הטכניון: הקרב למען עובדי הקבלן עולה מדרגה

סטודנטים ואנשי סגל הטכניון בחיפה מחריפים את מאבקם למען עובדי הקבלן במוסד. בתפריט: הפגנות, עצומות ומאבק משפטי. מוביל המחאה: "כולם צריכים להצטרף למאבק נגד ניצול עובדים"

אורנה נירנפלד | 4/4/2012 12:02 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
סטודנטים, אנשי סגל ועובדי הטכניון, החליטו להיכנס למאבק. הפעם לא מדובר בשכר המרצים, או בלוח מבחנים כזה או אחר. הפעם הם החליטו להרים את הראש מהמיקרוסקופ, ולעשות מעשה למען האנשים שנמצאים איתם כל יום בקמפוס, גם אם אינם סטודנטים כמותם - עובדי הקבלן במקום.

◄ בואו להיות חברים של "זמן מעריב" גם בפייסבוק

מזה למעלה מחודשיים פועלים הסטודנטים ועובדי הסגל, לשפר את תנאי העסקתם של המנקות, עובדי האחזקה והמאבטחים בקמפוס, כשהם מפעילים לחץ על הנהלת הטכניון להפוך את אותם עובדי הקבלן והחברות השונות לכוח אדם - לעובדי המוסד.
צילום: זמן חיפה
הפגנה למען עובדי קבלן בטכניון צילום: זמן חיפה

אחרי שיצאו להפגנות כבר לפני חודשיים ושיגרו מכתבים להנהלת הטכניון, שבו בשבוע שעבר ראשי המאבק, וחיזקו את מחאתם בהפגנה גדולה, שמנתה מאות מעובדי הטכניון, בכניסה לקמפוס.

לדברי אחד מראשי המאבק, ד"ר עקיבא שליט, הנהלת הטכניון אמנם ציידה את מטה המאבק בייעוץ משפטי, המסייע בימים אלה לעובדים בהגשת תביעות לחברות כוח האדם השונות, אך אינה מוכנה לקחת אחריות על העבר. "על פי גישת הטכניון, הם מוכנים לתת את הסיוע העכשוי, המתייחס להווה ולעתיד", מדגיש שליט. "אבל בנוגע למה שהיה בעבר - הם אינם מוכנים להיאבק". 



כאילו היו שקופים

בימים אלה עסוקים ראשי המחאה בגיוס עוד עובדי סגל, שיצטרפו למאבקם. "נחתים עצומה, הקוראת לכל מי שהנושא קרוב לליבו, ודואג לשלום העובדים - לחתום עליה, ולהצטרף למאבקנו בניצול העובדים הללו", אומר שליט, אשר עסוק מלבד עבודתו האקדמית כפוסט דוקטורט בביולוגיה, כל כולו במאבק זה.

אז מה בעצם הדרישות שלכם?
"אנו מציעים להנהלת הטכניון לקחת את כל 300 העובדים הללו, אשר עובדים במתחם הטכניון, תחת חסותו. לא ייתכן שעובדים ינוצלו בצורה גסה שכזו. הם אינם זוכים לימי חופשה, להבראה, או אפילו לדמי פיטורין, כאשר הקבלן מתחלף מדי שנתיים. מדובר באנשים קשי יום, שאנחנו הפכנו להם לפה במאבק זה".

ברחבי הטכניון מועסקים היום כ-300 עובדים דרך חברות קבלניות או חברות כוח אדם. בין העובדים  הללו נכללים עובדי ניקיון, משק ואבטחה. "עובדים אלו", אומרים שליט ויובל  בן ארי, שותפו להנהגת המאבק, "נותנים לכולנו שירותים חשובים ביותר, אך מקבלים יחס כאילו הם אינם נמצאים פה פיזית. כאילו היו שקופים. במשך שנים סובלים עובדים אלו מהפרה בוטה, של זכויותיהם החוקיות".

כמו מה למשל?
"במשך שנים לא הופקדו כספים לקרנות הפנסיה של חלק מהעובדים. בנוסף כחמישים עובדים אחרים הפרישו כספים ממשכורתם לקרנות הפנסיה, אך אלו לא הופקדו בקרן הפנסיה, וכך גם חלקו של המעסיק. לא שולמו כחוק שעות נוספות, ימי הבראה, חופשה, דמי נסיעות או דמי חגים, ועובדים רבים אולצו לחתום על מסמך בלתי חוקי בו הם מוותרים על זכויות פיצויים, כתנאי לעבודה תחת קבלן ניקיון חדש. בנוסף, זכויות הוותק של העובדים הללו, אשר רבים מהם עובדים בטכניון שנים רבות, מופרות בכך שהן מתאפסות כל 3-6 שנים בהתחלף קבלן הניקיון".

וכל אותו הזמן לא עשתה הנהלת הטכניון כלום?
"לאחרונה נקטה ההנהלה צעד בכיוון הנכון, ושכרה את שירותיו של משרד עורכי דין לשמירה על זכויות עובדים אלו, ולבקרת התנהלותם של קבלני הניקיון. לצערי הרב למרות כל אלה - הפרות של זכויות עובדי הקבלן עדיין מתרחשות בטכניון, על אף פעילותה של החברה המפקחת".

