יונה יהב: "חברה קדישא עושה הון על גב המשפחות"

מחריף המאבק בין עיריית חיפה וחברה קדישא: החברה דורשת להרחיב את בית העלמין "כפר סמיר", המיועד לקבורה פרטית. העירייה טוענת שאין בכך צורך. ומי נפגע? משפחות שיקירן הוגדר "חסר דת", הנאלצות לשלם סכומים גבוהים עבור קבורה פרטית, או שנשלחות, יחד עם הגופה, להתלונן בעירייה

אורנה נירנפלד | 30/11/2010 14:38 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
לפני כשבועיים נפטר אדם בשם אולג, המוגדר על ידי מוסדות הדת כ"חסר דת", שסבו מצד אביו היה יהודי. כשבני משפחתו של האיש ביקשו לקבור אותו, הם גילו לתדהמתם כי חברה קדישא מסרבת. הסיבה: לטענת חברה קדישא החלקה שיועדה לקבורתם של אלו שאינם עונים להגדרה של יהודים למהדרין, בבית הקברות "דרכי שלום" שבמורד שכונת נווה דויד - מלאה.

לטענת העירייה, חברה קדישא מעוניינת להרחיב את בית הקברות "כפר סמיר" בעיר, המיועד לקבורה פרטית, ושצמוד לשכונת כרמליה. ראש עיריית חיפה, יונה יהב, תוקף בחריפות את חברה קדישא וטוען: "הם עושים זאת כדי להרוויח הון על גב משפחות מסכנות".

ואם לא די בכך, המשפחות האבלות נשלחות לבניין העירייה אם ברצונן למחות. פעם אחת אף נשלחה גוויית המת לבניין העירייה. הסיבה: בחברה קדישא רוצים שהעירייה תיתן להם אישור להרחיב את בית העלמין. מאז נפטרו עוד שניים מתושבי העיר, המוגדרים גם הם כחסרי דת, ומשפחותיהם נאלצו לקבור אותם באחד הקיבוצים הסמוכים, ולשלם על כך הרבה כסף.

במקרה של אולג המנוח משפחתו לא ויתרה, הגישה תביעה וזכתה בקבורה לקרוב משפחתם. ואיפה הוא נקבר? מסתבר שחברה קדישא מצאה פתאום מקום בבית העלמין הישן "דרכי שלום". אותו בית עלמין שנטען, כי אין בה מקום לקבורה של "חסרי דת".
צילום: זמן חיפה
בית קברות בחיפה צילום: זמן חיפה
יונה יהב: אין כל הצדקה

לפני מספר שנים הוקם במבואות הדרומיים של העיר - בשטח בו היה בית הבראה צבאי ליד שכונת נווה דויד - בית הקברות "דרכי שלום". בבית העלמין יש חלקה ל"חסרי דת". לפי אנשי חברה קדישא, החלקה ובית העלמים התמלאו.
 

יונה יהב
יונה יהב מקס ילינסון
בית קברות נוסף שנהוג לקבור בו תושבי חיפה הוא "תל רגב", הנמצא מחוץ לחיפה. גם הוא מלא, ואין בו חלקה לחסרי דת.

מאז התמלא בית הקברות "דרכי שלום", מעוניינים בחברה קדישא להרחיב את בית הקברות "כפר סמיר", כדי לעשות מקום ל"חסרי הדת".

ראש עיריית חיפה, יונה יהב, מגלה כי חברה קדישא מורה לבני המשפחה של "חסרי הדת" להגיע לבניין העירייה, זאת כדי להפעיל עליו לחץ. הלחץ אמור להביא את העירייה לאשר המשך הרחבת בית העלמין.

"הדבר לא בא מדאגה למשפחות ומתיהן", תוקף יהב, "אלא כדי להעשיר את קופת החברה קדישא. אני לא מוכן להרוס את המבואות הדרומיים של העיר, וגם לא להפוך את חיי התושבים בכרמליה לגיהינום, כדי שהם יתעשרו על גב המשפחות".

שורש הבעיה נעוץ בכך שעם היבחרו לתפקיד החליט יהב שלא לאפשר לחברה הקדישא להרחיב את השטח שבמעלה ההר מתחת לשכונת כרמליה, על מנת לבנות
חלקת קברים נוספת. לדבריו, הוא מכבד את כל ההסכמים עליהם חתם קודמו בתפקיד, עמרם מצנע, שהסכים לכך. אולם במקרה הזה, לדבריו, אין כל הצדקה לאשר את החפירה בהר.

יהב חושף התנהלות המעלה ריח רע במניעים של חברה קדישא: "כשהם עמדו עם הגב לקיר, במקרה של אולג, הם פתאום מצאו לו חלקה. מה שקורה כאן זה סיפור נורא אכזרי. לפני שנים, עוד בקדנציה הקודמת, לחברה קדישא הייתה הבנה עם מצנע, שיחפרו קברים במעלה ההר עד לפתח הבתים בשכונת כרמליה.

"כשאני נכנסתי לתפקיד אסרתי על כך. הם לא הבינו איך להם יש הסכם ואני חוסם אותו. אמרתי להם שאני מכבד את כל ההבנות עם מצנע, אבל הרי הם סגרו את בית הקברות. אמרתי להם: 'אם הוא לא פעיל, ואם אתם סגרתם, אז לא צריך להמשיך לקבור כאן כדי שתעשו הון'. אני לא מוכן לקלקל את הכניסה הדרומית לעיר, כדי שהם ייקחו מהמשפחות 60 אלף שקלים לחלקה".

גוויה בפתח העירייה

המאבק בין העירייה לחברה קדישא על חלקות הקבר הגיע לידי מצב שבו החברה שלחה את בני המשפחה, מלווים בגוויות יקיריהם, עד לפתח בניין העירייה. יהב חושף עוד "סידור" של חברה קדישא: "בחברה קדישא, היו מפעילים את הקשרים שלהם בקיבוצים ושולחים לשם לקבורה. לשם כך המשפחות שילמו המון כסף, אבל החלקות בבית העלמין נותרו לחברה קדישא, כך שהם יוכלו למכור אותן במחיר גבוה.
 

עו
עו"ד רשף חן הרצל שפירא
"אני חושב שחייבים לתת לבעיה הזו מענה, ומחובתה של חברת קדישא לספק מקום קבורה למטה, בשטח של בית הקברות שנבנה במיוחד עבור חסרי דת", אומר בתוקף יהב. "הם גובים הון עבור הקבורה, ואני לא הסכמתי לזה. המשפחה של אולג הביאה אותנו למשפט, וכך סיכמנו שהם ישבו אתנו למצוא חלקה לאיש הצעיר שנפטר לפני שבוע".

איפה הוא נקבר בסוף?
"בבית הקברות הישן", אומר יהב בכעס. "לפני ההתערבות שלי, חברה קדישא טענה שאין שם מקום לקבורה. וראו זה פלא, היה מקום. חמש שנים יש לי את המאבק הזה איתם, ולפתע נמצא המקום לקבור את האיש? כדי להפעיל עליי לחץ הרב ישראל אדלר אומר למשפחות תלכו לראש העירייה, הוא אשם בזה".

לדברי היועץ המשפטי של העירייה, עו"ד רשף חן, "לפי מה  שידוע לנו, בשלב זה, עדיין יש בבית הקברות הישן די והותר שטחים, המספיקים לשם קבורת חסרי הדת. אמנם נכון כי בעתיד הרחוק יותר יהיה מקום למצוא אתר נוסף, מן הסתם בתל רגב", מסביר חן.

