמ"ת, או להיות שר השיכון או להיות שר החוץ, והוא אמר – בסופו של דבר – אני אהיה שר האוצר ואגע בדברים הקשים ביותר. יש בור של 40 מיליארד שקלים שקודמינו בתפקיד, בכישרון רב, לא דאגו לסגור את זה. היה מותר להם שיהיה גירעון, הם רק לא אמרו, הם אמרו שזה עשרה מיליארד ופתאום צמח ל-40.
"אז כשאני יושב לדבר עם שר האוצר שלי, קודם כל אני מגלה איש שמבין כל כך הרבה את הצרכים של האנשים המוגבלים ועם כניסתו לתפקיד הוא עשה שני דברים: חוק האוטיסטים וניצולי השואה. זה בנושא של ההתייחסות שלו למוגבלויות".
לאחרונה פורסם דוח מאוד קשה, המציב את העיר באר שבע במקום השני, מקרב הערים הגדולות, בחוסר הביטחון התזונתי.
"מדינת ישראל עוברת תהליך מאוד מסוכן, שצפיתי אותו, ורק אנחנו כראשי ערים צפינו אותו – אתה לא צריך להיות מובטל כדי להיות עני. אתה יכול לעבוד ולהיות עני, ויותר ויותר אנשים עובדים נכנסים למעגל העוני. יותר ויותר אנשים עובדים מבקשים שאנחנו ניתן להם כרטיס מזון וזה דבר שהוא מדהים, וזה הדבר המסוכן. כי מה אנחנו אומרים? אנחנו רגילים לעני, לסטריאוטיפ של העני, אחד שהוא מובטל, אחד שהוא כזה ואחד שהוא כזה. היום באים אליי אנשים ואומרים: 'אנחנו עובדים, אבל לא משתכרים מספיק כדי להאכיל ולקנות את מוצרי היסוד לילדים שלנו'. זה דבר שאני כשר הרווחה לא ארפה ממנו. הוא יהיה על שולחן שר האוצר".

אתה ברווחה, לפיד באוצר, שניכם מאותה רשימה ("יש עתיד"), אבל באיזשהו מקום האינטרסים מנוגדים.
"כששר האוצר מדבר איתי ואומר 'מאיר, אני לא מתכוון לפגוע ברווחה', אני שמח. כי החבר'ה האלה שמקבלים את קצבאות הסיכון, אלה אנשים שאסור לגעת בהם, ולא נוגעים בהם. אנחנו נצטרך למצוא את הדרך, איך לדאוג שבן אדם עובד לא יהיה בן אדם עני, שיהיו המוצרים הבסיסיים. נילחם על שכר המינימום. נילחם על הזכויות של העובדים. אתה יודע כמה אנשים עובדים בחלקיות משרה, כמו עבדים, בכל מיני מקומות. הם רשומים כעובדים, אבל לא יכולים לקיים את עצמם.
"אני מתכוון להקים קואליציה למלחמה בעוני ולהביא את זה לממשלת ישראל. שיהיו שם משרד האוצר, משרד החינוך, משרד הבריאות, הביטוח הלאומי, המגזר השלישי והפילנתרופיה. עד היום יש לנו את הרשות למלחמה בתאונות הדרכים, ומלחמה כזאת ואחרת, אין לנו רשות למלחמה בעוני. שמונה אחוזים מילדי ישראל מוגדרים בהגדרות של ה-OECD כילדים עניים. את זה אנחנו חייבים לעצור".
ומה לגבי האינטרסים המנוגדים, המחירים וההפסד?
"זה לא עניין של מחירים והפסד, זה עניין של ויכוח עקרוני על תחומי אחריות - הוא שר האוצר ואני שר הרווחה. אני חייב להגיד לך שבענייני רווחה אין לי ויכוחים איתו. השר הזה מבין עניין ואם רק תתאזרו בסבלנות, תזכור את מה שאמרתי לך, זו לא תוכנית גזירות – זה מתווה כלכלי שבעוד שנה וחצי מוציא אותנו מהבור הזה למקום טוב. אני אומר לך, שכמו שאני רואה את ההתנהלות של שר האוצר, יאיר יצליח בתפקידו. הוא מאוד נחוש, הוא בודק את כל האפשרויות, הוא היחיד שהבהיר לכל אנשי ההון שהחגיגה נגמרה. מעכשיו אתם תשלמו ומעכשיו, משאבי המדינה הם קודם כל שלנו.
"בעסקת פוטאש של ים המלח, הוא שם את כל כובד משקלו. הוא אמר 'לא תהיה עסקת פוטאש. זה משאבים שכל הציבור יכול להרוויח מהם'. הוא הקים ועדה שנייה לשישינסקי. עוד שנה-שנתיים כל תושב במדינה הזו יהיה חלק מכל הרווחים של המשאבים שלנו. תזכרו את זה".
