דיירי הבניינים שנפגעו באסון הגז: תעזרו לנו, נגמר לנו הכסף
דיירי הבניינים שנפגעו באסון הגז בנתניה קיבלו השבוע מהעירייה דוח מפורט על הנזקים שנגרמו לבתיהם בעקבות הפיצוץ. בניין מספר 5 קרס כליל והוכרז כמבנה מסוכן. בבניינים מספר 7 ו-3 התגלו סדקים בקירות ועל התושבים נאסר להתקרב אליהם. כמה זמן יארך השיקום? אלוהים יודע

המדובר בבניין ברחוב כיכר העצמאות 5 שבו אירע הפיצוץ וחלקים ממנו קרסו, וכן הבניינים השכנים לו, ברחוב העצמאות 3 ו-7.
בהודעה שנשלחה לדיירי הבניינים, ואשר עליה חתום בוריס טמייב, סגן מנהל אגף רישוי ופיקוח בעירייה, נכתב כי השימוש במבנים אסור עד הכנת חוות דעת מקצועית לבדיקת מצבם.
בתוך כך, ועדת הכלכלה של הכנסת קיימה דיון מיוחד בתקנות בטיחות הגז בעקבות הפיצוץ בנתניה. במהלך הדיון טענו נציגי חברות הגז כי גורמי פשיעה חדרו לענף, והם פועלים בצורה לא בטיחותית המסכנת את הציבור.
תזכורת כואבת למי שהספיק לשכוח: בלילה שבין חמישי לשישי לפני שלושה שבועות רעדה העיר נתניה. פיצוץ עז שהתרחש באחד הבניינים הסמוכים לכיכר העצמאות גבה את חייהם של ארבעה אנשים: רבקה מסהיד, רבקה דוראי וסטייסי ברוק, עולות מצרפת, ומחמוד אבו-עטא מכפר קרע.
נוסף על כך, נפצעו עשרות אנשים. חקירת המשטרה העלתה כי הגורם לפיצוץ היה דליפת גז שלא אובחנה על ידי טכנאי שביקר במקום וכמו כן נעצר חשוד בגנבת צינורות גז. הפיצוץ הביא לא רק לנפגעים בנפש, אלא גם הסב נזקים כבדים לבנייני מגורים.
בהודעה ששלח טימייב לבעלי הנכסים שניזוקו הוא כותב כי הבניינים עלולים להוות סכנה לשלום הציבור. ההודעה נשלחה אחרי שבשבוע שעבר ערכה העירייה ביקורת
הפיצוץ התרחש בקומת הקרקע, סמוך לבניין ברחוב העצמאות 7, והביא לקריסתה של התקרה בקומת הקרקע. כמו כן, קרסו שבעה עמודי תמיכה בקומת הקרקע. יתר העמודים התכופפו.
חלקו האחורי של הבניין, כך עולה מהדוח, נותר ללא תמיכה. למרות הנזק הכבד, הבניין כולו לא קרס. טימייב כותב כי המבנה הצליח להתייצב באופן זמני מכיוון ש"נשען" על בניין מספר 7. "על אף יציבותו הזמנית של מבנה מספר 5, אין לטעות בו. זהו מבנה מסוכן על פי כל דין ואסור לשהות בתוכו או מתחתיו", כותב טימייב.
סגן מנהל אגף רישוי ופיקוח בעירייה הורה לדיירי הבניין להתקין גדר סביב המבנה כדי לא לסכן חיי אדם. נוסף על כך, הוא הורה להם לפנות למעבדה מוסמכת כדי להכין חוות דעת מקצועית על יציבות המבנה. עד הכנת חוות הדעת, נאסר השימוש במבנה. בהודעה נכתב כי אם לא תועבר חוות מקצועית יוכרז הבניין כמבנה מסוכן.

בניין 7, הסמוך למוקד הפיצוץ, ניזוק אף הוא בצורה קשה. בהודעה ששלח טימייב לדייריו הוא כותב כי במבנה התגלו סדקים בתקרות ובאחדים מעמודי התמיכה שלו. מסיבה זו, הוא כותב, הבניין מסוכן, ולכן על הדיירים להכין חוות דעת מקצועית.
עד אז, נאסר על הדיירים לשהות בו והם נדרשים לגדר אותו. גם בניינים 7א ו-3 לא יצאו בזול מהפיצוץ. חלונות הבתים נופצו, התריסים נשברו והקירות נסדקו. גם דיירי הבניינים הללו נדרשו להכין חוות דעת מקצועית, ועד אז נאסר עליהם להתקרב אל מה שהיה עד לא מזמן ביתם.
דיירי הבניינים, רבים מהם עולים חדשים מצרפת, ממשיכים לגור בבתי מלון בעיר ובדירות של קרובי משפחה וחברים, ומביעים דאגה באשר לעתידם. "אני מתגוררת אצל חברה שלי ועד עכשיו לא קיבלתי כלום מאף אחד ואין לי מצב רוח", אומרת מרטין ז'ורני, שהתגוררה בבניין שבו אירע הפיצוץ. "יש כל מיני בעיות ולא קיבלתי כסף, ואני לא יכולה לשכור דירה חדשה. אני מחפשת מישהו שיעזור לי כי אני גרה כאן לבד. אדון נתניהו נתן כסף למרים פיירברג, אבל איפה הכסף? היא לא מחלקת אותו".
בעירייה טוענים כי הם מנסים לעשות הכול על מנת להקל את סבלם של הדיירים ופועלים לשיקום הנזקים שנגרמו בעקבות הפיצוץ. ראש העירייה מרים פיירברג נפגשה עם נציגים מהממשלה כדי לגייס כספים לשיפוץ הכיכר והמבנים שנהרסו.

השבוע צירפה אליה פיירברג לסיור באזור האסון את מנכ"ל משרד התיירות, נועז בר-ניר. במהלך הסיור, שאליו התלוו בכירי העירייה, אמרה פיירברג כי יש צורך מיידי לשדרג את מתחם הכיכר.
"מדובר בכיכר מרכזית, שהיא אחד מסמליה של העיר נתניה", אמרה פיירברגר לבר-ניר. "בכוונתנו לשדרג את הכיכר ולהפוך אותה לאטרקציה תיירותית. הפיצוץ גרם נזקים רבים, וזו הזדמנות לשדרג את המוצר התיירותי בנתניה".
עוד לפני הסיור עם בר-ניר, נפגשה פיירברג עם שר הרווחה משה כחלון ועם מנכ"לית המוסד לביטוח לאומי אסתר דומיניסיני. בפגישה היא דנה עם כחלון בדרכים לסייע לתושבים. העירייה אף הקימה מינהלת מיוחדת שתטפל בבעלי העסקים ובעובדים שנפגעו מהפיצוץ.
פיצוץ הגז הגיע, כאמור, גם לכנסת. בימים האחרונים ערכה ועדת הכלכלה של בית הנבחרים דיון בתקנות בטיחות הגז בעקבות האסון בנתניה. ח"כ כרמל שאמה, יו"ר הוועדה, אמר בתחילת הדיון כי האירוע בנתניה מצטרף לשורה של אירועים שנגמרו באסון כתוצאה מפיצוץ של גז. "לנוכח שורת האירועים האחרונים שגבו חיי אדם, נדמה שבישראל יש יותר פיגוע גז מפיגועי טרור", אמר שאמה.
מנהל אגף הפיקוח על הבטיחות במשרד התשתיות, גבי דהן, ציין כי עברייני גז לא נרתעים מהעונשים המוטלים עליהם. הוא אמר כי המשרד מבצע בדיקות תקופתיות במחסנים, במתקני מילוי ובתחנות דלק, אך עם זאת סירב להתייחס לאירוע בנתניה בטענה כי הוא נמצא בחקירת משטרה.
"יש לנו משרד קטן שמתמודד עם משימות רבות בשוק ששואב אליו הרבה פשיעה", אמר דהן. "הבעיה שלנו היא בכוח אדם. אם רוצים לתפוס את כל הפושעים צריך תקציב כדי להגדיל את היחידה בצורה משמעותית. אנשינו סופגים אלימות רבה במהלך פעולות האכיפה, ולכן אנחנו צריכים את עזרת המשטרה".
מנכ"ל אמישראגז, עידן בן-ארי, הודה כי המצב בשוק מהווה גורם משיכה לעבריינים, המשתמשים במכלים גנובים, מובילים גז ללא רישיון ומוכרים מכלים בחצי מחיר. את הדיירים בנתניה, כצפוי, זה לא מעניין.
יהודה דורון, דייר אחד הבניינים שנפגעו, מאשים כי הטכנאים שהגיעו לבניין הריחו את הגז והזעיקו את חברת הגז ואת מכבי האש, אולם עד שהם הגיעו אירע הפיצוץ. "יש פה מחדל שחברת הגז צריכה לתת עליו תשובות".