העיר העתיקה בב"ש: ממרכז שוקק לעזובה מסוכנת
מבני עסקים רבים בעיר העתיקה בבאר שבע עומדים נטושים ואחרים נסגרים בזה אחר זה. האזור הפך לא רק לסכנה בריאותית, אלא גם לסכנה בטיחותית. גם משרדי העירייה הנמצאים במקום עלולים להיסגר בקרוב. "זה ינחית עלינו מכת מוות", אומר סוחר ותיק

חנויות סגורות ברחוב ההסתדרות צילום: עוזי דגני
כך אומר סוחר שנמצא 30 שנה באותו המקום, שרואה את העסק שלו הולך ונובל, אבל לא מוכן לחשוף את זהותו, כי "מחר יבואו אליי מהפיקוח וי... אותי בדוחות".
בדיקה לא מדעית בעיר העתיקה מגלה, כי אכן יש מבנים נטושים רבים, חלקם אפילו מהווים סכנה לציבור. מבנים נטושים פירושם היעדר ביקוש. בגוש דן המבנים האלה לא היו עומדים ריקים אפילו דקה אחת. הם היו נחטפים. בעיר העתיקה של באר שבע, הם הופכים למטרד - נרקומנים הופכים אותם לזולה, עוברים ושבים זורקים בהם אשפה והם מקבצים אליהם חולדות ומקקים.
נטיף צואת היונים
בלב רחוב ההסתדרות שכנו פעם המסעדה התימנית וקפה "פרדו", שני מוסדות קולינריים מוכרים בעיר. התימנית עברה לאזור סמילנסקי, "פרדו" נסגר מזמן ושני העסקים עומדים נטושים, עם שלט "להשכרה".

פסז' הוד. עצוב עוזי דגני
בהמשך בניין משרדים בנוי למחצה, ליד מסעדת "באר שובע". כאן מדובר בסכנת נפשות של ממש, לא רק בכיעור: הבניין פתוח לכל. יכולים להיכנס אליו כל החלכאים והנדכאים של העיר העתיקה, בהם נרקומנים שמחפשים מקום להזריק, זונות שמחפשות מקום לקיים יחסים, סתם אזרחים פשוטים שחושקים לעשות את צרכיהם. מזה היה הרבה בבניין הנטוש.
מילא לדרוך על קקי, יש בבניין הזה פתחים המובילים למרתף. בחושך, מישהו יכול למעוד וליפול לתהום ואז להיהרג! לא הרחק משם, עוד מבנה נטוש לגמרי, ששימש לפני שני עשורים כגן ילדים.
הכי עצוב היה לראות את אולמי "הוד" שבפסג' הוד. פעם היה זה אחד האולמות היפים בעיר העתיקה, מעל קפה "מינה". בקפה "מינה" היו יושבים כל המי ומי
של בירת הנגב לאכול את הסברינה המפורסמת של המקום. לפחות 25 שנה עומד הקפה סגור, מאחורי גדר סורגים. הרווח שבין לבין הפך למזבלה.
במעלה המדרגות - האולם. לפני שנים רבות הוא עלה באש וניסו לשקם אותו. אם לשפוט לפי גובה נטיף צואת היונים, לפחות עשור איש לא ביקר שם. אולם רחב ידיים, שבמרכז הארץ היה נחטף לצורך בניין משרדים. בעיר העתיקה של באר שבע פשוט אין לו ביקוש. האולם הראשי ריק, רק תאי השירותים הושלמו. המקום אפילו לא נעול. איש אינו חפץ בו.
לפני 20 שנה קולות השמחה מהאולם היו נשמעים בכל העיר העתיקה. היום עצוב לבקר בו. "יש קומת מרתף", אומר אחד העובדים במקום סמוך. "זה שטח ענק, שפעם שימש מועדון איגרוף, אבל היום הוא נטוש".
פעם היה שם מחסן של אחד הבנקים, היום אף אחד לא רוצה את המקום. סוחרים רבים פשוט הרימו ידיים. כל כמה חנויות רואים חנות שרופה. הרבה חנויות בעיר העתיקה עלו באש בלי סיבה ברורה. הכי גרוע - אחרי שנשרפו, לא שבו להיפתח.
מתחרים במתחם "ביג"
העיר העתיקה של באר שבע הייתה אמורה להיות הפנינה הארכיטקטונית-נוסטלגית של בירת הנגב. הכל היה שם: מבנים טורקים-עותומנים עתיקים ונדירים מסוגם בישראל, מגוון משרדים וחנויות מוזלות.

פעם היה פה קפה מינה עוזי דגני
אולם בשטח, הסוחרים נוטשים את העיר העתיקה. המקום מוזנח, מלוכלך, פשוט אינו מזמין. הם נאלצים להתחרות בקניונים ומתחמים חדשים המוקמים בבאר שבע ובמתחם "ביג" רבתי, שאינו ממש נגיש עבור תושבים שאין להם רכב פרטי או כסף למונית: התחבורה הציבורית ל"ביג" אינה רציפה מספיק.
"זה לא הוגן, במיוחד עם הארנונה שאני משלם, ויש גם אגרות שונות, כמו אגרות שילוט", אומר בעל עסק ברחוב הדסה. ליד הדואר של רחוב הדסה פעל בית קפה קטן, נחמד, שרבים באו לשתות בו קפה של בוקר בדרך לסידורים. גם הוא נסגר, ובמקום בו שכן עומד שלט "להשכרה" כבר מספר שבועות.
"הרבה עסקים פה סוגרים בשלישי בערב, כי אין אנשים. במוצאי שבת זה בכלל בית קברות אחד גדול. מה עשו בשביל העיר העתיקה?", ממשיך הסוחר. הוא אינו רוצה להזדהות, מחשש שיבולע לו.
"נגד עסקים גדולים לא מעיזים לעשות כלום, אבל אם יש לך איזה דוכן או חנות קטנה, העירייה מחלקת לך דוחות בלי חשבון ובלי סוף. אם אתה אומר שעומדים להעביר מכאן את הארנונה ואת מי שבע, אז זה בשבילנו מכת מוות, כי עכשיו באמת לא יהיה לאנשים בשביל מה לבוא לכאן".
לכל-בי אכן נודע, שעיריית באר שבע שוקלת להעתיק את משרדיה השונים מהעיר העתיקה לבית פריזמה שבאזור בית נועם, בדרך ל'ביג' ולמזגם תחת קורת גג אחת, כדי שהתושבים לא יצטרכו להתרוצץ מבניין לבניין, לבצע את סידוריהם.
אין בועת נדל"ן
רבות מדברים על בועת הנדל"ן בישראל ועל הסכנה שבסחר ספקולטיבי, העלול למוטט את הכלכלה, בדיוק כמו שקרה בארצות הברית. אלא, שבעיר העתיקה של באר שבע אין בועת נדל"ן, כמו שאין בועת נדל"ן בשכונות הלא מבוססות של באר שבע.

מעדיפים את העיר העתיקה על מתחמי הקניות עוזי דגני
משפחת שכירים ממוצעת, שמתפרנסת מהשכר הנמוך בעיר, אינה משגת לקנות ברשתות היקרות. היא תעדיף את הבילוי העממי בעיר העתיקה. גם בעלי מקצוע כמו נגרים, מסגרים, ורפדים ובעלי חנויות חומרי בניין, מעדיפים את העיר העתיקה על פני מתחמי הקניות, בהם שכר הדירה גבוה משמעותית.
חיסולה של העיר העתיקה גם יפגע במרכז הצעירים ויעמיד בסימן שאלה את עשרות המיליונים, אשר לטענת עיריית באר שבע, מושקעים בה. העסקים הריקים בעיר העתיקה והנדל"ן הנטוש, צריכים להדליק אור אדום חזק בעיריית באר שבע.
בעיריית באר שבע לא מכחישים את העניין ומסרו בתגובה: "בנושא העתקת משרדי עירייה, העירייה פנתה בפרסום פומבי לקבלת הצעות לבחינת מספר חלופות לאיחוד המשרדים נותני השירות וקבלת הקהל של העירייה ושל מי שבע.
"בימים אלו מתבצעת בחינה של הנושא וזאת במסגרת המהלך לשיפור השירות לתושב, על מנת להקל על התושב וליעל את השירות שמעניקה העירייה. עד לרגע זה טרם התקבלה החלטה".