מטופלי קופות החולים זועמים: למה מאלצים אותנו להיכנס לקניון?
הנהלת ה"קניותר" בנס ציונה מתכוונת לסגור את הכניסה הראשית לבניין שצמוד לקניון, בו ממוקמים סניפי קופות חולים. הכניסה תתבצע מתוך הקניון עצמו. במקרה או שלא, השכירות החודשית לחנויות עולה ככל שגדל מספר הנכנסים לקניון. מנכ"ל הקניון שולל את הביקורת: זה יקל על החולים

אלא שייתכן מאוד שבקרוב יהפוך הקניון למקום מפגש בין בליינים לבין חולים ומתרפאים, זאת בעקבות החלטת הנהלת הקניון לסגור את שערי הבניין הסמוך, בו ממוקמים בין היתר סניפי קופות החולים המובילות במדינה – מאוחדת, כללית ומכבי.
בצידו הצפוני של הקניון עומד כבר עשרות שנים בניין, אשר מעבר לסמיכותו הגיאוגרפית לא קשור בדרך כלשהי לקניון. בבניין זה, כאמור, נמצאים סניפי קופות החולים השונות וכן מרכז לאביזרים אורטופדיים ומשרדים שונים.
לבניין זה שתי כניסות – המרכזית, שלפניה מדרגות, והצדדית – כניסה צרה המיועדת לנכים ולאמהות עם עגלת תינוק. שתי הכניסות מובילות, מרחק מטרים ספורים, אל המעלית וממנה היישר לסניפי קופות החולים.
על פי החלטת הנהלת הקניון אמורה הכניסה הראשית להיסגר בשבועות הקרובים. לבניין המדובר נכנסים, על פי הערכות, למעלה מ-1,000 איש ביום, בעיקר בשעות הבוקר המוקדמות, שעה שקופות החולים פותחות את דלתותיהן.
לגבי הכניסה השנייה הדעות חלוקות. עובדי הבניין, כמו גם חברי מועצה עימם שוחחנו, טענו שגם כניסה זו תיסגר. כך שלמעשה הדרך היחידה להיכנס לבניין תהיה דרך הקניון. מהנהלת הקניון הכחישו זאת, וטענו שהכניסה המשנית, המיועדת לנכים ואמהות עם עגלות תינוק, תישאר פתוחה וכל מי שירצה יוכל לעבור דרכה.
אין אישור מוחלט לנכונות אחת הגרסאות, אם כי כאשר שאלנו את השומר שעמד בכניסה אם נאמר לו דבר מה על האפשרות שעמדת השמירה תבוטל, הוא אמר "שמעתי משהו על זה. שאלו אותי אם יש לי עדיפות למקום אחר, אבל אמרו שזה לא סופי".
כך או כך, גם אם תישאר כניסה לבניין, היא עדיין מסורבלת למדיי - צרה מאוד, כשרמפה בעלייה חדה מובילה אל פתחה. נגיש לנכים, מאוד לא נוח לקשישים וחולים.
אלא שזוהי לא תכלית השינוי. במקביל לסגירת השער הראשי יוקם פרוזדור צר בקומת הקרקע של הקניון, אשר ימוקם במקום חנות רשת האופנה "עונות" בסמוך לסניף הסופר פארם המקומי.
הפרוזדור יוביל את הדרך – באורך של כמה עשרות מטרים – מהקניון היישר ללובי הבניין.
מעבר לעובדה שדרכם של אלה תתארך, עיקר הבעיה טמון במגע הישיר שעלול לבוא בין מבקרי הקניון הבריאים לחולי השפעת שיהיו בדרכם למפגש עם הרופא.
רופאה בכירה מאחת מקופות החולים סיפרה לנו שמפגש שכזה שקול ערך ל"אפקט חממה" של ממש: "סירקולציית האוויר בקניון נמוכה יחסית, בדומה למתרחש במטוסים. כל מפגש עם אדם חולה המגיע לקופת החולים, עלול, בסבירות גבוהה, להסתיים בהידבקותו של האדם הבריא במחלה, במיוחד אם מדובר בילדים".
אז מה, בעצם, הסיבה בגללה החליטו בהנהלת הקניון על השינוי? לדברי מנכ"ל הקניון, חיים רייכמן, השינוי דווקא יקל על המגיעים לקופות החולים. "יצא לי לראות אמהות עם עגלות נופלות בדרך הלא נוחה כיום. המעבר לקניון יאפשר להן, יחד עם החולים והקשישים, ללכת בדרך נוחה ובטוחה יותר".

"דווקא עכשיו, בעיצומו של החורף, צעד כזה עלול לגרום להידבקות המונית. זמן החשיפה של החולים עם הבריאים עולה, והסיכון גדל משמעותית".
עניין כלכלי נוסף שעלול היה להשפיע על מנהלי הקניון לקבל את ההחלטה, קשור למחיר השכירות החודשי אותו הם רשאים לדרוש מבעלי החנויות. אחד הפרמטרים המשפיעים על התמחור הוא כמות האנשים הממוצעת הנכנסת לשטח הקניון. כניסה של מאות אנשים נוספים ביום יכולה לשמש סיבה מצוינת לדרישת דמי שכירות גבוהים יותר, כאשר במרבית הקניונים נהוג לגבות גם אחוז מסוים מהפדיון – שמן הסתם אמור לעלות.
עובדת באחת מקופות החולים בבניין מסכימה עם יגאנה. "אותי מדאיג יותר עניין המבקרים הבריאים מאשר החולים. לחולים תיגרם אי נעימות מסוימת, אבל עיקר הצרה תבוא מהידבקות המבקרים. אם ההחלטה תצא לפועל, אני אישית לא אבוא יותר לקניון עם ילדיי, וכמוני תושבים
"מעבר לכך, כשאני הולכת עם ילדיי לביקור במרפאה למשל, אין לי את הזמן והמשאבים לעבור בכל פעם בקניון, כי אני יודעת שזה יגרום להם לבקש ממני לקנות להם צעצועים, בגדים, ממתקים וכדומה. וברור שזאת המטרה העיקרית של השינוי הצפוי".
סמדר אהרוני, חברת מועצת העיר, מתנגדת אף היא להוצאת העניין אל הפועל: "הרצון הזה לחסום כניסה אחת, ודווקא את הכניסה המרכזית, נראה לי מיותר ומוזר. כבר היום יש בעיית חנייה ועמוס מטורף על המעליות בשעות הבוקר ועל זה איש לא נותן את הדעת. עכשיו מוספים עוד קושי וזה להעביר את כל הבאים לבניין דרך כניסה צרה יותר.
"אני רוצה לפנות מעל במה זו להנהלת ה'קניותר' ולהנהלות קופות החולים: אל תכבידו על ציבור החולים, הנכים והקשישים ותכפו עליהם טיול מיותר ומייגע".
חיים רייכמן, מנכ"ל ה"קניותר", לא מבין על מה המהומה: "כבר שנים שהנהלת הקניון בראשותי פועלת בשיתוף פעולה עם עמותות שונות ולמען הקהילה. ויתרנו על דמי שכירות של מאות אלפי שקלים בשנה של חנות רשת 'עונות' כדי ליצור את הפרוזדור מתוך הקניון, שיקל על החולים. בסך הכל תינתן לבאי קופות החולים דרך נוספת להגיע ליעדם".
רייכמן הזמין אותנו לסיור מלווה בהסברים בקניון. צעדנו בחניון התת קרקעי, ממנו ניתן להגיע ישירות ובקלות אל קופות החולים, באמצעות צמד המעליות שנמצאות שם. בחניון שמורים מספר מקומות חנייה לנכים, על פי התקן הרשום בחוק.
אלא שבדיקה שערכנו למחרת גילתה שהחל מהשעה 9.30 תפוסת החניון כמעט מלאה לחלוטין, והסיכוי למצוא חנייה נמוך במיוחד. על פי הבדיקה, החנייה התת קרקעית עמוסה כמעט לחלוטין עד שעות הערב, אז היא מתחילה להתרוקן מעט.
בהמשך הראה לנו רייכמן שיציאת הפרוזדור בשטח הקניון חושפת את ההולכים בו ללא יותר מכמה מטרים של הליכה עד ליציאה מהקניון. "הדיבורים על 'התנגשות' בין חולים לבריאים לא נכונה. אדם שסיים את ביקורו אצל הרופא ויוצא מהפרוזדור יכול בתוך מספר שניות להיות מחוץ לקניון".
על כך אומרת עובדת קופת החולים: "כל אימא יודעת שגם אם נמצאים עם הילדים בקניון לשנייה אחת חצי מטר מהיציאה, בשבילם זה מספיק כדי לדרוש להיכנס ולהישאר. בכל מקרה, גם בהליכה הקצרה הזאת, באים במגע עם קונים בריאים ברשת 'גולף' וב'מגנוליה'.
אז מה עושים? יגאנה אומר שהתקבלו במועצה פניות בנושא של תושבי העיר. "הבעיה שאצלנו, עד שלא רואים את העוול בעיניים, לא עושים יותר מדי", הוא אומר. יגאנה ממליץ לתושבים למחות בכל דרך לגיטימית – מכתבים להנהלת הקניון, עצומות ודרישה לקבלת תשובות. אהרוני מבטיחה כי תפנה לגורמים משפטיים וכן למהנדס העיר על מנת לבדוק את כשירות הנושא מבחינה חוקית. "אסור לתת לעניין הזה לעבור בשקט", היא מבהירה.
ועובדת קופת החולים מסכמת באופטימיות: "מנכ"ל הקניון יכול לצאת גדול מהסיפור הזה, אם יכריז כי הוא משאיר בעינו את הפרוזדור, אבל גם משאיר את כניסות הבניין פתוחות, כך שלציבור תהיה בחירה באיזה דרך לבחור".