בת ים: תושבי רחוב הנביאים יוצאים למאבק נגד בית הכנסת הגדול
תושבי רחוב הנביאים בדרום בת ים מוחים נגד תוכניתה של העירייה להקים בית כנסת גדול (שתי קומות וגג לאירועים) במרכז שכונתם. העירייה: "תכנון המתחם מהשלב הראשוני כלל מבני ציבור לרווחת הציבור לרבות בית כנסת"

ביום שלישי בערב נפגשו ראשי ועדים של כמה בניינים בשכונה על מנת לגבש ביניהם את צעדי המחאה הבאים. זאת אחרי שפגישה שנקבעה להם עם ממלא מקום ראש העירייה, אורי בוסקילה, בוטלה במפתיע, לטענתם, ולא התקיימה בסופו של דבר.
"אנחנו קנינו את הבתים שלנו באזור הזה כי הובטח לנו שיהיה פה גן ילדים, מתנ"ס ואולי בית כנסת עם קומה אחת, במבנה קטן ולא יותר מזה", אמר השבוע נציג דיירי אחד הבניינים ברחוב הנביאים, שלומי עסיס.
ניכר כי כעסם של התושבים רב מאוד ומופנה בעיקר אל העירייה. תחושתם הקשה מלווה בהסברים ארוכים על היחס אותו קיבלו מפקידים בעירייה. לדברי התושבים, תחילה סירבו בכל תוקף לעזור להם, ורק לאחר מסע שכנועים הם יכלו להשמיע את דעתם.
אבי סיני, אחד הדיירים ברחוב, מדגיש: "מתכננים להקים פה מבנה ענק של בית כנסת עם מרתף גדול, שתי קומות ועוד גג שאפשר יהיה לעשות עליו אירועים. איך בדיוק זה מתקשר לצביון של השכונה? הרי אנחנו שכונה חילונית. מחר יגיעו הדתיים וידרשו
עסיס: "אף אחד לא אמר לנו שאמור להיבנות פה בית כנסת גדול. אני באופן אישי בדקתי בתוכניות כי אני מעורב בנושאים האלה ומכיר את השטח, ולכן ידעתי שלא אמור לקום פה מתחת לאף שלי שום מבנה גבוה שעלול לסכן את הנוף שלי. אני השקעתי, יחד עם עוד הרבה מאוד דיירים ולא רק בבניין הזה אלא גם בבניינים נוספים, הרבה מאוד כסף במטרה לראות את הים. היום אני יודע שכנראה השקעתי את הכסף לחינם".
הדיירים בחלק הדרומי של רחוב הנביאים נכנסו לדירותיהם רק במהלך השנה האחרונה, לאחר סאגה ארוכה מאוד שכללה הפגנות וביקורים בתדירות גבוהה באגף ההנדסה בעירייה.
"ב-22 ביוני 2009 הוגשה תוכנית לבניית בית כנסת ברחוב הנביאים", אמר השבוע עסיסי. "שישה ימים מאוחר יותר התוכנית אושרה בוועדה המקומית לתכנון ובנייה, אולם בגלל בעיות תקציביות היא טרם יצאה אל הפועל".
"ידענו שהעירייה מתכננת להעתיק את אחד מבתי הכנסת הוותיקים באזור לקרקע עליה נמצא מבנה נטוש פה בשכונה שתקוע לנו מול העיניים", מדגיש מוטי שייזינגר, גם הוא נציג ועד דיירי אחד הבניינים, "אבל למה דווקא מול הפרצוף שלנו? זה שהעירייה רוצה להעביר בתי כנסת אין עם זה בעיה. אבל הובטח לנו שלא יהיה פה שום דבר. לתושבים אמרו דברים אחרים בתכלית".
לפני כחודש ימים החלו התושבים, לדבריהם, להפעיל מכבש לחצים אדיר על ממלא מקום ראש העירייה, אורי בוסקילה, ועל פקידים באגף ההנדסה והעירייה. בחלוף ימים ספורים, כך הם מספרים, זימנו אותם לדיון בנושא בוועדה המשנה המקומית לתכנון ובנייה.
"האחראית על הזימונים התקשרה אלינו וזימנה אותנו לדיון. היא אמרה לי 'תעשה לי טובה ואל תביא לי הרבה דיירים, זה לא טוב'", סיפר השבוע שלומי עסיס שנכח באותו דיון יחד עם עוד שני נציגי ועד.
"חשוב לציין כי ההתראה שניתנה לנו הייתה מהיום למחר, ורוב האנשים לא יכלו להגיע. כנראה שעשינו טעות שלא הראנו הפגנת כוח. אנחנו מתכוונים לא לשתוק ולהגיע לישיבות של מועצת העירייה כדי לעורר מחדש את הדיון בנושא שלנו. כנראה שרק ככה מבינים בעירייה", אומר איציק טהורי, המייצג דיירים בשכונה.
התושבים ממשיכים וטוענים כי הוזמנו לדיון שעה 18.30 אולם הדיון בעניינם החל רק בשעה 20.15, ואז התבקשו להיכנס פנימה לתוך אולם הדיונים. "אני זוכר שנכח בדיון יו"ר הוועדה, אורי בוסקילה, גם סגנית ראש העירייה אסתר פרון נכחה, כמו גם ויקטור טל, ששון אליהו, מהנדס העירייה שוקי פתאל, אדריכל הפרויקט ועוד כמה חברי מועצה. היחס שקיבלנו מבוסקילה היה מחפיר.

"הוא כל הזמן אמר לנו 'טוב, שמענו אתכם, אין צורך לחזור על הדברים', והשיא היה כאשר סופי, אחת הדיירות שהשתתפו בדיון והחלה לדבר, קטעה את דבריה כי אני הוספתי דברים ואז נאמר לי על ידי בוסקילה: 'כל אחד ידבר בשם עצמו'. הסברתי לו שאנחנו מייצגים אחד את השני ואין מקרה לגופו. כולנו באותה הסירה", אומר עסיסי.
התושבים מספרים כי לא הרפו והציגו שאלות שונות למהנדס העירייה שוקי פתאל. "שאלתי אותו 'איזה פתרון יש לכם לכניסת הרכבים למקום? ואיפה בדיוק יהיה המתנ"ס בשכונה?'. התשובות שקיבלתי הן שאקבע מועד להיפגש עם פתאל לשוחח עימו בנושא הזה. נותרנו בלי תשובות ועם הרבה מאוד סימני שאלה", אומר דייר בשכונה.
"אם היה מדובר במבנה קטן אפשר היה לקבל את זה. אחרי הכל אנחנו יהודים ואין לנו על בעיה עם בית כנסת, אבל לא בצורה כזו מוגזמת. אם אני רוצה ללכת בלבוש קצר, אני הרי לא אוכל לעשות את זה במידה שיוקם פה בית כנסת. הובטח לנו שהשכונה תהיה חילונית", אמרה השבוע חלי, תושבת השכונה.
חששם העיקרי של הדיירים, כך הם אומרים, הוא שוועדת המשנה תעביר את ההכרעה בתוכנית למליאת מועצת העירייה המהווה את הוועדה המקומית לתכנון ובנייה, וזו תאשר אותה במהירות. "אף אחד לא יודע מה בדיוק קורה שם בוועדה המקומית. לא קיבלנו פרוטוקול, ניסינו לברר מה בדיוק הוחלט ואף אחד לא יודע לומר לנו. אנחנו חוששים מאוד שיתבצע פה מחטף.
"הגשנו את ההתנגדות ואנחנו מצפים מהעירייה שיבואו לדבר איתנו, כי אנחנו התושבים ואחרי הכל העירייה צריכה לשתף איתנו פעולה. הם נבחרי הציבור שלנו", אומר איציק טהורי, ומוסיף, "קבעו לנו פגישה שאמורה הייתה להתקיים השבוע עם אורי בוסקילה, ממלא מקום ראש העירייה, אבל 40 דקות לפני תחילתה הודיעו לנו שהיא בוטלה. מדוע? למה? איך קורה שככה מבטלים אותנו ומזלזלים בנו?".
הדיירים אומרים כי בכוונתם להרחיב את התנגדותם, כאשר הצעד הבא אותו הם מתכננים הוא החתמת כל 600 המשפחות שגרות בשכונה החדשה על מנת למנוע את הקמת בית הכנסת. כן התושבים שקולים פנייה לערכאות משפטיות.
שייזינגר מסכם: "אנחנו לא מתכוונים לוותר ונגייס את כל מי שצריך כדי להילחם על מה שהובטח לנו. אני לא אשב בחיבוק ידיים ואחכה שיחליטו בשבילנו. הנקודה היא עקרונית, שלא יהיה פה מבנה שלא אמור להיות פה. אנשים קנו דירות במחירים גבוהים מתוך הנחה שהם יזכו לרמת חיים מסוימת. בשביל מה להכניס בית כנסת בתוך השכונה הזו? מה אני צריך שמחר יפנצ'רו לי את הגלגלים כי נסעתי בשבת?".
מעיריית בת ים נמסר בתגובה: "פרויקט 'סיטי פארק' הוא חלק מפרויקט הדגל של העיר סביב גן העיר המעניק לדייריו, כמו גם לשכניו, איכות חיים מהטובות בארץ. עיריית בת ים פועלת בשקיפות מלאה וכל מסמכי הפרויקט על כל שלביו פתוחים לעיני הציבור והתושבים.
"תכנון המתחם מהשלב הראשוני כלל מבני ציבור לרווחת הציבור לרבות בית כנסת. נדגיש, מדיניות העירייה לשלב במידת האפשר, מקצועית וחוקית, את התושבים על מנת להביע דעתם ולהיות חלק מהתהליך.
"מאחר שיש נושאי דיון בוועדה המקומית, הנמשכים זמן רב, עלול להיווצר עיכוב בקיום הדיונים הבאים, כפי שאירע במקרה זה. בתום הדיון סוכם להמשיכו וכך נעשה בדיוק. נציגי הדיירים עתידים להיפגש היום עם ממלא מקום ראש העירייה אורי בוסקילה".