מוטי ששון תוקף: המורים בחולון חושבים רק על עצמם
ערב פתיחת שנת הלימודים, ביקורת יוצאת דופן של ראש עיריית חולון על מורי חטיבות הביניים: "הם חושבים בצורה קודם כל אינטרסנטית. הם מוכנים להשקיע כל עוד זה לא מפריע להם בשגרת חייהם"
רגע לפני פתיחת שנת הלימודים תשע"א בבתי הספר והגנים, קיים השבוע ראש עיריית חולון, מוטי ששון, מסיבת עיתונאים בה הציג את עשיית העירייה בחודשי הקיץ, השיפוצים והבנייה החדשה, תוכניות העשרה חדשות ואף את הבעיות איתן תאלץ חולון להתמודד בשנה הקרובה, ביניהן סירוב מורי חטיבות הביניים בעיר לאמץ את תוכנית "אופק חדש".

ששון פתח בסקירה מהירה של נתוני מערכת החינוך בחולון לשנת תשע"א. על פי הנתונים שהציג, בשנת הלימודים הקרובה מספר התלמידים בחולון יעמוד על סך 30,866 - גידול של 483 תלמידים לעומת שנת הלימודים הקודמת.
"עיקר הגידול בחולון נמצא בילדי גן החובה", הסביר ששון. "נוצרה בעיה קשה של מחסור בגני ילדים. בשל המצב שנוצר, נאלצנו לקחת בחזרה מבנים ציבוריים רבים שהשכרנו לגננות פרטיות, והפכנו אותם לגני עירייה בחזרה".
ששון סיפר כי במהלך הקיץ נפתחו שני גני ילדים חדשים בקרית איילון, ובכך הסתיימה הקמת שמונה גנים בשכונה: שישה ברחוב המרגנית ועוד שניים ברחוב י. כהן. מבחינת השקעה כספית בחודשי הקיץ, בעירייה מדווחים כי הושקעו למעלה מ-11 מיליון שקל בבתי הספר ובגנים, כאשר הדגש העיקרי היה על בטיחות המוסדות ומתקני ספורט.
ארבעה מיליון שקל נוספים הועברו למען בניית גני ילדים וקירוי מגרשי ספורט. עוד דיווח ששון כי הוסדרו 19 כיתות לליקויי שמיעה, הוקמו פינות "אופק חדש" בכל החטיבות ובשלושה בתי ספר לחינוך מיוחד, הוכשרו כיתות חסרות בגין גידול במספר התלמידים בבתי הספר "הס" ו"נאות שושנים", הסתיים תכנון בית ספר יסודי חדש במתחם ח-300, ושיפוץ 108 תאי שירותים בבתי ספר ברחבי העיר.
בנוסף לשיפוצים אלו, כל גני הילדים בחולון יחוברו לאינטרנט. שבעה בתי ספר צוידו בכיתות חכמות הכוללות לוחות חכמים, לוח אינטראקטיבי, מחשב ומקרן. בשל החלטת משרד החינוך כי בכל בית ספר וגן ילדים יצאו מספר הורים וגננות לעבור קורסי עזרה ראשונה, מיהר ראש העירייה להדגיש כי במהלך החופש הגדול כל הגננות, הסייעות והמלווים בהסעות בחולון עברו השתלמות עזרה ראשונה, כיבוי אש וזיהוי צמחים רעילים. בתוכנית לשנת הלימודים הקרובה המטרה היא להעביר את ההשתלמות לכל הסגל הפדגוגי והמנהלי של כל בתי הספר.
במהלך מסיבת העיתונאים, ששון שם דגש רב בהשקעת העירייה בתלמידים בעליי ליקויי למידה. ששון תיאר בהתרגשות את החלטת העירייה להקים שלושה מרכזי מהו"ת - מרכז העצמה ותמיכה לתלמידים בעלי לקויות למידה. לדברי ששון, מדובר בנושא שהפך לאופנה עכשווית במדינת ישראל, כאשר בית הספר "הרצוג" בעיר הוא בין החלוצים בארץ:
"מדובר בילדים שנדחים בדרך כלל על ידי החברה, אבל במרכזים הללו עוזרים להם להתפתח ולהשיג את החומר הנלמד", הסביר ששון, "אנחנו קבענו לעצמנו יעד, שלא יהיה ילד אחד בחולון שבגלל בעיות כלכליות לא יאובחן
אבינועם גרנות, ראש מינהל חינוך בעירייה, הסביר כי אחת המטרות של העירייה היא לבטל את מגמת שלוש יחידות האנגלית בעיר, ולעזור לכל התלמידים הסובלים מקשיי למידה ונמצאים בתחתית הפירמידה. "זהו מבחינתנו פרויקט עירוני", אמר גרנות, "להעביר את כל התלמידים לארבע יחידות לפחות. אמנם שלוש יחידות מספיקות לקבלת תעודת בגרות, אך מבחינתנו זה חיים קלים מדי ואנחנו לא נוותר לתלמידים".
ראש העירייה מוטי ששון, אתם מדברים הרבה על השקעה בילדים בעליי לקויות למידה, אך הורים רבים טוענים כי העירייה אינה משקיעה כלל בילדי החינוך המיוחד, והם נשלחים בכל שנה לבתי ספר בערים אחרות. מדוע?
"חשוב להבין, בשביל שבעה ילדים הסובלים מאוטיזם, אי אפשר לפתוח בית ספר מיוחד. יש לנו את בית ספר 'הרצפלד' שהוא בית ספר שהשקעתי בו המון. לומדים בו 85 אחוז תלמידים מערים אחרות בארץ. משרד החינוך מתייחס לכל מחוז מרכז כגוף אחד, ועל כן בתי הספר מחולקים בכל מיני ערים קרובות, לשם אנחנו שולחים גם את הילדים של חולון".
אבל מהי ההשקעה של העירייה בחינוך המיוחד?
"אני יכול לומר שהרבה מאוד משפחות עברו לגור בחולון בגלל החינוך המיוחד. שתבינו, החינוך המיוחד עולה לרשויות המקומיות הון תועפות. משרד החינוך מסבסד מיליון שקל ואני מוסיף עוד 400 אלף שקל. פתאום אני מוצא עצמי מעביר כבר 800 אלף שקל לחינוך המיוחד. בסופו של דבר, כל זה בא על חשבון הוצאות אחרות של העירייה, למרות שהרבה תלמידים בכלל לא מחולון".

