תוהו ובוהו: כל הסיבות לבלאגן במכבי אשדוד

מה קורה בקבוצת הכדורסל של מכבי אשדוד? דווקא אחרי העפלה היסטורית לגמר הפליי אוף הבלאגן חוגג: לא ברור מי מנהל את הקבוצה ומי משלם לעובדים ולספקים? "זמן הדרום" מנסה לעשות סדר בבלאגן

חן מור | 28/6/2012 15:02 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
מה קורה במכבי אשדוד גברים? מי עומד בראש הקבוצה? מי מנהל אותה? מיהו בעל הסמכות לחלק הוראות? מי מורשה חתימה? מי יכול לשלם שכר לעובדים ולספקים השונים? למי המאמן צריך לפנות כאשר הוא מעוניין בשחקן מסוים? לכל השאלות האלה, נכון להיום, אין שום תשובה. בקבוצת הכדורסל של העיר שורר בשבועיים האחרונים כאוס ניהולי, ואיש אינו מצליח לעשות סדר בדברים.
צילום: דני מרון
שחקני מכבי אשדוד. מי מנהל את הקבוצה? צילום: דני מרון

כדי להבין כיצד הגענו למצב הזה, צריכים לקבל קצת רקע. במשך שנים רבות, מועדון הכדורסל מכבי אשדוד התבוסס בליגה השנייה. מי שניהל אותו כיו"ר, ולמעשה הפך אותו לפרויקט חייו, היה מאיר גבאי. חלומו הגדול של גבאי היה שיום אחד יזכה לעלות עם הקבוצה לליגת העל. האבסורד הגדול הוא שדווקא כאשר החלום הזה התגשם – גבאי נאלץ לפנות את מקומו, בנסיבות שלא הוסברו עד תום עד עצם היום הזה.

בזמנו, גבאי עוד הספיק להתחיל בהכנות לעונת הבכורה בליגת העל, ואפילו החתים את הרכז מאיר טפירו בקבוצה – אבל אז הודיע באופן מפתיע שהחליט לעזוב. הודעת העזיבה הייתה דרמטית, אך לקונית. אף אחד לא הצליח לעמוד על הסיבה

שגרמה לו לוותר על ניהול הקבוצה, דווקא בשעתה הגדולה ביותר. עד היום, כמעט שנתיים לאחר מכן, הוא ממשיך למלא פיו מים. בנושא התעלומה שבעזיבתו, לא נעסוק כעת.

את ניהול הקבוצה הוא לא הפקיד היו"ר המתפטר בידיים זרות, אלא העביר לאחיו – יצחק גבאי. הוא האיש שנשא בתפקיד היו"ר בשתי העונות האחרונות, בהן שיחקה אשדוד בליגת העל. אבל גבאי האח לא ניהל את הקבוצה לבד: מאז עלייתה לליגה הראשונה, החלה עיריית אשדוד לתמוך בקבוצה באופן משמעותי ביותר, בסכום של כשני מיליון שקלים וחצי. מטבע הדברים, בעקבות הקצבה כזאת משמעותית, דרשה העירייה נציגים, שיבחרו מעין "נאמנים", שיכהנו מטעם בהנהלה.

צילום: דני מרון
עופר ברקוביץ'. ימשיך בקבוצה צילום: דני מרון

בהנהלת הקבוצה נוצרו שני מחנות: מחנה גבאי – הכולל את יצחק גבאי, ניסים דוק, רפי אספורמס ומאיר גבאי – שהביא את הקבוצה עד הלום; מחנה ההנהלה ה"חדשה" – הכולל את שבי מיכאלי, יורם אסרף, ארמונד אסולין ויניב סהרוני – שנכנס לתמונה רק עם העלייה לליגת העל.

מאז תחילת דרכם המשותפת, בשני המחנות היו חילוקי דעות בולטים בנושא ניהול הקבוצה. כבר מהרגע הראשון הם לא הצליחו להסתדר, אך הדברים הגיעו לכדי נקודת רתיחה רק במהלך העונה האחרונה.  במהלך רצף ההפסדים של מכבי אשדוד בעונה האחרונה, הפעילו חברי ההנהלה החדשים לחצים לסיים את דרכו של המאמן עופר ברקוביץ' בקבוצה.

