"שלא יטיפו לנו איך מכבדים אישה": בגובה העיניים עם יוסי דייטש

הוא דור שביעי בירושלים, ולא מוכן להחליף אותה בשום מקום אחר בעולם. הוא חושב שהדרת הנשים נולדה מתוך קמפיין פוליטי, ומאמין שניר ברקת גורם במעשיו לחילון העיר. 1,403 מילים עם ממלא מקום ראש עיריית ירושלים, יוסי דייטש (43), נשוי + 6, שמתפלל שיוכח כי עד המדינה בפרשת "הולילנד" בדה את הסיפור

מאיה הורודניצ'אנו | 31/1/2012 8:59 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
ירושלים
"אני דור שביעי בירושלים, ירושלמי בכל רמ"ח איבריי ושס"ה גידיי. גדלתי בירושלים ולא אחליף אותה בשום דבר אחר בעולם. מיד לאחר נישואיי עברתי לגור בבית"ר, ולאחר ניסיון לא מוצלח חזרתי לירושלים, מפני שאנחנו חלק מירושלים, נראה שזה מוטבע אצלנו.

יוסי דייטש
יוסי דייטש  איור: ליאו אטלמן

"ירושלים מבחינתי זה הכותל, ההווי הירושלמי, האנשים הירושלמים, הנוף הירושלמי, האוויר הירושלמי והקדושה. אני חושב שצריך להתייחס לירושלים כמשהו שונה, ואני לא בטוח שכל חבריי למועצה מתייחסים לאותה ירושלים שאני מתייחס אליה. לחלק הגשמי של ירושלים אנחנו מתייחסים באותה דרך, אבל יש גם משהו רוחני. אני חושב שאת הרוחניות של ירושלים לא ניתן למצוא בשום עיר אחרת בעולם, וככזאת גם צריך להתייחס אליה". 

ניר ברקת
"בגלל שעמדתי בראש המטה של מאיר פרוש, לכאורה הייתי צריך להיות אחד האנשים שהכי מסומנים אצלו באיקס. היו לי לא מעט עימותים איתו בתקשורת שנכנסתי בו חזיתית בהם, ושמחתי לראות שמדובר באדם שיודע לבוא ולשים את הקו ולהגיד, 'זאת הייתה התמודדות, אנחנו שמים כרגע פס וסוגרים את הפרק הקודם, כרגע כראש עירייה אני צריך להתייחס לכל הדברים האלה כפוליטיקה ולפתוח דף חלק חדש במערכת היחסים'. אני מצדיע לו שכאדם הוא עשה את זה.

"ביחסים הבין-אישיים בין אדם לחברו אני מצדיע לו, הוא הוריד הרבה משקעים. כמובן שיש לי איתו חילוקי דעות קשים מאוד לגבי איך ירושלים צריכה להיראות, כי הוא מגיע מבית מדרש שירושלים צריכה להיות יותר חילונית. נכון שהוא שומר על הסטטוס קוו, אבל גורם במעשיו לחילון העיר. אני שותף בקואליציה אבל חולק על הניהול. אני חושב שחסרה לו ההבנה שירושלים היא לא ככל הערים. אני חושב שבנושא של קדושת ירושלים ואחדות ירושלים, מותר לו קצת יותר לשמוע את שותפיו לקואליציה".

אגודת ישראל
"הבית שלנו. זו תורה שלמה. זוהי תנועה שייסדו אותה אבותינו, תנועה קדושה שרואה שליחות בשמירה על ערכי הארץ, על קדושת הארץ. ייסדו אותה אדמו"רים וגדולים וקדושים עוד בפולניה.

"אני רואה זכות להיות נציג מטעם תנועת אגודת ישראל, אני רואה מי ייסד אותה ואני בחיל ורעדה, וחושב מה המשמעות של זה. להיות נציג זו שאיפה ששאפתי אליה, ואם הגעתי לזה אני רואה בזה הצלחה מאוד גדולה, ואני מקווה שאני לא מועל בשליחות".

מאיר פרוש
"מורה דרכי. התחלתי את דרכי הציבורית אצלו, למדתי ממנו מה זו עזרה ונתינה לזולת, מה זה להיות שליח ציבור, להיות זמין 24 שעות. אין מושג של פלאפון סגור, אין תירוצים להגיד שלא הייתי זמין, אין מושג כזה שאדם פונה אליך ואתה עונה לו בשלילה, אתה חייב קודם כול להשתדל.

"15 שנה הייתי צמוד אליו, ואני חושב שמה שהוא לימד אותי אני מנסה כרגע ליישם. אני עדיין רחוק מלהיות שליח ציבור כמוהו, אני שואף להגיע ליכולות שלו, להצלחות שלו ולמסירות שלו לציבור. אני מקווה שהוא לא מאוכזב ממה שאני עושה".

