עיריית אשדוד מציגה: הקרב על גורדי השחקים ברובע א'

ראש העירייה, ד"ר יחיאל לסרי, המליץ לוועדה המקומית לתכנון ובנייה, לאשר תכנית פינוי ובינוי ברובע א' סמוך לגבעת יונה, שבסופה יוקמו שלושה מגדלים גורדי שחקים. מהנדס העירייה, שלמה נער, דווקא מתנגד בכל תוקף. החלטה סופית אמורה להתקבל בקרוב

רונן דמארי | 23/11/2010 7:16 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
רובע א' באשדוד, הרובע הראשון של העיר, הוא לא רק הוותיק ברובעי העיר אלא גם אחד מהמוזנחים שבהם.
רחוב ז'בוטינסקי באשדוד
רחוב ז'בוטינסקי באשדוד צילום: יניב וקנין


בזמן שהעיר התפתחה והוקמה בה רובעים חדשים, קפא רובע א' על שמריו ורבים מתושביו חשים כי דווקא הרובע החשוב הזה, שפעם היה לב ליבה של העיר, נשכח מן הלב.

כעת נראה כי גם תורו של רובע א', לעלות לראש סדר היום הציבורי, הגיע. אם לא יתרחש עיכוב יוצא דופן, צפוי הרובע לשנות את פניו באופן משמעותי במהלך השנים הקרובות. שורה של פרויקטים - חלקם נמצאים בתכנון וחלקם כבר בבנייה - אמורים להתרומם ולגרום לאוכלוסיה של הרובע לצמוח בעוד אלפי תושבים.

עשרות מפות, הדמיות, צילומי אויר ודפי מידע עשו את הדרך אל העירייה וממנה. אך לא כולם מרוצים. מול שפע המידע הזה עומדים תושבי הרחובות האצ"ל ויאיר כשהם אובדי עצות ולא ממש יודעים כיצד להתייחס לפרויקט האימתני האמור להיבנות על בתיהם במסגרת תכנית פינוי – בינוי. התושבים אולי מתלבטים אך ראש העירייה, ד"ר יחיאל לסרי, אישר את הפרויקט בישיבה האחרונה של ועדת המשנה לתכנון ובנייה.
מהנדס העיר מתנגד

החלטת הועדה באשר לפרויקט שכאמור מחולל סערה בקרב הדיירים שאינם תמימי דעים, ניתנה לפני כשלושה שבועות. במסגרת הדיון שהתקיים בועדת המשנה לתכנון ובניה תוארה התכנית הכוללת פינוי ששה בנייני מגורים ישנים והקמת שלושה מגדלים גורדי שחקים במתחם הרחובות האצ"ל ויאיר פינת ז'בוטינסקי.

כמות יחידות הדיור באזור הצמוד לגבעת יונה אמורה לעלות מ-112 ל-460 כאשר במקומם של הבניינים בני ארבע הקומות ייבנו שני מגדלים בני

34 קומות ומגדל בן 40 קומות – בניה שתשנה לחלוטין את הנוף במקום. במהלך הדיון בתכנית הועלתה בעיית החניה הצפויה להתקיים באזור בעקבות התווספות מאות כלי רכב לרחובות הצפופים. לסרי, התומך בביצוע הפרויקט, אמר בישיבה:

"קיימנו ישיבות עם משרד הבינוי והשיכון בנושא התחדשות רובע א' והגענו להסכמה שהדרך להתמודדות עם חוסר עתודות קרקע היא על ידי בניה לגובה. על פניו התכנית נראית ראויה. אני ממליץ לתמוך בתכנית".

במהלך הדיון התרחש אירוע חריג יחסית כאשר מהנדס העירייה, שלמה נער, סתר באופן פומבי את עמדתו של לסרי ואף מתח עליה ביקורת: "אני חסיד של פרויקטים לפינוי בינוי ולא חושש מבניה לגובה. יחד עם זאת יש לציין כי הפרויקט נדון בחודש יוני ופורטו הדרישות לבינוי המוצע, מאז ועד היום לא שונתה התכנית ולמעשה הוורסיה האחרונה שהוגשה הינה אף גרועה יותר.

