לכו חפשו: 6,000 תחפושות להשכרה מחכות לכם בגבעת חיים איחוד
בין השדות המוריקים של עמק חפר מסתתר אחד מאתרי העלייה לרגל המשמעותיים של האזור, במיוחד בתקופת טרום פורים. "מחסן תלבושות" בקיבוץ גבעת חיים איחוד מתהדר ביותר מ-6,000 תחפושות המוצעות להשכרה ובלקוחות ממטולה ועד מצפה רמון. השוס: אין תחפושות מוכנות, אתם מרכיבים אותן בעצמכם
שוטטות קצרה במקום מעלה מיד כי מדובר במקום שיכול להיחשב חלומו של כל חובב תחפושות. אמנם המחסן דחוס, אך מכל פינה מציצות אינספור תחפושות.

בניגוד לחנויות התחפושות הסטנדרטיות, "מחסן תלבושות" הוא עסק להשכרת תחפושות, תחום הולך ומתפתח, שנותר משום מה אינו מוכר לרוב ההורים. מחסני תלבושות פועלים בישראל במשך כל ימות השנה, אבל
הגענו לביקור במחסן במטרה לצאת עם תחפושת לכבוד חג המסכות. בפנינו נגלה מחסן עמוס בשלל תחפושות. עשרות אנשים שוטטו במתחם במטרה לנצוא לעצמם או לילדיהם תחפושות מקוריות. מתברר שחיפוש אחר תחפושת במחסן הוא חוויה שעשויה להימשך שעות ואולי אפילו ימים, שכן המלאי במקום כולל 6,000 פריטים שונים (!) שנאספו במשך 15 שנה.

"המחסן נבנה בכמה דרכים", מספרת שביט, "אני מאפרת מקצועית כבר שנים רבות, ובמסגרת עבודתי איפרתי בסרטים ובהצגות רבות ויצרתי קשרים. בהמשך, אנשים העבירו אליי תלבושות. דרך נוספת להשיג תלבושות היא באמצעות עיזבונות של אנשים שבני משפחתם פונים אליי. מכרים שלי שנוסעים לחו"ל מתקשרים אליי במיוחד כאשר הם רואים פריט מיוחד, ואני כמובן אומרת להם להעמיס את הפריטים במזוודה ולהביא אליי. כשהאנשים מסביבך יודעים שאתה משוגע לדבר אז הם עוזרים לך לפתח את השיגעון הזה".
מה מייחד את מחסן התלבושות מהרשתות הגדולות שמוכרות לנו תחפושות?
"אנשים שמגיעים לכאן מבינים שזו אינה חנות שגרתית ורגילה. כשהייתי השבוע באחת מהרשתות הגדולות, פשוט התחשק לי להקיא. זה היה מנוכר, שונה מאוד ממה שאני מכירה. כאן החוויה של מציאת התחפושת מיוחדת מאוד. אין לנו כמעט תחפושות שהן 'קומפלט', יש שלל גדול מאוד של אביזרים שמהם מרכיב הלקוח בעזרת המוכרות שלנו את התחפושת. אנשים יכולים להידלק בהתחלה רק על אביזר אחד ומכאן להתחיל את תהליך ההרכבה כיד הדמיון הטובה עליהם. היצירתיות של האנשים עובדת כאן שעות נוספות.
"הבעיה המרכזית של לקוחות שמגיעים לכאן היא שהם מחפשים הגדרה לתחפושת. הם לא יכולים לשים על עצמם כמה פריטים בלי הגדרה כלשהי. אני תמיד אומרת ללקוחות שכחלק מהשירות אנחנו נעזור להם לאסוף את הפריטים, וכשנגיע לתלבושת המלאה ניתן להם הגדרה ללא שום תוספת תשלום".
עם זאת, חשוב לציין כי לא כולם ימצאו את המקום מתאים לצורכיהם. אלה שרוצים, למשל, להתחפש לדמות הלוהטת האחרונה מבית "ארץ נהדרת" עתידים לגלות שלמחסן התחפושות אין ממש מענה הולם. "הרבה פעמים ילדים והורים פונים אליי ושואלים אותי אם יש לי דמות כזאת או אחרת שמופיעה בטלוויזיה", מספרת שביט, "התשובה הראשונית שלי היא שאין לי מושג על מה הם מדברים, ואחר כך אני אומרת שאם הם רוצים דמויות מהטלוויזיה, כאן זה ממש לא המקום.
