הרצליה: העירייה נגד חשמל סולארי בבית אבות
בבית הדיור המוגן "פרוטיאה" ביקשו לשמור על הסביבה ולהתקין פאנלים לייצור חשמל מאנרגיית השמש. מי שהתנגדה לנושא היא דווקא עיריית הרצליה, בטענה לחריגות בנייה במבנה. העירייה: הם פעלו שלא כחוק. מומחה לאיכות סביבה: "אנרגיה סולארית זה מתת אל"

משבר האנרגיה והמהפכה הירוקה הביאו עמם את בשורה האנרגיה הסולארית. מדובר בניצול אנרגיית השמש לצורך ייצור חשמל. בניגוד לייצור חשמל באמצעות פחם או גז טבעי, המצריך הקמת תחנת כוח גדולה והשקעות כספיות אדירות, ייצור חשמל מאנרגיית השמש מצריך רק הקמת קולטנים על גג הבית, הממירים את האור לחשמל.
יתרון נוסף של אנרגיית השמש נעוץ בכך שאין זיהום אוויר במהלך ייצור החשמל. בניגוד לפחם ודלק שהם יקרים וצפויים להתכלות, אור השמש ניתן בחינם וללא הגבלה. מדינת ישראל החלה לעודד אזרחים וחברות להתקין את הפאנלים הללו ולמכור את החשמל הנוצר לחברת החשמל. בכך, לצד התרומה לאיכות הסביבה, ניתן גם להרוויח כסף.
גם בבתי האבות גילו לאחרונה את האפשרות לנצל את הגג לצורך ייצור חשמל. גם בבית הדיור המוגן "פרוטיאה" אשר בהרצליה, החליטו ליישם את אחת ההמצאות הירוקות ולעשות בה שימוש לטובת הדיירים ושמירת הסביבה. אך כאשר הגיעו נציגי המקום לעירייה, במטרה להוציא היתרי בנייה להצבת הפאנלים, הם נתקלו בסירובה של הרשות המקומית לאשר את הבנייה.
בישיבת הוועדה המקומית בהרצליה, הזרוע של העירייה בתחומי התכנון והבנייה, הוחלט לדחות את הבקשה, וזאת מכיוון שבבית האבות יש חריגות בנייה - במקום אחר במבנה.
לפני מספר שנים סגר בית פרוטיאה פרגולה שהייתה בשטחו, באחת הקומות הנמוכות של המבנה אשר נסתרת מעיני הציבור. מבדיקת "זמן השרון" עולה כי חריגה זו הייתה עילה מספקת עבור ועדת הבנייה לא לאשר את הצעד הירוק אותו הם תכננו, ואף התחילו להוציא לפועל בבית הדיור המוגן.
יש לציין כי ההליכים הבירוקרטיים והדרישות השונות הנלוות להיתרי הבנייה, משתנים בהתאם לייעוד שלשמו מתבקש ההיתר. כך, למשל, בעת אישור היתר בנייה לצורך התקנת פרגולה או הרחבת דירה, יש התייחסות לגודל הנכס ולאחוזי הבנייה המותרים.
לעומת
דרור עזרא, חבר המועצה היחיד אשר הצביע בעד אישור התקנת הפנאלים, מזכיר נימוק נוסף וחשוב ביותר. "לדעתי יש כאן תקדים שיגרום לאנשים רבים בהרצליה או במקומות אחרים לא להתקין פאנלים סולאריים בגלל חשש שפתאום הוועדה המקומית תיזכר בחריגות בנייה ישנות. לדעתי זו מדיניות לא נכונה וטיפשית, במקום לנצל כל 'טיפת' שמש לייצור חשמל, הוועדה המקומית תופסת טרמפ על העניין".
יש לציין כי באזור בית האבות יש מבנים נוספים שבעליהם קיבלו אישור להתקין פאנלים סולאריים והם חוסכים כיום כסף ואנרגיה. במקרה של בית פרוטיאה, שהוא עמותה ללא כוונת רווח ומאכלס דיירים רבים, לעניין יש חשיבות נוספת.
עזרא מדגיש כי במקרים דומים בעבר בהם ביקשו תושבים לשפץ גגות, אישרה זאת הוועדה וציינה כי אין באישור זה להכשיר את חריגות הבניה האחרות.
מעיריית הרצליה נמסר: "בית פרוטיאה החל בהתקנת תאים פוטו-וולטאים על הגג ללא היתר בנייה ובניגוד לחוק, זאת בהמשך לחריגות בנייה נוספות אשר בוצעו כולן ללא היתרי בנייה. בנייה ללא היתרים מהווה עבירה פלילית. לבית פרוטיאה ניתנו הזדמנויות רבות להסדרת החריגות אך הם בחרו שלא לפעול כדין".
המתכנן הסביבתי ד"ר יוסי סוקר מסר כי: "אנרגיה סולארית זה מתת אל בחינם. זו אנרגיה שלא מתכלה ולא מזהמת. יש בזה כל היתרונות שאפשר לחשוב עליהם. בית אבות זה מקום קלאסי להצבת פאנלים. כי מדובר בחברת אחזקה משותפת, לא בית פרטי שבו עלולים להיות חילוקי דעות על השימוש בגג. במבנים כאלה מתבקש שיהיו פאנלים. כאן הגג משותף, והבנייה היא לטובת כלל הבית. זה יתרון מאוד חשוב. נשגב מבינתי מדוע העירייה לא מאשרת".