חיפה: האם בעירוני ה' חשופים לקרינה מסוכנת? למי אכפת
בדיקה של חבר ועד ההורים בעירוני ה' בחיפה גילתה כי תלמידי התיכון חשופים לקרינה מסוכנת. מאז הוא מנהל מאבק מול חברת החשמל ועיריית חיפה שאישרה את הקמת קווי המתח בסמוך לבית הספר. בינתיים כולם מעבירים את זה הלאה. והילדים? עדיין לומדים תחת סכנה

את הקרינה חשף חבר ועד ההורים בבית הספר, מאיר ולטמן, המנהל מאבק מול חברת החשמל לה שייך המתחם הגובל עם בית הספר, ועליו בכוונתה להקים תחנת שנאים אשר תשרת את רכס הכרמל.
עם גילוי דבר הקרינה, פנה ולטמן לאגד ערים לאיכות סביבה, ודרש קיום בדיקות נוספות אשר הוכיחו מעל לכל ספק, כי בכיתה 115 היו חשופים התלמידים והמורה לקרינה אלקטרומגנטית, במשך זמן רב.
מייד עם חשיפת הדבר, קיים ולטמן פגישות עם נציגי המשרד לאיכות הסביבה, העירייה, משרד החינוך משרד הבריאות ואגד ערים לאיכות הסביבה. הוא התכתב עם האחראים בכל משרד לנושא, אך נתקל באוזניים ערלות, כשכל אחד גלגל את האחריות לפתחו של אחר.
כבר תקופה ארוכה שמאיר ולטמן מנהל מאבק בנושא, לאחר שגילה את הקרינה אליה נחשפים תלמידי עירוני ה'. במקביל לגילוי הזה, תכננה חברת החשמל להקים תחנת שנאים בשטח הגובל עם בית הספר עירוני ה', לה הגישו התנגדות בית הספר ובריכת מכבי הממוקמת מעברו השני של המתחם.

מה העלית במהלך הבירור שלך, ומה השיבו אלה שפנית אליהם?
"כולם החליטו שלא להחליט. אם עשו משהו או לא? אני לא יודע".
איך גילית את הקרינה?
"התחלתי לגלות באותה חצר הגובלת עם בית הספר שאריות של אזבסט, במתחם השייך לחברת חשמל. באותה הזדמנות גיליתי שעוברים שם קווי מתח, בצמוד לאותה כיתה. העניין הזה נחשף במקרה, ללא כל קשר להקמת התחנה שמתכננים בחברת החשמל במקום. נציגה של 'אגד ערים לאיכות סביבה' הגיעה למקום, בעקבות פניה שלי אליה, כיוון שגיליתי שהיא כבר מדדה את הקרינה במקום הזה לפני מספר שנים, וכבר אז היו לטענתה חריגות.
"קראתי לה, וביקשתי שתערוך שוב בדיקות, בתקופה שלא היה עומס של תלמידים בבית הספר, ובפעם השנייה בתקופה עמוסה. אז התברר שיש שני ילדים שקרובים לחלון ומורה, שחוטפים את הקרינה שלדעתנו היא מסוכנת".
מה עשית כשקיבלת את תוצאות המדידה?
"ביקשתי מחברת החשמל שיסלקו משם ראשית את האזבסט, ועכשיו מתחיל הסיפור מה כן מסוכן מה לא מסוכן. התחלתי לחקור את הנושא, פנינו לחברת חשמל וביקשנו שיסלקו את הקווים, מכיוון שהשטח שייך לעיריית חיפה.
"אז חברת חשמל באה עם המצאה, שאמנם זה נכון שיש שם 7 מיליגאוס ברמת הקרינה, אבל המדידה היא על פי ממוצע. זאת אומרת שאם ילד יושב יום אחד 8 שעות בכיתה הזו, וביום למחרת רק שעה - זה מתקזז, והמדידה הנמוכה יותר, למשל 1 מיליגאוס, מאפס
"כמובן שלא הסכמנו לטענה זו. התחלנו להילחם בחברת חשמל, וראינו שאנחנו לא יוצאים מזה. ואז נזרקה פצצה חדשה לאוויר. 'למה אתם כל כך לחוצים לסלק את קווי המתח', הם שאלו. 'הרי אנחנו נפתור לכם את הבעיה בעתיד, נקים את התחנה, את כל קווי המתח נכניס מתחת לאדמה ותיפתר הבעיה'. אמרתי להם מה הקשר? אתם לא תבנו את התחנה הזו גם בעוד 10 שנים, מכיוון שלא נסכים לבנייתה, ובינתיים הילדים סופגים את הקרינה.
"במקביל פנינו לעירייה", אומר ולטמן, "ונפגשנו עם ראש העירייה יונה יהב ביוזמתו, לאחר ששמע על הקרינה. הוא אמר שיבדוק, מכיוון שיש לו קשרים עם חברת חשמל, והבטיח שהוא יזרום אתנו. פנינו גם לראש מחלקת החינוך בעירייה, רחל מתוקי. היא שיתפה איתנו פעולה כמובן, אבל לאחר תקופה שראינו שכלום לא מתקדם - סגרנו את הכיתה. זה השאיר אותנו בבעיה, מכיוון שיש מחסור בכיתות לימוד".

