קיץ של פורענות: האזורים שמומלץ להתרחק מהם בירושלים

250 מקרי אלימות אירעו בירושלים מתחילת השנה ו-142 נערים נעצרו, והקיץ עוד לא התחיל. שני שוטרים והממונה על סיירות ההורים בעיר מספרים על ההתמודדות עם הנערים, שממציאים שיטות חדשות לקניית אלכוהול ללא הרף ומוצאים מקומות מפתיעים לשתות אותו. וגם: מפת האזורים המועדים לפורענות בירושלים

משה הלר, מאיה הורודניצ'אנו | 16/5/2012 8:56 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
"הם שותים בחורשות, בבתים פרטיים, בחניונים תת-קרקעיים ובמקרים מסוימים גם על גגות, אבל גם לשם אנחנו מגיעים"

על רקע רצף מקרי הרצח שאירעו בסוף שבוע האחרון, משטרת ירושלים נערכת כמדי שנה לחופש הקרב, ומחזקת את השורות כדי לטפל בבני נוער שמרעישים ומשתכרים בעיר בחופשת הקיץ.

לפני כחודש הורשע צעיר תושב ירושלים בעבירת אלימות קשה, לאחר שהוא וקבוצת צעירים שהיו עמו בשכונת תלפיות, שחלקם שתו כמויות אלכוהול גדולות, התקוטטו עם קבוצה יריבה לאחר שמישהו זרק לאחד הנוכחים במקום "אתיופי מלוכלך". האירוע האלים הסתיים בפציעתו של אחד הצעירים, והוא נזקק ל-40 תפרים בראשו.
צילום המחשה: יהודה לחיאני
אלימות בני נוער. במשטרה נערכים לקיץ צילום המחשה: יהודה לחיאני

הסיפור הזה הוא אחד מני רבים שלא מגיעים לכותרות; שם מדווחים רק על מקרים קשים במיוחד, כמו פטירתם של הצעירים לי ותקין וחברה בנחלאות, ככל הנראה בעקבות שימוש בסמים מסוכנים, או רצח ההומלס לאנס וולף בכיכר החתולות בידי בני 14 ו-15 מתודלקים בוודקה, רק משום שסירב לתת להם סיגריה.

עוד מקרה שהגיע לתקשורת הוא פרשת ההתנכלות

לבני מיעוטים שחשפה משטרת המחוז. באותם מקרים צעירים יהודים שיתפו פעולה עם "נערות פיתוי": הנערות פתחו בשיחה עם בני המיעוטים והזמינו אותם להתלוות אליהן למקום מבודד, כמו גן העצמאות או החנייה הסמוכה לבית הספר הניסויי ברחוב הלל. כשהגיעו לשם הם נתקלו בצעירים היהודים, שארבו להם והתנפלו על בני המיעוטים באלימות.

צילום: פלאש 90
כיכר החתולות. כרוניקה של אלימות צילום: פלאש 90
אופנועי שטח

תושבי ירושלים המתגוררים סמוך לפארקים, גינות או חורשות מכירים היטב את המחזה הנפוץ שמתגלה בעיקר בסופי השבוע: חבורות נערים מתאספות במקום ציבורי ושותות אלכוהול, משום שאינם יכולים להיכנס למועדונים ולפאבים בשל גילם הצעיר. מכאן ועד אלימות מילולית, ולבעקבותיה גם פיזית, הדרך קצרה.

קצין אגף המבצעים במרחב ציון, סנ"צ שלומי טולדנו, סיפר השבוע ל"זמן ירושלים" שבעקבות פעילות המשטרה, הנערים מנסים להיות יצירתיים ולמצוא מקומות שתייה ובילוי שהמשטרה תתקשה להגיע אליהם.

 "על פי החוק, שוטרים שרואים קטינים שותים מחויבים לשפוך להם את האלכוהול. הפעולה הזו תורמת מאוד לירידה במקרי האלימות, כי ברגע שאנחנו מונעים מהם לשתות הם מודעים יותר למעשים שלהם ונזהרים. "הם שותים בחורשות, בבתים פרטיים, בחניונים תת~קרקעיים ובמקרים מסוימים גם על גגות, אבל גם לשם אנחנו מגיעים", מצהיר טולדנו.

במסגרת פעילות המניעה שולחת משטרת ירושלים לפארקים העירוניים מתנדבים רכובים על טרקטורונים, כדי להגיע למקום האירוע ולסרוק אותו במהירות המרבית. בשנתיים האחרונות מפטרלים אופנועי יחידת יס"מ באזור מרכז העיר במשך כל שעות היממה, בדגש על שעות הלילה.

