ימות המשיח: המתנ"ס החרדי הראשון בחדרה יוצא לדרך

המתנ"ס החרדי הראשון בחדרה פותח שנת פעילות ראשונה. מגוון חוגים במחיר מוזל יעסיקו כ-200 ילדים, תוך הקפדה על הפרדה מוחלטת בין המינים. חוגי הבנים: אלקטרוניקה, כימיה וחזנות. חוגי הבנות: ציור ותכשיטנות

מירית אזרחי | 12/10/2010 7:16 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
היסטוריה בחדרה - המתנ"ס החרדי הראשון בעיר יוצא לדרך. מתנ"ס מורשת ישראל, שהוקם על ידי עיריית חדרה והעמותה לתרבות הפנאי, ממוקם בשכונת נחליאל, במבנה ששימש בעבר את סטודיו אומן, ומתחיל לפעול בימים אלה.
חרדים לומדים
חרדים לומדים צילום: פלאש 90


המתנ"ס החרדי יקיים חוגים ופעילויות מגוונות לילדים ולבני נוער בני המגזר החרדי, ובהמשך גם לאוכלוסייה החרדית המבוגרת. כל החוגים יתקיימו בהפרדה מוחלטת בין בנים לבנות, תוך הקפדה מוחלטת על כללי ההלכה.

במכרז שערכה העמותה לתרבות הפנאי של עיריית חדרה, באישור משרד הפנים, נבחר בועז ביטון לתפקיד מנהל המתנ"ס. ביטון, פעיל ציבור ודמות מוכרת בהווי החדרתי, בנו של הרב הראשי הספרדי בעיר, שמעון ביטון, ואחיו של רב צפון חדרה, ישראל ביטון, נרגש לקראת התפקיד החדש.

בריאיון לזמן חדרה הוא אומר: "אנחנו מובילים מהפכה תרבותית של הציבור החרדי בחדרה. אני מאמין שבתוך שנה תתחולל מהפכה גדולה ונהיה בעידן אחר, בעידן תרבות חרדית. המתנ"ס החרדי זו רק ההתחלה".

מה עוד מתוכנן במתנ"ס?
"בתוך שנה נפעיל רשת ענקית של מועדונים לחרדים ברחבי השכונות, נקים שלוחות של המתנ"ס החרדי בגבעת אולגה ובבית אליעזר, כדי לתת לחרדים מהשכונות מענה ליד הבית. בתיאום עם הספרייה העירונית אני רוצה לפתוח שלוחה של ספרייה לחרדים, שיהיו בה ספרים שמותאמים לאווירה יהודית דתית לילדים ומבוגרים".
"חדרה פורצת דרך"

בועז ביטון (31), נשוי ואב לארבעה, שימש בשלוש השנים האחרונות בתפקיד יועץ ממלא מקום ראש העיר, סמי לוי, כיהן כדובר תנועת ש"ס בחדרה, ניהל את הקמפיין של שתי מערכות הבחירות האחרונות, והיה ממובילי המהפך הגדול בבחירות האחרונות, בו הפכה סיעת ש"ס בחדרה לסיעה הגדולה ביותר במועצת העיר - המונה חמישה חברי מועצה מתוך 19 חברי מועצת העיר, מה שמעיד גם על גודלו של הציבור החרדי בעיר.

ביטון ניהל בית ספר חרדי בגבעת זאב, וכמו כן ניהל את רשת הגנים והמעונות "אדרת אליהו" בחדרה וכולל אברכים בגבעת אולגה. כיום, במקביל לתפקידו החדש, הוא משמש גם כמנהל איגוד בתי הכנסת בחדרה.

"לפני כחצי שנה הוקם המתנ"ס החרדי, בעקבות פניות רבות של הציבור החרדי שגדל בחדרה, ואין לו מענה של

פעילות תרבותית", משחזר ביטון. "בעוד שהציבור החילוני נהנה מרשת ענפה של עשרות מועדונים ומתנ"סים הפזורים ברחבי העיר ובשכונות, לציבור החרדי בעיר אין מענה, לילדים החרדים אין חוגים ואין מתנ"ס".

