שאלת המיליון: למה תרמנו כסף למרכז פרס לשלום?
אחרי שתרמו למרכז פרס לשלום 670 אלף שקלים בשעשועון "מי רוצה להיות מיליונר" מתפנים התורמים -עיתונאי ופוליטיקאי מדנמרק - להסביר מדוע בחרו לתרום למרכז, שמעולם לא ביקרו בו

אז נכון, זה לא היה מיליון שקל אלא מיליון קרונות, השוות לכ-670 אלף שקלים, ונכון, הם לא ממש יכלו לקנות בכסף מכונית, והתכנית חייבה אותם לתרום את כספי הזכייה, ובכל זאת - זו לא ההחלטה הכי ברורה מאליה לתרום דווקא לארגון ישראלי ודווקא למרכז פרס לשלום.
"אנחנו יודעים שהמרכז עושה עבודה טובה, והחלטנו לתרום לתכנית התומכת בילדים פלסטינים שנמצאים בבתי חולים ישראליים", הסביר השבוע לזמן תל אביב ליקטופט, חבר הפרלמנט הדני ושר החוץ לשעבר של דנמרק.
"היו הרבה מאוד שאלות, חלקן קשות", מספר ליקטופט. "אחת המסובכות ביותר הייתה השאלה האחרונה, ואני חושב שאף אחד מאתנו לא ידע את התשובה. נשאלנו איזו מבין המכוניות היא המבוגרת ביותר מבין ארבע אפשרויות: אופל אסטרה, פיאט פונטו, פורד מונדאו או סקודה פאביה. אכן שאלה קשה. כמעט בלתי אפשרית. ההימור שלנו היה נכון כי אף אחד מאתנו לא ידע כלום על זה".
למרות ההפתעה, לא במקרה החליטו שני המשתתפים
"אני חושב שהאינטרס האישי של העם היהודי הוא להפסיק לבנות בהתנחלויות, לפנות חלק גדול מההתנחלויות, ולעשות שלום עם הפלסטינים, שבמסגרתו - הקמת מדינה פלסטינית", פורס ליקטופט את משנתו.
כישראלית, אגיד לך שזו לא רק אחריותה של ישראל. הצד הפלסטיני לא הראה לאורך השנים שהוא רוצה שלום.
"העובדה היא שישראל היא הכובשת והפלסטינים הם הנכבשים. יש בעיות בצד השני,אבל הפעילות הצבאית הישראלית נגד תושבי עזה רק מחזקת את חמאס ואת אומללות האנשים בעזה".
מרכז פרס לשלום, שנחנך לפני 13 שנה, זכה במשך השנים לביקורת לא מעטה בעיקר בשל המבנה, שניצב בכל הדרו במרכז יפו הטעון טיפוח. בדרך היו גם גירעונות שנוצרו בשל ההוצאות התופחות ומחסור בתרומות. בקיצור, חזון לחוד ומציאות לחוד.
שני התורמים הנדיבים מספרים כי הם מעולם לא ביקרו במרכז עצמו, ועל הביקורות שנמתחו עליו הם לא שמעו. "שנינו מכירים את המרכז ואת המנכ"ל שלו רון פונדק, שגם את אביו אנחנו מכירים היטב, שכן הוא היה עורכו של אחד העיתונים הדניים המוכרים ביותר", אומר ליקטופט. "מלבד זה, נפגשתי עם שמעון פרס בכמה הזדמנויות".
"רצינו לדעת שהכסף הולך למשהו שבאמת עובד", מוסיף קראסניק. "יש הרבה ארגונים אבל זה ארגון שמקרב בין הצדדים".
היה קשה לשכנע את ליקטופט, שלא ידוע כאוהד ישראל, לתרום למרכז ישראלי?
"זה נכון שהוא מתנגד למדיניות ישראל בשטחים, אבל הצלחנו להסכים על המטרה, ובתרומה הזו הוא בעצם הראה שאפשר לבקר את ישראל ובו בזמן לתמוך בארגונים ישראליים, שיש להם מטרה טובה".
ביפו התייחסו השבוע לתרומה באמביוולנטיות. "ללא ספק, הייתי יותר משמח אם הם היו תורמים את הכסף למתחם 'שם הגדולים', שהוא האזור הכי בעייתי וקשה ביפו", אומר יושב ראש ועד שכונת עג'מי כמאל אגברייה. "מצד שני, אני עדיין מעדיף שהתרומה תגיע למרכז פרס לשלום מאשר לארגון כמו ב'אמונה' של הציבור הדתי לאומי".