החילונים בקריית השרון: עיריית נתניה מפלה אותנו לעומת החרדים
בשבועות האחרונים מתנהלת בשכונת קריית השרון בנתניה מלחמת עולמות בין המגזר החילוני לדתי. הרקע: מאבק על מבנים ציבוריים. התושבים החילוניים טוענים כי על אף שהם מהווים את הרוב בשכונה, העירייה מתעלמת מצרכיהם. והדתיים? הם דורשים עוד בתי הכנסת

לטענת התושבים החילונים, על אף שהם רוב בשכונה, העירייה מקצה לציבור הדתי נכסים ציבוריים ומבני ציבור. עוד טוענים התושבים החילוניים כי מדיניות העירייה מובילה להתחרדות מואצת של השכונה.
"לאורך שנים ניתן לראות בבירור תנופה אדירה בכל מה שקשור למגזר הדתי בעיר בעוד שהציבור החילוני נאלץ להסתפק בפירורים", אומר אחד הדיירים החילונים בשכונת קריית השרון. "הדבר הזה חורה לנו מאוד".
פרויקט סביוני נתניה, שבנתה חברת אפריקה ישראל בשכונת קריית השרון, נחשב לאחד היוקרתיים בעיר. החברה הקימה דירה לדוגמה, שהייתה אמורה לעבור בתום המכירות לידי מנהלת השכונות ולשמש כמשרדה. אך בעירייה, איש לא יודע בדיוק מי, הורה על הפיכת הבית לדוגמה לבית כנסת.
"בוקר אחד התעוררו תושבי השכונה ונדהמו לגלות כי עוד מבנה שהעירייה הבטיחה שישמש כמרכז לשירותים עירוניים הופך לבית כנסת", אומר אחד מחברי ועד השכונה. לטענתו, על פי תוכניות הבנייה שהוצגו בפני התושבים, יועד המבנה לשמש כמשרד.
ההחלטה התקבלה לפני חצי שנה כהמשך למדיניות העירונית לפיה על עובדי מנהלת השכונות להיטמע בשכונות ולקבל קהל בצורה מסודרת. עם היוודע על הכוונה להפוך את הדירה לבית כנסת, פנה ועד התושבים לעירייה ודיווח כי על שינוי היעוד. לטענת חברים בוועד, בכירים בעירייה
בתחילת השבוע הגיע למקום ראש אגף הפיקוח בעירייה, אלון אהרון, יחד עם אנשי מינהל ההנדסה כדי לעמוד בעצמם על המתרחש. במבנה נכחו מספר אנשים שהודיעו כי הם מכשירים את המקום לבית כנסת ואף הציגו את האישורים לכך. לדבריהם, ניתן להם המפתח למבנה על ידי גורם כלשהו בעירייה.
"הם לא פרצו לדירה", אומר חבר בוועד שכונת קריית השרון. "מישהו במחלקת נכסים נתן להם מפתח וכנראה אמר להם שעד שהעירייה תזוז ותסב את המבנה למטרה שלשמה הוא יועד, הם יוכלו לעבוד בשטח ולהפוך את המקום לבית כנסת. ואיך עובד החוק במדינה?
"אנשים פולשים, עוברת תקופה, והחבר'ה האלה אומרים: 'אנחנו כאן כבר מעל חצי שנה', אז הרשויות לא ירצו לגרש אותם בטענה שזה 'מקום קדוש'. השאלה היא מי העביר להם את המפתח".
משרד המכירות אינו המבנה היחיד שהפך לצורכי דת. בנוסף לבתי הכנסת הקבועים, גם גני ילדים חילוניים בשכונה מוסבים באישון לילה לבתי כנסת.
"לפני שנתיים התנהל בשכונה מאבק לאחר שהתנועה הרפורמית הוציאה צו מניעה נגד הקצאת כספים ושטחים למוסדות דת בעיר", מספר אחד התושבים בנתניה. "בית הכנסת הרפורמי עלה בישיבות המועצה והייתה התנגדות מקיר לקיר להקצות לו קרקע. הדתיים התנגדו, ועיריית נתניה אמרה שאין לה שום מבנה ציבורי פנוי".
תושבים אחרים טוענים כי מלבד בתי ספר וגנים, לא נהנה הציבור החילוני, המהווה רוב מכריע בשכונה קריית השרון, ממתקנים ציבוריים. תנועת הנוער היחידה שזכתה למבנה קבע משלה היא התנועה הדתית בני עקיבא. ילדי המשפחות החילוניות לא זוכים למועדון עירוני, והמתנ"ס היחיד פועל בתוך מבנה של בית ספר.

"החבר'ה הדתיים בשכונה הם חבורה מאוד מגובשת ולכן יש להם הרבה מאוד כוח", אומר רון יוחננוב, חבר ועד השכונה בקריית השרון.
"עם כל הכבוד לדתיים, צריכים להקצות מבני ציבור לאוכלוסיה החילונית. יש בית ספר ויש גנים, אבל זה לא באמת מקנה לנו פתרונות. מנהלי בתי הספר לא נותנים לנו להשתמש במוסדות לצרכים שלנו בשעות הפנאי. אין לנו מרכז פיס, אין לנו מבנה ייעודי לחוגים ואין שבט לצופים. חייבים לדאוג לנו לצרכים האלה".
בשנת 2008 ערכה עיריית נתניה סקר דמוגרפי בשכונת קריית השרון ממנו עלה כי 75 אחוזים מהתושבים הם חילונים. למרות זאת, תנועת הנוער היחידה שזכתה למבנה קבע היא, כאמור, בני עקיבא. "ומה עם הצופים?", שואל בכעס תושב בשכונה.
"לצופים, שמספר החניכים שם הוא פי שלוש מאשר בבני עקיבא, אין מבנה. גם מתנ"ס ביקשנו ומה נתנו לנו? מתנ"ס בתוך בית ספר. היו הרבה פגישות של נציגי הוועד שלו עם גורמים בעירייה, אבל כל מה שקשור לתשתית עבור האוכלוסייה החילונית בעיר מסתכם באפס".
עוד לפני ההחלטה להסב את הדירה לדוגמה לבית הכנסת, פעלו בשכונה לא מעט בתי כנסת: בית הכנסת "אוהל משיח" ברחוב שבטי ישראל; בית הכנסת "משכנות נתניה" ברחוב רות המואביה; בית הכנסת "אורות" ברחוב זבולון; בית הכנסת "מורשת רש"י" הפועל בתוך בית הספר "מורשת זבולון"; בית הכנסת "שירת עמית" ברחוב הרב נריה פינת הדקל, שהוקם על ידי העירייה.
"העובדה שהעירייה הקימה בעצמה בית כנסת זה דבר חריג ונדיר", אומר אחד התושבים בעיר. "בדרך כלל, כשרוצים להקים בית כנסת חונכים עמותה, שמגייסת כספים עבור בית הכנסת. כנראה שבמקרה של קריית השרון זה לא עובד בצורה הזאת".
אדיר בנימיני, חבר מועצת העיר לשעבר: "אני מתנגד לעיקרון שעיריית נתניה מממנת הקמת בית כנסת בקריית השרון. אני חושב שיש פה תקדים מסוכן. רשות מוניציפלית לא אמורה לספק שירותי דת ולא אמורה לבנות בתי כנסת. לכל היותר מקצים את הקרקע, אבל לממן בית כנסת? זה לא העירייה אמורה לעשות. בטח לא מכספי המסים של תושבי נתניה".
מעיריית נתניה: "אכן היה שימוש זמני שלא באישור במבנה של חברת אפריקה ישראל שהועבר לרשות העירייה. המבנה פונה מיידית ולאחר שיותאם לצרכים העירוניים ישמש את מחלקת השכונות כמקום מושבו של נציג המחלקה, שיעניק שירות לתושבי השכונה.
"בעניין תנועת הנוער, יובהר כי בספר התקציב הנוכחי הוקדש סכום של 1.1 מיליון שקלים לטובת הקמת קן עבור הצופים והונשא מצוי בהליכים מתקדמים. כמו כן אנחנו מנהלים משא ומתן עם יזם נוסף לגבי מבנה השכירות בשכונה הנ"ל, שייתכן וייועד למועדון נוער. הנושא מצוי כעת בבדיקת היתכנות.
"באש לסניף בני עקיבא. מדובר בסניף מזרח העיר, הממוקם בתפר שבין שיכון ותיקים, קריית השרון ומשה"ב, ולפיכך משרת ציבור נרחב משלוש השכונות. באשר למתנ"ס, המתנ"ס פועל הן בביה"ס רועי קליין ובאחרונה ביזומת חברת המועצה שירי חגואל, נפתח מוקד נוסף לרווחת תושבי השכונה בבית הספר תשר"י".