בואו להיות חברים של זמן ירושלים גם בפייסבוק

אלי שמחיוף
"אני חושב שהוא נפל לפרשה עגומה. מבחינתי הוא זכאי, וכל זמן שלא נגזר דינו בעיניי הוא בחזקת חף מפשע. אני מכיר את האיש מקרוב, מכיר את יושרו ומכיר את נאמנותו לירושלים. אני לא מבין איך הוא השתרבב לכל פרשת 'הולילנד', כי הוא לא היה חלק ממערכת התכנון והבנייה של העיר. צר לי שבתיק כזה הוא הראשון מתוך 13 הנאשמים שמשלם את המחיר הכבד ביותר, ואני לא מדבר על השכר אלא על הכתם האישי.

אלי שמחיוף בדרך לדיון על הארכת מעצרו בבית המשפט בראשון לציון
אלי שמחיוף בדרך לדיון על הארכת מעצרו בבית המשפט בראשון לציון צילום: חן גלילי

"לפני שהשופט הכריע הוא כבר משלם את המחיר האישי. אני חושב שזה לא הוגן ולא חברי, וגם קראתי חוות דעת משפטיות שנוגדות את חוות הדעת של אמנון מרחב ואומרות שלא צריך להשעות אותו. כולי תקווה שייצא זכאי, וכולי תפילה ותקווה שיוכח שעד המדינה הזה בדה את הכול מלבו, שאין מאחורי הסיפור שום דבר ושכולם ייצאו זכאים - גם בשביל האנשים וגם בשביל כבודה של ירושלים".

קמ"ח (קידום מקצועי חרדי)
"זהו מפעל אדיר, הצדקה הגדול ביותר. לא אני כתבתי, הרמב"ם כותב שהצדקה הגדולה ביותר שאדם יכול לתת זה לא לתת לאדם נתינה חד~פעמית, אלא לגרום לכך שהוא יוכל לעבוד ולהשתכר. אתה לוקח את האדם, מכשיר אותו ונותן לו את הכלים כדי שיוכל לעמוד על רגליו. אנחנו נותנים 4,000 מלגות בחודש, יש לנו כבר אלפי אנשים שרכשו מקצוע בזכות קרן קמ"ח, ואני חושב שזה אחד הדברים הגדולים והיפים ביותר ביהדות החרדית. היופי בזה שהכסף שמגיע הוא פילנתרופי.

"התקציב שלנו עומד על קרוב לעשרה מיליון דולרים, 70 אחוז זה כסף פרטי פילנתרופי, והמספרים מדברים בעד עצמם. כואב לי שהציבור החילוני והכללי במדינה לא מודע להיקפים ולמה שקורה במקום הזה. מדברים הרבה על תעסוקת חרדים, אבל המספרים לא ידועים לציבור, ולפעמים מנהלים נגדנו מסע הסתה והשמצות כשלא מודעים מה באמת קורה בתוך החברה החרדית".

הדרת נשים
"נושא שחדר לחיינו לפי דעתי בגלל אישה מתוסכלת אחת שחיפשה כותרות: חברת מועצת העירייה רחל עזריה. אני חושב שהיא הכניסה את כל המושג הזה של הדרת נשים. אין ביהדות החרדית מושג כזה בכלל. אף אחד לא צריך להטיף לנו איך מכבדים את האישה ואיך מדברים אליה ומעריכים אותה, למשל באופן שבעל מדבר לאשתו ובן מדבר לאמו. אני לא חושב שמישהו יכול להטיל דופי במגזר החרדי שאנחנו מזלזלים בנשים, המושג של הדרת נשים לא קיים.

"אני מדיר בזה שאני לא נותן לאישה לעלות לאוטובוס; אבל זה לא שאני לא נותן לה, היא רוצה את זה. זה בהסכמה. נכון שיש לנו חוליגנים, שאם אישה עולה וכן מתיישבת בספסלים הקדמיים הם באים ויורקים עליה ומדברים בשפה לא ראויה, אבל אנחנו
אלה שסובלים מהם, ואנחנו סובלים מהם הרבה יותר ממה שהציבור החילוני סובל מהם. אם אנחנו כציבור חרדי מעדיפים שאישה תעלה לאוטובוס מהדלת האחורית וגבר מהקדמית ודברים נעשים בהסכמה ובהבנה, אז למה זה נקרא הדרת נשים?

"אני מסכים שהיו חוליגנים, אבל מכאן ועד להכללה, מכאן ועד לבוא ולשים כתם על ציבור שלם? קווי המהדרין קיימים כבר עשר שנים, השלטים בבית שמש 12 שנה, וזה לא עניין אף אחד. כדאי אולי שאנשים יחשבו מה קרה בדיוק בחודש דצמבר 2011 שמישהו החליט להדליק את המדורה הזו. אולי זה היה מתוזמן, אולי זו הכנה לקראת הקמתה של איזושהי מפלגה מסוימת שהחליטה שנוח לה לצאת לציבור תחת מסע הסתה ורוצה להגיד 'אנחנו ניצור ישראל אחרת'".

