בחדרה מתפלאים: המצב רע, מה פתאום פרס החינוך הארצי?
תדהמה נרשמה אצל גורמי חינוך בעיר, כששמעו על ההחלטה להעניק לחדרה את פרס החינוך הארצי. כשהעיר בתחתית הזכאות לבגרות, בגני החינוך המיוחד אין ציוד מינימלי, וליקויים בטיחותיים בבתי הספר אינם מטופלים, יכול להיות שהתלמיד גדעון סער לא הכין שיעורי בית?

כך למשל, הידרדר אחוז הזכאים לתעודת בגרות בעיר בשנת הלימודים תשס"ט ל-47.65 אחוז בלבד, נתון שזיכה את חדרה במקום ה-104 בארץ באחוזי הזכאות לבגרות מתוך 123 רשויות. מדובר בנתון גרוע יותר מזה של תשס"ח, אז עמד שיעור הזכאות על 52.31 אחוז בלבד.
אך זה רק קצה הקרחון. ההתנגדויות שנשמעו לעצם קבלת הפרס חצו גבולות, קהילות וחתכי אוכלוסייה. נכים ובריאים, עולים וותיקים, לאף אחד מהם, כך נראה, לא הייתה מילה טובה להגיד השבוע על מערכת החינוך העירונית.
נתחיל מפרויקט "פלא", שלאורך שנים סיפק העשרה ועזרה בלימודים ובהכנת שיעורי בית, בעיקר לתלמידים עולים בבתי ספר על-יסודיים. הפרויקט הפסיק את פעילותו בעיר בתחילת שנת הלימודים הנוכחית.
"אני לא יודעת איך פרס החינוך שקיבלה חדרה קשור לעובדה שלא רק שיש זכאות נמוכה לבגרויות, אלא שתוכנית פלא, שתרמה לתלמידים חלשים ולאוכלוסיות חלשות, לא נפתחה השנה", אומרת טטיאנה פופוב, מורה למתמטיקה ופיזיקה שלימדה בעבר בשתי חטיבות ביניים בתיכון חדרה.
"הנפגעים הם מאות תלמידים מחדרה שזכו להשתתף בפרויקט. התלמידים קיבלו כריך ושתייה, הכינו בעזרתנו שיעורי בית, וזכו לתמיכה רגשית ועידוד. ראינו התקדמות בלימודים ועלייה בביטחון העצמי. לקחנו אותם לטיולים, סרטים ובאולינג. אני מודאגת ואין לי תשובות לתלמידים הפונים אליי, ומפצירים בי לזרז את הפעלת הפרויקט".
גם בגן כלנית בעיר, המיועד לילדים הלוקים בפיגור, התקשו ההורים להבין על מה ולמה זכתה העירייה לכבוד ויקר. בשבוע שעבר השביתו ההורים את הגן בשל ליקויים, שעליהם דווח בהרחבה כבר כמה פעמים. "ועדת פרס החינוך לא ראתה את גן כלנית, שהוסתר מעיניהם. אם היו רואים את ההזנחה בגן, עיריית חדרה לא הייתה מקבלת את פרס החינוך", טוען אחד ההורים.

"השירותים לא מותאמים לצרכיו. לפני כמה ימים פוטרה סייעת, והילד זקוק לסייעת צמודה. בגן יש מחסור משווע של משחקים ואבזרי טיפול". אב נוסף לילד בגן אמר בזעם: "החינוך המיוחד הוא החצר האחורית במערכת החינוך בחדרה. על מה בדיוק הם קיבלו את פרס החינוך?".
גם חבר ועד עמותת הנכים "קהילה בחדרה", ישראל גרבי, מתקומם: "אני לא מברך את העירייה על פרס החינוך. קודם כל שידאגו למבנים נגישים לנכים במערכת החינוך העירונית. איך העירייה מקבלת את פרס החינוך הארצי בזמן שמשרדי החינוך המרכזיים בעיר לא נגישים לנכים? אגף החינוך העירוני ממוקם בקומה שנייה, ללא מעלית, ובמבנה אחר, בקומה שלישית ללא מעלית, ממוקמים מת"י - מרכז תמיכה יישובי לחינוך המיוחד והשירות הפסיכולוגי. איך ייתכן שמבני חינוך מרכזיים בחדרה אינם נגישים?".
גרבי, המרותק לכיסא גלגלים, מציין שהורה נכה או ילד נכה אינם יכולים להגיע
יו"ר ועד ההורים בבית הספר היסודי שילה בגבעת אולגה, נס עדני, הופתע גם הוא כששמע על החלטת משרד החינוך. "אני רוצה לדעת על מה מגיע פרס החינוך לעיריית חדרה?", אמר מיד כששמע את החדשות. לדבריו, בית הספר שילה יושבת, עקב ליקויי בטיחות חמורים שלא מטופלים למרות התראות משך שנים.
"הבטיחות מופקרת", הוא חורץ. "יש תקרות אסבסט בכיתות, המקלט משמש כאולם ספורט, וכדי להיכנס למקלט הילדים יורדים במדרגות שבורות ומסוכנות. מעל המדרגות תקרת הבטון קורסת ומתפרקת וחתיכות הבטון נושרות על ראשי התלמידים שיורדים לשיעורי ספורט.
"גם תקרת הספרייה קורסת. אין מקלט לשעת חירום, שכן קבעו בו מזגן עם חיבור דרך חלון, ואי אפשר לסגור את החלון. בחצר אין הצללה והילדים משחקים בהפסקות בשמש הקופחת. ראש העיר, ומנהלת אגף החינוך, הבטיחו טיפול מזמן".
עוד לדבריו, יו"ר ועד ההורים העירוני, אלי לוינגר, עודכן לגבי הבעיות, אך גם הוא לא מצליח לקבוע להורים פגישה עם מנהלת אגף החינוך.
בעקבות הזכייה כתבו שניים מחברי האופוזיציה העירונית עד לא מזמן, חדווה יחזקאלי ועו"ד אוהד מרחב מתנועת הירוקים בחדרה, מכתב שאותו הפנו לשר החינוך, למבקר המדינה, לוועדת החינוך בכנסת ולתנועה לאיכות השלטון, ובו הם דורשים לדעת מהם הקריטריונים להענקת פרס החינוך, מיהם חברי הוועדה, מי מינה אותם ומהם הנימוקים לבחירתה של חדרה ככלת הפרס.

עוד כתבו השניים כי "בחדרה אין מכללה, אין בית קולנוע ואין בית תרבות... איך ועדת הפרס לא ראתה שהחינוך המיוחד לוקה בחסר, ויש רשלנות קשה בתחזוקת מבנים וציוד? איך ועדת הפרס לא ראתה את המועדונים בגני אלון, יד שמואל, רסקו ובגזית מיותמים מפעילות והילדים מסתובבים ברחובות?... איך ועדת הפרס התעלמה מנתוני הירידה בזכאות לתעודת הבגרות בחדרה, לפיהם בשנת תשס"ט מוקמה חדרה במקום 104 בארץ בזכאות לבגרות מבין 123 רשויות, כשלפנינו ערערה, סחנין, ובקה-ג'ת?".
מעיריית חדרה נמסר בתגובה: "אנו גאים בוועדת הפרס, אנשי מקצוע, אנשי רוח ואנשי חינוך מהמעלה הראשונה, אשר עמדו מקרוב על הפעילות המתבצעת בחדרה בתחום החינוכי ומצאו לנכון, מתוך שיקולים מקצועיים טהורים, להעניק לעיר את פרס החינוך.
"צר לנו על כך שקומץ אנשים מתוסכל, אשר מעולם לא עסק בעשייה ציבורית, מלין כל היום, משמיץ ומשתמש בנתונים ובססמאות נדושות, תוך התבססות אך ורק על קנאה וצרות עין. הפרס הוא תעודת כבוד למערכת החינוך, למורים למנהלים, לתלמידים ולכלל תושבי העיר".
ממשרד החינוך נמסר בתגובה: שר החינוך גדעון סער ומנכ"ל המשרד ד"ר שמשון שושני אימצו בימים אלה את המלצות הוועדה למתן פרס החינוך היישובי לשנת התש"ע - 2010. פרס החינוך היישובי מוענק ליישובים שבלטו בהשקעה יתרה בחינוך וביצעו תכניות ותהליכים ייחודיים וחדשניים בתחום החינוך ביישובם.
"במסגרת ביקורי הוועדה במערכות החינוך של כל 14 הרשויות המועמדות לפרס, ובכללן הרשויות הזוכות, נחשפו חבריה לפעילויות ייחודיות ומרגשות והתרשמו מהעשייה ומהתרומה הערכית-החינוכית הרחבה של ראשי היישובים והמנהיגות החינוכית שבהם".