איך הפך פיתוח אפליקציות לטרנד הכי חם?

בגלל הכסף הקל, בזכות האפשרות לקדם אידאולוגיה וכדי ליהנות מתחושת סיפוק: כך הפך תחום פיתוח האפליקציות לספורט הלאומי

שי גבעתי | 13/3/2013 16:10 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
כל בעל סמארטפון, גם אם הוא רכש את המכשיר רק לפני זמן קצר, מתקשה להבין איך הצליח אי פעם להסתדר בלעדיו. קשה לחשוב על פונקציה שימושית כלשהי שהמכשיר אינו מסוגל לבצע לנו. וגם אם היום לא קיימת אפליקציה מסוימת במאגר, מספיק להעלות את הרעיון שלה בסטטוס בפייסבוק כדי שאין-ספור המפתחים, שרק מחפשים כיוון יצירתי לאפליקציה הבאה שלהם, יתחילו לעבוד עליה.

כשבכל יום צצות להן עשרות אפליקציות חדשות, נדמה שכל אחד יכול לפתח אותן. בכל פרלמנט של צעירים סביר לשמוע סיעור מוחות שמטרתו למצוא רעיון לאפליקציה הבאה שתכבוש את העולם. אבל איך, בעצם, הפך עולם פיתוח האפליקציות נגיש כל כך?
איור: ליאו אטלמן
מפתחים אפליקציות. ''מספיקים שלושה אנשים כדי לפתח מכעט כל אפליקציה'' איור: ליאו אטלמן
בלי ידע, בלי השקעה כספית

עד להגעת האפליקציות למכשירי הסלולר שלנו, תחום ההיי-טק תמיד נחשב נחלתם של אקדמאים. האפליקציות שינו את כללי המשחק. הרבה יותר קל, מתברר, לפתח אפליקציה, מאשר לכתוב תוכנית מחשב. ידע לא נרחב בתכנות יכול להספיק כדי לכתוב ולעצב אפליקציה שתהפוך ללהיט.

כמעט בכל אתר אינטרנט גדול ניתן למצוא פרסומות המפנות את הגולשים לקורסים לפיתוח אפליקציות. לא נדרש כל ידע מקדים, ולכן את הלקוחות הפוטנציאליים מחפשות החברות לאו דווקא בפורומים העוסקים במחשבים, אלא גם באתרי ספורט, תרבות וחדשות.

אחד מבתי הספר המובילים בתחום, שמציע קורסים בפיתוח אפליקציות, הוא "הייפראקטיב". מנכ"ל בית הספר, טל שחור, מסביר שלחלק מהתלמידים שמגיעים ללמוד אין כל ניסיון קודם בפיתוח. "אני לא אומר שלפתח אפליקציה זה קל", מחדד שחור, "אבל פיתוח של אפליקציה הוא פשוט, במובן שלא צריכים יותר מדי כוח אדם. מספיקים שלושה אנשים כדי לפתח כמעט כל אפליקציה. כל מה שהם צריכים זה רעיון טוב".

כנראה שכך הפך תחום פיתוח האפליקציות לספורט הלאומי: לכל צעיר ישראלי ממוצע יושבים בראש עשרות רעיונות לפרויקטים של איך להפוך למיליונר, רק שהם קשים יותר ליישום - בגלל מגבלות כספיות, בגלל דרישות כוח אדם גבוהות וכדומה.



אפליקציה, לעומת זאת, אתה יכול להכין בעצמך, בלי כל השקעה כלכלית. לכן אלפי ישראלים לוקחים קורס והופכים למפתחי אפליקציות. השאלה היא מה יוצא להם מזה, שהרי רובן המוחלט של האפליקציות הן חינמיות. "היום זה מאוד משתלם להיות מפתח אפליקציות כי הביקוש לזה בשוק העבודה הוא אדיר", אומר שחור. "תחום ההיי-טק הוא תחום של גלים מאוד גדולים. ב-2001 החל הגל של האינטרנט, שבעקבותיו כל התחום נסחף לכיוון הזה. עכשיו אנחנו בגל של המובייל.

"קשה להאמין, אבל האייפון הראשון הושק לא מזמן, בספטמבר 2007. היום כמעט לכל אחד בישראל יש סמארטפון. בארצות הברית נמכרו השנה יותר סמארטפונים מאשר מחשבים ניידים ונייחים ביחד. ברבעון האחרון אנשים משתמשים בסמארטפונים יותר מאשר במחשבים כדי לגלוש באינטרנט, אז ברור שכל אחד רוצה להיות מפתח אפליקציות. לשם הולך כל הכיוון של ההיי-טק".

אבל מה יוצא למפתח מהאפליקציה אם היא חינמית?
"ובכל זאת, הסיבה העיקרית שבאים לפתח אפליקציה היא כספית. כולם חולמים על האקזיט הגדול שלהם - לפתח אפליקציה שתימכר בסכום עתק לחברה גדולה. קח את אינסטגרם, שנמכרה במיליארד דולר. אתה יודע כמה אנשים עבדו בה כשהיא נמכרה? שישה. שישה אנשים הקימו ותפעלו חברה של מיליארד דולר. גם האפליקציה Draw it - מה כבר יש בה? ובכל זאת, היא נמכרה ב-120-100 מיליון דולר".

אבל נדירות מאוד האפליקציות שמגיעות לגדולה כזאת, וגם המפתחים יודעים את זה.
"נכון שרק מעטים יעשו מיליונים, אבל זה גם תחום שיש בו הרבה מאוד הנאה. אתה נהנה מהפיתוח של האפליקציה ומהתוצר הסופי שלך. חוץ מזה, להיות מפתח אפליקציות זה עיסוק מצוין גם כשכיר בחברה. מפתח עם ניסיון של שנה מרוויח 14-13 אלף שקל. מפתח עם ניסיון של שנתיים- 20 אלף".

שאטרסטוק
''כל הכיוון של ההי-טק הולך לאפליקציות'' שאטרסטוק
חולמים על המיליונים

אלה שאינם מעוניינים להיות שכירים, אלא לפתח אפליקציות בעצמם, יודעים שכל מה שהם צריכים הוא רעיון טוב. עד כמה זה פשוט להפוך למיליונר באמצעות רעיון מוצלח יכול להעיד הסיפור של אפליקציית Tamago, שיצאה לשוק רק בשבוע שעבר.

האפליקציה היא ללא ספק אחת הפשוטות ביותר שקיימות: זהו משחק שעל המסך שלו מצוירת ביצה ומעליה כתוב המספר 1,000,000. כל לחיצה על הביצה מקטינה את המספר ב-1, וכעבור מיליון לחיצות הביצה בוקעת וממנה אמור לצאת משהו. נשמע לכם מטופש? עשרות מיליוני הורדות של מכורים שלוחצים על הביצה אלפי פעמים ביום ומנסים לגלות מה יש בתוכה יעידו אחרת. על הדרך הם הפכו את מפתח האפליקציה למיליונר, בזכות הפרסומות ששתל בה.

"מי שחשב על האפליקציה הזאת הוא גאון", אומר גיל נפתלי, מפתח בעצמו. "הוא לא גאון במובן התכנותי - כי זאת אחת האפליקציות הכי קלות לתכנות שאני שמעתי עליהן - אבל כן במובן המחשבתי. כי הוא הצליח לגייס עשרות מיליוני אנשים שהורידו אותה ומכר פרסומות בכמות כמעט בלתי מוגבלת. נכון שבסופו של דבר כשאנשים כבר יגיעו למה שיש בביצה הם יפסיקו להוריד אותה, אבל עד אז הוא כבר יעשה את שלו, עם אפליקציה שאפשר לפתח בכמה שעות".

נפתלי, שפיתח יחד עם אחיו אפליקציה להיכרויות בזק מבוססת מיקום, אומר שהמטרה של מפתח אפליקציות היא התעשרות מהירה: "אין מפתח אחד שלא יגיד לך שהוא חולם על הישג בגודל של אינסטגרם. עם האפליקציה הנכונה אתה יכול להפוך למיליונר בתוך זמן קצר מאוד. אתה רק צריך להיות מקורי, כדי להיכנס חזק לשוק, ויש מצב שתהיה מיליונר. בגלל זה כל הזמן אני ממשיך לחשוב על רעיונות לאפליקציות אפשריות".

זה באמת כל כך פשוט לפתח?
"הדור של היום הוא שונה מהדור של פעם. הצעירים יכולים לקרוא מדריך דרך האינטרנט וללמוד לבד איך לפתח אפליקציות. המידע הזה נגיש ביותר. בשביל מה ללכת וללמוד לתואר שלוש שנים, ולאחר מכן להיתקע גם בלי עבודה או לעבוד בשכר נמוך, כשאתה יכול בקלות ללמוד פיתוח אפליקציות במדריך אינטרנטי?"

תואר לפחות נותן לך אפשרות לעבודה בשכר הולם, ולא רק חלומות על אינסטגרם.
"בפיתוח אפליקציות יש יותר מאשר רק כסף. אתה לא יכול להבין איזו הרגשה עילאית זאת שאנשים מורידים את האפליקציה שלך ומשתמשים בה. אני פותח יום אחד את האפליקציה של הדייטינג ורואה שברגע זה יש 150 משתמשים אונליין. יכול להיות שגם נוצרו זוגות רומנטיים מהשימוש באפליקציה שלי, כך שהסיפוק הוא מעבר לכסף. וזה עוד בלי שאני מזכיר את הפידבקים החיוביים שממלאים אותך בכוח. זה מרגש אותי לראות כל פעם שמורידים את האפליקציה שפיתחתי".

צילום: אריק סולטן
איתי וגיל נפתלי. כולם חולמים על אינסטגרם צילום: אריק סולטן
הכול טמון ברעיון

בוריס טומרקין פיתח אפליקציה כדי לקדם נושאים של איכות סביבה. האפליקציה שלו, "ירוק לי", ממפה את האזורים הירוקים בתל אביב ומאפשרת ניווט אליהם: תחנת התל אופן הקרובה, פח המיחזור הקרוב, פארק הכלבים הקרוב ומתקני הכושר הקרובים. "ברור שמהאפליקציה הזאת לא נצא עשירים", אומר טומרקין, "אבל אם אנשים יורידו אותה - לפחות אדע שעשיתי משהו למען הסביבה. השקעתי לא מעט שעות עבודה עליה, ולפעמים תחושת הסיפוק בהחלט יכולה לפצות על הזמן הזה".

אבל לא בשביל זה בוחרים בתחום של פיתוח אפליקציות.
"נכון, אבל זה הערך המוסף של אפליקציות. היכולת שלך לקדם סדר יום בדרך שלא הייתה אפשרית מבחינתך קודם. היתרון שלי, כמפתח אפליקציות, הוא שאני יכול לבחור מה לעשות עם הידע שלי. בסופו של דבר אני כן רוצה להרוויח מהתחום הזה, וזה אפשרי. הכול טמון ברעיון שיש לך. אם יהיה לך רעיון מספיק טוב, תוכל להגשים את החלום ולעשות את המכה הגדולה. אולי לא למכור את האפליקציה במיליארד דולר, אבל כן - תמיד קיימת האפשרות שתביא את סיפור ההצלחה שישדרג את החיים שלך באופן משמעותי. לי יש לא מעט רעיונות בראש, שמספיק שרק אחד מהם יתפתח לכדי אפליקציה אמיתית כדי להגיע אל הנחלה".

גם אור ברזיו, מפתח האפליקציה"עד 10" שמכוונת אל המסעדות שמוכרות אוכל בזול, עשה את זה קודם כול בשביל האידאולוגיה, ורק אחר כך בשביל הכסף. "הרבה אנשים רוצים להיות חלק משינוי בחברה", הוא אומר. "קח לדוגמה את החבורה של המחאה החברתית. חלקם נכנסו אפילו לכנסת כדי להיות חלק מהשינוי. לי יש הזדמנות מצוינת להציע רעיונות שיכולים לשנות, דרך האפליקציה. המטרה של הרעיון שלי, של פרסום בחינם רק לעסקים שמציעים מוצרים זולים, היא לגרום להורדת מחירים. מה שהניע אותי לפתח את האפליקציה הוא החלום לעשות שינוי בחברה הישראלית".

ומה מעבר לעניין האידאולוגי?
"יש מפתח אפליקציה שיפתח אפליקציה באופן עצמאי, שהוא מאמין בה, ויש אנשים שהולכים ללמוד לפתח אפליקציות כדי לעבוד בחברה ולהרוויח כסף, שזה דבר שונה לחלוטין. עולם האפליקציות רק הולך וגדל, והעבודה בתחום היא מאוד בטוחה כי יש ביקוש גדול לתוכניתנים של אפליקציות".

צילום: ראובן קסטרו
אור ברזיו . ''הרבה אנשים רוצים להיות חלק משינוי בחברה'' צילום: ראובן קסטרו
אפשר להרוויח הרבה כסף

עיריית תל אביב פתחה לפני מספר חודשים תחרות אפליקציות, והזמינה מפתחים לפתח אפליקציות לשירות הציבור, על בסיס מאגרי המידע של העירייה ושל הממשלה. הזוכים בתחרות יקבלו פרסים כספיים: שתי אפליקציות יזכו ב-20 אלף שקלים כל אחת ושלוש אפליקציות יזכו ב-15 אלף שקלים. השופטים העיקריים בתחרות יהיו ראש העיר רון חולדאי והשר מיכאל איתן.

לא פחות מ-70 מפתחים שלחו אפליקציות שונות כדי להשתתף בתחרות, והזוכה יוכרז בחודש אפריל. זוהר סוסנקו, שמטפל בתחרות מטעם העירייה, אמר: "לא מעט מתכנתים הכינו אפליקציות משל עצמם, בין השאר כדי לזכות בחשיפה. כדי שהאפליקציה תהיה אטרקטיבית, צריך בעיקר ראש טוב ורעיון טוב. בסופו של דבר בתחרות ייבחרו האפליקציות הטובות ביותר לקבלת הפרסים".

הופתעתם מהכמות הגדולה של המפתחים ששלחו אפליקציות?
"ידעתי שיש לא מעט מפתחים. הטכנולוגיה הולכת היום לכיוון של מכשירים קטנים - סמארטפונים וטאבלטים, וזה אומר אפליקציות. הבעיה, מבחינת המפתח, היא שיש באמת המון. הרבה מתחרים על השוק ולכן יותר קשה להצליח. מצד שני, מי שמצליח - יכול להצליח בענק. הרי מתל אביב יצאו הרבה מאוד סטארטאפים ענקיים, ואין פלא שכאן, בתל אביב, אנשים מאמינים שיצליחו לעשות את זה".

ד"ר גיא לשם, מרצה למדעי המחשב המלמד בין השאר פיתוח אפליקציות, אומר כי היה ממליץ לכל סטודנט שיתייעץ איתו ללכת לתחום המובייל. "עד להגעתן של האפליקציות עולם ההיי-טק היה שייך לחברות הגדולות", אומר לשם. "תסתכל על התוכנות במחשב שלך: כמעט כולן שייכות לענקיות - מייקרוסופט, אדובי, מטלב. לא תמצא שם תוכנה שכתב אדם פרטי. הסמארטפונים אפשרו למתכנת הקטן להגיע למיליוני אנשים בקלות ולזכות לתהילת עולם. המשמעות היא שפתאום כל אחד יכול, במאמץ לא גדול, לכתוב אפליקציה שתשפיע על החיים של אחרים".

ומה עם רווח כספי?
"זה לא נכון שאי אפשר להרוויח כסף מאפליקציות. יש לך אפליקציה טובה? אתה יכול לגבות עליה תשלום סמלי, ואם יהיו מספיק הורדות תוכל לעשות ממנה כסף גדול. גם אם האפליקציה חינמית, הפרסומות יכולות לספק הכנסה גבוהה אפילו יותר מהתשלום עבור האפליקציה. במהלך פשוט יחסית אתה יכול להרוויח הרבה כסף - ומכאן האטרקטיביות".

ואיך זה שבאמת כמעט כל אחד יכול?
"אחרי כל כך הרבה שנים של תוכנות במחשבים נייחים, נעשה קשה יותר ויותר לחדש. כל חידוש בתוכנת מחשב דרש משאבים אדירים וצי של מתכנתים. כשנכנסו הסמארטפונים לתמונה נוספו פיצ'רים שלא קיימים במחשב: ג'י-פי-אס, קורא ברקודים ואחרים. אלה פתחו עולם חדש של אפשרויות ושל רעיונות יצירתיים עבור המפתחים. לכן עכשיו עולם פיתוח האפליקציות נמצא בתור הזהב שלו, עד שיגיע הזמן שבו גם הלימון הזה ייסחט עד תומו. להערכתי, אנחנו עוד רחוקים מהרגע הזה, ומפתחי אפליקציות ימשיכו להתרבות בקצב מהיר".

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של מעריב בואו להמשיך לדבר על זה בפורום תל אביב-
כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...
קבלו עיתון מעריב למשך שבועיים מתנה

מדורים

  

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים