מבולבלים: בחולון ובת ים מבוהלים מהרפורמה בתחבורה
מחר (ו') בבוקר יוצאת לדרך הרפורמה בתחבורה הציבורית בגוש דן, ואיך זה נראה השבוע בחולון ובת ים? עשרות קשישים מצטופפים תחת השמש הקופחת שעות ארוכות כדי לרכוש רב-קו, מידע לקוי וחסר, דיילים מבולבלים ונוסעים חסרי אונים. נסיעה טובה

על פי משרד התחבורה, המטרה היא ליישר קו עם ערי מטרופולין אחרות בעולם ולקצר את זמני הנסיעה, זמני ההמתנה ואת מספר הקווים, תוך שינוי מהותי של מסלולי הנסיעה.
על פי התוכנית, האוטובוסים ייסעו מעתה במסלולים סימטריים ויחולקו לשתי רמות שירות – צירים מרכזיים בינעירוניים וצירים מקומיים שיעברו בשכונות מגורים.
בנוסף, תעריף הנסיעה יגדל משישה שקלים לנסיעה בודדת ל-6.40 שקלים לנסיעה בת 90 דקות באזור מוגדר, במהלכה ניתן יהיה לעבור בחופשיות בין אוטובוסים שונים. התעריף לנסיעה בין-אזורית: עשרה שקלים.
לפי הרפורמה החדשה, לנוסעים הקבועים בערי גוש דן (חולון, בת~ים, ראשון לציון, יפו, תל אביב, רמת גן, גבעתיים, בני ברק) מומלץ לרכוש כרטיס רב-קו (227 שקל) באחת מעמדות המכירה הפזורות בערים השונות, שיהווה "חופשי חודשי".
אך עם כל הכבוד לרפורמה, דומה כי היערכות משרד התחבורה לשינויים מרחיקי הלכת, שאמורים להצעיד את נוסעי התחבורה הציבורית למאה ה-21, סובלת מנקודות תורפה רבות.
לדאבונם של תושבי חולון הנעזרים בשירותי התחבורה הציבורית, פריסת עמדות הרב-קו אינה תואמת כלל את גודל האוכלוסייה. בעיר המונה כ-170,000 תושבים, מוצעות שתי נקודות מכירה מטעם "אגד" ועמדת מכירה מטעם "דן" בלבד. נציין כי על כל עמדות המכירה של כרטיסי הרב-קו חולש משרד התחבורה, ואין סיבה ממשית לשיוכן לחברות "אגד" או "דן".
בביקור שערכנו השבוע בעמדת הרב-קו של "אגד" בכיכר ויצמן, מצאנו כמה עשרות אנשים, רובם גמלאים וקשישים, מצטופפים תחת השמש הקופחת מחוץ לחדר קטן המכיל שלוש עמדות הנפקה בלבד. "אני פה משעה שבע בבוקר, וכבר בשבע המספר שקיבלתי הוא 266", אומרת מירב,
"כבר כמה ימים אני מסתובבת בין עיר לעיר ומחפשת רב-קו. מגיעה לפה אוכלוסיה מבוגרת, הם מבולבלים ועומדים בשמש הרבה שעות, ללא מים לשתיה או כסא לשבת. חוץ מזה יש כאן אנשים שמפסידים יום עבודה, אני ביניהם, כדי להוציא כרטיס נסיעה באוטובוס".
רועי, העומד לצידה, מחכה גם הוא שלוש שעות וחצי להנפקת כרטיס אוטובוס, שאמור להביא אותו למקום עבודתו, אליו כבר לא יגיע היום. הוא מצביע לעבר קשישה הנדחקת לכיוון הדלת על ידי ההמון: "תראי איזה זלזול באנשים. הם לא יכולים לעמוד פה כל כך הרבה שעות בחום, בלי מים. כולם פה מבוגרים".
בתוך החדר הצפוף עסוקים העושים במלאכה בצילום האנשים והנפקת הכרטיסים. "זה לוקח רק כמה דקות לכל כרטיס", אומר אלכס, שנטל לידיו את תפקיד הכרוז ושליט הסדר, באין מערכת מסודרת יותר.
למה אין פה צג מספרים אלקטרוני?
"חילקנו כבר משבע בבוקר מספרים ואני עוזר להם בפנים ומכריז על המספר הבא שצריך להיכנס. אין משהו אחר, לא קיבלנו".
אנשים עומדים פה בשמש כמה שעות, למה אין יותר עמדות?
"זה לא אמור להיות ככה, אבל יש פה רק שלוש עמדות. מי שרוצה יכול לנסוע לקניון 'דר גת'".
הקניון המדובר נמצא בקרית בן-גוריון, מרחק נסיעה באוטובוס מכיכר ויצמן בה אנו נמצאים.
"הטיעון, כי מבחינת אוכלוסיה מבוגרת נסיעה לאזור המרוחק מאזור מגוריהם על מנת לעמוד גם שם כמה שעות בתור היא בגדר טרחה, עונה אלכס: "אנחנו מנסים כמה שאפשר. משבע בבוקר כבר חילקנו 500 מספרים ועכשיו עצרנו את החלוקה כי התור לא מתקדם. הנה, עוד מעט נכנס רק מספר 250 והשעה כמעט 13.00".
מי אחראי על מיקום עמדת הרב-קו? מי שכר את המקום הזה?
"לא יודע, תשאלי את אגד. אני האחראי פה וזה מה שאני יודע".
בעמדת הרב-קו השנייה בחולון, הנמצאת כאמור בקרית בן~גוריון בקניון "דר גת", עובדת פקידה בודדה מהשעה שבע בבוקר ללא הפסקה. לדבריה, העמדה פעילה מאז יום חמישי 23 ביוני, ותיסגר לפעילות היום, 1 ביולי.

מרים, אישה בגיל הפנסיה, מספרת כי נשלחה על ידי מוקדן השירות של משרד התחבורה לעמדת רב-קו בבת-ים, עיר מגוריה, אותה ניסתה לאתר במשך למעלה משעה. לאחר שאותרה העמדה, התברר כי המקום נסגר והיא הופנתה לאחת מעמדות הרב-קו של "אגד" בחולון.
"נסעתי מבת ים לחולון היום בבוקר, לכיכר ויצמן. חיכיתי שם ארבע שעות, והתייאשתי. כמעט התעלפתי מהחום, לא נערכתי לזה. בלי מים, בלי מקום לשבת, כולם נדחפים וצועקים. חזרתי הביתה להתאושש ונסעתי לכאן", היא אומרת. "פה לפחות חיכיתי רק שעתיים, ויש מיזוג כי זה מקום סגור. זה בזיון שלא נראה כמותו, חוסר ארגון משווע".
ניסיון לברר עם מוקד "דן" את פשר סגירתה של עמדת הרב-קו בבת ים, העלה חרס, מאחר שהמספר אותו פרסמה החברה לצורך בירורים, *3456, פשוט אינו מחובר. במוקד משרד התחבורה נאלצנו להאזין לנעימה לקונית במשך 34 דקות תמימות, רק על מנת להיווכח כי גם להם אין מושג מה פשר סגירת העמדה של "דן" בבת~ים.
ועדת התנועה העירונית בבת ים התכנסה בארבעת החודשים לכמה דיונים לקראת הרפורמה. השבוע נודע כי ישנה בעיה מסוימת עם קו 6 החדש של חברת "דן".
על פי גורמים בוועדה, מסלול קו זה עתיד להשתנות בעוד כחודש כיוון שטרם גובש.מעבר לכך, קווים 8, 26, 44 ו~46 של חברת "דן" בוטלו כליל. כך גם הקווים 1 ו~86 של "אגד".
"אני באופן אישי, כאחד שעבד במשך חודשים רבים על התוכניות, יכול לומר לציבור בלב שלם שבסופו של תהליך מדובר במהפכה של ממש", אמר השבוע יו"ר ועדת התנועה העירונית, חבר המועצה שמעון וקנין, "השינויים הללו טובים מאוד לציבור, משום ניתן יהיה לנסוע ולהחליף קווים בתדירות גבוהה.
לדוגמה, אם עד היום אנשים רצו להגיע לתחנה שלאחר המצבה, נסיעה שהייתה בתוספת תשלום, כעת המצב שונה. אני מודע לכך שיהיה קשה בהתחלה לכל הנוסעים להתרגל, אבל בראייה לעתיד זה ישתלם מאוד".
אגב, וקנין עצמו שוחח לא פעם עם תושבים, שהביעו סייגים שונים לרפורמה. סייגים אלה העלה בפני הגורמים המוסמכים והביא לשינויים בתוכנית לטובת הציבור.
ניסינו השבוע ללמוד על השינויים בקווי האוטובוס ודרכי ההגעה ממקום למקום. למעוניינים בהסבר נהיר, מומלץ להצטייד, טרם השיחה עם מוקדן משרד התחבורה, במספר קו אוטובוס ספציפי ובנקודת עלייה וירידה מדויקות.

"אין לי מושג כרגע מה קורה עם קו 74 במהלך השבוע", ענתה קרן, נציגה במוקד של "אגד", לשאלתי בנוגע לקו היחיד מחולון לאוניברסיטת תל אביב, לאחר המתנה בת 22 דקות. "קו 74 מתבטל, לדעתי. אני אומרת לדעתי כי המידע שיש לנו כרגע במערכת תקף עד 2 ביולי ואין לנו מידע על מה שיקרה לאחר השינוי".
השינוי קורה בעוד כמה ימים, איך אין לכם מידע?
"המערכת מתעדכנת כל פעם לשבוע מראש".
קו 74 הוא היחיד ממרכז חולון לאוניברסיטה. את יודעת אם יהיה קו חלופי?
"משנקר יהיה קו 271, בימי שישי. אני לא יודעת מה יהיה במשך השבוע בינתיים".
הידע החלקי ותחושת הבלבול מאפיינת את רוב הנציגים עמם שוחחנו במוקדים שונים. בשיחת טלפון נוספת למוקד "אגד" התוודענו למספר לא מבוטל של נציגי שירות ה"מתמחים" ברפורמה.
"לבסוף השיבה הודיה על שאלתי לגבי שינויי המסלולים וקווי האוטובוס: "אני לא יכולה לענות על משהו שאינו ספציפי, המערכת מתוכננת לבדוק רק נסיעה מנקודה לנקודה, לא בכללי על כל הקווים שיוצאים מחולון לתל אביב".
הודיה הפנתה אותי לאתר busline על מנת להתעדכן במידע המלא. האתר מספק בעיקר מידע אודות איכות הרפורמה והתועלות הטמונות בה ופחות אינפורמציה רלוונטית לנוסע. עוד מציע האתר קישורים לאתרים אחרים, ביניהם אתרי העיריות המשתתפות ברפורמה להוציא, למרבה ההפתעה, אתר עיריית חולון. מדוברות העירייה נמסר כי אין היא יודעת מה הסיבה להעדר קישור לאתר עיריית חולון, ולגבי עדכון באתר העירייה על הרפורמה – "עובדים על זה".
בהמשך היום, כנראה בעקבות פנייתנו, עלה הסבר קצר באתר העירייה בנוגע לרפורמה והפנייה לאותו אתר busline של משרד התחבורה. כמו כן צוינו באתר העירייה שלושה מספרי הטלפון של מוקדי "אגד" ומשרד התחבורה לרבות מוקד "דן", שאינו מחובר. יש לציין כי אתר "אגד" מכיל מידע רב יותר, בין היתר את מחירי הנסיעה, קווים שהתבטלו וקווים חלופיים, מפות קווי האוטובוסים, עמדות הנפקת רב~קו ועוד.
מתוך תקווה כי בתחנות האוטובוס נקבל הסבר מפורט יותר, ערכנו סיור השבוע במספר תחנות ראשיות בחולון ובת ים. בחולון, לצד מספרי הקווים הישנים נתלו כבר שלטים חדשים המפרטים את מספרי הקווים החדשים ואת תחנת היעד שלהם.

בנוסף אוישו חלק מהתחנות, בשעות הבוקר המוקדמות ובשעות אחר הצהריים ועד שבע בערב, בדיילים המחלקים חוברות מטעם משרד התחבורה ובהן מפות והסברים על שינויי המסלולים.
הדיילים הצעירים תודרכו לתת מענה לכל שאלה, אך לא אחת הם עצמם נתקלים בקשיים ומפנים את השואל לאתר האינטרנט של משרד התחבורה או במקרה הפחות נעים – נותנים מענה שגוי.
רבים מהנוסעים נראים מבולבלים ומודים שאינם מצליחים להבין את השינויים בקווי האוטובוס המשמשים אותם. כך פגשתי בתחנת הקווים 89, 87, 4 של "אגד" ברחוב סוקולוב בעולה מחבר העמים ובקשישה, שניסו יחד לפענח את השינוי במסלולי הקווים הנ"ל. בייאושן הן פנו לנציג השירות, שניסיונו לענות על שאלותיהן באמצעות החוברת אותה הוא מחלק נכשל, ולכן נאלץ להפנותן לאתר האינטרנט.
אנשים מבוגרים לא יודעים להשתמש באינטרנט בדרך כלל. אתה אמור לספק להם מענה.
"נכון, אבל זה קצת מבלבל. אני בעצמי עוד לא לגמרי מבין את כל השינויים. אנחנו רובנו חבר'ה צעירים לפני צבא וזה אחלה כסף. אני מקווה שעד סוף השבוע אבין הכל".
אתה יודע אם יהיו מפות של המסלולים החדשים על התחנות ובאוטובוסים?
"אני לא יודע. צריך לקחת חוברת ולהסתובב איתה עד שמתרגלים לשינויים".
בסיורנו בבת ים פגשנו את יוסף אלמליח, תושב העיר בן 79, צרכן קבוע של התחבורה הציבורית. "הנכד שלי סיפר לי שיש שינויים בקווי האוטובוס", מספר אלמליח, "אבל הוא לא אמר לי בדיוק איזה קווים. הוא עצמו לא יודע.
"אני אגיד לך מה יקרה, יעשו שינויים ואנחנו, הקשישים, לא נדע איך להגיע לסופר, לבית המרקחת, לקופת החולים. אני גר ברחוב בלפור. אם אני צריך להגיע לרופאה שלי בקצה השני של העיר, אני לא חושב שביום ראשון אדע איך להגיע. אני בטוח שיהיה בלגן. תשאל את הנהגים של האוטובוסים אם הם בכלל יודעים לאן הם צריכים לנסוע".
"תצלם את התחנה", מבקשת מאיתנו רבקה בן פורת. "במקום שיקימו תחנות חדשות, שהשמש לא נכנסת לתוכן, מעדיפים לעשות עוד פעם שינויים בקווים. תראה את השמש, תרגיש איזה חום. אנחנו צריכים לעמוד פה 20 דקות ולפעמים חצי שעה. אף אחד לא באמת צריך את המהפכה הזו. אנחנו מעדיפים תחנות שלא נזיע בהן ושהאוטובוסים יגיעו בזמן. לי יש את הקו הקבוע שלי, עכשיו פתאום משנים לי אותו? למי זה טוב?".
אל השיחה מצטרפת חן שלום, צעירה בת 25, שממתינה אף היא בתחנת האוטובוס. "אני לא יודעת מי קבע את התוכנית החדשה הזאת אבל בכלל שאלו את הציבור? זה יצור בלגן אחד גדול, אנשים לא יידעו על איזה תחנות לעלות, איזה קווים. אני בטוחה שביום ראשון אאחר לעבודה. אין כאן אפילו מודעה אחת על השינויים באוטובוסים, איך מצפים שנדע?".
במשרד התחבורה הדגישו במהלך כל השבוע כי דיילים יוצבו בתחנות על מנת לסייע לציבור הנוסעים בתחבורה הציבורית לקראת השינויים הצפויים. במהלך שעות אחר הצהריים הגענו למספר תחנות ברחבי בת~ים, אך לא מצאנו בהם איש. כך בתחנות ברחובות כצנלסון, אנילביץ', דניאל וחשמונאים. בתחנה ברחוב קרן קיימת מצאנו דייל צעיר עסוק בשיחת טלפון.
"אני חושבת שאי אפשר לעשות רפורמה כזו בלי הסברה", אומרת שרית טובים, תושבת העיר, "הקשישים לא מבינים מה יקרה ביום ראשון. כולם יגיעו לתחנות ולא באמת יידעו על איזה קו לעלות. אני לא יודעת אם המהפכה הזו טובה או גרועה, אבל בטח שבתחום ההסברה כבר נכשלו".
ממשרד התחבורה, הנושא באחריות לעמדות הנפקת הרב-קו, לא התקבלה התייחסות בדבר חוסר הארגון של מעט העמדות הקיימות.
נציג קבילות הציבור של משרד התחבורה ציין בפנינו כי המוקד הוצף לאחרונה בתלונות נוכח הקשיים שבהנפקת כרטיס הרב-קו ובשאלות רבות מאזרחים מבולבלים לגבי שינויי הקווים. "ככה זה, כשעושים שינויים יש תמיד בעיות שנלוות לכך. אנשים לא צריכים להילחץ ולהמתין בסבלנות עד שדברים יסתדרו".
אייל בן זאב, יועץ תקשורת לנתיבי איילון, מסר השבוע: "בעקבות הרפורמה יהיה קיצור בזמני הנסיעה באוטובוסים. מדובר בנתון שאי אפשר לקבל אומדן מדויק לגביו, ולכן קשה לקבוע בכמה זמן.
"יהיה שיפור משמעותי בזמני ההמתנה לקווים בתחנות כתוצאה מהגברת תדירות הקווים והגדלת מספר הנסיעות. לשאלתכם, מדוע לא תלויות מפות והסברים של שינויי הקווים באוטובוסים ובתחנות האוטובוס: מפות מפורטות של הקווים בכל תחנה כבר נתלו בחלק מהתחנות בגוש דן.
"עד ליום שישי 1 ביולי ייתלו השלטים בתחנות ובאוטובוסים. כמו כן, מערך הסברה של כאלפיים דיילים כבר פועל בתחנות השונות ומספק חוברות מידע מפורטות וסיוע לנוסעים. בנוסף, הציבור מוזמן לפנות אל מוקד המידע הטלפוני של משרד התחבורה – 8787* ושל חברות האוטובוסים אגד – 2800* ודן 3456*, ולהיעזר באתר האינטרנט של תכנית הארגון מחדש בכתובת www.busline.co.il".