ערי השפלה מציגות: הקרב על אולפני ערוץ 1
העיר שלי נגישה יותר, אטרקטיבית יותר, משתדלת יותר. ראשי עיריות ראשון לציון, לוד ובת ים יוצאים מגדרם על מנת למשוך אליהם את אולפני הערוץ הראשון החבוט
ההכרזה הדרמטית, שלא נתפשה ככזו על ידי העובדים בערוץ, שהיו מעדיפים להישאר בתל אביב, הביאה לפתיחתו של מרוץ רווי יצרים ואינטריגות מצד הערים המועמדות לקלוט את האולפנים.

עיר שבשטחה ממוקמים אולפני טלוויזיה זוכה אוטומטית לתוספת של יוקרה, הרי עד לפני מספר שנים כמעט איש לא ידע שישנו ישוב כזה, נוה אילן, המתנמנם לו בפאתי ירושלים, עד שהגיעו לשם אולפני חדשות ערוץ 2.
בינתיים
אחת הערים שסיכוייה לזכות משמעותיים מאוד היא ראשון לציון. "אין ספק שאם האולפנים יעבור לראשון לציון, הרי שמדובר בהישג חסר תקדים שיביא לקידום משמעותי לעיר", הדגיש השבוע גורם בכיר בעירייה.

"כשראש העירייה דב צור שמע את הבשורה לפיה ברשות השידור מחפשים מיקום חלופי לאולפנים, הוא מיד הנחה את כולם להתחיל ולבחון קרקעות ציבוריות ולקבוע מועד לפגישה עם בן מנחם.
"צור אמר שמדובר במנוף כלכלי משמעותי לעיר ויצירת מיתוג יוקרתי. לכולם היה ברור שצור מסתער על זה בכל הכוח. אנשים עבדו בעירייה הרבה מאוד שעות בפרק זמן קצר כדי להכין את כל הנתונים לקראת הפגישה. היה מדובר במבצע לא קטן בכלל".
אילו הכנות עשיתם?
"קודם כל למדנו את הנושא. בדקנו מה יש כרגע במתחם של האולפנים בתל אביב. למדנו מה קורה שם ומה אנחנו יכולים להציע להם פה במסגרת העיר.
"מעבר לכך, היו גם תכנונים של השטחים האפשריים וחישוב הטבות מסוימות מצד העירייה שניתן יהיה להעניק, במסגרת החוק כמובן. אנחנו יודעים שאם נצליח לשכנע את המנהלים הבכירים ברשות השידור להביא את האולפנים לראשון לציון, אז התמורה עבורנו תהיה גדולה יותר".
מדוע?
"עסקים תמיד מגיעים ויכולים לעזוב לאחר כמה שנים, אבל אולפני טלוויזיה ממתגים את העיר בצורה שונה. הראייה על ראשון לציון תתחיל להשתנות ותהווה פתח עבור אנשי עסקים אחרים להקים ולהעביר את העסקים שלהם מאותו התחום היישר לעיר. זו יכולה להיות הסנונית שמבשרת את בוא האביב".

בראשון לציון, כאמור, התייחסו ברצינות תהומית למהלך ובשבוע שעבר נערך סיור למנהלי רשות השידור. בין היתר הסב דב צור את תשומת ליבם של בכירי הרשות לשלושה מתחמים אופציונאליים:
מתחם בתי המשפט במערב העיר, השטח הגדול בצמוד למכללה למנהל הנמצא אף הוא בסמוך לבתי המשפט, ומתחם נוסף במרכז העיר. "האווירה בסיור הייתה טובה, העירייה היא זו שיזמה את המפגש ואפשר לומר שהוא היה מאוד חם. בן מנחם שמע את ההסברים, התעניין, שאל שאלות. הייתה תחושה טובה", הסבירו השבוע גורמים בעירייה.
בראשון לציון, כאמור, התמרקו לנוכח הביקור, אולם את שיעורי הבית עשתה גם השכנה הקרובה, לוד, בראשותו של יו"ר הוועדה הקרואה מאיר ניצן, ראש העירייה המיתולוגי של עיר היין.
נודע כי לפני כשבוע הגיעו מנהלי רשות השידור לעיר וערכו סיור יחד עם מנכ"ל העירייה ומהנדס העיר. לאחר מכן התקיימה פגישה בין ניצן לבין בן מנחם. במהלך הפגישה הביע ניצן את רצונו לראות את האולפנים בעיר, ואף הציע מספר הצעות מסקרנות בנושא.
"העיר לוד תשמח מאוד לפתוח את שעריה לאולפנים של רשות השידור", אמרו השבוע גורמים בכירים בעיריית לוד. "ישנה הבטחה של הממשלה לסייע באופן מעשי ואסטרטגי ללוד והתוספת של רשות השידור יכולה לקפיץ מאות מונים את העיר".