חברי ההנהלה הוותיקה התנגדו בכל תוקף, אך בסופו של דבר הקבוצה עלתה על דרך המלך, והנושא ירד מעל הפרק. "החבר'ה החדשים היו נעולים על ההחלטה שלא להמשיך עם ברקוביץ' לעונה נוספת, אבל אז הגיעה ההצלחה הגדולה בסיום העונה", אומר גורם המעורה בנעשה בקבוצה. "הבנאדם זכה בתואר מאמן העונה, ואז כבר לא הייתה שום אפשרות לסיים את דרכו, כי זה היה נראה הכי רע בעולם. אבל אם זה היה תלוי בהם, ברקוביץ' לא היה ממשיך כאן לעוד עונה".

כך התחיל הבלאגן

אבל מאז ההחלטה להאריך את חוזהו של ברקוביץ' בקבוצה, חלו הרבה מאוד התפתחויות ניהוליות, שמעמידות בספק את כל ההחלטות שהתקבלו עד כה. בשבועות האחרונים החל דין ודברים בין יצחק גבאי, לבין הנציג הבכיר של החברים החדשים בהנהלה – יורם אסרף.

חילוקי הדעות המקצועיים היו חריפים יותר הפעם, ולטענתו של אסרף – הודיע לו גבאי, באמצעות הדואר האלקטרוני, כי החליט להתפטר. עוד הוסיף אסרף כי במכתב ההתפטרות שהגיש גבאי, הודיע כי הוא פורש מניהול הקבוצה, יחד עם המנכ"ל ניסים דוק והגזבר רפי אספורמס. חברי ההנהלה ה"חדשים", טענו גם כי ניסו להגיע לפשרה מול גבאי, שתשאיר אותו כיו"ר, אך האחרון התעלם מכל ההצעות שלהם.

מאיר גבאי. עזב בנסיבות לא ברורות
מאיר גבאי. עזב בנסיבות לא ברורות צילום: זמן הדרום


בעקבות השתלשלות העניינים שתוארה כאן, מצאו חברי ההנהלה ה"חדשים" לנכון לכנס באופן דחוף ישיבה, בה קיבלו את התפטרותם של הוותיקים לאלתר. בישיבה זו לא השתתפו גבאי ודוק, למרות שאסרף ושותפיו טוענים שהזמינו אותם.

במהלך אותה ישיבה, מינתה ההנהלה בעלי תפקיד חדשים באופן מידי, כדי לא לפגוע בהמשך התנהלותה השוטף של הקבוצה והכנותיה לעונה הקרובה. אסרף נבחר באותה ישיבה לכהן כיו"ר זמני של העמותה, ומסר הודעה על דבר ההתפטרות של גבאי לאיגוד הכדורסל ולמרכז מכבי.

זה לשון ההודעה הרשמית ששחררה הקבוצה בסיום אותה ישיבת הנהלה: "קבוצת מכבי אשדוד מקבלת  את התפטרותם של יו"ר הקבוצה, עו"ד יצחק גבאי, ומנכ"ל העמותה, מר ניסים דוק. חברי הנהלת הקבוצה מודים להם על תרומתם להצלחת הקבוצה ולהישגיה ומאחלים להם הצלחה בהמשך דרכם. הנהלת מכבי אשדוד נערכה בהתאם ושוקדת בימים אלו במרץ על הכנת הקבוצה לעונת המשחקים הקרובה וכבר בימים הקרובים תעדכן על מהלכיה".

מיד לאחר מכן, הוציא גבאי הודעה נדהמת בה הבהיר באופן חד משמעי שלא הודיע על התפטרות ובוודאי שלא שלח מכתב כזה. "לא פירשו נכון את הודעתי ומדובר באי הבנה אחת גדולה", אמר גבאי. "לא כתבתי שום מכתב פיטורין ונכון לעכשיו אני עדיין יו"ר הקבוצה".

אסרף: אני היו"ר

אז מיהו היום יו"ר מכבי אשדוד בפועל? אסרף טוען שהוא האיש, גבאי טוען שדווקא הוא. בינתיים, ההכנות לקראת העונה הבאה תקועות, מהסיבה הפשוטה שלא ברור מי אוחז בכוח לקבל החלטות בקבוצה.

מכבי אשדוד היא עמותה, ולפיכך חוק העמותות חל עליה. גבאי, למעשה, הוא גם יו"ר העמותה בשנים האחרונות. חוק העמותות קובע כי כדי להעביר יו"ר מתפקידו, יש צורך לכנס "אסיפה כללית". אסיפה כללית היא אסיפה שאליה מזומנים כלל חברי העמותה – ובה מתקיימת הצבעה למינוי יו"ר אחר, במקום זה המכהן.

לאחר קבלת החלטה על שינוי יו"ר, פרוטוקול הישיבה צריך להישלח אל משרדי רשם העמותות (הגוף האחראי על כל העמותות בישראל), ורק לאחר שהפרוטוקול מקבל אישור רשמי מהרשם – אזי ההחלטה נכנסת לתוקף.

קיים פרק זמן מסוים שעובר עד אשר ברשם העמותות מחליטים האם לאשר, או לא לאשר, החלטה שנתקבלה באסיפה כללית. גם במידה והוחלט על החלפת יו"ר באסיפה כללית – היו"ר הקודם ממשיך לשאת בתפקידו, עד אשר רשם העמותות נותן אישור להחלטה להחליף אותו.

לצורך העניין, גם אם החליטה ההנהלה להחליף את גבאי, הדבר טעון את אישורו של רשם העמותות, ועד שזה יגיע – הוא עדיין יו"ר העמותה בפועל. כך או אחרת – גבאי טוען כי לפי רישומי רשם העמותות, הוא עדיין מופיע כיו"ר הקבוצה ולא חל כל שינוי במעמדו.

אלא שבצד השני מביאים גרסה אחרת: כאשר היו"ר בעצמו מודיע על החלטתו להתפטר – אין צורך בכינוס אסיפה כללית, אין צורך בהצבעה ואין צורך להמתין לאישור מרשם העמותות. השבוע אמר אסרף כי המצב הוא שגבאי היה זה שהחליט להתפטר.

"במכתב דואר אלקטרוני ששלח אליי גבאי, הוא כתב לי באופן מפורש וחד משמעי שהוא החליט לעזוב את תפקידו כיו"ר", אמר אסרף. "במכתב הוא הודיע שגם המנכ"ל יעזוב יחד איתו. ניסיתי לשאול אותו למה, לשבת, לדבר איתו, להבין אם אפשר לגשר – אבל הוא לא רצה לשמוע כלום. היו לו לא מעט ימים כדי לשנות את דעתו ולחזור בו מההחלטה להתפטר, אבל הוא בחר שלא לעשות זאת".

צילום: אדי ישראל
מאיר טפירו ועופר ברקוביץ'. בלאגן בקבוצה צילום: אדי ישראל
גבאי: אני יו"ר

כרגע, לא ברור מה מתכנן גבאי לעשות. הוא טוען שמכתב התפטרות לא הוגש, וכי הדברים שכתב לאסרף בדואר האלקטרוני היו בגדר תכתובת שאינה מחייבת. בכל מקרה, נכון לעכשיו אסרף מתנהל כיו"ר, על כל המשתמע מכך. הוא מכין את הקבוצה לקראת העונה הבאה, ומנהל קשר שוטף עם המאמן עופר ברקוביץ', בנוגע לשחקנים אותם הוא מעוניין להשאיר בסגל.

החלטה משמעותית נוספת שהתגבשה בקרב ההנהלה בראשות אסרף היא לגבי המנהל המקצועי שי האוזמן: מבחינתם, הוא לא ממשיך בקבוצה, באופן סופי. "שי האוזמן סיים את דרכו בקבוצה", אומר אסרף.

"אנחנו לא רואים שום סיטואציה שבה הוא יכול להמשיך. אגב, במכתב ההתפטרות שהגיש אליי גבאי, הוזכר גם האוזמן, כאחד האנשים שהחליטו לעזוב – למרות שהוא כלל לא חבר הנהלה. אני רוצה להדגיש משהו שהוא אולי לא מובן לכולם: אנחנו לא פיטרנו אף אחד. כל הרביעייה הזאת הודיעה, דרך איציק גבאי, על עזיבתה. אנחנו קיבלנו את הודעת ההתפטרות שלהם".

