בוכים מצחוק: קרקס פלורנטין נאבק על חייו

שבע שנים פועל קרקס פלורנטין ברמת השרון. כעת תובעת העירייה מהבעלים להסתלק מהשטח מכיוון שאין לו היתר בנייה. הבעלים מסרב להיכנע: "בישראל לא רוצים לקדם את התחום, אבל אנחנו לא מוותרים". רוכברג: "נעשה הכול כדי שהקרקס ימשיך לפעול"

שרון מצליח | 21/2/2011 17:19 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
בעוד חודשיים, אם לא יקרה דבר בלתי צפוי, יסגור אחד המוסדות הצבעוניים והמיוחדים באזור השרון את שעריו: קרקס פלורנטין, האקדמיה היחידה בארץ למקצועות הקרקס, שנמצא בתחומה של עיריית רמת השרון.
 
קרקס פלורנטין
קרקס פלורנטין צילום: ניר קפלן

בשבע השנים שבהן פועל הקרקס עברו בו עשרות אם לא מאות נערים, שלמדו לדלג על טרמפולינות, ללהטט בכדורים ולהלך על חבל דק. עשרות ליצנים - מקצוע רציני, למי שמפקפק - השתלמו בין כותלי המוסד, ופיזרו חיוכים לכל עבר.

כל זה, כאמור, עומד להסתיים. בתחילת אפריל יירד המסך על בית הספר התוסס ביותר בארץ, לאחר שפקיד עלום החליט להורות על פירוקו של האוהל שבתוכו מתנהלת פעילותו של קרקס פלורנטין.

הסיבה, כמו תמיד, היא ביורוקרטיה דרקונית: אופיו של הקרקס אינו תואם לאופיו של בית הספר שבתחומו הוא פועל, ולכן יש לפרקו, להורסו ולהפסיק את פעילותו.

"אם בעיריית רמת השרון היו משקיעים מעט מזמנם, ומבינים את הפעילות החיובית של הקרקס שלי, אולי היו עוזרים לי במאבק להשאיר את הקרקס בכפר הירוק", אומר בכאב ניר קפלן, האיש שהקים את הקרקס.

קריאתו של קפלן לא נפלה על אוזניים ערלות. קרוב לאלף איש הצטרפו עד כה לקריאתו, וחתמו על עצומה נגד סגירת בית הספר. "זה הבית של הילדים", מסביר קפלן.
הגיע מיפו

כל מי שעובר בכביש הסמוך לכפר הירוק אינו יכול להתעלם משני אוהלים - האחד גדול והשני קטן יותר. בתוך האוהל הגדול יש כמה שורות מושבים, ומתקרתו משתלשלים חבלים ונדנדות. נא לשבת, הגעתם לקרקס פלורנטין.
 

ניר קפלן
ניר קפלן צילום: עצמי
"זהו קרקס מודרני", ממהר להבהיר קפלן (38), בוגר Annie Fratellini, בית הספר הבינלאומי לקרקס בצרפת. "הקרקס המודרני הוא קרקס ללא חיות, כלומר קרקס שמתמקד בריקוד ובאמנויות הקרקס כמו הליכה על חבל, טרפז ואקרובטיקה, ואינו מציג חיות או משלבן במופע. ייחודו של קרקס פלורנטין כקרקס מודרני הוא בגישתו הלימודית".

300 תלמידים, מגיל שלוש עד 18, לומדים בקרקס. "הילדים שמגיעים לקרקס פלורנטין מצהירים בנחישות כי הקרקס הוא התגשמות חלומם", מספר קפלן בגאווה. "רובם בעלי רקע בלימודי ריקוד או אקרובטיקה, וכאן הם מצאו את השילוב הנכון בין יכולת ביטוי גבוהה לאתגר תמידי. הקרקס משלב חוגים ללימודי קרקס, נבחרת אקרובטיקה וטרפז מעופף".

הקרקס הוקם תחילה בתל אביב, בשכונה הוותיקה פלורנטין. "החזון שלי היה להקים מרכז למען
הקהילה", מספר קפלן. "הקמתי את הקרקס למען ילדי העובדים הזרים באזור ובמטרה לקדם את היחסים בין הילדים היהודים לילדים הערבים ביפו".

קפלן מעיד כי לא זכה לקבל תמיכה כספית מהמדינה. לעומת זאת, בצרפת, שם למד את רזי הענף, דווקא זכה לסיוע. "בישראל יש תחושה שהמדינה לא כל כך רוצה לקדם את התחום, אבל אנחנו לא מוותרים".

כך או כך, הקרקס פעל בתחומי בית ספר רוגוזין בשכונת פלורנטין. לדברי קפלן, נוצרה עד מהרה דרישה מהקהל לחוגים ולקייטנות והוא גילה כי בני הנוער נשאבים לעולם הקרקסנות. "בית ספר אורים בכפר הירוק ביקש מאיתנו לערוך עבורו קייטנה. הגידול בביקוש לפעילות עורר צורך במקום גדול יותר ומבודד יותר שיאפשר לנו לקיים שעות פעילות רבות יותר. אז עלה בי הרעיון להציב אוהל והחלטתי למקם אותו בכפר הירוק".

הליצן יובל המבולבל

קפלן טס במיוחד לגרמניה כדי לייבא לארץ את אוהל הקרקס, המשמש ביתו של בית הספר. בשנת 2004 החל הקרקס לפעול בכפר הירוק, והצלחתו לא איחרה לבוא. "ההחלטה להקים את בית הספר נולדה על בסיס הצורך של התלמידים שלי", הוא מבהיר. "לפעמים אנחנו נתקלים באנשים מוכשרים מאוד שצריכים את הרקע וההכנה הנכונים כדי להמשיך להתפתח בתחום".
 

קרקס פלורנטין ברמת השרון
קרקס פלורנטין ברמת השרון צילום: ניר קפלן
בית הספר Annie Fratellini שבו למד קפלן בצרפת פרס חסות על הקרקס שהחל את צעדיו הראשונים. "ההכרה בנו מצד בית הספר מצרפת היא משמעותית כי היא נותנת לתלמידים רקע חשוב מאוד", אומר קפלן. "בשנה האחרונה יצרתי קשר עם בית הספר בפריז והתחלנו לדבר על שיתופי פעולה וחילופי סטודנטים, וכבר עכשיו מתחילה שנת הלימודים הראשונה של האקדמיה של פלורנטין".

מה ההבדל בין קרקס פלורנטין לבין כל קרקס אחר בארץ?
"מעבר לכך שאין עוד קרקס בסדר גודל כזה בארץ, בית הספר והאקדמיה שלנו הם היחידים שנותנים מענה לכל קשת הגילים, מהצעירים ביותר עד המבוגרים. באזור השרון, ביקום, יש עוד בית ספר לקרקס אך הוא מיועד לקבוצה בוגרת בלבד, מעל גיל 18 ולא לילדים ולנוער".

ומה הגישה המייחדת אתכם?
"לרוב בתי הספר לקרקס יש גישה בסיסית נוקשה, של משמעת ודיסציפלינה תוקפנית. זה מגיע מהגישה הרוסית. כאן זה לא כך. האווירה אצלנו היא של בית שמחבק את יושביו במטרה לפתח את האני העצמי ואת האהבה לתחום של כל ילד ונער".

חייבים להודות שענף הקרקסנות בארץ לא ממש מפותח.
"אני מאמין שהתחום יתפתח בארץ, ולכן יש להיעזר ברשויות המקומיות מבחינת תקציבים. אם את שואלת למה בארץ הנושא לא כל כך מפותח, אז התשובה היא כי הקרקסנות היא לא תחום של יהודים. מעולם הוא לא היה כזה.

"העלייה הרוסית הביאה איתה את המומחיות בתחום, אבל רק מעטים מהם בחרו להמשיך לעסוק בזה בארץ. הרוב פשוט ויתרו כי לא היה לכך הרבה ביקוש. בעולם, הקרקסנות זוכה לפריחה מחודשת. בצרפת ובקייב הקרקס הוא חלק מהותי מהתרבות".

אצלנו התרבות השלטת היא תוכניות הריאליטי.
"תראי, בישראל הליצן הכי מפורסם הוא יובל המבולבל. זה קשור לכך שהמדינה חסרת ותק היסטורי. למדינות בעלות ותק כמו צרפת או רוסיה יש עבר ומקום בתרבות לפיתוח הקרקס".

כאילו כדי להמחיש את דבריו של קפלן, מצטרפת לשיחה טליה בת ה-12, אחת המשתתפות בחוגים, ומספקת הסבר משלה להצלחת קרקס פלורנטין. "בכל מקום אחר שמלמדים את החוגים האלה, עושים את זה במתנ"ס או באולם ספורט, ואין את הכלים המתאימים באמת ללימודי קרקס", היא אומרת בביטחון של לוליין מהוקצע. "קרקס אפשר ללמוד רק בקרקס, והכלים שנותנים לנו פה כולל המדריכים שמגיעים מהעולם הזה, זה הדבר האמיתי".

"יש פה משהו מסריח"

לצד ההצלחה שעליה מדווחים קפלן ותלמידיו, החלו להגיע גם התביעות המשפטיות מצד רשויות התכנון. משרד הפנים ועיריית רמת השרון הגישו תביעות נגד הקרקס ודרשו לפרקו, בטענה כי הוא פועל ללא היתר.
 

קרקס פלורנטין
קרקס פלורנטין צילום: ניר קפלן
לטענת קפלן, העירייה פעלה במוסר כפול. ביד אחת היא הגישה תביעה נגד הקרקס שאותו הוא מנהל, ביד השנייה העניקה תעודת הוקרה לקרקס על תרומתו לעיר בתקופת מלחמת המפרץ השנייה.

כעת דורשת הוועדה המחוזית לתכנון ולבנייה - זרוע של משרד הפנים - לפרק את האוהל עד חודש אפריל. הטענה היא כי פעילות הקרקס לא תואמת את חזון הכפר.

"בתחילת הדרך הייתה תחושה של תמיכה מצד ראש העירייה, איציק רוכברגר, והכול היה בכיוון חיובי", נזכר קפלן שהחל במאבק לשינוי רוע הגזרה. "כרגע התחושה היא שאנחנו חיים את הביורוקרטיה. ההרגשה היא שמישהו מנסה לשים לי רגליים.

"עשר פעמים הוצאתי תוכניות ושילמתי עליהן בלי לומר מילה. למרות הכול אני לא פראייר. יש תחושה של עמידה במקום. כי אם יש דרך שמהנדסת העירייה יכולה לעזור לי, אבל היא לא מאשרת שום דבר, זה כנראה קשור למישהו או למשהו. התחושה היא שיש פה משהו מסריח".

אתה מאמין שתצליחו במאבק שלכם?
"המיקום הזה אידאלי לתלמידים המגיעים מכל עבר. מתל אביב וחולון ועד אלפי מנשה ורעננה. ערים אחרות כבר זיהו את הפוטנציאל של הקרקס שלנו ובימים האחרונים עלתה הצעה על הפרק, אבל אני לא יודע אם היא תתממש. זה יהיה פשוט חבל.

"אני מאמין שזה המיקום הנכון שבו הקרקס צריך להישאר. אבל אם הוא יפורק, ניאלץ להתמודד עם ההשלכות. אני רק מקווה שמישהו שם בעירייה יתעורר ויירתם למאבק שלנו. יש פה משהו מיוחד שאין בכל מקום ושמוסיף ייחוד לרמת השרון. אני מאמין שלא רק אני מבין זאת. הילדים הם אלה שהופכים את המקום הזה לבית. הם הסיבה שיצרתי את הקרקס, והם הסיבה שאני נלחם. זה כבר לא עניין של כסף, זו הגאווה".

גם חניכי החוגים בקרקס הצטרפו למאבק. "כבר החתמנו את כל השכנים והחברים בבית הספר על העצומה", מספרת נועה, מדריכה בת 15 בקרקס. "אם הקרקס ייסגר, לא יהיה מקום אחר שבו אוכל להגשים את חלומי. אני מגיעה לפה מאז שהקרקס הוקם, והיום אני כבר מעבירה את מה שאני יודעת לבנות הצעירות יותר". 

משרד הפנים: הקרקס הוקם שלא כחוק

שירה אלמוג, אמה של אחת התלמידות בקרקס, אף נטלה יוזמה וכתבה לראש העירייה, רוכברג, מכתב מפורט מדוע עליו לעשות הכול כדי להימנע מסגירת הגוף הצבעוני. "מתרחשת במקום עשייה חינוכית ותרבותית עמוקה", כתבה. "לא באמצעות הטפה לערכים, אלא באמצעות מימוש הלכה למעשה.
 

קרקס פלורנטין
קרקס פלורנטין צילום: ניר קפלן
"ערכי התמדה, הרחבת היכולת האישית והקבוצתית, התמודדות מול קשיים פיזיים ותסכולים, עבודה פנימית מרוכזת, התחשבות וכבוד לזולת, הימצאות בציבור מגוון ורחב תוך עשייה שקטה ותרבותית.

"הצוות מורכב מאנשי מקצוע שניכרת בהם עבודה עצמית מוקפדת של שנים. יכולותיהם מרשימות. בעצם נוכחותם הם מדגימים איכות זו לתלמידים. הייחודיות של הפעילות מתאפשרת בזכות המרחב המיוחד והנפלא של המקום".

סוגית המשך פעילותו של הקרס בכפר הירוק הגיעה השבוע לדיוני מועצת העירייה. חבר המועצה, גיא קלנר, העלה שאילתה בנושא שבמסגרתה ביקש לדעת מדוע העירייה לא מעודדת את פעילות הקרקס. עוד אמר כי הוא מאמין שחרף הקשיים הביורוקרטיים אפשר להגיע לעמק השווה. "יש תחושה שלא רוצים לפתור זאת, וחבל", אומר קלנר. "בעבר הצלחנו לשנות החלטות הרבה יותר כבדות משקל ולקבוע מדיניות".

על הדברים הללו השיב רוכברגר: "העירייה עושה הכול על מנת שהקרקס ימשיך לפעול. היה ניסיון למצוא קרקע חלופית ורצון לעזור, אבל הוועדה המחוזית הוזמנה לפקח על הקרקס וראתה כי הוא לא ממלא אחר דרישותיה. הלוואי שהיה לי פתרון חלופי, אבל כל עוד לא יעמדו בדרישות הוועדה המחוזית, ידיי כבולות בנושא".

בתוך כך, בעיריית רמת השרון ביקשו להבהיר כי הקרקס מעולם לא קיבל מעולם אישור בנייה. לא זאת בלבד, אלא שהוועדה המחוזית אף לא אישרה את הקמתו. "פרט לקרקס, נהפך האוהל במקום למעין אולם אירועים לחגיגות וכנסים, כל זאת ללא אישור. ההוראה לפנות את המתחם של הקרקס ניתנה על ידי הממונה על המחוז, גילה אורון".

ממשרד הפנים נמסר: "קרקס פלורנטין הוקם שלא כחוק, קרי ללא היתר בנייה וגם ללא רישיון עסק. במהלך ניסיון הסדרת הבנייה בוועדה המחוזית התנתה הוועדה את המשך קידומה של התוכנית בהפסקת הפעילות של הקרקס. למרות התניה זו המשיך הקרקס בפעילותו המסחרית, ולכן לא מולאו תנאי הוועדה והטיפול בתוכנית הופסק".

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

מדורים

  

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים
vGemiusId=>/local/hasharon/ -->