מהלומה לנחום חופרי: משרד הפנים קבר את פרויקט "כיכר העיר"
פרויקט "כיכר העיר" היומרני שקידמה עיריית רעננה נקבר עוד בטרם נולד. הסיבה: משרד הפנים סירב לאשר לעירייה הלוואה של 150 מיליון שקל למימון הפרויקט. באופוזיציה העירונית תוקפים בחריפות את חופרי: הוא שפך מיליונים על הפרויקט לפני שהשיג את מלוא מקורות המימון. פולישוק-בלוך: "הפרויקט היה מביא את רעננה לפשיטת רגל"

עד היום השקיעה העירייה בפרויקט, באמצעות החברה הכלכלית, קרוב ל-8 מיליון שקל, אולם התברר כי עשתה זאת בחוסר תבונה מכיוון שלא טרחה לבדוק לעומק אם ביכולתה לשאת במימון הפרויקט ולקבל סיוע בהלוואה ממשרד הפנים.
בשבוע שעבר התחוור לבכירי העירייה כי כל מאמציהם לזכות בהלוואה עלו בתוהו. פרויקט "כיכר העיר" היה אמור, על פי התוכניות, לקום במרכז רחוב אחוזה ולכלול את בית העירייה החדש ושני בנייני מסחר ומשרדים. כעת, עם סירובו של משרד הפנים לאשר את ההלוואה, לא ברור מה יעלה בגורל הפרויקט, והאם המיליונים שהשקיעה העירייה ירדו למעשה לטמיון.
עם היוודע דבר הקפאתו של הפרויקט, הסתערו חברי האופוזיציה על חופרי, ודאגו להזכיר לו כי חודשים ארוכים חזרו וטענו בפניו כי הקמת הפרויקט במצבה הכלכלי הנוכחי של העיר מבטאת התנהלות כלכלית לא אחראית. "זו שערורייה נוראית ברעננה וכתם חמור לחופרי", אמרה חברת המועצה סימה פרי.
"רק עכשיו חופרי העלה את הארנונה ב-9 אחוזים. הכסף שירד לטמיון בפרויקט הוא פחות או יותר כל הרווח של העירייה השנה מהעלאת הארנונה. זה נורא".
חברת המועצה מלי פולישוק-בלוך בירכה את משרד הפנים על החלטתו שלא
חופרי עצמו לא מבין הכצעקתה. הוא טוען להגנתו כי למרות עמדת שר הפנים אלי ישי שתמך בהקמת הפרויקט, החליטו פקידי משרד הפנים, ובראשם אנשי האגף הבכיר לתאגידים עירוניים, לטרפד את הפרויקט בניגוד לעמדת השר. כך או כך, הקפאת הפרויקט היא מכה לחופרי ולצמרת העירייה.
להודעתו הדרמטית של חופרי קדמו חודשים של הידיינויות בנושא הקמת הפרויקט בין אנשי החברה הכלכלית של עיריית רעננה לבין אגף התאגידים העירוניים במשרד הפנים.