בכל אופן, נדמה שדווקא לגבי המאמן ברקוביץ', הבעיות נפתרו. גם אם בעבר לא היו שלמים חברי ההנהלה עם ההחלטה להאריך את החוזה שלו, הרי שכיום הם משוכנעים כי קיבלו החלטה נכונה וכי הוא האיש המתאים להוביל את הקבוצה.

"בדקנו עם עופר על אילו שחקנים יש לנו אופציה לעונה הבאה", אומר אסרף. "שאלנו אותו במי מביניהם הוא מעוניין, וכך נחליט את מי להשאיר. כבר בשבוע הבא תימסר הודעה על השחקנים שהוחלט להמשיך איתם לעונה נוספת".

שי האוזמן לא יפוטר

וכמובן, הצד של גבאי נשמע שונה לחלוטין: הוא טוען שהוא יו"ר העמותה, ושאסרף פועל כרגע בחוסר סמכות כשהוא מתנהל כיו"ר. "זה הרי אבסורד", אומר גבאי. "זה כמו שאני אודיע שאני מחליף את יחיאל לסרי כראש העיר, ואתחיל להתנהל כאילו אני ראש העיר. אני אומר לך שכל מה שעושה עכשיו יורם אסרף – הוא עושה בשם עצמו בלבד.

"הוא לא רשאי להתחייב לשום דבר בשם העמותה. דיברתי עם אחד מסוכני השחקנים שאיתם אנחנו עובדים, והסברתי לו שאני היו"ר, גם אם ינסו להגיד לו אחרת. אסרף פנה, יום לאחר מכן, לאותו סוכן, שאמר לו 'אני לא מכיר אותך, אני מכיר רק את יצחק גבאי כיו"ר העמותה'. אם הוא מבטיח לאיזשהו ספק סחורה משהו, אז הוא עושה זאת על דעת עצמו – ואותו ספק יוכל לתבוע אותו בהמשך, על כך שהתחייב על משהו שהוא לא יכול לתת".

אבל אם הגשת מכתב התפטרות מהעמותה – אתה מחוץ לתמונה, לא?
"אני לא הגשתי שום מכתב התפטרות. אני חבר בעמותה הזאת 15 שנה, ואין לי כל כוונה להתפטר. אני אשאר יו"ר הקבוצה גם בעונה הבאה. נקודה".

אז יכול להיות שבאותה אסיפה כללית שהתכנסה, ושאליה לא הגעת, פשוט קיבלו החלטה להחליף אותך.
"לאסיפה כללית יש כללים מסודרים. אם רוצים לכנס אסיפה כללית, צריך להודיע על כך 14 ימים מראש, לכל חברי העמותה. בכל מקרה, גם אם הייתה מתכנסת אסיפה כללית בנושא בחירת יו"ר חדש

אין להם רוב שם! כיום יש 13 חברים בעמותה, והרוב תומך בי.
"אז גם האופציה הזאת לא רלוונטית. ידוע לי שהם הגיעו לבנק, וניסו להחליף את שמות מורשי החתימה. הם הגיעו עם הפרוטוקול של אותה אסיפה כללית שהם כביכול כינסו – והבנק דחה אותם מיד כשהוא ראה את הדף הקטן הזה שהביאו לו".

ובכל זאת, בינתיים ההתנהלות היא כאילו יש יו"ר חדש, ואתם לא בתמונה. חברי ההנהלה הודיעו שהחליטו לסיים את דרכו של האוזמן בקבוצה והם נמצאים בקשר רציף עם המאמן.
"שי האוזמן לא יפוטר, כי אני זה שקובע ומחליט. הוא נשאר בקבוצה וכמובן שימשיך איתנו גם לעונה הבאה. כנ"ל לגבי ניסים דוק ורפי אספורמס. לגבי המאמן: גם אני נמצא בקשר איתו, ואני יכול להבין למה הוא בקשר גם עם הצד השני. הוא רוצה להמשיך לעבוד בקבוצה, ומעדיף שלא להיכנס לעימותים מיותרים, שאולי יגרמו לו נזקים וסכסוכים בעתיד. בכל מקרה, אני זה שקובע מה יקרה בקבוצה".

בואו להמשיך לדבר על זה בפורום אשדוד-
כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

מדורים

  

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים