חברי הסגל הזוטר: הנהלת הטכניון מזלזלת בנו
זלזול, חוסר הערכה והבטחות שהופרו: חברי הסגל הזוטר בטכניון החליטו שנמאס להם מיחסה של הנהלת המוסד האקדמי ופנו לבית הדין האזורי לעבודה. הטכניון בתגובה: עושים הכול כדי להקל על הסגל הזוטר

בינתיים הגישו הסטודנטים לתארים מתקדמים, וחלק מחברי הסגל הזוטר, דוקטורנטים ומגיסטרים, תביעה לבית הדין האזורי לעבודה, זאת לאחר שהתביעה הקטנה, כפי שהיא נקראת על ידי ארגון הסגל האקדמי, שהוגשה לפני שנה, וכללה רק שלושה סטודנטים, לא קידמה דבר.
בתביעתם המורחבת שהוגשה השבוע, דורשים החוקרים הצעירים והמרצים הזוטרים, לקבל תנאים בסיסיים לעבודתם, ואינם מוכנים לקבל עוד את הקביעה של הנהלת הטכניון, המחשיבה אותם לחוקרים בעלי מלגת לימוד ומחקר, ולא כמי שהינם חלק מעובדי הטכניון.
"כיצד ייתכן שאנחנו מקבלים שכר מהטכניון, אמנם מביש אבל בכל זאת שכר, ואנחנו לא נחשבים לעובדי הטכניון?", תוהה רוזנברג. "זו בושה שאחרי למעלה מעשר שנים לא הוצמד השכר למדד, והיום אנחנו מקבלים סכומים מגוחכים הנעים בין 3,600 ל-4,500 שקלים לחודש".
גם משתלמים לתארים גבוהים בטכניון הגישו תביעה, בדרישה להשבת כספי מלגת המחקר המגיעים להם. הטכניון מסר בתגובה לאותה תביעה כי: "המלגה היא מתנה, אנו פועלים באורח ג'נטלמני". העילה לאותה תביעה הינה הפרת התחייבות הטכניון לעדכן את גובה המלגה בהתאם למדד המחירים לצרכן, ואי העברת הפרשי ההצמדה המגיעים למשתלמים לפי הסכם עם הטכניון.
מלגת המחקר מהווה את משכורתם החודשית של המשתלמים לתארים גבוהים, בתמורה לעבודת המחקר אותה הם מבצעים לאורך השתלמותם. חשוב לציין שעל המשתלמים המקבלים מלגות מחקר, נאסר להשלים הכנסה מחוץ לטכניון.
בשנת 2008 נערך הסכם בין הטכניון למשתלמים הקובע, כי ההצמדה למדד תתבצע מדי חצי שנה, אך הטכניון בחר לפסוח על אחד ממועדי ההצמדה המוסכמים. באופן זה חסך הטכניון כשלושה מיליון שקלים. לעומת זאת, תעריפים כגון שכר הדירה במעונות בטכניון עלו והוצמדו למדד, ושכר הסגל האקדמי הבכיר עלה ב-2009 ב-10 אחוזים לערך.
1500 חוקרים זוטרים בטכניון ומשתלמים לתארים גבוהים, החלו השבוע את שנת העבודה האקדמית תשע"א. אליהם יצטרפו מאות חברי סגל זוטרים חדשים, בחיפוש אחר תגליות מדעיות, ובפיתוח חידושים טכנולוגיים ורפואיים, במעבדות ובמכוני המחקר.
חברי הסגל הזוטר החדשים לא יקבלו שכר עבור מחקרם, אלא מלגה. סכום המלגה שישולם לחברי הסגל הזוטר בשנת 2010, יהיה זהה בגובהו לסכום ששולם לקודמיהם לפני עשור, כלומר סכום שנע בין 3,600 שקלים לחוקר מגיסטרנט, וכ-4,500 שקלים לחוקר דוקטורנט. זאת ללא הפרשה לפנסיה או זכויות סוציאליות אחרות.
במהלך העשור האחרון עלה השכר הממוצע במשק בכ-24 אחוזים, ושכר חברי הסגל האקדמי הבכיר עלה בכ-30 אחוזים. מאז שהתברר לחברי הסגל הזוטר, כי הטכניון מפר את הסכם ההצמדה שנחתם ב-2008, הידרדרו היחסים בין החוקרים
הדבר בא לידי ביטוי בכך, שחברי הסגל הזוטר נדרשים לחתום על הצהרה כי הם מסכימים לכך שגובה מלגתם עשוי לעלות או לרדת. חוקרים צעירים אשר סירבו לחתום על ההצהרה או חתמו בהסתייגות, אוימו בביטול מיידי של העסקתם.
בעקבות הידרדרות יחסי העבודה בין הנהלת הטכניון לסגל הזוטר, פנה ארגון המשתלמים במכתבים חריפים למנכ"ל הטכניון ואף לנשיא, אך אלו נותרו ללא תגובה. אחד מחברי ועד הארגון פוטר מתפקידו בהוראה, ומלגת המחקר שלו נשללה. חבר ועד נוסף אוים בפיטורין.
צעד נוסף כלל גם הוראה של ההנהלה על הפסקת העברת הקבצים הסדירה למערכות הארגון, באופן המשבש את התקשורת ואת מתן השירותים לחברים. חבר ארגון שרצה לברר פרטים על חבר בפקולטה אחרת לשלו, לא יכול היה ליצור קשר עם קולגות בפקולטות אחרות.
הארגון תבע מהנהלת הטכניון לשלם את חובות הפרשי ההצמדה, ולהיכנס למשא ומתן על תנאי ההעסקה, אך ההנהלה סירבה לכך בטענה שלא מדובר בשכר, אלא בכספי סיוע אשר אינם נושא למשא ומתן.
לאחר מעל שנה של התנצחויות ללא התקדמות, פנה הארגון כאמור לערכאות משפטיות. תביעה משפטית תקדימית הוגשה לבית הדין האזורי לעבודה בחיפה, בה נתבעת הכרה ביחסי עובד מעביד בין החוקרים הזוטרים לטכניון, והכרה במלגות המחקר כשכר עבודה. התביעה תידון במהלך השנה האקדמית.
"המחקר האקדמי של חברי הסגל הזוטר הינו מרכיב חיוני בפעילותה של אוניברסיטה, לא פחות ואולי יותר מן ההוראה. אך כשם שהנהלות האוניברסיטאות מעדיפות להעסיק 'מורים מן החוץ' במקום חברי סגל מחקרי, כך מפגינה גם הנהלת הטכניון זלזול וחוסר הערכה כלפי פעילות המחקר שלנו", טוען אורי אבי נעם, יו"ר ארגון המשתלמים לתארים גבוהים בטכניון.
"זהו אחד מסממניה של שקיעת האקדמיה: הנהלות, המנותקות מן האתוסים של הקהילה האקדמית, מתעמרות בחברי הסגל עד כדי אילוצם לפנות לצעדים ארגוניים או לפעולה משפטית. אין לקבל זאת. אנו דורשים מהנהלת הטכניון להיכנס איתנו למשא ומתן, ולחתום על הסכם העסקה קיבוצי הוגן אשר יבטיח לנו שכר הולם עבור פעילות המחקר, ואת מלוא הזכויות הסוציאליות והאקדמיות".

עוד אומר אבי נעם, כי: "טענותיו של הטכניון בתגובה לתביעתם הצודקת של המלגאים, הינן בגדר שערורייה. התרעתי כבר מספר פעמים, כי המשך הפגיעה בסגל הזוטר מסוכן לעתיד הטכניון. אני קורא להנהלת הטכניון לשלם את חובותיה לתובעים ולכלל ציבור המלגאים, לחזור למסלול ההידברות והעמידה בהסכמים ולמנוע את התביעה הבאה".
מה המקור לסכסוך, והאם ניתן ליישבו?
"אי הצמדת המלגות למדד, מתווספת לשורה של הרעות וגזירות חדשות מצד הנהלת הטכניון כנגד המשתלמים לתארים גבוהים בשנה החולפת, ובתוכה פגיעה בזכות לחופשת לידה, יצירת הליך בזק לשלילת מלגה ללא התראה מוקדמת ושימוע והחתמת מלגאים על 'הסכמתם' מראש, לכל שינוי חד צדדי עתידי בתנאי המלגות. במקביל מקדם הטכניון שינוי חקיקה, אשר יגדיר את המלגות כמתנה ללא תמורה".
גם סגנו של אבי נעם, אייל רוזנברג רואה בהתנהגות הנהלת הטכניון כשערורייתית. רוזנברג טוען, כי בשלב זה הטכניון אינו מוכן להתדיין מולם בנושא.
מה זה אומר?
"יש נתק מוחלט. היינו אמורים להיפגש איתם. ברגע האחרון בוטלו הפגישות, והם מסרבים לקבוע מועדים חדשים. לדברי ההנהלה אנחנו הולכים עם הראש בקיר. הם אומרים שכל עוד החלטנו לפנות לערכאות - הם אינם מוכנים לדבר איתנו. המתנו כל הזמן לתגובה מצידם, עד שהחלטנו לפנות לבית הדין".
על מה בעצם אתם קובלים?
"אנחנו מבקשים שהנהלת הטכניון תכיר בנו כחלק מעובדיה. אנחנו מקבלים מהם משכורת, שנחשבת למלגת מחקר, אבל מה זה משנה באיזה צבעים צובעים אותה. הם אומרים לנו 'תוותרו, תפסיקו לדבר על הזכויות שלכם ואנחנו נדאג לכם'. מה זה אומר נדאג? הם רוצים לתת לנו ערבי הרקדות.
"נו באמת. אנחנו צריכים משכורת שאינה מבישה, ושנוכל להתחייב מול המשפחות שלנו. לרובנו יש נשים וילדים, והסכום שאנחנו מקבלים הוא מגוחך. אני אפילו לא מעז לחשוב על דירה ומשכנתא, והטכניון מציע לי ערבי הרקדות. זה גובל בשערורייה, זה ממש מעליב".
על מה עיקר הכעס שלכם?
"התנהגות הנהלת הטכניון. היא אינה מסמלת רק את יחסה הכלכלי האישי אלינו, אלא את יחסה לעבודת המחקר בכלל. באוניברסיטה יש סגל בכיר וזוטר. הלב זה הפרופסור, אבל לכל אחד יש מסטרנט ודוקטורנט אשר עושים הכל, בודקים הליכי מחקר ומפרים אחד את השני. זאת התרומה שלנו לטכניון כמוסד למדע ולטכנולוגיה, וההנהלה שוכחת את זה. אנחנו אלה שמחפשים תרופות לסרטן, מפתחים טכנולוגיות חדשות בתחומי הרפואה, המיגון, ננו טכנולוגיות. הטכניון זקוק לנו".
אז מה אתם מבקשים מהם?
"אנחנו מבקשים שני דברים עיקריים: הדבר הראשון הוא הכרה בכך שאנחנו עובדי הטכניון, בעלי מעמד וזכויות. אנחנו דוחים את טענת הטכניון שהשכר שאנחנו מקבלים הוא מתנה ולא שכר. הרי אנחנו באים בכל יום בבוקר לעבודה, ויוצאים בערב.
"זה לא סיוע לנזקקים. הדרישה השנייה, שהיא רלוונטית לפתיחת שנת הלימודים, הוא ההסכם שנחתם לפני שנתיים, בו התחייב הטכניון להצמיד למדד המחירים לצרכן את שכר המלגה שלנו. עד היום הם לא עשו זאת, והסכום נשאר אותו סכום שקיבלו חברנו לפני 10 שנים. היום הם אינם מוכנים להצמיד את השכר, וטוענים שמה שאנחנו בעצם מקבלים זה הודות לטוב ליבם".

הטכניון מן הסתם לא אהב שהחלטתם לכבס את הכביסה המלוכלכת בחוץ.
"הנפגעים העיקריים מכל המלחמה הזו, הם חברי הארגון הפעילים. כך למשל הם הפסיקו לשבץ אותנו להוראה , וקיצרו לנו את תקופת המלגה. ישנו חבר אחד, שגם לא מאפשרים לו להמשיך במחקר וללמד".
מה אתם מתכננים לעשות?
"נקיים מספר צעדי מחאה. כמו למשל פניה לחברי כנסת ושרים. ביום פתיחת שנת הלימודים, 18.10, נקיים משמרת מחאה מול משרד ההנהלה, ונדרוש שהטכניון יעמוד בהסכמים עליהם חתם. בהמשך אם יהיה צורך, נשבית את המחקר בחלק מהמעבדות ונכריז על סכסוך עבודה".
דובר הטכניון, עמוס לבב, מסר בתגובה: "הטכניון מעריך ומוקיר את הסטודנטים לתארים מתקדמים שלו. הטכניון עושה הכל כדי להקל עליהם. למשל בחודשים הקרובים יוקם כפר משתלמים לסטודנטים ולבני משפחותיהם, במסגרתו נבנו 215 יחידות דיור מרווחות, ונעשו פעולות רבות כדי להקל עליהם את לימודיהם. באשר לטענה כאילו הוצעו להם ריקודי עם, לא שמעתי על כך. מעבר לכך הנושא כולו נמצא בערכאות משפטיות, ולכן הטכניון לא יתערב וימתין בסבלנות לסיומה".