למה דווקא אצלכם? ראשון לציון יותר קורצת.
"אנחנו מאוד מכבדים את רשות השידור והמיקום שהצענו הוא מצוין. מדובר במקום מאוד מרכזי, ליד כביש 40 עם יציאה מהירה לכביש מספר 1. אין ספק שזה מאוד יעזור לרשות השידור להחליט".
גם בראשון לציון, יש לציין, מעלים על ראש שמחתם את נושא הנגישות. "החיבור של מערב העיר עם כביש 431 יוצר קרבה אמיתית לכל מקום", אומרים שם.
בשלב זה, כאשר קו הגמר מתקרב והולך, החלו עקיצות הדדיות בין שתי העיריות. בראשון לציון רמזו: "אנחנו שמענו שאולי יש גורמים שמעדיפים את לוד בגלל הנושא של 'אזור בעל חשיבות לאומית'". בלוד לא נשארו חייבים והדגישו: "אנחנו מכבדים מאוד את היריבות האחרות שלנו למרוץ, אבל רק אנחנו יכולים להציע קידום אמיתי לאולפנים.
"המוכנוּת אצלנו בשיאה. אנחנו מבטיחים לקצר תהליכים ולא לסחוב את הנושא הזה שנים כמו שייתכן ויקרה בערים אחרות. אם באמת רוצים לקדם ולטפח את הערים שאינן תל אביב, אז בוודאי שהעיר לוד היא המתאימה ביותר".
כאשר ביקשנו את התייחסותה של רשות השידור למהלך, קיבלנו את התגובה הבאה: "מנכ"ל רשות השידור, יוני בן מנחם, סייר בעיר ראשון לציון ביחד עם ראש העירייה מר דב צור ובחן עימו שלושה אתרים אשר עשויים להתאים לקריית רשות השידור החדשה. הנושא יידון במוסדות רשות השידור שיקבלו את ההחלטה הסופית בנושא".
כאשר ביקשנו לדעת האם גם העיר לוד נמצאת במשחק, כמו גם בת ים, נאמר לנו: "עד כה התקיים סיור אחד בלבד בראשון לציון ואין שום החלטה כרגע וזה הכל".
בלוד, כמובן, הופתעו לשמוע את הדברים. "נציגי רשות השידור ערכו סיור בשבוע שעבר בעיר, ואת העובדה הזו אי אפשר לשנות. אנחנו מקווים כי ברשות השידור יעשו את הבחירה הנכונה", נאמר מפי גורם בכיר בעיר.
ומה בדבר בת ים? הרי בראש העירייה עומד אדם בעל אהבה עזה לאולפני טלוויזיה וניסיון מרשים על רחבת הריקודים, שלא לדבר על כך שבאזור התעשייה של העיר צולמה תוכנית הטלוויזיה 24/7 שנכנסה לפנתיאון ביחד עם איתן אורבך. הואיל וכבר ציינו כי העובדים מעדיפים להישאר בת"א, אזי בת ים היא הדבר הכי קרוב לשם.

גם בבת ים לא מכחישים את הרצון הרב לראות את העיר קולטת את האולפנים. "אנחנו לא באמת יודעים מה קורה בערים אחרות, אבל שמענו שישנה תחרות מסוימת", טוען גורם בכיר בעירייה. "אנחנו לא נכנסים למה אחרים הציעו, אלא מה שבת ים יכולה להציע. הוצע שטח אפשרי ונערך סיור. אנחנו מחכים לשמוע את ההחלטה של רשות השידור".
אתם יכולים להתחרות מול ראשון לציון הגדולה ומול לוד המועדפת?
"בת ים יכולה להתמודד מול כל עיר אחרת וזה כבר הוכח בעבר. אצלנו אין כל מיני התחנפויות. רק לאחרונה אושרה העברת בתי המשפט לתעבורה, בית המשפט לנוער ולעבודה מתל אביב לבת~ים. זה אומנם תהליך שיבוצע בכמה פעימות, אבל זה יקרה. אני מאמין שגם רשות השידור תמצא בסופו של דבר את דרכה לעיר".
מהעירייה נמסר בתגובה: "up, מתחם העסקים המתחדש בבת ים, הופך בשנים האחרונות ללב העסקי הפועם של האזור. בין הגופים המבקשים לעבור נמצאת גם רשות השידור אשר אנשיה הגיעו לישיבות, לסיורים, ועתידים להגיע לסיור נוסף עם הגורמים המקצועיים בעת הקרובה. עיריית בת ים שמחה לשתף פעולה ככל שיידרש בליווי התהליך".