"כמו כן התכנית אינה תואמת את תכנית האב הכללית לרובע א' ולהתחדשות העירונית שהוכנה על ידי משרד הבינוי והשיכון ושהתקבלה על ידי כל הגורמים בעירייה".

עיריית אשדוד
עיריית אשדוד  צילום: לבאן אגניאשווילי

עוד הוסיף נער וציין כי היזם לא קיבל את הנחיות מינהל ההנדסה בעירייה ולכן הוא ממליץ שלא לתמוך בתכנית. הדברים לא עשו רושם על לסרי שציין: "אין הצדקה לעכב את היזם העובד על התכנית כבר מספר שנים. הפרויקט המוצע יחיה את הפינה במגדלים הצופים אל הים. עתיד העיר טמון בפינוי בינוי".

בישיבה הובהר כי במידה והפרויקט ייצא אל הפועל היזם יהיה פטור מהיטלי השבחה. עוד צוין כי על פי המדיניות שקבע לסרי, יוקדשו 30 אחוז מיחידות הדיור שיתווספו לזוגות צעירים. בסופו של דבר התכנית המוצעת אושרה כאשר לסרי, סגנו מרדכי ליברמן וחבר המועצה שלמה אלבז תומכים בה. חבר המועצה צבי צילקר התנגד ואילו חברת המועצה מרי ברוסקין נמנעה.

בבניינים בהם אמור להתבצע פרויקט פינוי בינוי מתגוררים בעיקר תושבים ותיקים, כאלו שקנו את דירתם לפני למעלה משלושים שנה ואפילו כאלה שחיים בהם מאז שנבנו הבניינים אי שם בשנות השישים. הדעות בקרב בעלי הדירות חלוקות כאמור.

השנים נתנו אותותיהם בבניינים שללא ספק ידעו ימים טובים יותר. אחד המתנגדים לפרויקט הוא פנחס סויסה, דייר אחד הבניינים. "אני לא רוצה שיעשו את הפרויקט. זה מוגזם הגובה הזה. לדעתי זה יחסום את כל האזור. אנשים לא יבינו את זה עד שלא יראו את המגדלים האלה עומדים", אמר סויסה ל"זמן הדרום".

לעומת זאת, רחל צרויה המתגוררת בבניין סמוך דווקא מרוצה: "אין לי בעיה שיפנו אותי אבל אני רוצה לקבל במקום הדירה שלי שתי דירות. אם לא – אני לא חותמת להם. מה רע לי? אני מבסוטית מהבית. הילדים שלי לעולם לא יגיעו לדירות לבד אז ככה לפחות אני אוכל לעזור להם".

בועד הבית של אחד מהבניינים ברחוב האצ"ל כבר מיואשים. במשך למעלה משנתיים הם מנסים לשכנע את הדיירים לחתום על הפרויקט אך עדיין ישנם כאלו שמסרבים בתוקף לעשות זאת. "אנחנו 24 דיירים בבניין חלק מהדיירים רוצים וחלק מפחדים", מסביר קלוד, חבר ועד.

"יש כאלו שרוצים לעשות רק חיזוק לפי תמ"א 38 כי הם מפחדים לצאת מהבתים שלהם. הבירוקרטיה כבר הרגה אותנו. עכשיו התחילו להזיז דברים למעלה בעירייה אבל זה לא יעזור ולא שווה כלום אם אנשים לא חותמים. לדעתי פינוי בינוי יהיה הרבה יותר טוב לנו. אני ואשתי הראשונים שנתפנה. זה כמו מפעל הפיס, נותן לך דחיפה לאיכות חיים".

צילקר, ראש העירייה לשעבר, המחזיק בתואר שני בהנדסה של הטכניון, הסביר השבוע מדוע התנגד לתכנית: "יש תכנית כוללת שמשרד השיכון הכין ואמר איפה כדאי לעשות פינוי בינוי ואיפה לא.

"ראש העיר לא הציג בפנינו את התכנית, ביקשתי לדחות את ההצבעה בשבועיים ושיציג בפנינו את התכנית. אישרנו ברחוב רוגוזין פינוי בינוי כבר לפני עשר שנים ולא היו בעיות. אבל כאן, כשמשרד השיכון והבינוי והמהנדס אומרים ללסרי שיש בעיה ויש לו תכנית כללית של הרובע והוא לא מציג אותה איך אני יכול להצביע בעד?".

