זינוק משמעותי במספר הצבאים ברמת הגולן
במשך עשור הצטמצמה אוכלוסיית הצבאים מאלפים רבים למאות בודדות. לאחרונה נרשמה עלייה של 50 אחוזים במספרם והם עשויים לכבוש שוב את הרמה

צילום: פלאש 90
לפני יותר מעשור חיה בדרום רמת הגולן אוכלוסייה גדולה של אלפי צבאים, אך במהלך השנים האחרונות היא הצטמצמה יותר ויותר, והגיעה לשפל של כל הזמנים. ברשות הטבע והגנים מסבירים, כי הסיבה העיקרית לירידה החדה במספר הצבאים נעוצה בטריפתם על ידי תנים וחיות טורפות אחרות.
"בשנתיים האחרונות אנחנו עושים פעולות רבות במסגרתן אנחנו מצמצמים את כמות הפגרים שהחקלאים משאירים בשטחים הפתוחים, וכן מצמצמים את הנגישות של הטורפים למרכזי המזון של חיות המשק ביישובים הכפריים", מסביר גיא אילון, מנהל מחוז הצפון ברשות הטבע והגנים.
"הפחתת המזון הזמין לטורפים מצמצמת את תפוצתם, ומכאן שהיא מצמצמת גם את כמות הנטרפים, וביניהם הצבאים. הפעולות הללו עוזרות לנו לייצב את האיזון האקולוגי הרצוי בטבע".
"1,000 צבאים בתוך שלוש שנים"
ברשות הטבע והגנים מאמינים כי פעולות אלה יצמצמו בצורה משמעותית גם את הנזקים הנגרמים לחקלאים. לדבריהם, ייתכן וזו תהיה גם נקודת מפנה חיובית עבור אוכלוסיית הנשרים, הנמצאת בסכנת הכחדה הולכת ומחמירה. "אני מתייחס לנתונים האלה באופטימיות זהירה", סיכם אילון.
לדבריו "אני רוצה לראות שההתאוששות באוכלוסיית הצבאים תהיה רב-שנתית, ושלא מדובר באירוע חד פעמי. אם המגמה הזו תימשך, אז נצליח להגיע ליעד שהצבנו לעצמנו- 1,000 צבאים בתוך שלוש שנים".
ספירת הצבאים החלה שלשום ברמת הגולן, והיא נמשכה אתמול ברמות יששכר בגליל העליון - שם
נספרו 846 צבאים לעומת 915 אשתקד. למרות שהמספרים מצביעים על ירידה של 10 אחוז בתפוצתם , ברשות הטבע והגנים לא מתרגשים.
"ברמות יששכר אוכלוסיית הצבאים שומרת על יציבות מזה שנים, והעובדה שספרנו השנה פחות צבאים מאשתקד אינה אומרת שאנחנו לקראת שינוי מגמה", הוסיף אילון.
"צריך לקחת בחשבון שבשעות הבוקר הטמפרטורות היו מאוד נמוכות והרוחות היו חזקות מאוד. אנחנו לוקחים בחשבון שייתכן שהרבה צבאים שכבו מכונסים במקומות מחסה ויכול להיות שבגלל זה לא ראינו את כולם. בסך הכל המספרים נשארים בסדר גודל דומה לזה של שנה שעברה".
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של מעריב בואו להמשיך לדבר על זה בפורום חיפה והקריות-
