חולון: מפעל לייצור נקניקים הורשע בזיהום מים
מפעל לייצור בשר ונקניקים בחולון הורשע בניהול עסק ללא רישיון, זיהום מים והזרמת מזהמים למתקן טיהור בניגוד לחוק. העונש: קנס כספי כבד

מפעל קרלברג בחולון צילום: רביטל פרקר
חברת "קרלברג" מחזיקה 15 מעדניות בכל רחבי הארץ וכן מפעל לייצור בשר ונקניקים בחולון. בעלי החברה הוא איש העסקים חנן אברמוביץ' ואשתו נעמי. מבדיקות שנערכו במפעל מטעם המשרד להגנת הסביבה, הממוקם באזור התעשייה בחולון, בין מרץ 2003 לפברואר 2004, עולה כי מי השפכים המוזרמים למערכת הביוב העירונית היו מזוהמים בריכוז כלורידים חריג.
במכתב ההתראה שנשלח אל בעלי המפעל נדרש מהם לפעול בהתאם לחוק ולדאוג למניעת הישנות הזיהום. בבדיקה נוספת שנערכה בספטמבר 2004 עלה כי מי השפכים שזרמו מן המפעל אל מערכת הביוב נותרו מזוהמים ועל כן הוגש נגדם כתב אישום.
במהלך המשפט העיד דניאל סלומון, מנהל איכות הסביבה באיגוד הערים דן – האיגוד מפעיל את מכון מי הטיהור שפד"ן (שפכי דן) ומטהר כ~360,000 קוב מים ליום.
סלומון הסביר את חשיבות הטיפול בשפכים שהופכים לאחר הטיהור, למעשה, למים המשמשים לחקלאות, ובסופו של דבר מגיעים גם לגוף האדם הניזון מתוצרי החקלאות. לדבריו, יש חשיבות רבה למניעת פגיעה בשפכי התעשייה שעלולה לפגוע בתהליך הטיהור.
טיפול בשפכים איננו עניין שולי
בסופו של דבר הורשעו החברה ושני בעליה בניהול עסק ללא רישיון, בזיהום מים בניגוד לחוק המים, בהזרמת מזהמים למתקן טיהור שלא כדין בניגוד לחוק רישוי עסקים ולתקנות ובהזרמת תמלחת למקור מים בניגוד לחוק המים והתקנות.
בשלב הטיעונים לעונש טען עורך הדין של הנאשמים, גלעד זגר, כי "במקרה זה לא הוכח כל נזק מהזרמת השפכים לביוב. מאז הגשת כתב האישום המצב תוקן במפעל ושורה של בדיקות שנערכו והאחרונה בפברואר 2011 מראה כי אין כל בעיה של שפכים. כולן מראות כי הבעיה בפועל טופלה".
בנוגע לרישיון העסק, הציג עו"ד זגר אישור בנוגע לרישיון עסק המראה כי ניתן היתר זמני לעבוד. "לעסק יש רישיון כדין ואין בידי כדי להציגו", אמר.
בגזר
הדין כתב השופט אברהם הימן: "יש להבהיר באופן מפורש ונחרץ, טיפול בשפכים איננו עניין שולי כלל ועיקר. טיפול בשפכים במדינה כמו במדינתנו, שבה המים הוא מקור חיים שאינו נמצא באופן מספיק, הוא בנפשנו", אמר השופט הימן, "כל המזהם שפכים וכאמור לעיל מזהם מים יוחמר בדין".
בסיכומו של דבר נקנס המפעל ב~300,000 שקל ואילו בני הזוג אברמוביץ' חתמו על התחייבות בסך 50,000 שקל כל אחד לפיה במשך שלוש שנים לא יעברו עבירות על חוק המים ועל חוק רישוי עסקים.
השופט הימן ציין עוד, כי למרות שנטען שלמפעל קיים רישיון עסק, הוא לא הוצג בפניו, ובאם לא יהיה למפעל רישיון עסק עד תחילת אוגוסט השנה, הוא יורה על סגירת המפעל.