סגן מנהל חברה קדישא חיפה, הרב ישראל משה אדלר, טוען כי במידה והעירייה לא תיתן לחברה קדישא להרחיב את השטח במעלה ההר, לא יהיה היכן לקבור את המתים חסרי הדת. "חברה קדישא רכשה את הקרקע, בכסף מלא ממנהל מקרקעי ישראל. השטח עליו לא מאפשרת העירייה בניית קברים חדשים שייך לנו. הבנייה תיעשה עד קו מסוים שאינו עולה על 305 מטרים מבתי השכונה בכרמליה", טוען אדלר.

איך פתאום מצאתם חלקת קבר לאותו בחור, אחרי שטענתם שבית העלמין מלא?
"בית הקברות מלא, נאלצנו לחפור קבר באחד השבילים, עבור אותו נפטר חסר דת".

ולמה אין מקום לאחרים?
"בית הקברות 'דרכי שלום' מלא לחלוטין, במידה ולא נוכל להרחיב את השטח, לא יהיה היכן לקבור אותם".

בעירייה אומרים שזה נעשה כיוון שאתם מרוויחים מכך הון, ומוכרים כל חלקה בעשרות אלפי שקלים.
"זה לא נכון, החוק מרשה לנו לגבות רק 12 אלף שקלים".

אבל אתם גובים יותר בבית העלמין הישן?
"שם אנחנו גובים 30 אלף שקלים, כיוון ששם לא קוברים יותר. יש חלקות רק למי שרוכש חלקת קבר".

מי אשם בזה?
"בעיקר העירייה". 

לא לקברים בפתח הבית

"לא נסכים שהקברים יהיו מתחת לחדרי השינה שלנו", אומרת רחל, אחת מתושבות השכונה כרמליה. "זה נכון שידענו שיש בית קברות מתחת לשכונה, אבל לא שהקברים יגיעו עד לחלונות שלנו.
 

בית עלמין
בית עלמין צילום ארכיון: אריק סולטן
"מה שהיה כשרכשנו את הדירות, היה בגדר הסביר, היום זה ממש נורא. חברה קדישא אינה יודעת לעצור אף פעם. הם החלו לחפור, ואני בטוחה שיבוא יום והקברים יגיעו עד הבית. זה מצב שלא נוכל להסכים לו".

מה אתם מתכננים לעשות?
"אנחנו נמשיך במאבק  ולא נשבר. אם ניתן להם לנצח, זה אומר שאנחנו חייבים לעזוב את הבית ולא נוכל למכור אותו לאף אדם שפוי. מי ירצה לגור בחלקת קברים? ראש העירייה הבטיח לנו שלא יאפשר הרחבת חלקת הקברים במעלה ההר. בינתיים הוא מקיים את מה שהבטיח.

"אנחנו יודעים שלפני שיונה יהב נבחר לראשות העיר, היה הסכם בין חברה קדישא לראש העירייה לשעבר, לפיו הם יכולים להמשיך ולהתרחב, על מנת להקים בית קברות נוסף לחסרי דת ובהזדמנות זו להרחיב את שטח בית העלמין לקבורה פרטית. ככה הם יוכלו למכור יותר קברים לאלה שמעוניינים להיקבר בעיר, ורוכשים חלקת קבר לפני מותם.

"זו בעיה של החברה הקדישא שרוצה להתעשר ולהתרחב, אבל לא על חשבון התושבים שגרים מתחת לבית הקברות. לא יקום ולא יהיה. גם אם נצטרך להקים משמרות מחאה יום ולילה בתוך בית העלמין".

עד אשר יתברר הסכסוך הזה, וחברה קדישא אולי תסכים לוותר קצת על ה"ממון", כפי שמגדיר זאת ראש העירייה, ימשיכו כנראה משפחות חסרי הדת להתרוצץ ביום הכואב והקשה, של אבדן קרוב משפחה, בין משרדי חברה קדישא והעירייה, במטרה למצוא פתרון קבורה ליקיריהם. ואילו תושבי כרמליה ימשיכו לחיות במתח ממה צופן להם העתיד.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים
vGemiusId=>/local/north/ -->