אולי בגלל שכעת נהנה הציבור החרדי בחדרה מתקציבים ציבוריים, נמנע ביטון מלהאשים מישהו בכך שעד כה לא נהנו ילדי החרדים בעיר מחוגים ופעילויות.

"במהלך השנים הייתה אפליה לא מכוונת בהיבט התרבותי לילדים ונוער מקרב האוכלוסייה החרדית בחדרה, שלא קיבלו שום מענה תרבותי, בהתאם לחינוך החרדי שהם מקבלים", הוא מסביר. "נכון שאף פעם לא בכינו ולא התלוננו בגלל שאנחנו כן מקבלים מהעירייה יחס של שווים ולא מתנכלים לנו, אבל נוצר מצב של קיפוח לילדים החרדים בלי שהתכוונו לכך".


"במשך הזמן", ממשיך ביטון, "האוכלוסייה החרדית והדתית בעיר הלכה וגדלה, ובצד זאת גדלו גם פניות מצד ההורים שרוצים להקנות תרבות לילדיהם. נוצר ביקוש אדיר והיו הרבה מאוד פניות לעשות מעשה ולמלא את החוסר. כעת ראש העיר חיים אביטן, ממלא מקומו סמי לוי ומנכ"ל העירייה פועלים על מנת לתקן את העוול".

מה עשה הציבור החרדי עד היום?
"בהעדר מענה חרדי הולם לחיי תרבות נאלצו משפחות רבות לוותר על חוגים לילדים. נכון שיש מתנ"סים ומועדונים רבים בחדרה, אבל הם לא עולים בקנה אחד עם החינוך החרדי שמקבלים הילדים בבית ובבתי הספר. משפחות אמידות יותר צרכו תרבות באופן פרטי, אבל זה יקר מאוד, ולא כל משפחה מסוגלת לממן זאת".

ביטון מדגיש כי חדרה יצרה תקדים של מתנ"ס חרדי בעיר שאינה חרדית. "חדרה פורצת דרך, והיא העיר החילונית הראשונה שמקימה מתנ"ס חרדי. מלבד ערים חרדיות כמו בני-ברק, ירושלים ואלעד, שם יש מתנ"סים חרדיים, אין בארץ עיר חילונית שנותנת מענה תרבותי במתנ"ס לחרדים הגרים בה.
"בעקבותינו פועלים בימים אלה גם בנתניה להקמת מתנ"ס חרדי, באמצעות חבר המועצה קובי לוי ובחסות ראש העירייה. הם הגיעו אליי כדי להיפגש וללמוד איך זה עובד אצלנו ויש בינינו שיתוף פעולה פורה".

לחרדים בלבד

במהלך החודשים האחרונים נערך המתנ"ס החרדי לפעילות. "בימות הקיץ נערכו קייטנות לכ-200 ילדים, בנים ובנות, מגיל הגן ועד כיתה ח',  תוך הקפדה על הפרדה מוחלטת בין המינים. בימים אלה, מתחילים החוגים, ברוך השם", אומר ביטון.

אילו פעילויות וחוגים יתקיימו במתנ"ס החרדי ?
"נפעיל סל חוגים גדול . לבנים יהיו חוגים באלקטרוניקה, כימיה, מוזיקה, טעמי המקרא, שירה, וחזנות. לבנות יהיו חוגים בציור, יצירה ואמנות, ריקוד ומחול, שירה ומקהלה, תכשיטנות, ולימוד אורגנית בקבוצות.

לקראת חנוכה, בעזרת השם, נביא סל נוסף של חוגים, לבנים נביא חוגי ספורט ורכיבה על סוסים. לבנים ובנות נביא חוגי שחייה, לימודי אנגלית וחשבון, הכול כאמור בהפרדה על פי כללי ההלכה,  בהכוונת אנשי חינוך. ניתן מחיר מדהים ומוזל לציבור החרדי, אנחנו ממש משתדלים לסבסד את הפעילות".