"הרבה פעמים משווקי תחפושות למיניהם מנסים לפנות אליי עם תחפושות חדשניות ו'פופולאריות' לדבריהם בקרב הילדים, ואני מסרבת בתוקף. זה משום שאני רוצה לשמור על הייחודיות והיופי של המקום. מעבר לזה יש קצת בעיה עם הבדים של הרשתות ועם כך שהכול שם ארוז בשקיות. באופן כזה, הלקוח לא יכול למדוד. כשאני נכנסת לרשתות האלה, כחלק מהחיפוש המתמיד שלי אחרי פריטים ייחודיים, אני שומעת רק עצבנות של הורים ובכי של ילדים. לעומת זאת כשהם יוצאים מכאן, הם יוצאים מבסוטים מהחיים".
מדי פורים פוקדים מאות לקוחות את מחסן התחפושות בקיבוץ גבעת חיים איחוד. באופן טבעי, עבור שביט וצוותה מדובר בימים ארוכים, עבודה מהבוקר ועד הלילה. "לקראת החג יש כאן בית משוגעים. בהרבה מקרים אני לא מצליחה להבין את ההיסטריה של האנשים. אנשים מגיעים אליי מדרום עד צפון, ממצפה רמון ועד מטולה", מספרת שביט. "אנחנו מתגברים את כמות העובדים בצורה משמעותית, וכל הבלגן הזה הוא כמובן בלגן חיובי ומהנה".

לדברי שביט, המרוויחים העיקריים מקיומו של המקום הם אלה שמשלח ידם דורש מהם להתחפש גם בשאר ימות השנה: "במהלך השנה, כשהמקום עובד על מי מנוחות יש לי יותר זמן להתעמק בהתאמת התלבושת לכל אדם. הרבה תיכוניסטים לפני הבגרות בתיאטרון באים אליי. כמי שהתעסקה באיפור בתיאטרון שנים רבות, אני מייעצת להם כיצד לבחור את התלבושת, ואז מסייעת להם לעבוד על הדמות מהחוץ אל הפנים.
"כשהם חוזרים ואומרים לי שהם קיבלו 100 בבגרות זה הסיפוק הכי גדול בשבילי. בהקשר לפורים, הרבה אנשים שבאים להחזיר את התלבושות מגיעים אליי עם גביע קטן או מדליה כדי להוכיח לי שבעזרת התחפושת שלי הם זכו במקום הראשון בתחרות התחפושות".
כל אחד יכול למצוא תחפושת אצלך במחסן?
"המחסן פונה לבני 8-108. לילדים מתחת לגיל 8 אנחנו לא פונים, מכיוון שילדים בגיל הזה הם רכושניים מדי ורוצים שהתחפושת תישאר ברשותם גם לאחר פורים".
יש לך ודאי סיפורים יוצאי דופן.
"יש המון כאלה. רק לא מזמן התקשר אליי נציג של יהודי מאיראן שארגן לבנו בר מצווה בבית גוברין. הסיפור נשמע לי תמוה בתחילה, אך מתברר שהוא נכון לגמרי. בנו אכן חגג את האירוע בארץ, והם שכרו ממני 50 תלבושות לאותו האירוע. לא רק שהם שכרו תלבושות, הם אף שכרו שלל פריטי עיצוב, שכן הם הפכו את אזור המערות בבית גוברין למעין ארמון בסגנון סיפורי אלף לילה ולילה. מקרה מיוחד נוסף הוא של הנהלת סניף בנק, שרצתה לחפש את כל עובדי הסניף בתלבושת תואמת לכבוד חג הפורים".
אולם הנושא שבו מתגאה שביט במיוחד הוא תחום התלבושות לאנשים בעלי מוגבלויות. "הסיפורים הכי מרגשים ונוגעים ללב הם השכרת תחפושות לנכים ולבעלי מוגבלויות", היא מספרת, "הסיפוק שאנחנו שואבים מכך הוא אינסופי. נוסף לכך אנחנו מספקים תלבושות למסיבות החג בבתי אבות, וזה מקסים לראות איך עדיין בגיל מבוגר אנשים אוהבים להשתטות וליהנות מהחיים".
איך מנהלים מחסן גדול כל כך הכולל פריטים רבים?
"המחסן מתוחזק לאורך כל השנה. המקום עובר ריסוס מקצועי כמה פעמים בשנה והבגדים עוברים כביסה באופן תדיר. כמו כן, אני גם מתקנת את התלבושות הפגומות כשנדרש".
לפני שנים אחדות הופרט קיבוץ גבעת חיים איחוד, והמחסן הפך ממוסד קיבוצי לעסק פרטי. לדברי שביט המהלך לא היה פשוט, וגם לא ממש נעים. חברי הקיבוץ, שהתרגלו לראות במחסן חלק מהקיבוץ, התלוננו כשגילו לפתע שכעת צריך לשלם על מה שקודם קיבלו חינם. "אני יודעת שזה קשה", מסכימה שביט, "אבל רק ככה יש למקום הזה הצדקה. עשיתי לחברים מחירים נוחים מאוד, אבל הם חייבים לשלם".
כעת, לאחר שהכרתם את האישה מאחרוי התופעה, הגיע הזמן לדבר האמיתי - מציאת תחפושת ייחודית. כיצד תוכלו להתהלך בפורים עם התחפושת הכי שווה בין כולם?

לאלה מכם שכבר מתכננים את הנסיעה לגבעת חיים איחוד, נספר כי המחירים במחסן נעים בין 10 ל-15 שקל להשכרת אביזר, ובין 100 ל-300 שקל עבור השכרת תלבושת. בחודש שלפני פורים, תקופת ההשכרה היא מיום ההשכרה ועד סוף החג.
כאמור, המגוון רב והמחסן מציע תחפושות היסטוריות מימי המקרא, יוון ורומא, ועד תלבושות משנות השבעים העליזות והפסיכדליות. את הערך המוסף לנסיעה יספקו אווירת השאנטי של הקיבוץ, החיוכים האדיבים ומיץ הפטל הנמזג מקנקני חדר אוכל טיפוסיים.
קורין, אחת המוכרות במחסן, בחורה צעירה ותושבת האזור, מתנדבת לסייע לכם עם כמה טיפים: "הטיפ הראשון והכי חשוב שאני יכולה לתת הוא שצריך לבחור תחפושת שתהיה נוחה", היא מציעה, "אם התחפושת לא נוחה אז יהיה לך קשה מאוד להתהלך בה יותר מכמה דקות. אם אתה יוצא מכאן עם תחפושת, תהיה בטוח שלא תראה עוד מישהו בתחפושת כמו שלך, כל שילוב כאן הוא ייחודי".
מוכרת אחרת, יהודית, שהתהלכה בחנות במדי אחות, התבלטה על רקע שלל המוכרות הצעירות במקום שנראו כאילו הן בנותיה. לדבריה, דווקא האווירה העולזת במקום היא שהופכת אותו למקום עבודה אטרקטיבי. "אני אוהבת גיוון בחיים, אני אוהבת לעבוד אך ורק במה שעושה לי טוב והכסף הוא אלמנט משני בדרך כלל", אמרה יהודית.
לדבריה, לקוחות רבים מגיעים אליה עם בקשות מוזרות ולא שגרתיות לתחפושת. "אתמול הייתה כאן בחורה שרצתה להתחפש לנקניקייה בלחמנייה, או בחורה נוספת שביקשה להתחפש לצלחת מרק. הסברתי להן בנימוס שאין לנו את הקונסטרוקציות האלה ובסוף הן התפשרו על תחפושת של חלבנית", סיפרה בהבעה משועשעת, "בכלל, בני הנוער די מפתיעים אותי השנה. בדרך כלל אני רגילה לראות אותם בתחפושות שחוסכות בבד אבל השנה היו לי הרבה בקשות לתחפושות של חלוצים או איכרים".