ת"א: סיפורה של אבן הזיכרון ליד מסעדת מנטה ריי
קבוצת מיסיונרים שהגיעה ממדינת מיין לפני 145 שנה עגנה בחוף יפו. חבריה הקימו את המושבה האמריקאית בתל אביב, לימים מושבת הטמפלרים. היא מונצחת באבן זיכרון ליד מסעדת מנטה ריי
הסיבה להצבת האבן והכיתוב: כאן בדיוק לפני 145 שנה החלה פרשת הגעתם של קבוצת הנוצרים המורמונים האמריקנים, שפתחו עידן חדש בהתיישבות מיסיונרית ביפו במחצית המאה ה-19, והובילו לראשית המודרניזציה באזור.

המושבה האמריקנית, שהפכה לאחר מכן לטמפלרית, נמצאת כקילומטר מזרחית דרומית ממקום זה, ברחוב אילת של היום, אולם תחילת ההתיישבות האמריקנית ביפו החלה במקום של אבן הזיכרון, ולא כל כך מרצונם.
בשעה 14:00 ב-22 בספטמבר 1866 ירדו מסיפונה של האונייה "נלי צ'ייפין" קבוצה בת 156 איש,
שנה קודם לכן סיירו אדמס וידידו אייב מקנזי בארץ, חיפשו מקום מתאים להתיישבות ובחרו פרדס בראש גבעה צפונית לחומות יפו, בדרך שכם, וחתמו על חוזה לרכישתה עם יהודי מומר בשם הרמן לוונטל, שלאחר מכן התמנה לסגן הקונסול האמריקני בארץ.
אולם עם רדת הקבוצה אל החוף, לאחר הפלגה של 42 יום, סירב השליט הטורקי לאשר את מכירת השטח לאנשי הקבוצה, ופקד עליהם לחזור למקום ממנו באו. לאחר השתדלויות רבות מלוות בתשלום בקשיש, הסכימו הטורקים כי אנשי הקבוצה ישתכנו זמנית במחנה אוהלים על חוף הים עד אשר יתקבל האישור מ"השער העליון" להעברתם לשטח שנרכש.
במשך 18 יום פרקו את המטען, ובכלל זה בתי עץ שהביאו עמם ממיין, והקימו את המחנה. במשך מספר חודשים גרה הקבוצה במחנה אוהלים זה בתנאים קשים ביותר, שהביאו עליהם מחלות רבות שגרמו למותם של תשעה מהבאים, שישה מהם ילדים.
אחד הילדים שנפטר היה בנו של רולה פלויד, מקורבו של אדמס, שהביא עמו באונייה עגלה, אותה רתם כאן לסוסים, והיה מראשוני מובילי הנוסעים בדרך העפר בין יפו לירושלים. פלויד היה גם אחד הבודדים שנשאר בשכונה האמריקנית לאחר חיסולה, ופתח בביתו את משרד הנסיעות הראשון של "תומס קוק" ביפו.
בסופו של דבר עברו האמריקנים שנותרו בחיים לשטח הקרקע הקבוע שלהם, אבל פחות משנה לאחר מכן כבר חוסלה המושבה. זו אוכלסה לאחר מכן, ב-1869, על ידי הטמפלרים, כמושבה הטמפלרית של יפו, השנייה בארץ ישראל לאחר חיפה.
לפני כ-19 שנה הנציחה עיריית תל אביב את מקום הגעתה של הקבוצה באמצעות מצבת האבן האמורה.