מה למשל לא סודר?
"חלק מהעובדים עדיין לא מקבלים, את זכויות הוותק המגיעות להם. חלקם מפוטרים כל 9 חודשים, כגון עובדי כוח אדם המשמשים עוזרי אבות בית. אחרים נתונים בסכנת פיטורין כאשר מתחלף הקבלן, או סתם כשזה מתאים לו".

צילום ארכיון: אלכס רוזקובסקי
קריית הטכניון בחיפה צילום ארכיון: אלכס רוזקובסקי

ראשי המאבק מכוונים למטרה, לפיה הטכניון יוכל להרים ראש גאה, ולהידמות למוסדות האקדמיים אשר עשו זאת כבר, כמו מכון ויצמן, מכללת תל חי, אוניברסיטת בן גוריון בנגב וסמינר הקיבוצים, שמינף גם את מחאת הקיץ, והצליח בחודשים האחרונים לגרום להנהלה להעביר את עובדי הקבלן לחוזי העסקה של המוסד.

"הדרך הטובה ביותר לשמור על זכויות עובדים, היא העסקה ישירה, בדומה למוסדות אקדמיים אחרים הפועלים במתכונת זו כדוגמת מכון ויצמן ומכללת תל-חי. לאחרונה אף הוחלט על בחינת המעבר להעסקה ישירה, גם באוניברסיטה העברית בירושלים. העסקה ישירה הינה הדרך המיטבית לגייס עובדים לטובת המערכת, ולטעת בהם תחושת שותפות אשר פירותיה עימה".

זה מעשי לעשות זאת מייד, כפי שאתם דורשים?
"אנו ערים לכך שידרשו לפחות מספר חודשים על מנת לשנות את שיטת ההעסקה, בשל מחויבויות חוזיות לקבלני הניקיון והתאמות מערכתיות שיידרשו. לכן אנו מבקשים מההנהלה לדרוש מקבלני הניקיון את יישום החוק כלשונו, ואת העמידה בהסכמים הקיבוציים ובהמלצות החשב הכללי, אשר באופן ראוי היוו חלק מהמכרז עליו חתמו.

"בתוך כך, אנו קוראים להנהלת הטכניון לעמוד על מתן זכויות הוותק, המוקנות לעובדי הניקיון על בסיס משך העסקתם בטכניון, ובנוסף לוודא שלא יפוטרו עובדים וותיקים בשל הדרישה להכרה בזכויותיהם החוקיות, וזאת תוך היערכות לקליטת העובדים להעסקה ישירה".

"ציבור המופקר לגורלו"

במכתב ששיגרו לכל חברי הסגל בטכניון, ולחבריהם הסטודנטים בכל התארים, כותבים ראשי המאבק, כי הם רואים במאבק זה הזדמנות פז להוביל ולהיות מוסד אקדמי מן השורה הראשונה לא רק במחקר, כי אם גם באיכות החיים של כל עובדיו.

ועד אשר יוחלט כיצד לפעול, מתכננים ראשי המאבק להמשיך ולהפעיל לחץ על הנהלת הטכניון, להמשיך בהקפאת התשלומים לחברות כוח האדם, החייבות לעובדי הניקיון כספים, וזאת עד אשר אלה יפרעו את חובם לעובדים.

קבלנים אשר הועסקו בעבר, וכאלו המועסקים בטכניון כיום, חייבים לעובדיהם אלפי ואפילו עשרות אלפי שקלים של כספי פנסיה, דמי הבראה, ימי חופשה ושעות נוספות. "עובדי הקבלן בטכניון בתחום הניקיון והמשק, הם ציבור המופקר לגורלו אשר עובד כאן יום-יום שעות ארוכות, אך הטכניון אינו רוצה להעסיקו ישירות, כפי שנעשה בעבר, כדי לחסוך כסף. אכיפה תקינה של חוקי העבודה וההסכם הקיבוצי של עובדי הניקיון, היא בגדר חלום. במקרים מסוימים מקבלי השירות אינם יודעים על העוולות המתרחשות כלפי עובדים, במקרים אחרים הם מעלימים עין".



לדברי שליט, במכרזי ההתקשרות בין הטכניון לקבלני הניקיון מוצבות דרישות לשימור זכויותיהם של עובדי הקבלן, ובידי הטכניון הכלים  לבקר את פעילות הקבלנים, ולהפעיל סנקציות במקרים של הפרות זכויות עובדים.

אך כל זאת לא עזר לעובדי קבלן, בחברה שעבדה עד אוגוסט בטכניון, והם לא קיבלו עדיין פנסיות של שנים. ראוי לציין, כי ההסכם הקיבוצי המחייב פנסיה חובה עבור עובדי ניקיון, הוא מאז שנת 1979. גם 50 עובדים מחברה אחרת לא קיבלו כספי פנסיה חצי שנה, על אף שהפרישו את חלקם למעסיק. בנוסף טוענים ראשי המאבק, כי עובדים אינם מקבלים שעות שכר עבור נוספות שעבדו, וכאמור העובדה כי ברגע שמתחלף קבלן - מאופסות שנות הניסיון של עובד הקבלן, והוא חשוף לסכנת פיטורין ללא כל פיצויים.