סמי לוי וראש עיריית חדרה חיים אביטן
סמי לוי וראש עיריית חדרה חיים אביטן צילום: איציק ברבי

מה מצב ההרשמה?
"ההרשמה חזקה מאוד, נתחיל את הפעילות עם כ-200 ילדים, אנו לא בנויים ליותר מזה כרגע. בחנוכה נוכל להכיל עוד רבים אחרים. לאחר סיום הרישום נחלק אותם על פי הגילאים.

אנו יודעים שיש מאות רבות של ילדים חרדיים שינהרו לפעילויות שלנו, בחול המועד סוכות עשינו במתנ"ס גבעת אולגה פעילות לילדים החרדיים, עם מתנפחים, טרמפולינות, קיר טיפוס ובריכת כדורים. היו מופעים מגוונים, והגיעו 500 ילדים חרדיים. ראש העיר שנכח באירוע התרגש מהמחזה ומעוצמתו, והבטיח שבשנה הבאה יעשה יום ענק לציבור הדתי והחרדי ביער חדרה".

פעילות נוספת המתוכננת במתנ"ס היא לציבור החרדים המבוגרים. "אני במשא ומתן עם משרד התמ"ת, העברתי בקשה ללימודי ערב למבוגרים חרדים, שרוצים להשתלב במעגל העבודה ולקבל השתלמויות מקצועיות", אומר ביטון.

"בעוד כחודשיים נפתח חוגים ופעילות לילה לנשים וגברים מבוגרים, סדנאות של חינוך, טהרת המשפחה, פעילות אירובית והתעמלות ועוד. פנו אלינו נשים חרדיות שביקשו חוגי אמנות ועיצוב בלילה. אנו מתכננים גם הצגות, הרצאות מרבנים, ואפילו שעות שחייה נפרדות לגברים ונשים, כולל לימוד שחייה, בתיאום עם בריכות שחייה באזור".

המתנ"ס החרדי יקבל לשורותיו גם ילדים חילוניים שירצו להשתתף בחוג?
"ילדים חילוניים מקבלים מענה מקיף בחדרה. המתנ"ס החרדי נועד לספק את צורכי הציבור החרדי בחדרה, שלא קיבל שום מענה מבחינה תרבותית.

"הוא מיועד בשלב הראשון לתלמידים מגיל הגן ועד בית הספר היסודי המגיעים מבתי הספר החרדיים בלבד. מתקבלים בנים הלומדים בתלמודי התורה "חפץ חיים", "כנסת יצחק", "עץ הדעת" ו"נר שמואל", וכמו כן מבית חב"ד. מתקבלות בנות מבתי הספר החרדיים בחדרה "תהילה" ו"בית יעקב".

"הקריטריונים הם ילדים שלומדים במוסדות החינוך החרדיים שציינתי, ויש לנו את כל הרשימות השמיות מבתי ספר. הציבור הזה מונה למעלה מ-1,500 ילדים ונוער. עד היום לא היה להם מענה, והמתנ"ס החרדי נועד לתת להם מענה. אגב, כל מעבירי החוגים במתנ"ס הם חרדים".

אתה לא חושש מכך שתיצרו רושם של התבדלות מיתר הציבור בעיר?
"אנחנו לא באים להתבדל. הציבור החרדי גדל וצריך לתת לו מענה, יש ביקוש גדול ופניות רבות מהורים שטוענים שהמתנ"סים בעיר לא עולים בקנה אחד עם האמונות הדתיות שלהם. הציבור החילוני אמור לפרגן לפעילות שלנו. תמיד אמרו שלחרדים יש עניין רק בתורה, והנה בא הציבור החרדי ורוצה לצרוך חיי תרבות".

והציבור הדתי יוכל להשתלב במתנ"ס החרדי?
"יש אלינו פניות רבות מהורים מהציבור הדתי. אם נוכל להיערך לוגיסטית, נפתח בחנוכה חוגים גם לציבור הדתי-לאומי, שיהיו בהפרדת בנים ובנות".

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

מדורים

  

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים
vGemiusId=>/local/hasharon/ -->