"מהירות התגובה של האופנועים הוכחה כיעילה מאוד וכמוצלחת מאוד", מצהיר טולדנו. נוסף לכך, במסגרת פרויקט "עיר ללא אלימות", שירושלים משתתפת בו כבר ארבע שנים, הותקנו ברחבי העיר מצלמות כדי למנוע מעשי אלימות וונדליזם. על פי הנתונים, הפרויקט הביא לירידה בנתוני הפשיעה בכל הארץ.

לפי נתוני המשטרה, מתחילת השנה נרשמו 250 מקרי אלימות בקרב הנוער. 142 נערים נעצרו, ובהמשך ייפתחו נגדם הליכים פליליים. בשלושת החודשים האחרונים נרשמו 1,500 מקרים של שפיכת אלכוהול לקטינים. כדי למגר את התופעה מן השורש, כל הקטינים שנתפסו כשברשותם משקאות חריפים מוזמנים לחקירה כי לברר היכן רכשו את האלכוהול. המטרה היא להגיע לבעלי העסקים ולקנוס אותם. "בחורף הנוער עושה זאת בעיקר בסופי השבוע, אבל בקיץ הפעילות נמשכת בכל ימות השבוע.

ההתארגנות שלנו מתחילה כבר בפסח, אז הריכוזים של בני הנוער בעיר מתרחבים, ואחרי החג נשארים התיכוניסטים, שכבר כמעט לא לומדים בגלל המבחנים ויש להם יותר זמן", מספר טולדנו. הכנות המשטרה כוללות ישיבה שבועית בתחנת מרחב ציון במגרש הרוסים, בנוכחות קציני משטרה רבים ובראשות מפקד המרחב תנ"צ ניסים אדרי.

בישיבה ממפים את האזורים החמים שתושביהם התלוננו על רעש ואלימות מצד בני נוער, ובהתאם לכך אדרי מנחה את המפקדים היכן להציב שוטרים. טולדנו מאשר את הדברים, ואומר כי "אנחנו מציבים בנקודות שוטרים גלויים וסמויים כדי להרתיע את אותם צעירים, ולתפוס אותם אם יעברו על החוק".

צילום ארכיון: פלאש 90
בני נוער שותים אלכוהול. תופעה קשה צילום ארכיון: פלאש 90
היתקלות ראשונה עם החוק

הממונה בשטח על נושא הנוער הוא רפ"ק אורן עמדי, ראש מחלק נוער חשיפה. בשנתיים האחרונות הוא מפקד על 14 אנשי משטרה, לרבות בלשים, חוקרי נוער ורכזי מודיעין. בשלב ראשון עורכת היחידה בירור מוקדם על נקודות המפגש של בני הנוער. לאחר מכן נשלחים למקום בלשים שבודקים את מעשיהם (במקרים מסוימים משתמשים אנשי היחידה באנשי משטרה בעלי חזות צעירה).

אם נמצא ברשות הצעירים אלכוהול השוטרים שופכים אותו, וחוקרי היחידה מבררים מה מקורו. כשמתגלה היכן נרכש האלכוהול בעל המקום מוזמן לחקירה, והוא עשוי לקבל קנס. לאחרונה אף נסגרו כמה מקומות לאחר שעברו על האיסור למכור אלכוהול או סמי פיצוציות לקטינים.

"בערב יום העצמאות סגרנו בצו מינהלי מינימרקט בקריית מנחם, אחרי שהתברר שבעליו מכרה אלכוהול לקטינים בני 15. במקרה נוסף תפסנו תחליפי סם מסוג 'נייס גאי' בחנות ברחוב לונץ במרכז העיר. המקום נסגר, והיום יש שם חנות בגדים".

עמדי מוסיף כי במקרים של עבירות מהסוג הזה היחידה מערבת גם את רשויות המס ומשרד הבריאות: "אם אנחנו מגלים מקום שמוכר תחליפי סם אז כבר בודקים הכול - אם הוא העלים את ההכנסות מהם, או אם הוא מכר מסוכן לבריאות - כך שהוא יכול להסתבך בכל הכיוונים".

לפי הנתונים שמציג עמדי, בשנת 2011 סגרה היחידה שבראשותו לתקופות משתנות 21 עסקים, ובהם פאבים, פיצוציות וחנויות משקאות, מפני שמכרו תחליפי סם או אלכוהול לקטינים. 14 מקומות הוזהרו לפני סגירה מינהלית.

היחידה נוקטת הליכים פליליים גם נגד בני הנוער שהיא תופסת. לדברי עמדי, "לפעמים מגלים שהצעירים קנו את האלכוהול בצורה מתוחכמת. הם מזייפים במחשב תעודת זהות או תעודה אחרת ומדפיסים אותה. אחר כך הם מדביקים מאחוריה קרטון, לשוות לזה מראה קשיח, מניילנים אותה בבית דפוס ורוכשים איתה אלכוהול כבגירים. אנחנו מתייחסים לכך בחומרה רבה.

"בחלק מהמקרים הם מסתננים למועדונים או לפאבים עם התעודה, ואז הם מסבכים גם את בעל המקום אם הם נתפסים עם שתייה. בעלי המקומות כבר מכירים אותנו, וזה יוצר הרתעה חזקה".

ברוב המקרים מנסים במשטרה להחזיר את הצעירים שנתפסו לדרך הישר. שירותי המבחן והשיקום מצמידים להם חונכים, והמשטרה אחראית למקל ומאיימת כי ההליך הפלילי יושלם אם הצעירים לא יצלחו את השיקום ויחזרו לסורם.

"אני פוגש מדי פעם צעירים שהיו אצלנו אחרי שהם נתפסו מוכרים סמים או משתוללים, ואחרי שנה וחצי הם כבר בלי הפירסינג וכל הקעקועים והתספורות המוזרות שהיו להם לפני כן. משמח לראות שהם ממש בדרך הנכונה. צריך לזכור שעבור רוב הצעירים האלה זו ההיתקלות הראשונה עם החוק, והדרך הכי טובה היא לשקם אותם, כפי שהחוק מורה", מסכם עמדי.

ברוח דבריו של עמדי, המשטרה פועלת גם במישור ההסברה, ולטענתם הוא החשוב ביותר. לבתי הספר נשלחים שוטרים ובלשי משטרה המספרים לנערים סיפורים מכלי ראשון על מקרים שהיו מעורבים בהם כשוטרים. המטרה העיקרית של המפגשים היא להעלות למודעות של בני הנוער את הסכנה באלכוהול ומסמים.

לסיום מבקש טולדנו מההורים לשמור על ילדיהם: "תופעת שתיית האלכוהול אצל הנוער מתעצמת ומתחזקת, זה ברור וידוע. אנחנו צריכים למצוא את המקומות הבעייתיים ולהיות שם כדי להיות גורם מונע ומרתיע, אבל בסופו של דבר ההורים חייבים להיות מעורבים בחיים של הילדים שלהם ולשמור עליהם".

"כולם בני נוער בסיכון"

"בניגוד למשטרה, אנחנו לא מנסים להשבית שמחות. אין לנו עניין בזה", אומר רועי כץ, מנהל פרויקט סיירות ההורים בעיר. "כשהמשטרה רואה נער שותה אלכוהול למשל היא רשאית לשפוך לו את האלכוהול. סיירת ההורים עושה את אותה הפעולה בלי שום אקט כוחני.

רועי כץ.
רועי כץ. "כולם בסיכון" צילום: נטע לאופר

"אנחנו לא לוקחים את האלכוהול, אבל כשההורים מגיעים עם כוס תה וסוכריות, אחרי שכבר יצרו המשכיות בפעילות הקבועה שלהם. הנערים שופכים בעצמם את האלכוהול. נוצר ביניהם קשר".

כץ מספר כי את סיירות ההורים הקים האיגוד הירושלמי למאבק בסמים ובאלכוהול לפני שלוש שנים, ובשנה האחרונה פרויקט "עיר ללא אלימות" הצטרף אליו ופרס חסות על הסיירות. כיום פועלות ברחבי העיר שמונה סיירות - פסגת זאב ונווה יעקב, מרכז העיר, קטמונים, גילה, שיכוני תלפיות ודרך חברון, מינהל קהילתי בקעה, הר חומה וסיירת יובלים. הסיירות מורכבות מהורים מתנדבים ופועלות בעיקר בסופי שבוע.

לדברי כץ, "תפקידנו הוא בעיקר להשרות אווירת ביטחון במרחב הציבורי, ליצור קשר עם בני הנוער ולצמצם תופעות של אלימות, סמים ואלכוהול. אנחנו באים ממקום של סמכות הורית ואכפתיות ומנסים ליצור איתם קשר", הוא מסביר.

כץ מספר כי ההורים הפעילים בסיירות עוברים הכשרה מטעם מנחים מיוחדים, המלמדים אותם ליצור קשר עם בני נוער ולהבחין בין מקרים שכדאי לגשת לנערים ובין מקרים שכדאי לפנות למשטרה. הוא סבור שהצלחת הפרויקט ניכרת בשטח: "מה שחשוב הוא ההמשכיות, כך בני הנוער מכירים את ההורים. לוקח להם זמן, אבל בסוף הם קולטים את האכפתיות של ההורים ומשתפים איתם פעולה".

לצד זאת, כץ מבהיר כי בסיטואציות קשות, כשהנער אינו רוצה ליצור קשר עם ההורים ונוהג באלימות ובתוקפנות, ההורים מונחים "לנתק מגע". "בקיץ", הוא מסכם, "כולם נכנסים להגדרה של נוער בסיכון. הם מחפשים משהו לעשות ומטפסים על הקירות, ואז יש גלישה לכיוון האלכוהול והשוטטות. אנחנו מנסים לגייס הורים נוספים. האתגר הוא ליצור אלטרנטיבה חיובית לנוער".

פלאש 90
המפלצת. מקום מועד לפורענות פלאש 90
המקומות ששווה להתרחק מהם

המפלצת: "יש לנו תופעות לא פחות קשות ממה שפורסם לאחרונה. בקיץ הייתה אלימות קשה מאוד במרכז המסחרי, רק בהרבה מזל זה לא נגמר ברצח", אומר מנהל המינהל הקהילתי קריית היובל מיכאל בן אבי. "יש כמה מוקדים בעיתיים מאוד בשכונה, כמעט בכל פארק, ואנחנו מנסים לפתור את זה בכל מיני דרכים. אני לא אתפלא אם מה שקרה בבאר שבע יקרה גם פה. יש מדריכי נוער שאנחנו שולחים וסיירת הורים, אבל עוד לא מצאנו דרך אמיתית להתמודד עם זה".

הגינה הסמוכה ל"הולילנד": אשר כהן, יו"ר ועד תושבי רמת שרת, מספר כי "השכנים מזמינים משטרה, המשטרה באה ומגרשת את הנערים וחוזר חלילה. יש לנו גם סיירת הורים שמנסה למתן את העסק. יש שבועות יותר טובים, אבל הבעיה העיקרית היא בסופי השבוע". מיכאל בן אבי מוסיף כי "לא הייתי מציע לאף תושב מרמת דניה לרדת ב~2:00 לפנות בוקר להעיר לנערים אחרי שהם שתו בקבוקי וודקה". חלק מהמתקנים הוצאו מהגינה בתקווה כי כך יגיעו פחות בני נוער למקום, אך הדבר לא הועיל.

גינה בקטמון ט': מוקד מרכזי נוסף לבילוי בני נוער מהאזור, בעיקר בחודשי הקיץ. תושב האזור מספר כי לפני כשבועיים הגיעה לאזור ניידת משטרה בעקבות תלונות על רעש. השוטרים ירדו מהניידת ופנו לכיוון הגינה, וכאשר חזרו גילו כי כל גלגלי הרכב נוקבו.

טיילת ארמון הנציב: מקום התכנסות פופולרי בקרב נערי הכפרים הסמוכים לשכונה. "הטיילת זה מקום שאי אפשר להסתובב בו בלילה. הייתה תקופה שהיה שם סיור במימונו של מי שתרם את הטיילת. ברגע שהפסיקו עם זה, התופעה חזרה. בלילות יושבים שם חבורות של נערים ואין סיכוי ללכת שם בשקט, במיוחד לנערות. מגיעים למקום נערים מג'בל מוכבר וצור באהר וכבר היו לנו מקרים של הטרדות. הצענו לערוך שם יותר פעילויות תרבות, ירידי אמנים ושווקים", אומר יהודה בן יוסף, יו"ר מינהל קהילתי תלפיות מזרח.

שיכוני תלפיות: חברת המועצה ומחזיקת תיק הנוער מירב כהן (התעוררות) מספרת כי "בשיכונים של דרך חברון ובקעה יש הרבה בעיות של שימוש בסמים ואלכוהול בקרב בני נוער. הטיפול בעניין מורכב וקשה מאוד".

רחוב גדעון בבקעה: מנהלת מינהל קהילתי בקעה דורית שטרית מתארת ונדליזם בפארקים ובמגרשי הספורט ברחוב. "אי אפשר להגיד שהבעיה קשה, אין הרבה אלימות יחסית, אבל היה למשל ונדליזם ליד אולם הספורט שלנו ברחוב גדעון", היא מספרת. "השחיתו את הסלים ואת ארונות החשמל בחלק מהמגרשים. גם בפארק בשכונת ארנונה מתכנסים בלילה הרבה נערים וזה מפריע לשכנים מאוד. אנחנו עסוקים מאוד בלמצוא עיסוקים ופעילויות לנוער כדי לצמצם את התופעה".

בואו להמשיך לדבר על זה בפורום ירושלים-
כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

מדורים

  

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים