להיט החתונות: להקה דתית, נגנים חילונים, מנהלת אישה
עינב דרומר, מורה דתייה למוזיקה ונגנית חצוצרה, מנהיגה כבר 5 שנים את להקת החתונות הייחודית "דוסה נובה", שרוב נגניה חילונים אבל מופיעה בעיקר בחתונות דתיות. לקראת הופעת הטרום בכורה של ההרכב שתתקיים מחר (ה'), מספרת דרומר על החרדים שבוהים בהם בתדהמה, על הזוג שביקש שתנגן מאחורי פרגוד ועל התקליט שבדרך
עתה הם יוצאים במופע טרום בכורה עם חומר מקורי (מחר, חמישי, ב"גולה" פתח תקווה), לאחר שכבר הוציאו קליפ ראשון, "מהרה".

"דוסה נובה" הוקמה לפני כחמש שנים. "הסגנון שלנו הוא לא 'דוייסי דוייסי'", מספרת דרומר על הלהקה הייחודית. "כל שיר שאנחנו לוקחים, גם חסידי, אנחנו מעבדים בצורה עכשווית. יש לנו המון סגנונות. בהרכב הקיים היום, רוב הנגנים הם חילונים".
כלומר את כפית את הכיוון ואת טעמך?
"ממש לא", היא צוחקת. "פשוט אני החלטתי להקים להקת חתונות דתית. אספתי נגנים, הם נהנים מכל הנגינות האלו ואפילו תופסים את עצמם שרים את השירים החסידיים גם בבית לעצמם. אחד מהחברים אמר לי שלא מזמן שמע שיר, שהזכיר לו שיר חסידי שאנחנו מנגנים, והוא לא הפסיק לשיר אותו. זה עד כדי כך תפס גם אותם", מתגאה דרומר.
ללהקה הבסיסית יש זמר, אולם לחתונות חילוניות אליהן מוזמנת הלהקה לא פעם, מתווספת גם זמרת. "בחתונות דתיות אנחנו כמובן מופיעים רק עם הזמר", מסבירה דרומר. "אבל יש טרנד חדש של חתונות חילוניות שאוהבים שמנגנים להם גם חסידי. אז שם מופיעה אתנו גם זמרת. במקרים אלו אנחנו מנגנים גם חסידי, מוזיקה ישראלית ולועזית, לפי בקשת הזוג. הרפרטואר הישראלי - מזרחי והלועזי שלנו הוא מאוד נרחב. בחתונות חילוניות אנחנו מנגנים את הנגינות החסידיות המוכרות והשאר ישראלי והלועזי. בגלל 'קול באישה ערווה', אנחנו יכולים לשתף את הזמרת רק בחתונות החילוניות".
דרומר, כאמור, היא לא חברת הלהקה היחידה, לצידה מנגנת גם סקסופוניסטית. מתבקשת השאלה, איך הנוכחות שלהן מתקבלת בחתונות דתיות אליהן הלהקה מוזמנת. "יש חלקים בציבור הדתי שקשה להם לאכול את זה", מודה דרומר. "היו חתונות בהן בקשו ממני שלא להופיע, או ביקשו מאיתנו שלא לעמוד על הבמה אלא בצד. הוזמנו לחתונה באולם בבני ברק, אך מסתבר שבאולמות בבני ברק אסור לבנות לנגן בכלל".
אבל מבחינה הלכתית זה מותר
"יש חתונות לא מעורבות ואז אסור. אבל דווקא במקרה הזה, זאת הייתה חתונה של 'מזרוחניקים', של דתיים-לאומיים. הכל שם היה מעורב בתכלס, אבל הם בחרו לערוך את החתונה בבני ברק. ואז כשהלהקה עשתה את הבלאנס לפני ההופעה, הבחין בי משגיח הכשרות של האולם שאני עומדת ומנגנת על הבמה. הוא בא ואומר לזוג: 'היא לא יכולה להופיע'. הזוג התעקש שהם הזמינו להקה עם בת.
"המשגיח התעקש שאני לא יכולה להופיע ואף התקשר לממונה על הכשרות בבני ברק, שאמר: 'אם היא מנגנת על הבמה, אני מוריד כשרות לאולם'. ואז הזוג בא אליי בהצעה: 'אולי תעמדי מאחורי פרגוד שלא יראו אותך?'. סירבתי חד משמעית, אז לא ניגנתי בחתונה. מה שמצחיק באותה חתונה, מחוץ לאולם, בחופה, הם הרשו לי לנגן. איך שנכנסנו לאולם, הייתי פסולה", אומרת דרומר בחיוך.

ומה קורה כשבא אליכם זוג ומראש מבקש שאתן לא תהיינה על הבמה?
"אנחנו פשוט מסרבים להופיע בחתונה כזאת. היו זוגות שהתקשרו ואמרו לי: 'לא נעים לשאול, יש מצב שהבנות לא ינגנו?'. אנחנו מייד מסרבים. מבחינתנו זה עקרוני. הזמרת למשל היא לא חלק אינטגרלי מהלהקה, היא תוסף בחתונות חילוניות. אני והסקסופוניסטית - אנחנו חלק אינטגרלי ולכן לא מקובל עלינו שנזוז הצידה".
קרה שחלק מהמוזמנים יצאו כשהתחלתן לנגן?
"לא יצאו, אבל יש נשים או גברים חרדים שפשוט עומדים בצד ובוהים בבמה, כי הם לא ראו דבר כזה. הייתה חתונה בה עמדו כמה נשים חרדיות, הסתכלו עליי עם חיוך ולאחר מכן ניגשו ואמרו: 'בחיים לא ראינו דבר כזה, כל הכבוד!'"
מה מייחד אתכם כלהקת חתונות דתית, הרי יש להקות רבות כאלו בשוק.
"נכון, אבל הסגנון שלנו שונה לגמרי מלהקות אחרות שקיימות בשוק. מעבר לזה, אנחנו בין הלהקות הראשונות שהכניסו לחתונות הדתיות מוזיקה לועזית שאנחנו מנגנים. היום הצטרפו עוד להקות שעושות כמונו. אנחנו הרכב מעורב מבחינת נשים וגברים וזה יוצר עניין במגזר הדתי. הרבה פעמים כשאני מופיעה, אני רואה איזשהו הלם ראשוני והרבה אנשים מסתכלים על הלהקה וזה מגניב אותם. אין אישה אחת מחמד שמנגנת, אלא שתי נשים שמנגנות על כלים קשים – כלי נשיפה. מעבר לזה, זאת הלהקה היחידה בציבור הדתי שמנוהלת על ידי אישה".
איך מתייחסים לזה שהמנהלת אישה?
"זוגות שזה לא מגניב אותם, לא יפגשו אתי. יש זוגות שמתקשרים ומבינים שאני גם מנהלת וגם מנגנת. ואז הם שואלים: 'יש אפשרות שלא תנגני?'. ושוב, אנחנו מסרבים לבקשה הזאת. גם בציבור הדתי-לאומי יש תתי מגזר".
את מרגישה שיש הקצנה במגזר הדתי-לאומי?
"באופן טבעי יש הקצנה. ברגע שיש הקצנה חילונית, אז יש תגובת נגד. יש יותר שמירה והסתגרות כדי לא להיות מושפעים. אני חושבת שבמקרה שלנו, החידוש של נשים מנגנות יוצר את ההרתעה".

מלבד הופעות בחתונות עם קאברים, "דוסה נובה" הוציאה לפני כחודשיים קליפ ראשון בשם "מהרה". הלהקה עובדת על שירים וחומר מקורי, כאשר מחר (ה') יופיע ההרכב בהופעת טרום בכורה ב"גולה" שבפתח תקווה. "זאת הופעה שמשלבת חומר מקורי, עם חומרים אחרים. החומרים המקוריים מבוססים על שירים שחברי הלהקה כתבו, או מילים מהמקורות. בהופעה יהיה פאנק, רוק, בוסה נובה ועוד. מי ששומע אותנו, מזהה את הסגנון שלנו, כי הוא מאוד ייחודי".
אגב, בקליפ "מהרה", שרה הזמרת של הלהקה, דבר שסוגר בפניהם את החלק בציבור הדתי שאינו שומע שירת נשים. עבור דרומר "המחיר" הזה נלקח בחשבון והוא מקדש את האני מאמין שלה. "כשאתה מאמין בדבר מסוים, אז אתה עושה אותו. לפעמים אתה משלם מחיר מסוים, אבל אם זאת הדרך שלך, אתה הולך בה.
"דווקא יש המון פתיחות היום במגזר הדתי-לאומי, במיוחד אחרי נושא 'הדרת הנשים', כשחלק מהמגזר מנסה להראות שזה בסדר".
דרומר עצמה גדלה במשפחה שמשתייכת לזרם הדתי היותר שמרן ורחוק מההגדרה "דתי לייט". ועדיין, לפי דרומר, הפרגון היה מקיר לקיר כשהחלה בגיל 14 לנגן בחצוצרה. "אמנם זה היה יוצא דופן שילדה בוחרת לנגן בחצוצרה, אבל אני דווקא למדתי לנגן באולפנית, בתזמורת כלי נשיפה שהוקמה לבנות. זאת הייתה התזמורת לכלי נשיפה בנות היחידה בארץ, שהוקמה ב'אולפנית שחם' בקריית אתא. לאף אחד לא הייתה בעיה שאני מנגנת, להיפך. ומבחינתי העיסוק בזה היום, הוא המשך טבעי", מסכמת דרומר.