"חשוב לי לציין שאנחנו נחושים שילדים לא ייכנסו לכיתה הזו. הלכתי כמה פעמים בשבוע לדגום את רמת הקרינה, ועקבתי אחרי הנתונים. ברגע שהבנתי שיש בעיה וילדים יכולים להיפגע - החלטנו שהכיתה הזו בשלב ראשון תיסגר. התגלגלו כל מיני ועדות, גם בכנסת, אליה הגיעו נציגי חברת החשמל שזרקו את הנתון המפורסם שלהם, לפיו מותר לעמוד גם ליד 1000 מיליגאוס"
מה זה אומר?
"שאם ילד עובר לשנייה ליד קווי המתח - לא קורה כלום והוא לא ניזוק. אבל לא כך הוא המקרה שלנו. כאן מדובר בילדים שיושבים 8 שעות ואף יותר ביום בכיתת לימוד, וסופגים ישירות את הקרינה. הם לא ידעו איך לצאת מזה".
אחרי חשיפת הקרינה הוקמה ועדת מומחים על ידי חברת החשמל, שכל נציגיה היו מטעם חברת החשמל. גם הרופא התעשייתי היה נציג החברה, ומשם יצאה הבשורה החדשה שיש לנהוג ביתר זהירות. מה זה אומר? אף אחד לא יודע, זה פתוח לפרשנות. לדברי ולטמן, מדובר בהכרזה שאין לה כל הגדרה מחייבת.
מה קובע העיקרון של יתר הזהירות?
"שאם אתה יודע שיש שם קרינה - אל תעבור, אם אתה רוצה - תעבור. מה זה המשפט הזה? אף אחד לא יודע להגיד. הייתה ועדת מומחים לנושא, שאף אחד מנציגיה לא היה רופא. רק עובדי חברת חשמל שכולם בעלי אינטרס".
גם במשרדים השונים גלגלו כאמור את האחריות לפתחיהם של האחרים. כך יוצא שמשרד הבריאות אינו אחראי, ומשרד החינוך אינו אחראי לתלמידים, רק לתכנים הנלמדים.
האחראית על תחום הבריאות במשרד החינוך, עירית ליבנה, השיבה לוולטמן וכתבה לו: "האחריות היא של הבעלות על המוסד החינוכי. חברת החשמל אחראית עד לפתח המוסד, ובתוך המוסד האחריות היא של העירייה. בימים אלה רשויות רבות עורכות סקר לתיאור המצב. אני מציעה כי תפנה את העירייה לחברת החשמל, שתבדוק את חלקה".
במשרד הבריאות סיכמו את הנושא בכך שהם אינם מומחים לתחום הקרינה, ובתשובתם לוולטמן כתבו: "אנחנו לא יודעים ומכירים את הנושא שנמצא כעת בבדיקה. אנחנו נגד הקמת שנאים בצמוד לבתי ספר, אין בלשכת הבריאות במחוז חיפה מומחים בתחום זה". ולאחר מכן אף הפנו את ולטמן לקבל חוות דעת פרטית שעולה לא מעט כסף.
יו"ר הוועדה המשותפת לבריאות ולסביבה, ח"כ דב חנין, כתב בתשובתו לאחד ממכתביו של מאיר ולטמן, כי "הארגון הבינלאומי לחקר הסרטן קבע, כי קרינה אלקטרומגנטית העולה על 2 מיליגאוס לאורך זמן גורמת לסרטן. רמת הרגישות של ילדים, במקרה הזה לקרינה אלקטרומגנטית, רבה יותר.
לכן אנחנו מחויבים בזהירות רבה יותר, כאשר אנחנו מדברים בילדים, מכיוון שילדים נמצאים במוסדות חינוך מכוח החוק, ומחובתנו לדאוג כי יהנו מסביבה חינוכית בריאה".
חברת חשמל פרסמה לפני למעלה משנה, שהיא מתכננת להקים תחנת שנאים על שטח שבבעלותה, צמוד למתחם בית הספר. התחנה לדברי ולטמן, לפי מידע שקיבל מחברת החשמל, אמורה להכניס את קבלי החשמל לאדמה, מתחת לפני השטח, ואמורה לשרת את כל אוכלוסיית רכס הכרמל. "הם טוענים שאם יקברו את השנאים מתחת לאדמה - לא תהיה קרינה".
מה עשיתם?
"הגשנו התנגדות, ונפגשנו עם נציגים של המחלקה לתכנון עיר בעירייה. הם אישרו כבר את הקמת התחנה, מבלי לבדוק היכן היא ממוקמת, ולגלות שהיא גובלת עם מתחם בית הספר. בשורה התחתונה הם הודו שהשטח נבחר מבלי לקחת בחשבון שיש שם ילדים, רק בגלל שזה שטח פרטי של חברת חשמל".
היכן זה עומד היום, מבחינת העירייה?
"ראש העירייה כאמור נפגש איתנו, ואמר שהוא תומך בנו. גם ראש מנהל חינוך הבטיחה לסייע במאבק. הייתה ועדה מחוזית בחיפה, והתקבלה החלטה שהם מאשרים להם להקים את התחנה בשני תנאים: חייבו אותם ל-2 מיליגאוס ליד הגדר, וכמו כן להקים 2 מערכות ניטור. אחת מהצד של בית הספר, והשנייה מהצד של בריכת מכבי, שגם קרובה לשם. הפיקוח היה אמור להיות של חברת החשמל והמשרד לאיכות הסביבה, ולזה אנחנו התנגדנו, מכיוון שבעצם נותנים לחתול לשמור על השמנת".

התנאים שהציבה הוועדה המחוזית לתכנון ולבניה לחברת החשמל, לא מצאו חן בעיני המתכננים, והם הגישו ערעור לוועדה העליונה בירושלים.
בשלב זה החליט ולטמן לנצל את המצב לטובת בית הספר. "כשהנושא עבר לירושלים אמרתי לעצמי, שאם פתחו את הדלת לערעור - אז גם אנחנו ניכנס לדלת הזו, והגשנו ערר נגד ההחלטה הקודמת. דרשתי שמרכז הניטור יהיה בשליטה שלנו, ודרשתי שאותה מומחית מאיגוד ערים לאיכות סביבה, אשר ערכה את בדיקות הקרינה, היא זאת שתקיים את המדידות בתחנת הניטור שתוצב".
ומה היה בוועדה?
"הם הביאו צוות של עורכי דין. ישבנו עם כל המשרדים, המשרד להגנת הסביבה, אוסף מומחים של חברת חשמל, רופא תעשייתי וצוות מהנדסים של החברה. התחילה מלחמת מילים, והמומחה של חברת חשמל זרק מחקרים לאוויר, שתומכים בתיאוריה שלו. אני הבאתי מחקרים מהעולם שמראים לו הפוך, כמו למשל המידע שיצא איתו משרד הבריאות בצרפת ובספרד, שלא לאפשר העברת קווי מתח ליד מוסדות חינוך. מחקרים שהוכיחו כי למעלה מ-4 מיליגאוס לילדים בנים, עלולים לפגוע באיכות הזרע שלהם.
יו"ר הוועדה שאלה את נציג חברת החשמל מה יש להם להגיד על זה, וכמובן שלדבריהם זה לא היה מקובל בעולם. כל מחקר שהצגנו לא היה מקובל, המחקרים שלו כן ושלי לא. בשלב זה אמרה יו"ר הוועדה, שלא ייתכן שהם חד צדדיים עם המחקרים שלהם, ואילו המחקרים של ההורים לא תופסים בעולם".
בעקבות הנתון שהוצג בפני הוועדה, לפיו גם הארגון הבינלאומי לסרטן קבע בצורה מפורשת שקרינה מעל 2 מיליגאוס היא קרינה שיש בה סיכון לחלות בסרטן, החליטה יו"ר הוועדה בירושלים לאמץ את החלטת הוועדה המחוזית בחיפה, ולהורות לחברת החשמל שרמת הקרינה לא תעלה על 2 מיליגאוס, וכי על חברת החשמל להציב שתי תחנות ניטור: האחת בשטח הגובל עם עירוני ה', והשנייה בצד השני בסמוך לבריכת מכבי, אשר יבדקו בכל שבוע את רמת הקרינה.
מבחינת החלטת הוועדה הפסידה חברת החשמל בערעור, כיוון שהוועדה אימצה את החלטת הוועדה המחוזית בחיפה, ודחתה את שיטת הממוצע.
כעת, עד לשלב תחילת הדיון המשפטי בנושא הקמת תחנת השנאים, בו מצויים חברת החשמל מול ההורים, בריכת מכבי, העירייה ואגד ערים לאיכות הסביבה, ממשיכה להיפלט קרינה לעבר כיתת הלימוד, שנותרה סגורה מאז נמדדה בה רמת הקרינה. וההורים? נחושים בדעתם שלא להתפשר בעניין רמת הקרינה.
מחברת החשמל נמסר בתגובה כי: "מיקום תחנת המשנה 'ביכורים', נמצא המתאים ביותר מבחינת אמינות אספקת החשמל, ואושר על ידי המשרד להגנת הסביבה וגורמי התכנון הרלוונטיים. לתחנה התקבל היתר הקמה בהתאם לחוק הקרינה הבלתי מייננת. חברת החשמל סבורה, כי הוועדה המחוזית אינה בעלת סמכות עניינית לקביעת ערכי סף לחשיפת אוכלוסיה לשדות מגנטיים, ולפיכך הגישה בעניין זה עתירה לבית המשפט לעניינים מנהליים בחיפה. העתירה תלויה ועומדת".
מעיריית חיפה נמסר בתגובה: "העירייה תובעת מחברת החשמל להסיר את המפגע המסוכן לאלתר. העירייה שותפה מלאה למאבק ותביעת ההורים".