ובכל זאת, ישנם הורים רבים שטוענים כי אין מוסדות מתאימים לילדים שלהם, ושהעירייה אינה מתאימה מוסדות לצרכים.
"אני לא מתרגש מצעקות של כמה אמהות שלא מוכנות להקשיב. אותן אמהות טוענות שאין מקום לילדים שלהן, אבל אנחנו דאגנו שכבר בתחילת שנת הלימודים כל אחד מהם ישובץ למוסד לימודי מתאים".
"צריך להבין שבבת-ים נפתחות שתי כיתות לימוד חדשות שמיועדות לילדים אוטיסטים", מוסיפה רותי קרן, מנהלת המחלקה לחינוך מיוחד, "ישנה הפרדה בין הכיתות של האוטיסטים לבין שאר התלמידים עם הנכויות הקשות. זהו פתרון מצוין לכולם".
במהלך החודשים האחרונים נאבק מוטי ששון במורי חטיבות הביניים בעיר נוכח סירובם לאמץ את תוכנית "אופק חדש". המורים טוענים כי התוכנית החדשה פוגעת קשות בתנאיהם, כאשר יאלצו לשלם כספים רבים עבור טיפול בילדיהם הפרטיים בזמן שהם ילמדו ילדים אחרים. בנוסף טוענים המורים כי ששון לוחץ עליהם ואף מאיים עליהם לאמץ את התוכנית.
ששון, מה המהלכים שאתה עומד לבצע על מנת להגיע להסדר עם מורי חטיבות הביניים בעיר בנוגע לאופק חדש?
"מה אני כבר יכול לעשות? הדבר היחיד שנשאר זה להמשיך לנסות ולהסביר, והכי חשוב זה להתעקש. המורים של חטיבות הביניים ממשיכים להתעקש נגד התוכנית מבלי שיש להם הסבר הגיוני אחד. בכל פעם שאני פונה אליהם ואומר להם: תשכנעו אותי נגד הכניסה שלכם לאופק חדש, אין להם באמת מה להגיד".
מה, הם בוחרים שלא לדבר?
"כבר כמה פעמים הגעתי לכנסים עם המורים ונתתי להם את מספר הטלפון האישי שלי. ביקשתי מהם להתקשר אליי ולתת לי סיבות מוצדקות למלחמה שלהם, ואף אחד לא התקשר. אפילו לא פעם אחת".
מדוע אתה חושב שהם נלחמים נגד התוכנית?
"הם פשוט הולכים אנטי. הם מנסים לעשות מאבקים על גבה של העירייה ועל גבם של התושבים ובמיוחד התלמידים. אני אישית חשבתי שמחנכים בישראל אמורים להיות ערכיים. הם אמורים לחשוב תמיד על טובת התלמיד ולעשות הכול על מנת לשפר את הישגיו ולקדמו. אני טעיתי. מסתבר שהמורים בחולון חושבים בצורה קודם כל אינטרסנטית".

כלומר?
"הם מוכנים להשקיע כל עוד זה לא מפריע להם בשגרת חייהם. הם אומרים לי שהם צריכים להוציא את הילדים שלהם מהגן והצהרונים בשעות הצהריים, ולא יכולים להישאר בבית הספר. מבחינתי שישלמו לבייביסיטר 40 שקל שתוציא את הילדים שלהם מהגן. לי חשוב שהילדים של חולון יקבלו יותר שעות לימוד ועזרה צמודה אם זה אפשרי, ובגלל המורים הללו הפסדנו הרבה מאוד".
מה בדיוק הפסדתם?
"הפסדנו כסף. בגלל שמורי החטיבה לא הסכימו להיכנס לתוכנית אופק חדש, משרד החינוך העביר את הכסף שנועד לנו לעיריית קרית אונו. ואנחנו מדברים פה על מיליונים!".
"צריך להדגיש שהמורים לא באמת יודעים מה הם מפסידים", מוסיף אבינועם גרנות, ראש מינהל החינוך. "כבר בתחילת שנת הלימודים מורי היסודי, שהיו מהראשונים שנכנסו לתוכנית אופק חדש, יקבלו תוספת שכר של 7.5 אחוז".
"אין אף מורה שנמצא בתוך אופק חדש ומתלונן נגדה. המורים מתנגדים סתם בשביל ההתנגדות", מסכם ששון.