רחל עזריה
"אני חושב שהיא רוכבת על גלי השנאה, משתמשת בה לצרכי קידומה האישי, משתמשת ביצירת שנאה ובפלגנות. אני חושב שהדרך שהיא הולכת בה לא תחזיק מעמד הרבה זמן, ואני חושב שהיא תהיה הנפגעת העיקרית מזה. אני מייצג את הציבור החרדי ואני חושב שהיא צריכה לייצג את הציבור שבחר בה. לא לחינם אני חושב שחבריה בתנועה נפרדו ממנה".

רחל עזריה
רחל עזריה  צילום: נעם שרון

חניון קרתא
"אני חושב שההתנהלות של ראש העירייה הייתה מוטעית. זו הייתה טעות של ראשית הקדנציה, והיא יצרה מלחמה סתמית. זה אחד הדברים שאף אחד מאיתנו לא ירצה לזכור בסוף הקדנציה, ואני לא חושב שזה מהדברים שברקת יכול להתגאות בהם.

"זה השאיר צלקת בקדנציה הזאת. אני חושב שזה היה מיותר ולא עשה דבר טוב לאף אחד מהצדדים. לצד החילוני זה בטח לא תרם, לא הביא ליותר תרבות ובילויים ולדברים שראש העירייה חשב שיביא. אני מקווה מאוד שזו הייתה טעות של תחילת הדרך, ורואים שבהמשך הדרך הוא לא חזר על טעויות כאלה".

מלחמת יום הכיפורים
"הייתי ילד קטן, גייסו את אבי בערב יום הכיפורים. אמי ילדה למחרת יום הכיפורים את אחי הקטן. ניסו להשיג את אבי בכל דרך שהיא כדי להודיע לו שאשתו ילדה, אך אף אחד לא הצליח להשיג אותו - בכל הבלבול שהיה לא ידעו איפה הוא נמצא ואיך להשיג אותו. התקרב יום הברית ועדיין לא יצרו איתו קשר. ניסו בכל הדרכים ולא הצליחו, ויתרה מזאת, הגיעו אנשים כל הזמן לבית סבי, שם היינו, ואמרו לסבי שיש עדויות שאבי נהרג, ולכן חבל לחכות ושייקראו לאחי על שם אבי. חיכו עד לשקיעה ממש, חשבו שאולי יצליחו ליצור איתו קשר.

"אני זוכר שהיינו בבית סבי, וכל היום באו חכמים וסיפרו לסבי שיש להם מידע בדוק ומהימן שאבי נהרג ושייתנו בבקשה את השם, אבל האדמו"ר הכריע ואמר, 'אל תתנו את השם, הוא יגיע'. עשו את הברית וקראו לאחי על שם האדמו"ר הקודם מזוועהיל. יומיים לאחר מכן, בערב שמחת תורה, בא ההרוג ברגליו ונכנס הביתה. אמנם היית ילד בן חמש, אבל אני זוכר את המחזה של אבי שפתאום מגיע ודופק בדלת, ואת הצעקה של סבי שהוא רואה את ברוך מחיה המתים. הוא הגיע ליום אחד וחזר למלחמה". 

משפחה
"מעל לכול. זה הנכס העיקרי שיש לאדם. משם אדם שואב את הכוחות שלו בבוקר כשהוא יוצא לעבודה ובלילה כשהוא חוזר מהעבודה, ובמשך היום, כשאתה נזכר בילדים, באישה ובסביבה התומכת שיש לך, זה הדבר שנותן לך את הכוח ואת האנרגיה. אמנם אני לא מצליח להשקיע הרבה בחינוך הילדים כי הם כמעט ולא רואים אותי, אבל אני פוגש אותם בסופי השבוע, אני נהנה ושואב מלוא חופניים נחת.

"האישה אמנם עובדת כמנהלת מרפאה של קופת חולים, אבל התמיכה שלה גדולה מאוד. זה שילדיי רואים שהנתינה לזולת נמצאת בראש מעייניהם של שני ההורים, על זה מושתת החינוך שלהם. אני חושב שזה המסר העיקרי שאנחנו יכולים לתת לילדנו: דעו לכם, לפני שאתם חושבים על עצמכם, שיש אנשים רעבים ומסכנים שצריכים עזרה. צריך קודם לחשוב מה אנחנו יכולים לתת לאחר. אנחנו דואגים שלא תעבור עלינו שבת אחת בלי אנשים נוספים סביב שולחן השבת".

יוסי דייטש
"מה אני אגיד לך, שיגידו אחרים".


בואו להמשיך לדבר על זה ב-
כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

מדורים

  

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים