"אנחנו לא עיר פשע": קבלו את יחידת המתנדבים של נתניה

מרגישים חוסר ביטחון להסתובב ברחובות נתניה? מוטרדים מהתדמית השלילית שנדבקה לעיר? קבלו את האנשים שיעשו הכל כדי שתוכלו לישון בשקט

גיא פישקין | 9/7/2012 12:02 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
לפני כשבועיים יצא שמעון מלכה, שוטר ותיק ביחידת המתנדבים (מתמי"ד) של משטרת נתניה לאירוע פעילות שגרתי. הסיור המשטרתי נתקל בעבריין מסומם שהחל להשתולל ולתקוף את שני השוטרים אליהם חבר.

גם ריסוס ממושך בגז מדמיע על אותו עבריין לא צלח ואף גרם בשוגג לנטרול השוטרים מזירת ההתרחשות. רגע לפני שהעבריין ברח הצליח מלכה (62) להשתלט עליו ולמרות מספר בעיטות חזקות שספג הביא לעצירת העבריין ולסיום האירוע.
צילום: יעל חבוש
מימין לשמאל: לוי, אלוני, מימון, מלכה וסדון. לא מרוצים מתדמית העיר צילום: יעל חבוש

"אלו היו רגעים לא פשוטים", תיאר השבוע מלכה שיזכה לקבל את "אות ראש העיר עבור מתנדבים מצטיינים" ממרים פיירברג עבור התנדבות של עשר שנים.

"לא יכולתי להרשות לעצמי להשאיר את אותו עבריין חופשי בעוד השוטרים שאיתי יצאו מכלל פעילות", אומר מלכה. "זו הייתה התפרצות מטורפת של אדרנלין. הסיפוק שהצלחתי למנוע נזק או פגיעה חמורה הוא

עצום, משהו שקשה לבטא במילים אפילו עכשיו".

מלכה אינו לבד. יחידת המתמי"ד הנתנייתית, שהוקמה בסוף המאה הקודמת במטרה לסייע לכוחות המשטרה בתפקיד, מספקת סיפורי גבורה על בסיס קבוע וכמעט שבועי. "זה חיידק חיובי שאי אפשר להתגבר עליו", מתייחס אלי לוי (65), בעל פז"ם של תריסר שנים במתמי"ד לרוח ההתנדבות האופפת את היחידה.

גם לך היו גילויי גבורה כמו למלכה?
"בוודאי. יום אחד הגענו לשדה גדול בקרבת נתניה והבחנו באדם ערבי שבורח. נסענו אליו במהירות על מנת לבדוק מדוע הוא רץ כל כך מהר. כשהגענו אליו הוא הוציא סכין ואיים על השוטר שנהג. לא חשבתי פעמיים וקפצתי עליו בכל הכוח. עיקמתי לו את היד והכנסתי אותו ישירות לניידת".

לא פחדת?
"ממש לא. המחשבה של מה היה קורה אם הוא בכל זאת היה מצליח לברוח הייתה אוכלת אותי. אלו מסוג הדברים שבגללם אני מתנדב, היכולת לעזור על אמת".

היחידה, שכפופה למשמר האזרחי במרחב השרון, עוסקת בטיפול בחפצים חשודים, ניווט התנועה וסיוע בחקירות. מטבע הדברים היא מספקת סיפורים מעניינים, שחלקם מגיעים גם לעיתונות הארצית, כמו רצח הילדה רוז פיזאם ב-2008.

רחל מימון (60), מורה לשעבר, לא תשכח לעולם את הרגע שבו רוני רון הגיע לתחנה ודיווח שהוא לא מוצא את נכדתו. "אני הייתי הראשונה שדיברה איתו וכמובן שמיד הקפצתי את כל התחנה", היא נזכרת. "הייתי בשוק כשהבנתי שהכול היה מבוים. זה מסוג האירועים שנצרבים עמוק בתודעה".

אורית אלוני (45) ושירן סדון (27) רואות בהתנדבות דרך אמיתית להשפיע על החברה. "ההתנדבות לא מגיעה בבום", מסבירה אלוני. "במשך זמן ארוך התבשלתי ביני ובין עצמי עד שבמקרה הגעתי למשטרה.

"מסתבר שההתנדבות והרצון לעזור אלו דברים שטמונים ב-DNA שלי ושל כל חבריי ליחידה. לא כל אחד פוגש אנסים, בעלים מכים, מסוממים ועבריינים ללא קבלת שכר. יש אנשים שזה גורם להם לרצות להתרחק. אצלנו זה להיפך. אנחנו לא יכולים בלי זה".

"הכוח מגיע מהנתינה", מוסיפה סדון. "צריך להבין שהביטחון של אזרחי המדינה ותושבי נתניה והסביבה בכלל הוא בידיים שלנו. הביטחון שלהם הוא הסיפוק שלנו, פשוטו כמשמעו".

צילום: יעל חבוש
מתנדבי נתניה. הרבה רגעים לא פשוטים. צילום: יעל חבוש
בתל אביב יותר מסוכן

בשנה האחרונה דבקה בנתניה תדמית של עיר פשע, לא מעט בזכות "ארץ נהדרת" עם החיקוי המופלא של פיירברג, אבל במשטרה דוחים את התדמית הזו על הסף.

"תבדוק את הנתונים. הפשיעה באזור נתניה ירדה בשנים האחרונות בהיקף של חמישים אחוז", אומר דובר משטרת נתניה ומרחב השרון, ערן יהודה. "רוב האירועים שדורשים התערבות של שוטרים מהתחנה לא מתרחשים במרחב  של נתניה, אלא במושבים ובכפרים סמוכים".

מתנדבי היחידה מיישרים קו עם רוח המפקד. "הגיע הזמן להפסיק את ההתעסקות הזו בפשע", אומר מלכה. "רוב משפחות הפשע והעבריינים שהיו בעבר חלק מהתדמית של העיר כבר מזמן לא מתגוררים בה. כשוטרים מתנדבים שמסיירים בכל העיר אנחנו רואים את ההשקעה והפיתוח ברחובות. חבל לי שמתייחסים לדברים שליליים במקום לכתוב על היופי של העיר הזו".

לוי: "לא מובן לי עד היום למה הדביקו לנו את הסטיגמה. אם שואלים אותי להסתובב היום בתל אביב הרבה יותר מסוכן מאשר בנתניה. אני גאה בכך שאני נתנייתי. עבורי זו זכות גדולה".

למרות הפרצופים החייכניים של החמישייה מסתבר כי ההתנדבות לצד הפעילות המבצעית המסוכנת גוזלת גם לא מעט מחייהם הפרטיים של שוטרי היחידה שנאלצים לנטוש לעיתים תכופות את המשפחה והחברים לטובת סיור בשעת לילה מאוחרת או סתם לצורך סיוע לשוטרי התחנה המצויים במשמרת.

"להגיד שזה קל לא יהיה נכון", מתוודה אלוני, אם לארבעה ילדים המנהלת במקביל לשעות ההתנדבות קריירה ענפה כמרצה למחשבים במוסדות חינוכיים שונים באזור השרון. "הפעילות ביחידה הרבה פעמים באה על חשבון זמן עם המשפחה והילדים. לשמחתי הם מפרגנים לי מכל הלב ומבינים עד כמה זה חשוב".

"הרבה חגים אנחנו עושים מחוץ לבית", מצטרף לוי לדבריה של אלוני. "הצלחנו, למרות הקושי, להפוך את היחידה למשפחה שנייה. אנחנו אוכלים, צוחקים ועושים המון דברים יחד במטרה ליצור גיבוש. נראה לי שהצלחנו בכלל לא רע".

מה החשיבות של הפעילות שלכם עבור תושבי נתניה והסביבה?
אלוני: "גדולה מאוד. אנחנו חבורה של אנשים שבאה מאהבה ורצון לתרום.  אנחנו מקבלים לא מעט מההתנדבות, בעיקר הכרה בכך שאנחנו רצויים וזקוקים לנו".

מלכה: "הידיעה שהצלחנו לתת כתף ולסייע עבור עוד לילה של שקט עבור תושבי האזור כבר אומרת הכול. תושבי נתניה, אנחנו גאים לשרת אתכם".

בואו להמשיך לדבר על זה בפורום רעננה-
כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

מדורים

  

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים