ביתו המרשים של מהנדס עיריית ת"א הראשון ייהרס בקרוב

אחד הבתים היפים בתל אביב, ביתו של מהנדס העיר הראשון יהודה מגידוביץ, ייהרס בקרוב לטובת בניין חדיש. נכדתו: הבית היה תמיד מלא באורחים ובמכובדי העיר

אילן שחורי | 29/12/2010 11:20 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
מסיבה בלתי מובנת, אחד הבתים האקלקטיים היפים של תל אביב הקטנה לא נכלל בתכנית השימור, והוא עומד בימים אלה בפני הריסה. בעיני כותב שורות אלה, הדבר חמור שבעתיים מאחר שמדובר בביתו הפרטי של אחד האדריכלים הגדולים של תל אביב בשנות ה-20 וה-30 יהודה מגידוביץ, שגם כיהן כמהנדס ואדריכל העירייה, אותו הוא תכנן והקים ברחוב מוהליבר 23, לפני 89 שנים.
 
בית יהודה מגידוביץ ברחוב מוהליבר
בית יהודה מגידוביץ ברחוב מוהליבר צילום: אילן שחורי

עד היום מעטר את כניסתו של הבית שלט הקרמיקה של "בצלאל" "ברוכים הבאים". לפני כארבע שנים מכרה משפחתו של מגידוביץ את הבית לחברה קבלנית, וזו החלה באחרונה בהליכים להביא להריסתו ולבניית בניין מודרני במקומו. אם לא יקום בימים הקרובים קול זעקה של חובבי האדריכלות בתל אביב ואוהבי תל אביב הקטנה - גם ציון דרך זה של ימי ראשית תל אביב יימחק.

יהודה מגידוביץ, שהקים בתל אביב מאות בתים אקלקטיים ובסגנון באוהאוס, נחשב לאדריכל הציורי של תל אביב. הוא הגיע מאודסה לארץ ב-1919, ובנה כאן בתים מרהיבים שהזכירו במראם את ארמונות הצארים הרוסיים שקמו על גדות הים השחור. הוא המשיך לבנות גם בתקופה שהיה מהנדס העירייה הראשון, לאור אישור מיוחד שקיבל מראש העירייה מאיר דיזנגוף שהיה ידידו.
הבית תמיד היה מרכז חברתי

חלק גדול מבתיו של מגידוביץ זכו בשנים האחרונות לשיקום ושיפוץ, ובהם הבית שבעיני רבים הוא המבנה היפה ביותר בעיר - "בית השגרירות הרוסית" בפינת רוטשילד ורמח"ל, מלון בן נחום באלנבי פינת שדרות רוטשילד, המשוחזר בימים אלו, בית בכר - ברחוב לילינבלום שיהפוך לחלק מפרויקט הענק "רוטשילד-אביב", קולנוע אסתר, מלון סינמה המשוחזר, פסאז' פנסק ברחוב הרצל, בית הכנסת הגדול ברחוב אלנבי, מלון נורדאו ברחוב נחלת בנימין ועוד רבים אחרים.

לעומת הפאר וההדר שאפיינו כאמור חלק גדול מהבתים שתכנן, דווקא את ביתו הפרטי ברחוב מוהליבר 23, העומד בקרוב להיעלם, תכנן מגידוביץ בפשטות ובצניעות רבה. הבית הוקם ב-1923, וב-1935 הוסיף מגידוביץ על אותו מגרש בניין נוסף בן שלוש קומות,

עם כניסה מרחוב התבור, שעוצב כמבנה מגורים טיפוסי של התקופה המודרנית.

במשך השנים נעשו בבניין מספר שינויים, כולל חומה קטנה שהקיפה את חזית הבית, אך מראהו המיוחד של הבניין, ובעיקר השלט המרהיב בכניסה, נשאר.

בני משפחתו של יהודה מגידוביץ, ובעיקר נכדתו היחידה כיום רותי חצרוני, מספרים כי הבית ברחוב מוהליבר 23 עמד שנים רבות במוקד חיי המשפחה על כל שלוחותיה. לדברי הנכדה, הבית היה תמיד מרכז חברתי, מלא באורחים ובמכובדי העיר.

מעיריית תל אביב נמסר בתגובה: הבניין ברחוב מוהליבר 23 אינו מיועד לשימור וחלה עליו תב"ע (תכנית בניין עיר) מאושרת. יודגש כי הקרקע היא בבעלות פרטית, ואין ביכולתה של העירייה למנוע מבעלי הקרקע לבנות בהתאם לתב"ע".

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

מדורים

  

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים
vGemiusId=>/local/center/ -->