"זכותו של עובד קבלן אשר מעסיקו עזב, והוא נשאר באותו מקום עבודה - לשמר את הוותק שלו", מציין שליט, "והוא זכאי לדמי הבראה, חופשה, תוספת וותק, פנסיה, הודעה מוקדמת על פיטורין וכו", על פי הוותק במקום העבודה הפיזי, גם אם החתימו אותו על מסמך שהוא מסכים להיות עובד חדש".

להיות כמו כולם

ראשי המאבק משבחים את הנהלת הטכניון, אשר לדבריהם "עשה מעשה ראוי", ושכרה חברה להגנה על זכויות עובדים בראשות עו"ד רציני ומסור. אך יחד עם זאת הם אומרים, כי הטכניון התנער מכל אחריות כלפי העבר. "עובדי הקבלן, בעברית השבורה שלהם, יצטרכו לפנות לעורכי דין על מנת לדרוש את זכויותיהם". כשכוונתם לעולים החדשים, אשר אינם מצויים בחוקי העסקה, וכמובן שלא בשפה.

במטה המאבק מספרים, כי עורך הדין ששכר הטכניון אמר לעובדים המקופחים, כי הטכניון מתכוון לדאוג שהם יקבלו פנסיה למן היום הראשון להעסקתם, כולל קרן פיצויים היוצאת מחזקת המעסיקים, ומבטיחה את הסכום לטובת העובד בעת הצורך. עוד מציינים במטה המאבק, כי הובטח לעובדי הקבלן על ידי אותו עו"ד, שיקבלו הכרה בוותק שלהם.

אולם בשיחה שהתקיימה עם הנהלת הטכניון, לטענת ד"ר שליט, לא היו מוכנים חברי ההנהלה להתחייב לממש את זכות הוותק, או לדאוג לכך שעובד לא יפוטר בשל הוותק שלו. "נכון להיום ישנם עובדים שיש להם בעיות עם הפנסיות שלהם, ועם דמי נסיעות. לחלק גדול מהעובדים לא מכירים בוותק, ואף עובד אינו מקבל את תוספת הוותק המגיעה לו. ההנהלה טענה, כי בטכניון יבנה המודל המיטיב ביותר מבין האוניברסיטאות בארץ, אך נכון להיום זה עוד לא קרה".

צילום: אלכס רוזקובסקי
סטודנטים בקרית הטכניון בחיפה צילום: אלכס רוזקובסקי

ומה קורה במוסדות האחרים ברחבי הארץ?
"במכון ויצמן, מכללת תל-חי וסמינר אורנים, ישנה העסקה ישירה של עובדי הניקיון, שזהו לטענתנו המודל האידיאלי לשמירה על זכויות העובדים וכבודם. באוניברסיטת בן-גוריון יש הכרה בוותק העובדים, ותוספת של 5 אחוזים לשכר המינימום. ראוי לציין, כי שני הסעיפים ממומנים על ידי האוניברסיטה, בצורת תוספת לקבלנים.

"באוניברסיטה העברית חיובו הקבלנים לקליטת עובדים ותיקים, ולשלם שכר עבודה והפרשות סוציאליות בהתאם להוראות המיטיבות של החשב הכללי, והתייחסות לעבודה לפי שעות ולא לפי מטר רבוע. בסמינר הקיבוצים הכריזה ההנהלה, שהיא מתחילה מעבר לעסקה ישירה של עובדי הניקיון, ולאחר מכן של עובדי השמירה".

במכתב ששיגרו ממטה המאבק,  לד"ר אביטל שטיין, מנכ"ל הטכניון, כתבו ראשי המחאה, כי ידוע להם שטכניון כבר החל לנקוט צעדים בעקבות הפרות חוק וחוזה, לרבות מניעת העברת כספים לקבלן הניקיון, והתקשרות עם חברה שתבקר את העסקתם התקינה של עובדי הניקיון.

אך בינתיים: "תופעות קשות אלו מתרחשות בכל יום כאן בטכניון. מקום המתגאה ובצדק בתדמיתו כמוסד השואף למצוינות, אולם מצוינות אקדמית אינה יכולה להיות מנותקת ממצוינות חברתית. ראוי לו לטכניון שיצעד בראש, וישקול ביצוע מהלך לקידום זכויות העובדים ולמעבר להעסקה ישירה, כחלק מתהליך של לקיחת אחריות חברתית על העובדים שבמסגרתו".

מהטכניון נמסר בתגובה: "הטכניון מסתייע בייעוץ המשפטי הטוב ביותר שיש. בהתאם לעצות שיינתנו על ידי היועץ המשפטי, נפעל בעתיד".

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של מעריב בואו להמשיך לדבר על זה בפורום חיפה והקריות-

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...
קבלו עיתון מעריב למשך שבועיים מתנה

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים