משרד המשפטים לשלומי לחיאני: אל תתערב בענייני עמותת "אוהבים"
מה קורה כשהעמותה של ראש עיריית בת ים וסגנו מבקשת מהעירייה להקצות לה קרקע עירונית? ועדה של משרד המשפטים קבעה כי על איציק דריקס ועל שלומי לחיאני להימנע מלטפל, במסגרת עבודתם בעירייה, בכל עניין הנוגע לעמותה. נוכח זאת פרש דריקס מן העמותה

קביעה זו נבעה מפנייתו של דריקס אל הוועדה בחודש ינואר השנה, באמצעות היועצת המשפטית של העירייה עו"ד חנה כהן, בשאלה האם קיימת מניעה להקצאת קרקע עירונית לעמותת "אוהבים".
"אוהבים – עמותה לקידום רווחה בישראל" נוסדה לפני כמעט 11 שנים במטרה "לנהל בית תמחוי, איסוף וחלוקת תרומות לנזקקים, פעילות צדקה וקידום החברה בישראל". כתובת העמותה הייתה אז ברחוב רוטשילד 48 בבת ים אצל שלומי לחיאני, לימים ראש העירייה.
אגב, בבקשה לרישום העמותה רשום שלומי לחיאני כיו"ר העמותה, וכי הקמת העמותה בשנת 2000 על ידי שלומי לחיאני מוזכרת בקורות החיים שלו המפורסמים עד היום באתר האינטרנט של עיריית בת ים.
לעמותה שלושה חברי ועד מנהל, הוותיקים שבהם אלה דורית לחיאני, אשתו של ראש העירייה, וסגן ראש העירייה איציק דריקס. שניהם גם מורשי חתימה בעמותה. ממסמכי העמותה עולה כי זו מפעילה בית תמחוי בשד' העצמאות 66 בעיר המגיש ארוחות צהריים ומחלק ביגוד, ומשרד ברחוב הלפר 27 לקבלה וטיפול בפניות לסיוע ונקודת יציאה של סלי מזון ארוזים למשפחות נזקקות.
עוד עולה ממסמכי עמותת "אוהבים", כי העמותה מעסיקה שני עובדים בשכר (נכון ל-2009; בשנת 2008 הועסקו בה ארבעה עובדים בשכר), וכי הכנסותיה בשנת 2009 הסתכמו בכ~430,000 שקל. אחת התורמות הגדולות לעמותה בשנים 2008-2009 היא חברת האנגר מציאון אופנה, שתרמה לעמותה ביגוד בשווי כולל של כ~232,000 שקל.
לפני חודשים אחדים פנתה העמותה אל עיריית בת ים וביקשה להקצות לה קרקע עירונית לצורך ביצוע פעולותיה. במקביל פנה סגן ראש העירייה דריקס, מיוזמתו, אל הוועדה, וביקש את חוות דעתה בשאלה האם קיימת מניעה להקצאת הקרקע לעמותה.
כאמור, דריקס הוא הממונה על תיק הרווחה בעירייה ואף הואצלו לו סמכויות ראש העירייה בתחומי הרווחה. כן הוא משמש חבר בוועדת המשנה לתכנון ובנייה, חבר בוועדת הנחות ויו"ר ועדת הכספים.
בחודש מרץ דנה הוועדה למניעת ניגוד עניינים של נבחרי ציבור ברשויות המקומיות בפנייתו של דריקס, ובחוות דעתה כתבה כי "הוועדה התרשמה, על סמך המידע שהובא בפניה, כי לאיציק דריקס ולדורית לחיאני זיקה משמעותית לעמותה. הדבר בא לידי ביטוי במעורבותם רבת השנים בפעילות העמותה, כחברים בוועד המנהל שלה, בעובדה שמענה של העמותה היה בביתו של שלומי לחיאני, המשמש כיום ראש העירייה, ובהיותם מורשי חתימה מטעמה".
הוועדה מציינת בחוות הדעת כי "בהקשר זה יוזכר, כי בית המשפט העליון פסק, כי הכלל הוא שקיים איסור של התקשרות בחוזה או בעסקה בין רשות מקומית לבין חבר המועצה או קרובו, וכי מי שמבקש להוציא את עניינו מהכלל
בהמשך חוות הדעת נכתב: "לאור זאת, סברה הוועדה כי בנסיבות העניין, ונוכח עניינם האישי בעמותה של מר דריקס ושל אשת ראש העיר, הקצאת מקרקעין עירוניים לעמותה היא בגדר התקשרות אסורה בחוזים. ניתן יהיה להתיר הגשת בקשה להקצאה כאמור, אם הדבר יאושר, בהתאם למנגנון שנקבע בפקודת העיריות, על ידי מועצת העירייה ברוב של שני שלישים מחבריה ועל ידי שר הפנים, ובתנאים שיקבעו.
"הודעה על מתן היתר כאמור מצריכה פרסום ברשומות. יובהר כי כפועל יוצא מהאמור לעיל, עמדת הוועדה היא כי קבלת אישור המועצה ושר הפנים כאמור הינה תנאי מקדים להגשת בקשה על ידי העמותה לוועדת ההקצאות של העירייה, ולא ניתן לדון בבקשה בוועדה זו טרם קבלת אישורים כאמור.
"אישור בקשה כאמור מצריך קיומן של נסיבות מיוחדות המצדיקות סטייה מהכלל שבסעיף 122א לפקודת העיריות, לפיו ההתקשרות המדוברת היא התקשרות אסורה. בהקשר זה יוער, כי בנסיבות העניין, הקצאת מקרקעין עירוניים לעמותה מעוררת שאלות לא פשוטות. אולם, המדובר בעניין הנתון לשיקול דעתם של שר הפנים ושל מועצת העירייה".
בנושא ניגוד העניינים כתבו חברי הוועדה בחוות דעתם: "הוועדה סברה כי על איציק דריקס ועל שלומי לחיאני, בשל פעילותה של רעייתו בעמותה, להימנע מלטפל, במסגרת תפקידיהם בעירייה, בכל עניין הנוגע, במישרין או בעקיפין, לעמותה.
"זאת, לרבות במסגרת דיונים במועצת העירייה או בוועדותיה אודות הקצאת מקרקעין עירוניים לעמותה, או בכל עניין אחר, ככל שיתקיימו דיונים כאלה. יש להבהיר, כי חובת ההימנעות הנדרשת במסגרת זו היא מכל טיפול ודיון בנושאים האמורים, בכל מסגרת, ולאו דווקא במסגרת הדיונים הפורמאליים של המועצה או ועדה מוועדותיה. כמו כן, על דריקס ולחיאני להימנע מנוכחות פיסית בדיונים הפורמאליים ובכל עת שמתקיים דיון בנושאים אלו".
"מעבר לכך", ציינו חברי הוועדה, "לדריקס הואצלו סמכויות ראש העיר בתחומי הרווחה. הוועדה סברה, כי נוכח מטרותיה של העמותה בתחומי הרווחה והסיוע לנזקקים, ונוכח תפקידיו של דריקס בעמותה כמתואר לעיל, אכן עלול להתעורר חשש לניגוד עניינים בין פעילותו בעמותה לבין התפקידים שהוא ממלא בעירייה, בתחומי הרווחה.

