פולשים בדואים בשפלה? המלחמה כבר כאן
עמותת "רגבים" טוענת: בדואים משתלטים על שטחים פתוחים באזור ראשון לציון ורחובות, בין היתר על קרקע פרטית הצמודה לבסיס צריפין. הצבא מצידו התמגן בחומה גבוהה ובמגדל שמירה. יו"ר העמותה: "אין מדובר בנגב ובגליל שכבר הפכו לחצר אחורית מבחינת שלטון החוק. מדובר במרכז הארץ, לב לבו של הקונצנזוס"

"מדובר בתופעה של הקמת עשרות נקודות מגורים בלתי חוקיות בסביבות רחובות וראשון לציון בואכה תל אביב", מבהיר מאיר דויטש, יו"ר העמותה.
התנועה פנתה לאחרונה במכתב חריף לגורמים הרלוונטיים ובהם שר הביטחון אהוד ברק והשר לביטחון פנים יצחק אהרונוביץ', וטענה כי "זהו מחדל שאינו מתקבל על הדעת, קל וחומר כאשר מדובר במאחז המוקם על בסיס צבאי עם כל הרגישויות הנוגעות לעניין".
"קשה להפריז בחומרתן של העבירות על דיני התכנון והבנייה המבוצעות לאור היום באזור, מתחת לאפן ובחסות התעלמותן של רשויות האכיפה, בשים לב למיקומו הרגיש של המתחם ולמשמעויותיו הביטחוניות", כתב דויטש בפנייתו, "נראה כי אין צורך לעמוד על ההשלכות הרבות של בנייה בלתי חוקית בהיקפים כה נרחבים. אין מדובר בסגירת מרפסת וגם לא בתוספת חדר או דירת משנה. מדובר במתחם שלם, יישוב של ממש, שדיני התכנון והבנייה פשוט אינם חלים בו. אין מדובר באזורי הנגב והגליל שכבר הפכו לחצר אחורית, מעין אקס טריטוריה מבחינת שלטון החוק. מדובר במרכז הארץ, בלב לבו של הקונצנזוס".
◄ בואו להיות חברים שלנו גם בפייסבוק
בסיור שערכנו לפני ימים אחדים סמוך לבסיס צריפין, מזרחית לראשון לציון, על שטח בבעלות פרטית הנמצא בשטחה של המועצה האזורית עמק לוד, אכן מצאנו במקום "התיישבות" לא מסודרת, מטרים בודדים מגדר הבסיס. החשמל במתחם מגיע מגנרטורים.

"מה שהחל כאוהל ומספר פחונים הפכו לבניית קבע של ממש", אומר דויטש, "אפילו הוקמה במקום עמדת שמירה שתפקידה לתצפת על אותם מבנים בלתי חוקיים".
בצה"ל, אגב, לא מתכחשים לבעיה. כך עולה ממכתב שנשלח לעמותה לפני כחודשיים מלשכת הרמטכ"ל תחת הכותרת "בנייה בלתי חוקית על קרקע בסמוך למחנה צריפין". במכתב מודה צה"ל כי בסמוך לבסיס "קיימת פלישה ובה כ-22 מבנים בלתי חוקיים מאז שנות השמונים אשר בגינם קיימים 22 כתבי אישום בגין בנייה בלתי חוקית. החל משנת 2005
בצה"ל, חשוב לציין, מדגישים כי אין מדובר בפלישה לקרקע צבאית, והמחנה הצבאי אינו מטיל הגבלות על האזור האזרחי.
בעמותת "רגבים" פנו גם אל המועצה האזורית עמק לוד בדרישה לאכוף את החוק בשטחה, כלומר להרוס את המבנים הלא חוקיים ולפנות את הפולשים, אולם לטענת העמותה לא נענו כלל. אף פנייה אל בעלי הקרקע לא הניבה תוצאות. "לבעלי הקרקע כרגע אין צורך בשטח הזה, ולכן אין לו טעם לפעול בנדון", מסכם דויטש.
בעמותה טוענים כי נקודות "התיישבות" על אדמות פרטיות קיימות גם בשטחי מטעים בין נס ציונה לרחובות, מדרום לעיר רחובות בסמוך לגבעת ברנר, וכן מצפון לרחובות, סמוך למושב ישרש, שם – על פי אנשי העמותה – הקימו בדואים כמה עשרות מבנים.

כשבעמותה הבינו כי הפלישה לכאורה לא מעניינת את הבעלים הפרטיים של הקרקעות, העבירו את מרכז פעילותם אל מול עיריית רחובות. לפני כחצי שנה שלחו אנשי העמותה מכתב לראש עיריית רחובות, רחמים מלול, המשמש גם יו"ר הוועדה המקומית לתכנון ובנייה.
בין היתר כתבו אנשי העמותה למלול: "מצורפת למכתב זה טבלה ובה פירוט אודות תשעה מתחמי בנייה בלתי חוקיים המצויים בשטח תחום השיפוט של הוועדה המקומית לתכנון ובנייה רחובות. מדובר במתחמים שלמים שנבנו וממשיכים להיבנות בניגוד לתוכנית המתאר החלה על האזור, בלא פיקוח ובלא שיתלווה לכך הליך תכנוני כלשהו תוך רמיסה ברגל גסה של שלטון החוק".
מלול השיב לעמותה כי הקרקע הסמוכה למושב ישרש היא בבעלות פרטית, וכי לחלק מהמבנים ניתן היתר בנייה ולחלק הוצא צו הריסה שבוצע. לעניין המבנים הסמוכים לנס ציונה, כתב מלול כי "לחלקם ההיתר תואם, וחלק אחר ידוע לפיקוח על הבנייה ובימים אלו מטופל על ידי הפיקוח על הבנייה".
דויטש סבור כי העלמת העין מצדם של בעלי הקרקעות עשויה להוות בעיה גדולה עבורם בהמשך. "בגלל שמדובר בהתיישבויות שנמצאות במקום שנים רבות", הוא אומר, "יהיה קשה מאוד לפנותן. זה יהיה על גבול הבלתי אפשרי בעוד כמה שנים. אנחנו למודי ניסיון מכל מה שקורה בצפון הארץ, והמעקב אחר הנושא הזה במרכז הוא דבר חדש יחסית, רק בחודשים האחרונים התחלנו לבדוק את העניין.

האם אתם פועלים גם מול פולשים שאינם בדואים, כלומר יהודים?
"כן, באופן עקרוני אנחנו פועלים מול כל הפולשים לקרקעות ולשטחים פתוחים ששייכים למינהל מקרקעי ישראל, עם דגש על קרקע בשטח פתוח. אנחנו מתמודדים גם מול גורמים עבריינים וגם מול אנשים אחרים".
באזור ראשון לציון ורחובות מדובר על קרקעות פרטיות.
"נכון, ורק לאחר שהתחלנו להעמיק בנושא הבנו שמדובר בקרקע פרטית. לכן ביצענו פנייה ישירה לאותם בעלים של הקרקעות במטרה ליידע אותם על הנעשה בשטחים שלהם. החזון של התנועה הוא להוביל לקביעת סדר יום יהודי וציוני למדינת ישראל בהיבטי קרקע וסביבה, לשמירה על אדמות העם היהודי ועל אוצרות הטבע והנוף של ארץ ישראל, ולמניעת השתלטותם של גורמים זרים על משאבים אלו".
אפרת אורבך, דוברת משרד הפנים, מסרה בתגובה: "השטחים אינם נמצאים בתחום האחריות של משרד הפנים. בהתאם למידע המצוי ברשותנו משמשים המתחמים לפעילות חקלאית. חלק מן המבנים הם מבנים היסטוריים אשר נבנו קודם לחקיקת חוק התכנון והבנייה. לפרטים נוספים יש לפנות אל הוועדה המקומית לתכנון ולבנייה.
"לגבי מתחם בסיס צריפין, הוא נמצא בטיפול הוועדה המקומית בהליכים משפטיים וכל בניין חדש מטופל בצו הריסה מינהלי על ידי הפיקוח המחוזי ו/או הועדה המקומית. שני המתחמים הנמצאים ברחובות מטופלים על ידי הוועדה המקומית בהליכים משפטיים".
דוברת מחוז השפלה במשטרת ישראל מסרה בתגובה: "את השאלות בדבר האכיפה יש להפנות לדוברי העיריות או לדובר צה"ל".
מדובר צה"ל לא התקבלה תגובה. כך גם מדוברת עיריית רחובות ומהמועצה האזורית עמק לוד.