לשם לקיחת הלוואה בסדר גודל כזה, החברה הכללית נזקקה לעיריית רעננה כערבה להלוואה. אך מבחינת משרד הפנים אותה ערבות שרצתה עיריית רעננה לספק כמוה כלקיחת הלוואה על ידי העירייה עצמה. מצב זה העמיד את העירייה בעומס מלוות גדול ביותר, של יותר ממחצית מתקציבה הכולל, מצב שמשרד הפנים סירב לאשר.
בפגישה שנערכה לפני שבועיים בין חופרי לבין השר ישי, הסביר ראש העירייה כי הפרויקט שיכלול שני בנייני מסחר ומשרדים, יניב לעיריית רעננה 20 מיליון שקל על פי התחזיות, אך דעתם של אנשי משרד לא השתנתה.
בסופו של דבר הסכים אגף התאגידים העירוניים לאשר את מתן ההלוואה, אך עשה זאת בתנאים המוגדרים על ידי חופרי כבלתי אפשריים. "משרד הפנים אמר לנו 'אני מאשר את זה בתנאי אחד, שעד שאתם לא מסיימים לבנות אתם לא בונים שום דבר אחר לאורך תקופת ההקמה'", אומר חופרי, "מדובר בתקופה של שלוש שנים, וזה תנאי שלא יכולנו לקבל".
חופרי בא בתלונות נגד אנשי משרד הפנים שסירבו להתגמש אף שהשר ישי תמך בקידום הפרויקט. "נפגשנו עם השר ועם בכירי המשרד, והוא אמר להם בפירוש: 'אני תומך מאד ב-BOT, ואני מבקש מכם לראות איך אפשר לבצע את זה'", אומר חופרי. "אבל במקום לבוא לקראתנו, אנשי משרד הפנים הציבו לנו תנאים מגבילים. אנחנו רגילים לזה, אבל במדינת ישראל השרים הם לא אלה שקובעים. הפקידים הראו בעצם לישי מי בעל הבית".
הציבור ברעננה יחליט אם לקבל את הסבריו של חופרי, אבל בינתיים הביקורת עליו במועצת העירייה הולכת וגוברת. עיקר הביקורת נסובה סביב השאלה מדוע העירייה החלה בפרויקט הגרנדיוזי ושפכה עליו מיליוני שקלים בטרם ידעה בוודאות כי יש בידיה מימון מלא להקמת המתחם. "התנהלותו של ראש העירייה עולה כסף רב לציבור משלמי המסים", תקפה השבוע חברת המועצה פרי. "הקפאת פרויקט 'כיכר העיר' מצביעה שוב על התנהלות כושלת, בלתי מתוכננת ולקויה של העירייה, והכול כאמור מכספי הציבור. זה בזבוז זועק לשמים".
פרי מציינת כי במהלך השנה האחרונה עמלה החברה הכלכלית על הכנת תוכניות ביצוע להקמת פרויקט כיכר העיר, שעלותן הסתכמה במיליוני שקלים ושמומנו מהלוואות בעלים שהעמידה העירייה לרשותה. "עד כה העבירה העירייה לרשותה של החברה הכלכלית סכום כולל של 7.5 מיליון שקל ועוד היד נטויה", אומרת פרי בכעס. "מכל ההתנהלות עולות שאלות קשות: מדוע הוצאו כספים כה רבים לתכנון פרויקט שטרם ניתן עליו אישור משרד הפנים? כיצד תחזיר החברה הכלכלית לעירייה את ההלוואות שנטלה ממנה?".
גם חברת המועצה לשעבר, לאה הלפרין, ביקרה בחריפות את העירייה, והדגישה כי חופרי דאג למדר את חברי המועצה מהתעסקות בנושא. "מדובר בהתנהלות כלכלית לא אחראית, ואני מברכת על כך שמשרד הפנים לא נתן לזה יד".
חרף הכישלון באי השגת ההלוואה, בעיריית רעננה אמרו השבוע כי אין בכוונתם לקבור את הפרויקט, אלא לממש אותו בעתיד. בכל מקרה, מתחייבים בעירייה, הכספים הרבים שהושקעו בתכנון לא הוצאו לריק, שכן התוכניות שרירות וקיימות. אך לאיש לא ברור מתי ואיך תשיג העירייה את מקורות המימון הנדרשים.

שאלה חשובה נוספת העולה מהקפאת הפרויקט היא מה יהיה על החברה הכלכלית של רעננה. כידוע, החברה הוקמה כשמטרתה העיקרית היא הקמת פרויקט כיכר העיר.
לכאורה, כמעט כל אנשי החברה ובראשם המנכ"ל שלמה רזניק, נותרו כעת מחוסרי מעש. לא רק זאת, אלא שהשכירות שמשלמת החברה על משרדיה בבנייני גמלא בעיר מגיעה לסכומים של 300 עד 400 אלף שקל בשנה. סכומים אלה משולמים, כמובן, מכיסו של משלם המסים.
סיעתו של דן ברוך הזדרזה להגיש הצעה לסדר היום בישיבת המועצה הקרובה. "בעקבות הקפאת פרויקט הדגל של החברה לפיתוח רעננה, שלשמו הוקמה החברה מחדש, מתבקש דיון בשאלות הנוגעות לעתידה של החברה הכלכלית", אמר ברוך. "בישיבה נשאל באשר ליכולתה של החברה להחזיר את ההלוואות שהעירייה העניקה לה המסתכמים עד היום ב-7.5 מיליון שקל".
חופרי מבקש להבהיר כי פעילות החברה תופנה לשני ייעודים מרכזיים חדשים, והם קידומם של מיזמי פינוי-בינוי בעיר וקידום ביצועם של מיזמי תמ"א 38, שבמסגרתם מחוזקים יסודות בניינים ישנים נגד נזקי רעידות אדמה.