דתיים בשרון דורשים: להימנע מחגיגות הכריסמס

השבוע יציינו יהודים רבים בערי השרון את חג המולד עם עץ אשוח וסנטה קלאוס. הבעלים של ברבן סטריט בהרצליה: "כריסמס זה חג שיווקי יותר מאשר דתי-נוצרי. זה לא סותר את היהדות". נציג יהדות התורה במועצת הרצליה: "נעשה הכול כדי למנוע את החגיגות האלה"

ארז כהן | 20/12/2011 12:03 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
דבר לא ייפקד מהחגיגה המסורתית שתיערך בפאב הברבן סטריט שבהרצליה ביום חמישי הקרוב. עץ האשוח יוצב גאה ומקושט, קישוטים בצבעים שונים יעטרו את חלל המקום, ואפילו סנטה קלאוס הטוב והמיטיב יגיע לחלק מתנות. בקיצור, יום הולדתו של מייסד הנצרות ייחגג כדת וכדין.
חוגגים את חג המולד
חוגגים את חג המולד אי פי


בזמן שחילונים רבים רואים בחגיגות האלה סממן לפתיחות של החברה הישראלית לעולם וגילויי סובלנות לאחר, גורמים דתיים באזור רואים בהן ביטוי להתבוללות ואימוץ אורחות הגויים.

בשנים האחרונות יותר ויותר ישראלים מציינים את חגיגות הסילבסטר ואפילו את יום ולנטיין הקדוש, אולם עד כה נמנעו גם חילונים ליברלים לציין את יום הולדתו של ישו הנוצרי.

מי שמסמן את הקו הפתוח והחופשי באזור הוא הבעלים של הברבן סטריט, עדי חכמי, שערך ב-4 ביולי האחרון חגיגות צבעוניות במיוחד של יום העצמאות האמריקאי – עם דגלי ארצות הברית, אוכל אמריקאי ומוזיקת קנטרי משובחת.

"את חג המולד הקודם קיימנו בצנעה כי רק פתחנו את המקום", אומר חכמי. "השנה לא נוותר ונחגוג בגדול, מכיוון שמדובר גם בחגיגות יום השנה למקום. אנחנו מבטיחים לכל מי שיגיע מסיבת כריסמס ענקית. נקשט את המקום בצבעי החג, נציב עץ אשוח ענק ואפילו סנטה קלאוס מחופש יגיע לחגוג עם הנוכחים. כמו כן, נחלק למשתתפים אגנוק, שהוא משקה מיוחד לחג".

מי קהל היעד של החגיגות?
"מגיעים הרבה אמריקאים שגרים באזור. מדובר בקהל נוצרי ברובו, שמעוניין לחגוג את החג כנהוג בארצות הברית".

ישראלים יהודים יגיעו?
"כן. יש הרבה יהודים שאוהבים את האווירה של החג והם יצטרפו בשמחה לחגיגות".

אתה לא חושב שציון חג נוצרי בלב עיר יהודית הוא דבר בעייתי?
"ממש לא. כריסמס זה חג שיווקי יותר מאשר דתי-נוצרי. גם בארצות הברית לא אכפת לציבור מהחג עצמו, אלא מהקניות והמכירות סביבו. כיהודי אני מגיע לכאן לחגוג, וזה ממש לא נוגד את הדת שלי".

מתברר שפאב הברבן סטריט לא לבד. מבדיקה שערכה רשת טיב טעם, המתמחה במכירת מזון לא כשר, ואשר רבים מלקוחותיה הם עולים מחבר העמים, עולה כי יש עלייה של 25 אחוזים בהיקף קניות עצי אשוח וקישוטים לחג המולד בהשוואה לשנה שעברה.

"הגידול המשמעותי בקניות אינו בקרב

המגזר הרוסי, הערבי או הנוצרי אלא דווקא בקרב המגזר היהודי ישראלי. העלייה במכירות נובעת מכך שיותר ויותר יהודים בישראל עורכים מסיבות סילבסטר וכריסמס בבתיהם ורואים בעצי האשוח והקישוטים תוספת יפה וצבעונית לחגיגות", אומר יוסי שליו, מנהל הסחר והשיווק בטיב טעם.

"סיבה נוספת לעלייה במכירות בקרב יהודים-ישראלים היא שמדובר במשפחות שחזרו לארץ לאחר שנים רבות בחו"ל, והביאו עימם מסורת ארוכת שנים, של חגיגת שני החגים: חנוכה לצד חג המולד".

מתנתקים מהשורשים

נציגי הציבור הדתי באזור לא ממש מתלהבים, בלשון המעטה, מהאופנה החדשה. "זה מפריע לי מאוד באופן אישי", אומר נציג סיעת יהדות התורה במועצת עיריית הרצליה, אלי חממה.

"בעיניי זה נורא עצוב לראות יהודים שחוגגים חג של נוצרים, וחבל שהם מאמינים בדבר שהוא לא נכון על פי דתנו. אני מצטער עבור כל האנשים שחוגגים את החג הזה. אם הייתי חילוני לא הייתי עושה זאת, הרי בתור יהודי יש מספיק חגים יפים. אנחנו לא צריכים לחגוג גם חגים של זרים".

אתה מתכוון להיאבק בתופעה הזו?
"נעשה כל מה שאנחנו יכולים כדי למנוע את התופעה המגונה הזו, אבל לצערי כל עוד הם לא יעברו על החוק לא נצליח באמת לסכל את התוכניות שלהם. זו אחת הבעיות במדינה דמוקרטית, שלא מתבססת על חוקי ההלכה אלא על הבחירה החופשית של האנשים שאנחנו רואים לאן היא מובילה".

 עץ אשוח
עץ אשוח צילום: אי-פי-איי

אריה פרידמן, לשעבר סגן ראש עיריית רעננה מטעם הרשימה הדתית המאוחדת, מגדיר את חגיגות חג המולד על ידי יהודים כ"פשיטת רגל רוחנית של מדינת ישראל שנגרמת בגלל הסדרות האמריקאיות שמשחיתות את הנוער".

לדבריו, "אין לי טענות לרוסים שחוגגים את חג מולד. הם רגילים לכך כי ברוסיה הם חיו לצד הנוצרים. הבעיה שלי היא עם היהודים ילידי הארץ שחוגגים את  האירועים הנוצרים מתוך בחירה. הם נולדו, גדלו ולמדו פה את המסורת היהודית, וכנראה שהחינוך בבית היה לוקה בחסר".

גם חבר הכנסת מיכאל בן ארי (האיחוד הלאומי) תוקף בחריפות את היהודים שחוגגים את חג המולד. "יש ישראלים שמתחברים לשורשים היהודים וגאים בהם, ויש כאלה שמתנתקים מהם ומתחברים לשורשים זרים. יהודים כאלה חותכים את צינור הדלק היהודי ואת כל מה שמפאר את היהדות: חגים, שמירת שבת ותפילות. כל מה שמעניין אותם זה פרסי נובל. אם אין התחברות ליהדות בסופו של דבר תהיה התחברות לנצרות".

סגן נשיא המכון הישראלי לדמוקרטיה, פרופ' ידידיה שטרן, העומד בראש התוכנית לחקר דת ומדינה, לא מתרגש מהתופעה. "אני מניח שהתופעה נובעת מכך שהחג נתפס כאירוע גלובלי ולא כחג נוצרי. אם תשאל את החוגגים, הם לא יידעו להסביר לך על מה החג הזה. אנחנו נוטים לחקות את תרבות המערב, ורואים בטלוויזיה שחוגגים כריסמס".

אין כאן עדות להתבוללות?
"לא. אני רואה שהמרחב הציבורי נותר עדיין מאוד יהודי. תמיד יהיו אנשים שיפזלו לצדדים, אבל אם להיות ריאליים מדובר בתופעה זניחה בישראל, בוודאי בקרב יהודים צברים".
 
אז אתה לא רואה בכך כל בעיה?
"בוודאי שאני לא מאושר מכל הסיפור, אבל אני מסתכל על המציאות בעיניים מפוקחות ואני חייב לומר שאני לא רואה את היהודים הישראלים נוטשים את היהדות בהמוניהם. להיפך, אני רק רואה התחזקות דתית ולאומית. אני בטוח שאם תשאל בעל עסק גדול מתי קל לו יותר להעסיק ציבור יהודי - בלילה של הכריסמס או בליל פסח, התשובה רק תוכיח את טענותיי".

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

מדורים

  

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים