אין נביא בעירו: האם יונה הנביא באמת קבור באשדוד?
כאשר הנביא התנ"כי יונה ניסה להתחמק משליחות של אלוהים, הוא מצא את עצמו נטרף על ידי לוויתן. כעבור שלושה ימים הקיא הלוויתן את יונה לנקודה כלשהי. על פי המסורת הערבית המקום שאליו נפלט יונה היה האזור המכונה היום "גבעת יונה" באשדוד והנביא אף נקבר במקום. במסורת היהודית אין לכך כל זכר. מי צודק?

בצעד חריג לאנשי נבואה, יונה סירב לשליחות הקשה והחליט לברוח לכיוון עיר אחרת: תרשיש. בימים ההם, שדות תעופה ומטוסים היו עדיין בגדר חלומות רחוקים, והאופציה היחידה לנוע למרחקים הייתה דרך הים. הנביא יונה עלה על אוניה לכיוון תרשיש, מתוך מחשבה כי יגיע לשם ויסתתר, כך שמישהו אחר יבצע את השליחות האלוהית.
אך הקב"ה לא ויתר לו. הוא עורר סערה בים, שבסופה הושלך הנביא למצולות. לוויתן גדול הגיע ובלע אותו כשהוא חי. הנביא שהה בבטן הלוויתן שלוש יממות, ומתוכה התפלל לאלוהיו. אחרי פרק זמן הזה, פלט הלוויתן את יונה אל החוף, ורק אז הוא הסכים למלא את רצון ה' ומסר את נבואת החורבן לאנשי נינווה.
השנים חולפות ולא מעט גלים מתנפצים אל החוף, עד שבשנת 1956 מוקמת העיר אשדוד כחלק ממדינת ישראל. ראשוני העולים שמגיעים אליה נתקלים בגבעה גדולה מול הים, ומבינים מהערבים שהתגוררו במקום זה שנים קודם לכן, כי זוהי נקודת ציון למקום שבו נפלט הנביא יונה, הקדוש גם למוסלמים.
עם השנים פיתחה העירייה במקום גן גדול ובו שבילי הליכה, ספסלים ונקודת תצפית והיא הוכרזה בשם שבו כל תושבי העיר מכירים אותה עד היום: "גבעת יונה". לימים נעשה ניסיון שלא צלח לשנות את שמה ל"גבעת יפה", אך על כך יסופר בהמשך.
אך האם אכן לאשדוד הגיע הנביא יונה לאחר שנפלט מבטן הלוויתן? לא ברור. המסורת היהודית, בניגוד לזו המוסלמית, לא מאמינה בכך. גם כיום, כמעט 60 שנה לאחר היווסדה של העיר אשדוד, איש אינו יודע בוודאות מדוע זכתה הגבעה לשמה והאם יונה דרך אי פעם על האדמה שתהפוך ברבות הימים לחלק משמעותי ברובע א' בעיר הנמל.
כשמדברים על אשדוד של פעם, מגיעים כמעט תמיד למשה אדמון (74), מוותיקי העיר, שהגיע לכאן כעיתונאי בשנת 1959 ועבר לגור בעיר מספר שנים לאחר מכן. הניסיון להתחקות אחר האמת בסיפורו של יונה הנביא שלח אותנו, מטבע הדברים, קודם כל אליו.
הוא מספר כי במפת מידבא העתיקה, המתארת את הגיאוגרפיה של ארץ ישראל בתקופות הקדומות, מתוארת אשדוד הקדומה, כולל הגבעה המכונה היום גבעת יונה. בציור המתאר את גבעת יונה באשדוד של פעם, מתואר גם בית עם כיפה, שעל ידו מתנוסס באותיות יווניות שמו של הנביא יונה.
ראשוני אשדוד זכו לראות את בית הכיפה. בשנת 1959, הבית עם הכיפה
"זה גם המקום שבו, על פי המסורת, פלט הלוויתן את הנביא. בימים מאוחרים יותר נבנה מעל הקבר המבנה 'בית עם כיפה'. אחרי שנהרס, הוא לא שוחזר עד היום. על כל פנים, גבעת יונה היא המקומות היפים באשדוד. זה האתר התיירותי והארכיאולוגי המוכר ביותר באשדוד. זו נקודת התצפית הגבוהה ביותר והמוכרת ביותר בסביבה. רואים משם עד אשקלון מצד אחד, ועד פלמחים מצד שני".
מה מקור השם "גבעת יפה", שעל המצבה שבחזית הגבעה?
"יש סיפור שלם על זה שניסו לשנות את השם של הגבעה. עובד בן עמי הוא היה אחד מהאנשים העשירים ביותר בארץ, והוא קיבל מהממשלה זיכיון לפתח את אשדוד. אשתו נפטרה והוא החליט שהוא ישים על גבעת יונה אבן גדולה ויחליף את שם הגבעה מגבעת יונה לגבעת יפה. בתחתית המצבה תראה שכתוב גבעת יפה. כנראה שהוא חשב שזה מספיק".

איך קיבלו בעיר את הניסיון לשנות את השם?
"בזמנו זו הייתה חוצפה בלתי רגילה, כי זה משהו היסטורי, ציבורי וארכיאולוגי, והוא החליט שהוא הופך את זה לאתר הנצחה פרטי. אבל אף אחד לא העז להגיד לו כלום, כי הוא היה בעל הבית פה. בכל זאת, זה לא עזר, כי אף אחד לא קורא לזה גבעת יפה. השם גבעת יונה חזר ועם שם היסטורי לא משחקים".
במידה ואכן הנביא יונה קבור כאן, מדוע לא מגיעים לגבעה להתפלל ואין ציון מסודר של הקבר?
"זו רק מסורת, זה לא מבוסס על שום דבר כתוב מבחינת הלכה יהודית. לא בטוח שהנביא יונה קבור כאן, כי אין שום דבר בכתובים, לפחות לא באגדה היהודית. לפי האגדה, כאן הדג הקיא אותו. אתה יכול להוכיח את זה? זו מסורת קדומה. מסורת של מי? לא נאמר. השם נשאר וחוץ מזה כלום".
גם סגן ראש עיריית אשדוד לשעבר, ניסים חדד (73), יכול לספר לכם סיפור או שניים על ימיה הראשונים של אשדוד. הוא הגיע לעיר הנמל בשנת 1957 ונחשב לאחת הדמויות המזוהות עמה ביותר:
"כשבאנו לאשדוד, ואני מדבר על השבוע הראשון, מצאנו שם גבעה למעלה. איש מאיתנו לא שמע על הגבעה, לא ידענו איך היא הגיעה, עד שנודע לנו שקוראים לה גבעת יונה, על שם יונה הנביא.
"הוא הגיע לאשדוד, לאחר ששם הקיא אותו הלוויתן. לימים, כשהגיעו הטוניסאים, הסתבר שתרשיש זה טוניס, ולכן הוא נפלט בחוף טוניס ולא בחוף אשדוד, אבל איש מאיתנו לא שיער. מישהו החליט שזו גבעת יונה, ועד לרגע זה לא יודעים על שם מי".
אז מדוע המקום נקרא גבעת יונה? לדעתך אין קשר לנביא?
"לא קבור פה שום נביא. אני אומר את זה בצורה נחרצת וסופית. אני באשדוד, שבוע אחרי שהיא נוסדה, ועברו כאן רבנים למיניהם, הגיעו שרים, ומעולם לא ביקשו לבקר בקבר.
"אף אחד לא ביקש להגיע לשם. אין זו אמת. נוצרה האגדה, ועובדה היא שאף אחד לא מתייחס אליה, גם בהמשך. אף חוקר לא בא להצביע, כמו קבר רבן גמליאל למשל, ואמר 'רבותיי זה היה כך או כך'. גם לא ערבים. אף אחד לא בא להצביע. כנראה שזו הייתה אגדה ונשארה אגדה".
הייתכן שבאשדוד קבור אחד הנביאים הגדולים של העם היהודי ואיש אינו יודע על כך? האם ציון הקבר פשוט נעלם עם השנים והעיר מפספסת מוקד עלייה לרגל שימשוך אליה אלפי תיירים מדי שנה? הרב הראשי לאשדוד, יוסף שיינין, מצנן את ההתלהבות: "אנחנו נשענים על המסורת הערבית שאומרת שהדג פלט את הנביא במקום הזה". הוא אומר. "הערבים טוענים שזה המקום. הוא לא קדוש מבחינה דתית, גם אם המסורת נכונה".
מדוע לא מתפללים במקום?
"אין כוונה שיבואו להתפלל שם. אם היינו יודעים בוודאות, על פי המסורת היהודית, שהוא נפלט שם, אז ישנה ברכה שהיינו צריכים לברך אותה בגבעה. בגמרא מופיעים המקומות שבהם נעשו נסים לישראל, ובין המקומות הללו לא מנו את המקום הזה. כנראה שלא הייתה להם מסורת יהודית איפה פלט הדג את יונה הנביא".
אם לא בגבעה, אז היכן באמת נקבר הנביא?
"הקבר של הנביא יונה לא ידוע. בסך הכל, זה טוב שמנציחים את המקום, כדי ליידע את הנוער שהיה דבר כזה פעם. זה מעורר את הנוער לעיין וללמוד בתנ"ך".
ראש העירייה המיתולוגי של אשדוד, צבי צילקר, מספר השבוע כי לאורך השנים לא נתקל בהוכחה כלשהיא לקשר בין הנביא יונה ובין הגבעה הקרויה על שמו בעיר. "זו בסך הכל אחת האגדות של העיר", אומר צילקר.
"המסורת אומרת שהלוויתן הקיא את הנביא יונה במקום הזה. כשאני הגעתי לעיר, היה חאן ערבי שהיה בשלבי הריסה, ואומרים שזה היה קברו, אבל אין הוכחות מדעיות לכך. אנחנו טיפחנו את המקום. זה כרגע המצפה היחידי שיש לנו. הוא מגונן ומסודר. באים אליו הרבה תיירים. אוטובוסים שלמים צופים על העיר, רואים את הים. זה מקום עלייה לרגל".

לדעתך, אין פוטנציאל לעשות בגבעה מקום תפילה?
"אין פוטנציאל למשהו דתי יותר גדול, לפי דעתי. מה שסיפרו לנו שהחאן שם הוא של קאדי שמת, ושם קברו אותו".
מה מקור השם גבעת יפה?
"הייתי אומר שזה שם נוסף שניתן למקום, על שמה של יפה, אשתו של עובד בן עמי כהנצחה. זה למעשה גבעת יונה וכיכר יפה. יכול להיות שזה נשכח ממישהו, אבל יש רישומים עם החלטת עירייה. זה לא נעשה באופן פרטיזני. צריך שיהיה זיכרון היסטורי".
מה דעתך על מצב הגבעה כיום?
"ברור שאפשר לשפר. ניסו לעשות שם לוויתן גדול. עם הנביא אני הייתי עושה משהו אחר, יותר יצירתי. צריך לתחזק את כל המורד הצפון-מערבי. אני חושב שהעירייה צריכה לעשות את זה. כבר שלוש שנים לא עשו שם שום דבר".
משפחתו של יו"ר ועד רובע א' גבי עזור (59) הייתה מהמשפחות הראשונות שהגיעו לאשדוד בנובמבר 1956. לדעתו של עזור, הפוטנציאל התיירותי של הגבעה לא ממומש דיו:
"הגבעה לא כל כך מוכרת לתושבי העיר. אם יש פה ושם תיירים, אז באים לראות, אבל בסך הכל, היא לא ידועה ולא מוסברת, בפרט לתושבי אשדוד. הייתי ממליץ לתושבי העיר לבוא ולבקר בגבעה לא רק כשיש משט לעזה. אני יכול להפנות אצבע מאשימה לכיוון עיריית אשדוד שהם כן יכולים להזכיר את הגבעה".
אף אחד לא יודע בוודאות שהנביא יונה נקבר בגבעה.
"זו אגדה. יש אנדרטה למעלה. עד כמה שידוע לי אין שום קבר שם, ואם היה – היו באים בעיקר החרדים".
אז למה המקום ממשיך להיקרא גבעת יונה?
"אני זוכר שהייתי בגיל שמונה תשע קראו לזה ככה. ממש לא יודע להגיד".
מה הייתם רוצים שיקרה עם הגבעה?
"שתהיה הסברה לתושבי העיר, ואחר כך יוציאו את זה כלפי החוץ לכל המדינה. אם באמת היה שם יונה הנביא לפני 3,000 שנה, אז סבבה. שיבואו ויגידו 'כן, הוא היה פה'. זה יכול לתרום הרבה לעיר ולתיירות".
מנכ"ל חברת "חופית", אדי בן ליש, אומר כי אכן מתוכנן שדרוג בגבעה. "אנחנו עכשיו מתכננים מדרגות למקום. תכננו לעשות מדרגות, לעשות בציון הקבר פרגולה שיוכלו לשבת עם ספסלים לעשות שביל עם גישה לנכים, אבל בינתיים זה תקוע, כי לא אושר תקציב בסדר גודל של מיליון שקל".
מה בנוגע לטענות על כך שאתם לא משווקים את הגבעה מספיק טוב?
"יש לנו פליירים בנושא. בחוברת של העיר מציינים את הגבעה, בכל ירידי התיירות מדברים על זה. עד שהאזור לא יפותח פיזית, אף אחד לא יגיע. משקיעים מאמץ מבחינת שיווק".
מבחינתכם, אתם מאמינים שהנביא יונה קבור במקום?
"על פי מפת מידבא, שם מופיע הנושא של קבר יונה, מתייחסים לזה כאילו שהוא קבור כאן. אפשר לעשות שם נקודה מרכזית לתיירים ואורחים שבאים וגם לתושבים".
ישנן מספר מסורות מוסלמיות בדבר מקום קבורתו של נביא ישראל, יונה בן אמיתי. מסורת אחת מזהה את קברו במסגד בעיירה חלחול השוכנת מצפון לעיר חברון. לעומת המסורת המוסלמית, המסורת היהודית דווקא מזהה במסגד זה את קבריהם של נתן הנביא וגד החוזה.
מסורת מוסלמית אחרת מזהה את קברו במסגד בכפר משהד השוכן מצפון לנצרת עילית. למסורת זאת מעט יותר משקל מהמסורות האחרות שכן גם החוקרים נוטים לזהות את מיקומה של גת חפר, עירו של יונה, בכפר זה.

הכפר נקרא "משהד", מהמילה "שהיד" - שמובנה קדוש - על שם קברו הקדוש של יונה. בקרבתו חורבה בשם: חירבת א-זרע - מקומה של גת-חפר המקראית.
מסורות אחרות ממקמות את קבר יונה בן אמיתי דווקא מחוץ לגבולות ארץ ישראל. מסורת טוענת שיונה נקבר בעיירה הלבנונית צרפנד הלא היא העיר צרפת מימי המקרא. מסורת אחרת ממקמת את קברו של יונה בסמוך לעיר מוסול בצפון עיראק.
וישנה כמובן מסורת מוסלמית נוספת, ממקמת את קברו של יונה הנביא בגבעת יונה בצפון אשדוד, גבעה שנמצאת דרומית לשפך של נחל לכיש ומשקיפה על נמל אשדוד.
מקור המסורת הוא בתרבות הערבית של האזור, ובראש הגבעה ישנה מצבה שאמורה לייצג את הקבר. על פי רוב הדעות אין קשר אמיתי בין המקום לקברו של יונה הנביא, והאמונה התפתחה עם הזמן במקום שהיה מקום תפילה מוסלמי.