כבוד השופט: רועי ריינשרייבר מסתער על ליגת העל

רועי ריינשרייבר מרחובות, שופט ראשי בליגת העל בכדורגל, מספק לנו הצצה מרתקת אל מה שמתחולל בראשו של האיש עם המשרוקית

אביטל ליברמן | 30/8/2011 11:37 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
מסתבר שגם לעיר רחובות יש נציג בליגה הבכירה בכדורגל, והוא לא שחקן. רועי ריינשרייבר החל את עונתו השנייה כשופט ראשי בליגת העל ובמחזור הראשון ניהל את המשחק בין הפועל עכו לבני יהודה.
רועי ריינשרייבר
רועי ריינשרייבר צילום: אביטל ליברמן


אגב, מי שיתעקש למצוא נציג נוספת לרחובות, ימצא את השופט זיו אדלר שגדל בעיר ועזב לטובת תל אביב. למרות גילו הצעיר, 31, ריינשרייבר נמצא במגרשים 14 שנים. הבחור הוא דור שלישי למשפחה מיוחסת ברחובות. סבו, זאב ריינשרייבר, היה ממייסדי העיר וסבתא רבתא שלו היא רחל הרשנזון שהייתה דמות מרכזית בעיר וסייעה בקליטת עולי תימן.

אנו נפגשים בבית קפה בעיר. ריינשרייבר, ששומר על אורח חיים בריא, מעדיף לשתות על הבוקר כוס בריאות של מיץ תפוזים, לא לפני שהוא מוודא עם המלצרית שהמיץ נסחט במקום.

כילד וכנער אהב ללכת למשחקי כדורגל ויום אחד הבחין במודעה בעיתון בה כתוב שנפתח קורס שופטים וכל מי שמעוניין, מוזמן להירשם ולהיבחן במשך חמישה ימים. המסיימים יקבלו תעודת שופט שתקנה להם כניסה חופשית למשחקים. רועי, שלמד בתיכון דה שליט בעיר, סחף אחריו עוד שבעה חברים, גם הם משוגעים על כדורגל, וביחד הלכו לקורס השופטים.

"היינו חבר'ה בני 17 ובמקום ללכת למשחק ולשלם 50 שקלים, חסכנו את הכסף הזה", הוא נזכר. "עשינו את הקורס ורק אני נדבקתי בחיידק, זה ממש חיידק מדבק. שילבתי את זה עם הבגרויות והתחלתי לשפוט בליגות ילדים ונערים ולאט לאט התקדמתי למשחקי נוער, לליגה ג', ב', א' וכן הלאה. היו לי מטרות שעמדתי בהן יפה מאוד".

האם אתה אוהד קבוצה מסוימת?
"אין אף קבוצה שאני אוהד כיום, במיוחד אחרי שהפכתי לשופט. מותר לאהוד, אבל צריך להגדיר בתחילת השנה איזו קבוצה אתה אוהד ואז לא תשפוט אותה".

כשאתה צופה בווידיאו במשחק בו שפטת, מה אתה עושה כדי לשפר את הטעויות שהיו לך?
"אני מציין לי דברים טובים ודברים שלא נראו לי טוב, הן מבחינה מקצועית והן ויזואלית. ביחד עם המדריך שלי חיים יעקב (שופט עבר) ופסיכולוג הספורט שעובד עם השופטים, ד"ר רועי סמואל, אנחנו מנתחים את המהלכים, את דפוסי ההתנהגות, מה לעשות, איך לעשות, איך לדבר עם השחקנים, או אם לדבר בכלל. הניתוח הוא מאוד מעמיק, גם בדברים שלא חושבים עליהם תוך כדי משחק".

איך אתה מרגיש אם נניח פסקת פנדל שלא היה והדבר קריטי לאחד הצדדים?
"במידה והטעות שעשיתי היא קריטית, אני מרגיש רע עם זה. אבל חשוב לי להדגיש שאין שום 'התחשבנות' או קיזוז עם הקבוצה. גם אם טעיתי אני ממשיך לשפוט כרגיל.

"השאיפה שלנו היא לא לטעות באף החלטה,

אבל אנחנו רק בני אדם. ביחד עם צוות השיפוט והמשקיף מטעם האיגוד אנו מנתחים את האירועים וצופים במשחק עוד באותו הערב ורואים איפה עמדתי ולמה הגעתי להחלטה שפסקתי ומפיקים לקחים".

אם שחקן מבקיע גול מדהים אתה מפרגן לו במהלך המשחק?
"אין לי בעיה לבוא לשחקן ולהחמיא לו 'יופי של שער', או 'שיחקת אותה'. זה עוזר למשחק. זה גם הדדי לגבי החלטות שלי במידה ויש לי החלטה נכונה בבעיטת עונשין, מגיעים שחקנים ואומרים לי 'יופי של שריקה', אפילו אם הפנדל הוא לחובתם".

יש לך רשימה של שחקנים שעושים הצגות?
"אין רשימה או ספר שאנחנו יודעים את השמות. אנחנו רואים שחקנים ויודעים מי מועד לפורענות, מי משחק אגרסיבי, מי יכול לזרוק את עצמו ברחבה. לא פעם השחקנים המובילים בקבוצה מנסים לקרוא תיגר על השופט במילה או במעשה, ופה השופט צריך לבוא עם האישיות שלו ולהראות שיש בעל בית ושיש דיסטנס".

רוצה לשפוט במונדיאל

הקריירה של שופט כדורגל מסתיימת בגיל 45 ואם אתה שופט בינלאומי, גיל הפרישה מתאחר בשנתיים ועומד על 47. הזמן קצוב והמטרות של ריינשרייבר, שמתמרן בין עבודה בסוכנות הביטוח המשפחתית לבין האימונים והמשחקים, ברורות מאוד.

בינתיים הוא עומד ביעדים שהציב לעצמו, כך למשל בליגה הלאומית הוא שפט שנה אחת בלבד ואחריה הוקפץ לליגת העל. קידום מכובד, בין המהירים שהיו בשנים האחרונות.

כיום יש בליגת העל 18 שופטים, ארבעה מהם חצו את גיל 43: מאיר לוי, איתן תבריזי, חיים יעקב ואסף קינן. גם אלון יפת נמצא בתחילת שנות הארבעים לחייו, כך שבעוד כמה שנים קצרות ריינשרייבר יהיה בין השופטים שייקחו את המושכות של הכדורגל הישראלי.

לא פעם אנחנו נתקלים בשופטים שגונבים את ההצגה.
"אני יכול לומר שאף שופט לא מגיע כדי לגנוב את ההצגה, כל שופט רוצה שלא יזכרו אותו בסוף המשחק. אנחנו לא מחפשים את המחמאות, אלא רוצים להעביר משחק בצורה טובה וששתי הקבוצות יהיו מרוצות. לפעמים יש משחקים עם המון אמוציות ולצערנו גם השופט נכנס לעימותים וזה לא משהו שהוא מגיע איתו מהבית ובטח לא טקטיקה שהוא הכין מבעוד מועד".

איך אתם עובדים על מצבים בהם השופט מקבל החלטה קריטית והשחקנים באים אליו בטענות?
"אנחנו עובדים על להיות טבעיים ולא לערב רגשות. בדרך כלל השחקנים מנסים למחות על ההחלטה של השופט. בעבודה עם פסיכולוג הספורט הוא בעצם מביא אותנו לנקודה שבמקרה כזה אנחנו יודעים בדיוק איך להתנהג ומה לעשות, כדי לא להיגרר לדו שיח עם השחקן. אין דו שיח. ברגע שיש שריקה להחלטה גורלית, שחקן לא יכול לבוא ולקרוא תיגר על השופט".

מהם היעדים שהצבת לעצמך השנה ובכלל?
"השנה היעדים שלי הם לשדרג את איכות המשחקים ולשפוט משחקים מרכזיים יותר. שאיפה אחרת היא להיות שופט בינלאומי ולשפוט משחקים של נבחרות בוגרים, אם זה יורו או מונדיאל שזאת פנטזיה רחוקה, אבל היא התממשה בעבר הרחוק יותר אצל שופטים שהגיעו מהארץ כמו נפתלי איתן ואברהם קליין, כך שיש לאן לשאוף".

יצא לך לשפוט כוכבים בעלי שם עולמי?
"לפני כחודש היינו בכנס שופטים באוסטריה ויצא לנו לשפוט משחק של מחזיקת הגביע הגרמני, שאלקה 04, נגד אלופת צ'כיה. בשאלקה משחקים ראול וקלאס יאן הונטלאר. אני הייתי עוזר שופט. גם את אדריי שבצ'נקו, שהיה בארץ עם דינמו קייב, יצא לי לשפוט במסגרת טורניר החורף".

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים
vGemiusId=>/local/shfela/ -->