דובי זכאי מזמין אתכם לטבע המתפרץ של בקעת הנדיב
ידו הנדיבה של הברון רוטשילד וחריצותם של המתיישבים הן האחראיות ליופי שמתגלה סביב בקעת הנדיב, האזור שהיה אהוב במיוחד על הנדיב הידוע
כמעט כל עיר בישראל הקדישה לזכרו של רוטשילד את אחד מרחובותיה הראשיים, אך האזור סביב קברו ברמת הנדיב מזוהה יותר מכל עם סיפורו, הקשר שלו לחלוצי הארץ ואהבתו הרבה אליה.
המסלול שלנו הפעם מלא בפריחות ובנגיעות של יופי סביב רמת ובקעת הנדיב, האזור האהוב במיוחד על הברון.

רמת הנדיב היא אחד המקומות היפים והמטופחים בישראל. מפעל מדהים של גנים, מסלולי טיול ואודיטוריום מרווח שבו מוקרנים סרטים העוסקים בתולדות משפחת רוטשילד. במקום ישנו גם מרכז מבקרים חדש שבו אפשר להצטייד במפות של האתר ובספרים.
רמת הנדיב היא אי של טבע שיוצר חיץ ירוק בין פיתוח וקדמה ומאכלס 628 מיני צמחים - כרבע מהכמות הארצית - וכשליש ממיני הפרפרים בארץ שהפכו לדיירי קבע במקום. לאחרונה אף יצא ספר שעוסק בסיפורם של זני הפרפרים ומלווה באיורים.
אחד משלושת מסלולי הטיול הרגליים יורד מרמת הנדיב אל מעיין עין צור, שזורם בכל ימות השנה. זהו מסלול המתאים למשפחות שמוכנות ללכת כ-2.5 קילומטרים בטבע מתפרץ של כלניות, רקפות, משטחים ירוקים ועצים פורחים.
שביל המעיין מסומן בכחול ומתחיל בכיכר השבילים הראשית. בדרך עוברים בצלו של אלון התבור הענק דרך חפירות בית המרחץ, חורבת עלק, בית חורי והמעיין. הנביעה שלו מתחילה בנקבה ארוכה וממשיכה לאורכה של אמה עתיקה שממלאת שתי בריכות צלולות. בהמשך זורם המעיין לשני אגמים קטנים עשירים בצמחי מים ובציפורים, בשפיריות צבעוניות ובפרפרים.
ישנם עוד שני מסלולי הליכה לחובבי הטיולים, וכמובן אפשר לעבור גם בגנים היפים, בחלקת הקבר של הברון בנימין אדמונד דה רוטשילד ורעייתו הברונית עדה אדלאידה רוטשילד. כדאי להיעזר במפה שאפשר להשיג במרכז המבקרים.
איך מגיעים: מכיכר ראשית השבילים פונים מעט שמאלה לאורך השביל המסומן בכחול.

במטרה ללכוד את מי הגשמים הרבים ולהעשיר באמצעותם את מי התהום הקימה חברת מקורות מפעל ענק לקליטת המים. אלה נאספים ממורדות רמות מנשה ומוטים לאמת בטון גדולה שמנקזת אותם לאזור חולות קיסריה. בימים אלה נקווה שם אגם רחב ידיים. המים זורמים בערוץ לעבר אמה רחבה עד שהיא חודרת ללבו של הר, ולא ניתן להמשיך את המסלול (אגב, לאורך המסלול ישנן גם נקבות מים עתיקות מתקופת הרומאים).
איך מגיעים: המקום נמצא על כביש 6533 המוליך ליישוב עמיקם. כשני קילומטרים צפונית ליישוב אביאל, פונים שמאלה לדרך עפר קטנה שמוליכה לגשר. כאן המים הרבים מופנים לאמת בטון גדולה.
אפשר להציץ לאגם הגדול דרך כביש 4. מצומת פל ים נמתח כביש 651 מזרחה. אחרי כשני קילומטרים מופיע מצד שמאל מבנה קטן בסמוך לכביש. ליד המבנה ניצבת מרפסת המאפשרת תצפית על האגם. בימים אלה ממלאים את האגם עופות מים רבים.

גבעת עדה היא יישוב קטן השוכן צפון-מזרחית לבקעת הנדיב ונקרא על שם אשתו של הברון. ראשיתה כמושבה שהוקמה על ידי איכרים מזכרון יעקב ומבת שלמה. בתחילת דרכה, ב-1903, סבלה גבעת עדה מבידוד ומהתנכלויות של ערביי הסביבה.
בין ראשוני המשפחות היתה גם משפחת טפרברג. הסב היה חקלאי נמרץ שבנה במושבה בית לו ולמשפחתו בסמוך לבית העם ובית הכנסת. הדור הצעיר, הנכדים לבית טפרברג, החליטו להנציח את מפעלה של המשפחה והקימו מרכז מבקרים בלב היישוב, צמוד לבית הוותיק של המשפחה.
האחים ובני משפחותיהם גרים במבנה עד היום. הבנים, חקלאים בנשמה, מגדלים מטע זיתים גדול. איתי טפרברג מנהל את המקום ובו מוזיאון מיוחד עם תמונות מאותם הימים, לצד חדרי אירוח לקבוצות ויחידים שרוצים לשמוע ולהכיר את קורותיה של גבעת עדה.
מכאן יוצאים סיורים במושבה בהנחייתו של האח השני ד"ר אייל טפרברג, וטרינר במקצועו. הסיור עובר בין שרידי חומת החאן, בבאר הישנה, באלון השומר, דרך עץ אלון ענק שחברי הבריגדה היהודית נהגו לשבת בצלו, במוזיאון יודאיקה מיוחד ובבית הכנסת הראשון. הסיור, שמתחיל ומסתיים באתר "עץ השדה" של המשפחה, נערך ללא תשלום ובתיאום מראש.
ליצירת קשר: "עץ השדה" בגבעת עדה, איתי טפרברג, 04-6288306.
dubi.zakai@maariv.co.il
