גאים לארח: יום הכיף שהסעיר את רעננה
פעילי ארגון הנוער הגאה הגיעו לרעננה וארגנו יום כיף לילדי עובדים זרים. הדבר הוציא משלוותו את סגן ראש העירייה מטעם הרשימה הדתית אריה פרידמן. "הם עושים קמפיין על גב מצוקתם של הילדים המסכנים", אמר בזעם

זאת מאחר שבארגון יום הכיף לקח חלק "איגי" – ארגון הנוער הגאה, מה שנתפס על ידי חברי המועצה מטעם הרשימה הדתית המאוחדת כפעילות פרסומית צינית של איגי על חשבון הילדים המסכנים.
הוויכוח פרץ כאשר חבר מועצת רעננה מטעם מרצ, שי אבן, העלה את נושא יום הכיף המתוכנן לילדי העובדים הזרים. בדיון שהתפתח, תקף סגן ראש העירייה, חבר המועצה אריה פרידמן מהרשימה הדתית המאוחדת, את היום המתוכנן, וטען כי נעשה שימוש ציני במצוקתם של הילדים הזרים על מנת לפרסם את עמותת הנוער הגאה.
הכול התחיל כאשר כפיר משעלי, סטודנט למשפטים, החליט שיש לעשות משהו למען ילדי העובדים הזרים המועמדים לגירוש. כפיר פנה לאיגי – ארגון הנוער הגאה, לעמותת "ילדים ישראלים" הפועלת למניעת גירושם של 400 ילדי העובדים הזרים ולתנועת הנוער המחנות העולים של רעננה, כדי לארגן יום כיף לילדים ולתת ביטוי לתמיכת הציבור בעובדים הזרים.
"לא יכולתי לעשות יום כזה לבד", מספר משעלי, "ראיתי את הדמיון בין הקהילות של הנוער הגאה לבין העובדים הזרים ולכן פניתי אליהם. העמותות קיבלו את הרעיון בזרועות פתוחות, בירכו על שיתוף הפעולה, ומשם הם יצאו לדרך". באירוע עצמו, שנערך בפארק רעננה, הכינו הילדים והוריהם ביחד עם פעילי איגי אוכל פיליפיני ולאחר מכן נהנו מאכילתו ושיחקו במתקני הפארק.
אלא
למנכ"ל איגי אבנר דפני הקשר בין הנוער הגאה לבין ילדי העובדים הזרים דווקא נראה טבעי וברור. "יש בין הקבוצות חיבור מיוחד, מכיוון שאנחנו (הנוער הגאה) מכירים את החוויה להיות באמצע סכסוך, במקום שלא כל כך אהוד", אמר דפני. "לכן זה חשוב ומשמעותי עבורנו. אנחנו במצב של מאבק קיומי, לא פחות".
משעלי מוסיף שזו הפעם הראשונה שקהילת הנוער הגאה פועלת למען קהילה נוספת. "זה אינו אקט פוליטי אלא בא מתוך סולידיריות, כשהכותרת של האירוע היא "כולנו ילדים ישראלים", אומר משעלי.
למה דווקא ברעננה?
משעלי: "שי אבן העלה את הרעיון שהאירוע ייעשה בפארק רעננה, וארגון הנוער הגאה קיבל זאת בשתי ידיו. מצא חן בעיניהם הרעיון להוציא את הילדים מתל-אביב. ארגון הנוער הגאה עושה הרבה מאוד בתל-אביב, אך מעט מאוד באזור השרון".
דפני: "זו מעין אמירה שלנו של לצאת מתל-אביב. עד כה רוב הפעילויות שלנו נעשו בתל-אביב ורצינו לצאת החוצה, לצאת למקום אחר ועיריית רעננה הסכימה לכך".
עוד לדברי משעלי, הוא דווקא לא שמע על איזושהי התנגדות לרעיון. "דווקא להפך, רבים מהעירייה תרמו לעניין. אבישי יער ומיכל נדלר וכן שי אבן שיתפו פעולה, יזמו והגיעו לפגישות".
את יום הכיף עצמו כיבד בנוכחותו ראש עיריית רעננה נחום חופרי, שאמר כי: "לקראת תחילתם של חגי תשרי עולה החשיבות והמשמעות הערכית של אהבת האדם ואהבת ישראל בכלל. רעננה מחבקת חיבוק חם וגדול את הילדים הללו, אשר נולדו בישראל וזהו ביתם".
אלא שכאמור לא בעיני כולם הרעיון מצא חן. "מחר אני אביא אוטובוס של אברכים מבני-ברק", אמר בסרקזם סגן ראש העירייה פרידמן על הבאתם של פעילי איגי מתל אביב. "זה אבסורד להביא אנשים מבחוץ על מנת לקדם אינטרס אישי".
עוד אמר פרידמן כי הוא אינו מבין מדוע עכשיו מתייחסים לגירוש כאל דבר שלילי, כאשר לפני זמן לא רב גירשו יהודים מבתיהם ואף אחד לא התעורר להתנגד. לטענתו הקמפיין נגד גירוש הילדים מנופח, וכאשר דיברו על ההתנתקות כולם שתקו. "בעבר אמרו שהגירוש הוא החלטת ממשלה שיש ללכת עמה, וכאשר שוב הממשלה מחליטה אין האנשים מקבלים את זה. פתאום נושא הגירוש אקטואלי.
"העובדים קיבלו ויזה לחמש שנים. אם זה היה נערך בארצות הברית והוויזה הייתה נגמרת היו אומרים להם שלום, למה במדינה שלנו זה אחרת?", תהה פרידמן.

עוד הוסיף פרידמן כי המדינות שילדי העובדים הזרים אמורים להיות מגורשים אליהן הן מדינות אוהבות ישראל כמו הודו ותאילנד. "איך הופכות מדינות אלה לפתע למסוכנות כאשר יהודים רבים מטיילים בהן?", תהה, "תנו לילדים לחזור למולדתם, לסבא וסבתא שלהם, לארץ המוצא שלהם". עם זאת אמר פרידמן כי כאשר יש בעיה ספציפית של פליטים כמו פליטי דרפור, שהותם פה היא עניין לגיטימי".
גם חבר הכנסת ניצן הורוביץ ממרצ התייחס לאירוע, ואמר כי הוא מחזק את ידי סיעת מרצ רעננה בעבודתם המסורה והממושכת שמטרתה לשמור על החופש ברעננה. "האירוע למען ילדי העובדים הזרים הוא גאווה לעיר וכולי תקווה שהעיר תמשיך בדרך זו גם בעתיד", אמר.
אלא שבכך לא תמו קרבות החילוניים-דתיים ברעננה. חבר המועצה אבן ממרצ קורא להחרים את סניף בורגר'ס בר בעיר, זאת מכיוון שלטענתו המסעדה, שהייתה עד כה כשרה, הפכה לכשרה למהדרין, מה שגרם לעליית מחירים.
לטענת אבן, הצרכן החילוני נפגע מכיוון שאינו דורש כשרות למהדרין המייקרת את מוצרי המסעדה. לטענתו הבעיה נעוצה לא רק בייקור מחירים אלא גם במטרת הכסף, שלדבריו מממן את הממסד החרדי הלא ציוני. "רוב האנשים ברעננה, גם הדתיים שבהם, מוכנים לאכול במקום עם כשרות רגילה. לכן אני לא מבין מדוע בורגר'ס בר החליטה להיות כשרה למהדרין", אמר.
אבן יידע בנושא את תנועת "ישראל חופשית", וביחד הם מתכוונים להילחם במוסד. לטענתו, הכסף המממן את ההפגנות בעמנואל מגיע מההכשר למהדרין. "אין שום סיבה שנסבסד את זה, יש כשרות מהמדינה שהיא לגיטימית", אמר.
הבעלים של הבורגר'ס בר, ישראל ניזרי, אמר בתגובה כי כל הרעש נגרם בגלל המשקאות מתוצרת "נסטי". "הרבנות ראתה ש'נסטי' היה ללא הכשר למהדרין ולכן החלפנו אותו במשקה אחר. מאז ומתמיד היה הכשר למהדרין בבורגר'ס בר. מדי פעם מתחלפים המשקאות ואנחנו בודקים את ההכשר".