"החשש נובע בעיקר מן האפשרות שבמסגרת מילוי תפקידו בעירייה יימצא מר דריקס במצב בו הוא יעדיף את ענייניה וטובתה של העמותה על פני האינטרס הציבורי הכללי, ולמשל יוכל לסייע לעמותה להגשים את מטרותיה, לרבות תוך העדפתה על פני עמותות אחרות הפועלות בתחום זה.
"החשש מתעצם נוכח העובדה שראש העירייה", נכתב עוד בחוות הדעת, "אשר לפי הוראת סעיף 126 לפקודת העיריות מופקד על ביצוע התפקידים שהוטלו על העירייה, אצל למר דריקס את סמכויותיו בתחום הרווחה. הוועדה סבורה, שיש לנקוט גישה מחמירה עם נבחרים שהם גם בעלי תפקידים ביצועיים בכל הנוגע למניעת חשש לניגוד עניינים.
"עם אצילת סמכויותיו של ראש העירייה הוטלה על דריקס, בין השאר, אחריות מוגברת לכך שהתפקידים שהוטלו על העירייה בתחומי האצילה יבוצע כראוי. תפקידים אלה יש לבצע, בין השאר – ללא חשש לניגוד עניינים".
והוועדה למניעת ניגוד עניינים מסכמת: "אין מקום שמר דריקס ימשיך לשמש כממונה על תחום הרווחה ומחזיק סמכויות ראש העירייה בנושא זה, כל עוד הוא משמש כחבר הוועד המנהל במסגרת העמותה. אשר לחברותו של מר דריקס בועדת ההנחות, הרי שבכדי למנוע חשש לניגוד עניינים עליו להימנע מטיפול בעניינו של כל אדם הקשור לעמותה או הנזקק לשירותיה".
לאחרונה פרש איציק דריקס מן העמותה. השבוע אמר לנו: "כמי שמרבה לעסוק בעשייה ציבורית חברתית התנדבותית, ובכלל זה במסגרת עמותת 'אוהבים'. הסיוע למשפחות מעוטות יכולת ולנזקקים עומד כל העת לנגד עיני. אני רואה בכך שליחות ציבורית ואישית. לעניין הוועדה למניעת ניגוד עניינים במשרד הפנים – אינני משמש כחבר ועד עמותת 'אוהבים' כאמור".

מעיריית בת~ים נמסר בתגובה: "עם קבלת בקשת עמותת 'אוהבים' להקצאת קרקע, פנתה העירייה מיוזמתה לוועדה לניגוד עניינים במשרד המשפטים לקבלת חוות דעתה. הוועדה המליצה כי סגן ראש העירייה, איציק דריקס, יתפטר מחברותו בהנהלת עמותת 'אוהבים' - וכך הוא עשה.
"עד לקביעת חוות דעת הוועדה לניגוד עניינים, פעל סגן ראש העירייה על פי הנחיות יועציה המשפטיים של העירייה. משניתנה חוות הדעת של הוועדה, מובן הוא כי כל הגורמים יפעלו על פי חוות הדעת, כאמור".