צבי צילקר
צבי צילקר  צילום: זמן הדרום

אלו בעיות אתה צופה?
"הקצה של רחוב ז'בוטינסקי צר מאוד והופך לצוואר בקבוק, להוסיף לשם 500 מכוניות זה לא פשוט. הם טוענים שמצאו פתרון לתנועה אני לא רואה איך פותרים את זה. משני הצדדים של הרחוב באזור הזה התחילו כבר לעשות לפני תמ"א 38 והתוצאה היא מצוינת יפה מכובדת. התשתיות באזור ישנות מאוד. הנהלת העיר בקדנציה הזו לא עשתה פתרונות למערכות ניקוז רציניות.

"אי אפשר להוסיף אלפי יחידות לרובע בלי להתייחס לבעיות התנועה, התשתיות ומוסדות חינוך. הם ככה בהבל פה רוצים לעשות דבר שלא עשינו אף פעם, אצלנו כל הרובעים מתוכננים מראש. אני אומר 'סוף מעשה במחשבה תחילה' והוא רוצה להקדים עשייה למחשבה, אני לא מוכן בתור מי שכל חייו עסק בתכנון קדימה לטווחים ארוכים מאוד להסכים לזה. בתקופה שלי היה תכנון מקיף של כל השכונות".

תגובות

מהעירייה נמסר בתגובה: "ההחלטה אינה סופית והנושא יועלה לדיון נוסף במליאת ועדת בנין ערים. עקרונית, "התחדשות עירונית" הוא מונח המתייחס לחידוש פני השכונות הותיקות בעיר, בהסכמה של משרד השיכון, מתוך ידיעה כי בהעדר עתודות קרקע זהו הפתרון הנכון ביותר להמשך הדינאמיקה של עיר. טבעם של תוכניות כאלה, "פינוי בינוי" ו"התחדשות עירונית", שהן נמשכות זמן רב וממילא מתקיימים לא מעט דיונים עד לקבלת ההחלטות ועד ליישום התוכנית".

ממשרד הבינוי והשיכון נמסר בתגובה:"מדובר בתכנית שמקדם יזם פרטי והמשרד אינו מעורב בה. ההחלטה באיזו דרך ראוי שאוזר מסוים יעבור תהליכים להתחדשות עירונית(פינוי בינוי, עיבוי, תמ"א 38), נובעת בראש ובראשונה ממדיניות התכנון של הרשות המקומית.

"באופן כללי, משרד השיכון סבור שיש עדיפות לתכניות פינוי בינוי מכמה טעמים: בפרויקט של פינוי בינוי מתאפשר ניצול יעיל יותר של אותו תא-שטח, כלומר, ניתן לבנות יותר יחידות דיור בשטח נתון ויש לכך חשיבות מרובה לאור מצוקת הקרקעות באוזר המרכז. וכזכור, אנו מדברים על אזורים בנויים עירוניים, שכל תכניות המתאר, החל מתמ"א 35 וכמובן התכניות המחוזיות, מכוונות לחידוש אזורים אלה.

מבחינה תכנונית כוללת, תכניות פינוי בינוי עדיפות כיוון שהן מאפשרות שינויים במידת הצורך הקיים, וניתן להקים לפיהן מבנים חדשים ומודרניים ללא מגבלות עמידה בתקנים עכשוויים. פרויקט של פינוי בינוי מאפשר להתמודד בצורה יעילה יותר עם בעיות חניה. מרבית האזורים הוותיקים סובלים ממצוקת חנייה קשה מאחר שתוכננו ונבנו לפני עשרות שנים. פרויקט של פינוי בינוי מאפשר לתת פיתרון של חניה תת קרקעית ובכך להתמודד עם בעיה אקוטית זו.

הדיירים מקבלים את התמורה המיטבית, מובן מאליו שהתמורה העדיפה לדיירים היא דירה חדשה וגדולה, שנבנית לפי תקנים עכשוויים בבניין מודרני, עם חנייה תת קרקעית, בסביבת מגורים מטופחת.


כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

מדורים

  

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים
vGemiusId=>/local/south/ -->