נגמרים

מועצת מנשה מציגה: ניצחנו את הבצורת

בזמן שיישובים רבים זנחו את החקלאות, במועצה האזורית מנשה הצבע הירוק שולט. ארבעה מתקני טיהור שפכים מאפשרים לחקלאים לנטוע אלפי דונמים של עצים

מירית אזרחי | 19/12/2010 14:58 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
מתקן טיהור שפכים (מט"ש) נוסף החל לפעול במועצה האזורית מנשה. מדובר במט"ש הרביעי במועצה. המט"ש ממוקם באזור קיבוץ עין שמר.
מתקן טיהור שפכים
מתקן טיהור שפכים צילום: עמותת צלול


ראש המועצה, אילן שדה, שיזם והוביל את המהלך, מסביר כי המתקן ישמש את יישובי המועצה, את יישובי ואדי ערה, כולל אום אל פאחם, וכן את היישובים קציר וחריש.

המט"ש, הנמצא בימים אלו בהרצה, יקלוט 5 מליון קוב מי שופכין בשנה, שיופנו להשקיה חקלאית. "בתחילת דרכו המים שייצאו מהמט"ש יהיו באיכות שניונית, המתאימה לצורכי השקיה של מקצת הגידולים חקלאיים. יש כמה גידולים שמשרד הבריאות אוסר להשקות במים באיכות זו", אומר שדה.

"בהמשך יעבור המט"ש לאיכות מים שלישונית. זו דרגת טיהור איכותית שתאפשר להשקות במי הקולחין אפילו ירקות כמו חסה וגזר שיש להשקות במים שפירים. אם יישארו עודפים, יקבל המט"ש היתר מיוחד מרשות המים להזרים את הקולחין המטוהרים לנחל חדרה כדי להחיות אותו".
למועצת מנשה יש עוד שלושה מט"שים בבעלותה. הם קטנים יותר ומוזרמים אל שלושתם יחד קצת יותר ממיליון קוב לשנה.

השקיה חקלאית במי קולחין היא אחת מתוכניות הדגל של מועצת מנשה. למרות הבצורת הקשה שעוברת מדינת ישראל, בשטחי המועצה נטעו השנה 2,500 דונם של עצים ומטעים.

שטחים אלה מצטרפים ליותר מ-10,000 דונם שניטעו בחמש השנים האחרונות, וכל זאת באמצעות פרויקט מיחזור מי קולחין והשבתם ששדה מוביל. הפרויקט מתבצע על ידי החברה הכלכלית של המועצה האזורית מנשה, בראשותו של עזרא סידרנסקי.
נטעו אלפי דונם של אבוקדו

מועצת מנשה הקימה מפעל להשבת קולחין לפני חמש שנים. המפעל, הפרוש ברחבי המועצה, כולל כמה מאגרי מים מושבים (מי ביוב המטוהרים עד הרמה הנדרשת בחוק להשקיה חקלאית). בנוסף לכך, הוקמה צנרת המיועדת להשקיית גידולים חקלאיים.

"המאגרים מקבלים מים ממט"ש חדרה ומשלושה מט"שים שהקמנו", מסביר שדה. המים שעברו טיהור במט"שים מאפשרים לחקלאות האזור לשגשג. המים המטוהרים מגיעים למאגרי המים, שם הם מקבלים טיפול של חיטוי בכלור ומוזרמים למטעים".

תוספת המים המשמעותית מסייעת לאזור מלבלב. "החקלאים שלנו נטעו אלפי דונם של אבוקדו ומנדרינות,

זיתים, שקדים ורימונים. הכול ירוק. יותר מ-10,000 דונם במועצת מנשה מושקים במי קולחין", הוא מציין.

כמו כן פועלת המועצה למען החקלאים הפרטיים, אלה שאינם מאוגדים באגודות חקלאיות, ואשר עמדו לאבד את פרנסתם בעקבות הירידה הדרסטית במכסות המים. "חיברנו כמעט כל מטע וכל חלקה למערכת ההשקיה של מי הקולחין", הוא מסביר.

"הצלנו מטעים שלמים. לחקלאים אין מים אחרים, ואם לא היה החיבור הזה למי קולחין מטוהרים, כל המטעים היו מתייבשים. הפרויקט תרם לחיסכון במים, יצר פרנסה לחקלאים ודאג לכך שמי ביוב לא יזרמו ויפגעו באיכות הסביבה".

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים
vGemiusId=>/local/north/ -->