בזמן שישנתם: למה בנייה בלילות הפכה לנורמה בת"א?
אתר הבנייה שמול חלונכם רוחש פעילות בשתיים בלילה? אתם לא לבד. עיריית תל אביב נתנה השנה 100 אישורים "חריגים" לבנייה בלילות. אכן, עיר בלי הפסקה
רגע לפני שצללתי בחזרה לחלום שממנו הגחתי, נזכרתי בעבודות שמתבצעות בכיכר הבימה. זה נשמע כאילו מישהו חצב עוד קומה בחניון, הפעיל מנוף כבד או עלה עם שופל על פסל העיגולים של קדישמן. נרדמתי עם חיוך, מרוצה מהמחשבה שתל אביב מקיימת הבטחות: אכן, כך צריכה להישמע עיר בלי הפסקה בשלוש לפנות בוקר.

בהבימה העניינים נרגעו בינתיים - או אולי זה אני שישן חזק יותר - אבל מתברר שחינגות הבנייה הלילית מתחוללות בכל העיר. אני יודע את זה כי מגיעות אליי לא תלונה אחת ולא שתיים של תל-אביבים שהמגדל שנבנה להם מול הפרצוף עושה להם חור בראש בשתיים בלילה, אבל עכשיו המידע המצטבר הזה מקבל ממד רשמי:
אז העיר נבנית בקצב מסחרר, היזמים חוגגים כל הדרך אל הבנק, ורק השכנים מסתובבים טרוטי עיניים ושוברים חסכונות כדי לקנות חלונות עם זיגוג כפול ואת המילה האחרונה בענף אטמי האוזניים.
זה הרגע שבו אתם בוודאי תוהים: איך זה יכול להיות, הרי החוק בישראל אוסר על ביצוע עבודות בנייה בין 19:00 בערב ל-6:00 בבוקר? נכון, זה החוק בישראל. אבל מדינת תל אביב כבר מזמן לא רואה את עצמה כפופה למדינת ישראל.
עיריית תל אביב, כבר ב-1982, ניסחה לעצמה תוספת מיוחדת לחוק, לפיה "ניתן לבצע כל עבודה בכל שעה שהיא שראש העיר אישר לגביה בכתב כי חשיבותה הציבורית מחייבת את ביצועה". רוצה לומר: ראש העיר, אישית, יכול לאשר בנייה בלילות במקרים חריגים בגלל "חשיבותה הציבורית" (מה זה?).
הידיעה שמדובר במקרים חריגים אמורה לעטוף את כל העניין בתחושה מרגיעה ופרופורציונלית: כמה חריגים כבר יכולים להיות - שלושה בשנה? חמישה? בטח לא מספר שתושבי תל אביב לא יכולים לחיות אתו, ובעיקר לישון אתו בשקט. הרי ראש העיר צריך לחתום אישית על כל אישור של בנייה בלילות, והוא בטח משתמש בסמכות הזו במשורה ובזהירות מופלגת.
איזו אופטימיות. גורם בעירייה העביר לי רשימה חלקית של הכתובות שבהן אישרה העירייה במהלך 2010 בנייה לילית. לפעמים ללילה אחד, לפעמים לחודשיים. אין פינה בעיר הזו שלא נבנתה בשנה החולפת בלילה. בזמן שישנתם, או לפחות בזמן שניסיתם לישון. זה קרה במתחם הבימה - תרס"ט, באבן גבירול (מס' 32), ברחוב קפלן, בשאול המלך.
האישורים לא פסחו על שורה של כתובות בשדרות רוטשילד הנבנות בתנופה (מס' 1, 32, 85), על אחד העם (14), טשרניחובסקי השלו (19), סוטין (29), פרישמן (46), בן יהודה (50), הירקון (19), ברנר (3) ונחלת בנימין (137).
הבנייה בלילות התרחשה גם בשכונות הצפוניות יותר (מבצע קדש 38) ועם הפנים דרומה (י.ל. פרץ 41). העירייה הייתה מאוד נדיבה ואדיבה בשנה הזו - עם הקבלנים. עם התושבים, קצת פחות.
נכון, יש מקרים שבהם העבודה בלילה חיונית, מסייעת להקל על עומסי התנועה של הבוקר ולצמצם את הסיכון הבטיחותי לעוברים ושבים. אבל ריבוי המקרים יוצר תחושה שהאישורים לא שמורים למקרי חירום בלבד. הרי גם בערים אחרות בישראל בונים, ברוך השם, גם שם חיים אנשים ונוסעות מכוניות, ואיכשהו מסתדרים עם בנייה שכמעט תמיד מרוכזת בשעות היום.
שלא לדבר על מה שקורה אחרי שניתן האישור החריג, עליו חתום אינג' דוד רבינוביץ', מנהל מחלקת הפיקוח על הבנייה בעיריית תל אביב. לרוב האישור שאינג' רבינוביץ' מפיק כולל משפט אזהרה בנוסח "אבקש לשמור על השקט במידת האפשר", וכן דרישה להודיע לשכנים מבעוד מועד על העבודות הצפויות ולחלק פליירים.
אבל מה קורה בשטח? לפי דיווחי השכנים, במקרים רבים יש פער גדול בין ההנחיות למימושן. האם העירייה נמצאת שם בזמן אמת כדי להגן על זכות השכנים לשקט? לא תמיד.
עוד לפני שביקשתי את תגובת העירייה, הסתקרנתי לדעת מה חושבים על כך במשרד להגנת הסביבה. הרי השר גלעד ארדן קידם בשנה האחרונה במרץ את רפורמת השקט, והכריז שרעש הוא מפגע אמיתי שפוגע באיכות החיים ואפילו בבריאות. והנה, מתחת לאפו, במדינה שבתוך המדינה, מתייחסים לרעש, ועוד בלילות, בסלחנות מופלגת.
ובכן, מהמשרד להגנת הסביבה מוסרים שנערכה פגישה בנושא בין ארדן לרון חולדאי, בה השר דרש שהסמכות לתת היתרי בנייה בלילות תוחזר לבעליה המקוריים - המדינה. חולדאי, כמו שאתם מנחשים, ביקש ממנו להפסיק לספר בדיחות.
ממתי פוליטיקאי בישראל מוותר מרצונו על סמכויות? או כמו שנאמר בתגובה הרשמית של המשרד להגנת הסביבה: "ראש העיר סירב לוותר על סמכותו וטען כי אין מנוס מנתינת היתרים כאלה. המשרד להגנת הסביבה סבור כי רצוי שיהיה גורם המפקח על הוצאת היתרים לעבודות הגורמות רעש באזורי מגורים, באופן שיאזן בין צורכי הפיתוח לבין מניעת מפגעים".
ועכשיו, שימו לב לחדשות: "לצורך זאת שוקל המשרד לבצע תיקוני חקיקה על מנת להחזיר לידיו את סמכות מניעת הרעש".
ומה אומרים בעירייה? שהכול בסדר, כמובן. רק אל תחמיצו את הנתון המדהים שמופיע בסוף התגובה: "המדיניות העירונית היא לתת עדיפות לביצוע עבודות בשעות היום, תוך הקפדה על מינימום הפרעה לתושבים. עם זאת, היתרים לעבודות לילה ניתנים במקרים מיוחדים בלבד ולשם מניעת סכנה לביטחון הציבור.
"כך נעשה כאשר מדובר בעבודות הטעונות סגירת כבישים במהלך היום באופן העלול ליצור מטרד לתושבים וכן כאשר מדובר ביציקות בטון נמשכות שלא ניתן להפסיקן מבחינה קונסטרוקטיבית. בשנת 2010 ניתנו כ-100 אישורים לעבודות לילה".
100 אישורים בשנה אחת? קצב של שניים בשבוע?? זו כבר לא סתם עיר בלי הפסקה; זה יותר דומה לעיר בלי שיקול דעת.
aviv67@gmail.com