"זאת מאפיה": בעלי עסקים בת"א נגד מחלקת כיבוי האש העירונית

אגרות יקרות, בדיקות לא מעמיקות וחברות פרטיות שמתעשרות על חשבון עסקים בעיר - כך נראית ביקורת העסקים של מחלקת כיבוי האש בעיריית תל אביב

חגי מטר | 11/1/2011 7:22 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
אגרות לא ברורות, בדיקות מחופפות, חיובים רצחניים והפניית התראות על שריפות בעסקים ממוקד החירום של מכבי האש לבעלי העסקים עצמם - אלה חלק מהתלונות על הליך בדיקות המוכנות שמבצעת מחלקת כיבוי האש העירונית בעסקים בתל אביב, וגם למבקרת העירייה היה מה להגיד בעניין. וראש העיר רון חולדאי? הוא מבטיח רה-ארגון.
 
כיבוי אש ביפו
כיבוי אש ביפו צילום: יהונתן שאול

בשבועות האחרונים יצאו אנשי מדור מניעת דלקות לסדרת ביקורות ברחוב הרצל, והשאירו מאחוריהם בעלי עסקים ממורמרים. "מופיע בעסק קצין מכבי אש, שדורש תשלום אגרה בסך 250 שקל עבור בדיקת ציוד כיבוי אש", מספר ק', בעל עסק ברחוב הרצל, "אלא שבמקום לעשות בדיקה בעצמו תמורת האגרה הוא מבקש אישורים על תקינות הציוד מגופים פרטיים.

"בדיקת הציוד היא פשוטה ואלמנטרית, לא לוקחת יותר מעשר דקות, ואין שום סיבה שקצין כיבוי האש לא יעשה אותה. במקום זה צריך להזמין חברה פרטית, ולשלם לה בין 700 לאלף שקל על הוצאת האישור, והריטואל הזה חוזר אחת לשנה. לא ייתכן שהרגולטור, העירייה במקרה זה, לא יקבע סכומי מקסימום לטיפול. חוץ מזה, אם מי שעושה את הבדיקה זה גוף חיצוני, אז על שום מה האגרה לעירייה?".

"זאת מאפיה שפועלת בצורה סחטנית - הכבאים אומרים לך לעמוד בתקן, והחברות הפרטיות פושטות לך את העור", מוסיף פ', מנהל חנות רהיטים ברחוב שעבר גם הוא בדיקה לאחרונה. "השנה הגיעה אליי החברה, לא משנה איזו, ואמרה לי שהרכזת שלי לא עומדת בתקן, למרות שהתקן לא השתנה כבר חמש שנים וכל שנה אישרו לי אותה.

"החלפתי רכזת באלפי שקלים, אז צריך פתאום גם להחליף ארון, ואז גם רוצים להוסיף גלאי. זה מצטבר, ובגלל שהחברה שנותנת את האישור היא זאת שעושה עליך קופה, אתה לא יכול להגיד לא. זה כמו מוסך שמתקן אחרי טסט, רק שמוסכים יש 200 אלף ולכן מורידים מחירים, וכאן יש אולי ארבע-חמש חברות, אז אין לאן לברוח. כל זה בנוסף למאות שקלים שאתה משלם לעירייה כל שנה כאגרה, ולא מקבל שום דבר בתמורה. הם בכלל לא מגיעים לבדוק שום דבר".
במקרה של אזעקת אמת

ביקורת דומה משמיעים גם בעלי עסקים אחרים ברחוב. על תפקודו של המדור למניעת דלקות העבירה מבקרת העירייה ביקורת חמורה בהקשר דומה כשכתבה בדוח לשנת 2009, שהתפרסם באוקטובר, כך: "לא מבוצע הליך של בקשה מסודרת ותדירה (אף לא מדגמית) אחר ביקורות כיבוי אש המבוצעות על ידי מפקחי הכבאות במדור.
 

שריפה במגדל שלום בתל אביב
שריפה במגדל שלום בתל אביב  צילום: אמיר מאירי
"הנ"ל מהווה ליקוי במבדק הפנימי, מקשה על איתור כשלים ולא מאפשר חניכה ושיפור הדדי במקצועיות מפקחי המדור. נדגמו מקרים (בכלל זה עסקים ברמת סיכון גבוהה), ובהם בחינת מערך הכבאות בוצעה ללא ביקורת בעסק ('מניעת דלקות בהתכתבות')".

בתגובה לדוח הצהיר חולדאי בזמנו: "מנכ"ל העירייה הנחה את הסמנכ"ל לתכנון להשלים את מהלך הרה-ארגון ולהתאים את המבנה הארגוני החדש לדרישות ולצרכים, כך שיהיה ברמת מוכנות ושירותיות גבוהה".

בתגובה לטענות בעלי העסקים נגד החברות מאשר מוטי אדלשטיין, מנכ"ל מערכות כיבוי אש בחברת "אלנור", אחת מחברות הבדיקה והציוד הגדולות, שאין כל פיקוח על המחירים שהחברות גובות על הבדיקות והציוד. עם זאת, אדלשטיין מדגיש שנוהל הבדיקות אינו שרירותי, אלא מוסדר על ידי מכון התקנים, שהוא זה שמסמיך את עובדי החברות לבצע בדיקות.

ביקורת חריפה במיוחד מטיחים בעלי העסקים במדיניות חדשה של
מחלקת כיבוי האש מהשנה האחרונה, שקובעת שמערכת גלאי העשן בעסקים, המחוברת למערכת שמזעיקה את מכבי האש, תנותק ממוקד הכיבוי ובמקומו תודיע על שרפות לבעל העסק, וזאת בשל ריבוי אזעקות השווא.

"מה בדיוק אמור בעל העסק לעשות כשהוא מקבל הודעה על פרוץ שרפה באמצע הלילה? האם הוא צריך לרוץ לכבות את השרפה? הרי ברור שירים מיד טלפון למכבי האש בעצמו, ואם זו לא אזעקת שווא, זמן יקר ילך לאיבוד סתם", אומר ק'.

לדברים אלה אדלשטיין דווקא מצטרף בלהט: "אנחנו מנסים להבין מהעירייה מה ההיגיון בהנחיה הזו, ופשוט אין להם תשובות לשאלות שלנו. זה מגוחך. אם יש לי עסק קטן שמעליו יש בניין, והמקום הזה באמת עולה באש באמצע הלילה, אז עד שבעל הבית יקבל את השיחה ויגיע למקום כדי לבדוק שזו לא אזעקת שווא - כל הדיירים בקומות מעל כבר ייחנקו מהעשן. עם כל הכבוד לבעיה של אזעקות שווא, מישהו צריך לתת על זה את הדעת".

תגובות

מעיריית תל אביב נמסר בתגובה: "במסגרת ביקורת כיבוי האש בעסקים מוודאים אנשי מחלקת כיבוי אש כי בעל העסק מחזיק באישורים המעידים כי הציוד והמערכות הנמצאים במקום מתוחזקים בהתאם לדרישות. האישורים ניתנים על ידי חברות המוסמכות לביצוע הבדיקה ואמינותן לא מוטלת בספק. לא נתקבלו תלונות על חברות פרטיות שלא מבצעות נאמנה את בדיקת הציוד והמערכות.
 

שריפת ענק ביערות הכרמל
שריפת ענק ביערות הכרמל אלכס רוזקובסקי
"מערכות לגילוי אש ועשן מתוכנתות באופן המאפשר להן לחייג באופן אוטומטי לכמה מספרים במקרה של חשד לשרפה. בהתאם להוראת מכון התקנים,

"כשמדובר במוקדים עתירי סיכון יש להגדיר את מערכת גילוי האש במקום כך שתחייג אוטומטית למכבי האש על מנת לקצר את זמן התגובה במקרה של שרפה. לא חלה על שירות הכבאות חובה לנתב את חיוג מערכות כיבוי האש בבתי העסק למכבי האש עצמם, ולאור ריבוי אזעקות השווא, מערכות האזעקה מתוכנתות לחייג לבעל העסק עצמו. 

"עיריית תל אביב-יפו מפקחת ועוקבת אחר תיקון הליקויים ויישום ההערות שהועלו בדוח מבקרת העירייה, כאשר חלקם הגדול כבר בוצע".

מנציבות כיבוי האש נמסר בתגובה: "נציבות הכבאות קבעה תקן לציוד הנדרש לגילוי אש ומי מוסמך לבצע את הביקורות. מכון התקנים מפקח אם החברות העוסקות בנושא אכן עומדות בתקן.

"על פי התקן, מוסד שמוגדר חיוני כמו בית חולים, בית ספר, מפעל חומרים מסוכנים, מחובר למרכזת תחנת הכיבוי. מוסדות שלא הוגדרו חיוניים מחוברים לחברה שהתקינה את מערכות הגילוי וכיבוי האש".

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

מדורים

  

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים
vGemiusId=>/local/center/ -->