מי מתעניין בבעיות חקלאי הנגב?
כל היום אנחנו שומעים על נאומים של בנימין נתניהו וברק אובמה, המאבק של משפחת שליט ומחאת הרופאים. מישהו זוכר את המצוקה של חקלאי הנגב? כנראה שלא
בימים האחרונים אנו מדווחים על נאום אובמה ולפניו נאום ראש הממשלה, לפני כן הסורים פרצו את הגדר, הרופאים ממשיכים בעיצומים, מחאות משפחת שליט, תאגידי המים העירוניים מזייפים, ועוד ועוד.
בתוך כל הבוקה והמבולקה התקשורתית והמאבק על דעת הקהל בארץ, מנסים אנחנו, חקלאי הנגב ועוטף עזה, לשדר שאצלנו ה"עסקים כרגיל" ואנחנו עסוקים כעת, עד צוואר, בגידולים העונתיים.
רק לפני כחודש (היסטוריה עתיקה בקנה מידה ישראלי), סיקרה התקשורת את המאבק שלנו כנגד קנסות המים הבלתי סבירים, שדורשת מאיתנו רשות המים. דרישת רשות המים מאיתנו באה על רקע אי ירידת הגשמים בנגב בחודשים נובמבר דצמבר 2010 , שבשל כך נאלצנו להשקות את השדות בניגוד למתוכנן.
כדאי שיהיה ברור, אין הצדקה ואין אפשרות שחקלאי הנגב ישלמו סכומים דמיוניים שכאלה על צריכת מים עודפת ( למעלה מ – 30 מליון שח') ודרישת התשלום הזו היא בפירוש עוד אחת מסדרת "מכות המוות" לחקלאות ולהתיישבות החקלאית בנגב.
החקלאים בישראל בכלל ובנגב בפרט, הם אנשים ערכיים שמממשים בעשייתם את החזון הציוני של האחיזה בקרקע. חקלאי הנגב נאבקים בבעיות אקלימיות קשות ובמיעוט גשמים מתמשך, לצד התמודדות עם בעיות ביטחוניות וסכנת חיים. איננו מסכנים ואין בכוונתנו לפרוט על נימי "השתתפות בצער". אנו גאים בעשייה שלנו ובתרומתנו לשגשוגה, פיתוחה ובטחונה של מדינת ישראל.
בעיית "קנסות המים" שהוטלו עלינו, איננה בעיה פרטית שלנו, היא סוגיה
בימים הקרובים מתכוונת שרת החקלאות להגיש לממשלה "הצעת מחליטים" בנושא. הממשלה אמורה לדון בכך ולהגיע לפתרון שיאפשר את המשך החקלאות בנגב בלי פגיעה בחקלאים ובחקלאות. יתרה מזו, ממשלת ישראל מחויבת לשמור על ה'חוסן החברתי' של החקלאים, שלא אחת חורשים את השדות תחת מטר אש הטרור מעזה.
אנחנו, החקלאים איננו מחפשים את ה-'חיים הקלים' ואיננו טיפוסים פורעי חוק. אנחנו בטוחים ששרי ממשלת ישראל מבינים את מה שמוטל כאן על כף המאזניים והם ידעו לקבל את ההחלטה הנכונה.
הכותב הוא מנכ"ל משקיי הנגב וחבר 'ועדת הנגב'